Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2012-06-11 12:39

Höj soldatlönerna till 20 000:- i grundlön!

Svenska soldaters grundlön är som bekant 16 000:- kronor. Det är lägre än de flesta andra jobb. Eventuellt finns det inget jobb med lägre heltidslön i Sverige idag. Inte ens lokalvårdare.


Man kan titta på löner enligt avtal hos t ex Handels, där man som 20-åring får åtminstone runt 20 000:- kronor i lägstalön. Tittar man på lokalvårdarlöner hos Fackförbundet ST så är medellönen för att torka toaletter 19 250:- SEK, med P10 på 18 000:- och P90 på 20 700:-. Detta gällde 2010. Lönerna har höjts sedan dess.

Nu kanske det finns ett genusperspektiv här, där soldat är ett mansdominerat yrke med kanske 15% kvinnor, och därmed kan man använda dessa män som ett sätt att få ner mäns medellöner något.

Nej, grundlönen för soldater behöver höjas. Höj den till 20 000:- kronor. Med 30% i sociala avgifter och 6600 heltidsanställda gruppchefer, soldater och sjömän (GSS/K) blir kostnaden per år endast 6600 * 12 * 4000 *1.3 = 411 840 000. Eller om man så vill 412 MSEK. Ganska exakt 1% av försvarsbudgeten.

Detta kan sättas i relation till att man i år lägger drygt 100 MSEK (ca 60 + ca 45) på rekryteringskampanjer, pengar som åker ner i reklambolagens och mediaföretagens fickor. Istället kunde man höjt lönen med 1000:- i månaden om alla 6 600 soldaterna var anställda idag. Med dagens betydligt färre anställda hade enbart reklamkampanjerna kunna skicka upp grundlönen till 20 000:-.

Annars kan man lägga reklamkampanjernas 100 MSEK på fullgjord tjänst-bonus istället. För varje av de 6600 som slutför sina åtta års kontraktstid kan man betala ut 120 000:- vid "muck" istället.

Finansieringen bör naturligtvis ske genom ökade försvarsanslag. Sverige nedrustar i praktiken med inflationen varje år, eftersom vi aldrig höjer försvarsbudgeten, och inflationen inom försvarsmateriel är inte KPI, utan högre. Även om kostnadsökningen vore KPI så minskar alltså svensk försvarsförmåga med någon procent om året. En budgetförstärkning på 1% skulle ge soldaterna anständiga(re) löner, och därefter bör försvarsbudgeten ökas med åtminstone KPI varje år. 

Det enda rätta vore att erkänna att 16000:- i grundlön är för snålt och säga att det blev fel och justera detta till marknadsmässiga ungdomslöner. Som det är nu får en 20-åring högre lön om hin slutar och börjar diska på Tre Vapen eller torka toaletterna på Högkvarteret eller Försvarsdepartementet. HKV och Försvarsdepartementet värderar de som håller rent på sina toaletter högre än soldaterna som skall offra sina liv för landet.

Nu menar förstås Karin "Tamgåsen" Enström (m) mfl att soldatlönerna är högre än grundlönen, då man åker på internationella insatser. Men som bloggrannen Wiseman påtalar så om alla 6600 soldaterna skall åka på internationell insats en enda gång under sin tjänstgöring måste internationella uppdrag öka rejält, när verkligheten är att vi trappar ner i t ex Afghanistan. Ökad internationell aktivitet har Sverige knappast råd med inom rådande försvarsbudget oavsett.

Sedan får man förstås tillägg på lönen för att jobba 24 timmar per dygn ibland, sk övningsdygn, ÖD, men till hösten ändras ersättningsnivåerna där så att de som har hög lön och få övningsdygn (tänk HKV) gynnas, medan de som har låg lön och många övningsdygn (tänk soldater) missgynnas. ÖD baseras till hösten på lönen och är inte som tidigare högre och högre ersättning ju fler dygn man ligger under en stridsvagn och sover. De som drabbas hårdast är alltså speciellt soldater med många övningsdygn, t ex jägare och manöverförbanden. Men mest gynnas de som har hög lön och övar sällan, dvs högre officerare. Kanske. För det finns förstås flera olika alternativ på bordet.

En del förband kommer sällan eller aldrig göra utlandstjänst och inte heller ha speciellt många ÖD. Skall dessa mindre äventyrliga, men ändå helt avgörande funktionsförband, kunna locka personal måste grundlönen anpassas.

Nej, gärna utlandstjänst och övningsdygn, men först en ordentlig grundlön!

Bäst är förstås om man återinför värnplikten, men håller en stående stridsgrupp, Swedish Battle Group, med fast anställd personal och manöverenheter och funktionsenheter från samtliga förbandstyper. Då räcker det med säg 1000 fast anställda yrkessoldater, som dessutom kan få en god grundlön och kan rekryteras ur de värnpliktiga, plus lämplig jour- och beredskapsersättning som krävs för SBG. (Ja, SBG är vad en del läkare skriver i journaler - svid, bränn, gnäll ofta avslutat med ett K för kärring)

Över till något annat. Kring Sveriges specialförband är det när omöjligt att hitta någon fakta kring när man gör bokresearch, men då och då dyker det upp platsannsoner. T ex söker Särskilda Operationsgruppen, SOG, nu en sambandsofficer för SOG:s stab. Naturligtvis måste man vara officer och kommer fortsätta låtsas vara anställd av sitt normala förband som täckmantel men råka dyka upp på olika ställen på "studiebesök" när kollegorna undrar var du gör i Långtbortistan. Verkar inte som de normala fysiska kraven för SOG gäller här, då man inte skall vara fältoperatör utan stab med ansvar för IT- och telekommunikation på taktiskt och operativ nivå.

Specialförbanden, som sorterar administrativt under FMTM, inbegriper inte bara SOG. T ex hittar man via platsannonser information om SSE, Särskilda Sambandsenheten, som är ett "specialoperationsförband vars huvuduppgift är att inför och under specialoperationer tillhandahålla kvalificerat lednings- och sambandsstöd". SSE söker nu en teknisk chef. Även här skall man förstås vara officer för att söka. Man söker också en signaloperatör, där det inte är ett krav att vara officer och alltså är öppet för alla som gjort GMU.

Inte så många dagar kvar att söka för den som vill bli operatör.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Tycker det är skamligt att vi inte erbjuder en högre ersättning för dem som, i teorin i alla fall, ska vara beredda att offra sina liv för vår säkerhet. Ett tecken i tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl samma på lumpentiden? De i fängelse hade bättre mat än de som låg i lumpen och än de i skola.

   Radera
 2. Återinför värnplikten i stället. Förstår inte hur en nation har råd att avvara den. Samtidigt som man har möjlighet att skilja på folk och fä kan man få många samhällsnyttiga tjänster utförda som nu inte längre är möjliga pga kostnaderna. Att ungdomarna dessutom får möjlighet att lära sig lite ordning och disciplin kommer de inte att må illa av - i ett lite längre perspektiv.

  SvaraRadera
 3. Ju förr parentensen med yrkessoldater avslutas desto bättre och då är den här typen av förslag som håller igång nuvarande system på bekostnad av materiel och övningar inte bra. Om det blir så att värnplikten återinförs med en kontrakterad stridsgrupp som du skriver; ja då kan det vara rimligt.

  SvaraRadera
 4. När jag gjorde lumpen så var maten både god och rikligt tilltagen, åtminstone på regementet. Ute i fält kunde det vara sisådär.

  Fast det var 30 år sedan, så mycket kan ha hänt fram till värnpliktens avskaffande.

  SvaraRadera
 5. Vill du hitta låga löner är det bara att titta på restaurangbranchen. Min syster jobbar som kock med 4 års erfarenhet och toppbetyg på topprestauranger. Trots det är det dåligt betalt, dåliga arbetstider och dåliga vilkor.

  För att klargjöra pratar jag om ett jobb på normala restauranger inte Snabbmatskedjor eller liknande slavinrättningar.

  SvaraRadera
 6. Snart har systemet med kassa löner blivit självmotiverande. Många av de som rekryteras idag är helt klart undermåliga. Man lyckas inte ens fylla upp officersprogrammet helt med kvalificerade sökande. Konkurrensen om platserna är noll och när det bara är bottenskrap som kommer in så blir en lön i sämsta klassen motiverad då förmodligen ingen annan vill ha eländet, "marknadsmässiga priser" helt enkelt. Sen finns det mycket kompetenta individer som söker sig till försvaret också såklart, men skit luktar illa även med en skvätt av den bästa parfym på. Det är nog bara att vänta på nästa sänkning av kraven. Ja vet ja ä bitter - men de blir man snabbt när man ser det som pågår.

  SvaraRadera
 7. Höj gärna lönen för soldater men glöm inte bort yrkesofficerarna. Även de har en ingångslön som är lägre än 20 000.

  SvaraRadera
 8. Det tar emot psykologiskt att betala för något, som innan varit gratis.

  Naturligtvis är lönen för låg, den är ett skämt. Ska man riskera livet i Afghanistan som Freedom Cola försäljare, så borde grundlönen ligga på åtminstone 25000kr.

  Detta kan betalas genom att alla som har hus med havsutsikt, åläggs att patrullera stranden och hålla utkik efter ryssen(blink, blink, Cornu) med kikare, sista helgen i varje månad (8 timmar/dag).
  Väljer man att avstå så kan en avgift tas ut som går till soldaternas höjda grundlön.
  Detta är en downstairs variant, en upstairs vore att alla som bränner bilar i Sverige åläggs att släcka bilar i Afghanistan, gratis.
  Väljer man att avstå så kan socialbidraget sänkas och motsvarande belopp ges till soldaterna som höjd grundlön.

  Allt detta är naturligtvis teoretiskt, eftersom all form av trovärdigt neutralt försvar är en pipe dream.
  Går vi med i NATO så får vi ett trovärdigt försvar och kostnaden kommer beslutas gemensamt, dvs mer pengar kommer att reserveras.

  SvaraRadera
 9. Twittrat direkt från omklädningsrummet:

  Rosor är röda, violer är blå.
  I Milan gör jag många mål, i landslaget få.

  Å mälarö, å mälarö, du är så grön, jag önskar gratisspel inte var så ztöön.

  SvaraRadera
 10. Intressant genomgång. Möjligen kan vi anta att en lönehöjning orsakar en viss löneglidning hos officerare också, vilket bör räknas in i kalkylen. Delar uppfattningen om de internationella lönetilläggen.

  SvaraRadera
 11. Är inte planen att göra som USA. Tvinga många ner i skiten så att militären blir ända utvägen? Svenskar älskar allt som har med USA att göra så då kan man lika gärna kopiera detta med. Är man tillräckligt desperat låter även soldatlivet som något bra.

  SvaraRadera