Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2012-06-15 06:56

Fräcka fredag!

Idag blir det Fräcka fredag (pop-kulturell referens som antagligen vare sig 80- eller 90-talister greppar) på bloggen. Vi kommer alltså i princip helt fokusera på det som vi älskar mest av allt, nämligen bostadsprisernas utveckling. Mäklarstatistik släpper nämligen sin prisdata om ungefär en timme.


Samtidigt får Valueguard rådatat från Mäklarstatistik och kör sin statistiska analys av detta och publicerar sina kvalitetsjusterade priser klockan 0900.

Så det kommer bli en del inlägg kring detta idag. Finner ni bostadspriserna och bostadsbubblan ointressant så kan ni alltså hålla er borta från bloggen under dagen. Men någon form av fredagsmys blir det förstås framåt kvällningen ändå.

Hos Dagens Industri försöker Erik Olsson från mäklarbyrån Erik Olsson ägna sig åt skadebegränsning och fick två artiklar publicerade igår, där han antyder att marknaden fallit på sistone men att det innebär att det är köpläge. Samt mer eller mindre erkänner att man fortfarande sätter ut lockpriser men kallar dessa för acceptpriser. Dessutom får vi höra den gamla floskeln att det var bättre för med lockpriser för då kunde man i de hetsiga budgivningarna som köpare känna sig säker över att ha betalt "rätt pris" eftersom det fanna någon annan mupp som var beredd att betala nästan lika mycket som dig. Även om muppen råkade vara säljarens kompis eller ett ombud åt mäklaren.

Nåja, snart kommer Mäklarstatistiks pressmeddelande och artiklarna i storstadspressen. Det blir intressant. Speciellt utvecklingen på 12 månader, eftersom vi nu passerat den punkt där priserna började falla för 12 månader sedan.

Slänger in en snabb börsprognos för fredagen också: Upp, UPP, UPP! Inte så säker på att det samma gäller bostadspriserna, men man skall komma ihåg att mäklarkåren rapporterar in frivilligt samt att Valueguards kvalitetsjusterade statistik utesluter större delen av landet pga för dåligt underlag för kvalitetsjustering och alltså bara speglar utvecklingen i de större städerna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. Fram med popcornen! Underhållning på hög nivå - även bland kommentarerna. Ämnet rör upp så mycket känslor!! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu är det ju inga anonyma kommentarer längre. Så vi får se hur det blir med underhållningen.

   Radera
  2. Är 80-talist och googlade fräcka fredag. Tänk om någon sände fräcka fredag idag? Snacka om moral-panik. Idag diskuterar vi hellre "hen"

   Radera
 2. Bor i Uppsala och började jobba heltid för 5år sen men köpte inte någon lägenhet då för att jag tyckte de var på tok för övervärderade. Synd att man inte var dummare än medelbegåvad för då hade man haft sig en hacka nu. Planen är nu att fixa ett litet hus på 2-3års sikt så det ser ju bra ut med dalande priser, om nu sparpengarna finns kvar tills dess?!

  Funderar på vad som kan vara lämpligast i fallet passivhus. Köpa en gammal timmerkåk och tilläggsisolera, byta fönster etc; eller bygga ett nytt med moderna metoder. Finns det någon med kunskaper och åsikter i ämnet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livsfarligt att isolera en gammal timmerkåk (för mycket). Byta fönster kan dock vara vettigt. Men kom ihåg att kvaliteten på råvarorna i den gamla timmerkåken är överlägsna. Skall man tilläggsisolera utvändigt så river man ner en fasad av en virkeskvalitet som inte står att finna idag.

   Samma gäller egentligen fönstren också, oerhörd kvalitet i virket i gamla fönster. Men ingen vidare isolering...

   Radera
  2. Och framför allt är tilläggsisolering på INSIDAN av en timmerkåk så förbjudet att det är svårt att beskriva hur förbjudet det är.

   Radera
  3. Blir lite nyfiken nu, varför är det livsfarligt och förbjudet att isolera en timmerkåk? Har det med ventilationen att göra?

   Radera
  4. Enkelt förklarat. Du har +20 grader inomhus. -20 grader utomhus. Någonstans i väggen kommer det alltså vara runt 0 grader och bli kondens. Isolerar du på insidan en timmervägg kommer vattnet kondensera i timmerväggen (eller inne i huset), som börjar mögla och ruttna. Isolerar du på utsidan timmerväggen kommer kondensen hamna i isoleringen utanför timmerväggen, vilket är oändligt mycket bättre.

   Detta var enkelt förklarat. Jag har en 22 år gammal examen som byggnadsingenjör och detta var en mycket grov förenkling. Men vill du se ditt 100-åriga timmerhus mögla och ruttna, isolera för all del på insidan.

   Radera
  5. Jo jag har förstått att det ligger till på det viset. Läste nån kurs om det där när jag gick på maskinprogrammet. Litet dilemma det där: Gammalt hus= Charm, möjlighet att hitta objekt med bra ekonomibyggnader, har stått 100år- kan stå 100år till. Nytt hus: Liten energiåtgång för uppvärmning, modernt anpassad interiör.

   Jaja, har iallafall ett par år på mig att fundera :

   Tack för en lysande blogg förresten.

   Radera
  6. Frågan är hur lång livslängden är på moderna hus, nyfunkishus med enstegstätade fasader kanske står 15-25 år.

   Det man tjänar in på uppvärmningen får man betala med totalrenovering och stombyte (inte stambyte).

   Radera
  7. Ja, men det går ju att vara lite rationell i sitt val av byggmetod. Har inte börjat satt mig in i byggandets konst, men jag är övertygad om att det går att bygga mer långsiktigt än så.

   Radera
 3. Har du funderat på att ha ett stående OT inslag för läsare så att vi kan skriva utan känslan av att vi tränger oss på?

  SvaraRadera
 4. Ofarligt att gissa upp,upp,upp idag !! Men var är dina diagram...och vart tog dina dödskors vägen ??

  SvaraRadera
 5. Jag gick precis in och läste kommentarerna på artikeln "Oron tillbaka på bostadsmarknaden". Föga förvånande, men det fanns alltså i princip inte en enda kommentar som inte tror att marknaden kommer att gå ned rejält.

  SvaraRadera