Aktuellt

Urbaniseringen avgörande för överdödligheten 2020 - men på olika sätt i Väst- och Östeuropa

Urbaniseringsgraden i EU/EES-länderna visar sig vara avgörande för överdödligheten 2020. Men sambandet är tvärt emot varandra i den forna up...

2012-06-30 09:54

Dödar bostadsbubblan centrumhandeln?

I takt med att bostadsbubblans priser har skjutit i höjden och allt mer tidigare centrala hyresrätter ombildats till bostadsrätter har även centrumhandel drabbats på många håll, när allt mer handel flyttar ut till konsumtionsladorna utanför städerna. Jag kommer här framföra tesen att i takt med allt högre bostadspriser lägger centrumborna allt mer pengar på boendet och får alltså allt mindre pengar över till konsumism, vilket drabbar centrumhandeln, medan de som inte bor i centrum av bekvämlighetsskäl söker sig till konsumtionsladorna istället.

Här låg tidigare ett stort apotek och
före det två klädaffärer. Nu helt tomt.
Läsarbild.

Jag fick lite foton från den relativt nya gallerian Skrapan ganska exakt mitt på Södermaln av en läsare. Hin konstaterade att det i princip bara var kvar butiker på gatuplan medan allt fler lokaler gapade tomma på de övre våningarna. Man har inte ens brytt sig om att uppdatera hemsidan med vilka butiker som försvunnit, bl a OnOff som kursade men finns kvar på gallerians karta online. Detta är ändå lattemammornas och hipsters Södermalm, dit man flyttar för att uppleva storstadens hipsterpuls och utnyttja att man har allt inom gångavstånd när man köpt sin lägenhet för lånade pengar för att bo. Någon bil behöver man inte heller, då man bor i centrum.

Här låg OnOff. "Snart" är nu nästan
12 månader. Läsarbild.

Vi tar ett förenklat räkneexempel med tre hushåll.

Ursprungligen har vi hushållen A, B och C. Dessa köpte sina lägenheter för 500 000:- på 90-talet och har skulder på 500 000:-. När räntorna föll till säg 3% blev deras räntekostnader efter avdrag/subvention endast 500*0.03*0.7=10.5 tusen SEK om året. Lyckliga tider, massvis med pengar över till latte, hippa kläder och konsumism. Centrumhandeln expanderar.
Här låg Pause, som flyttade för
tre år sedan. Lokalen tom sedan dess.
Läsarbild.

Med tiden har dock A, B och C blivit äldre och skaffar barn och säljer lägenheterna och köper villa istället. Hushåll A säljer sin lägenhet för 2 500 000:- och vinsten stoppas in i villan. Nya ägaren tvingas ta lån på 2 000 000:-, vilket innebär en ränteutgift på 42 000:- om året vid samma 3% i ränta. 

Det nya hipsterhushållet D har alltså 31 500:- kronor mindre över till konsumism och centrumhandeln minskar. För A åker till närmaste bilistvänliga köplada istället för att ta sig in till centrum och den ackumulerade vinsten från bostadsbubblan (i form av lägre ränteutgifter för villan än annars) försvinner bort från centrumhandeln.
"Snart" har suttit uppe i ett år.

Sedan säljer även B sin lägenhet, denna gång för 3 000 000:-. Ränteutgiften för nya hushållet E ökar 42 000:- jämfört med B och centrumhandeln minskar med ytterligare 42 000:- kronor. Slutligen säljer C sin lägenhet för 3 500 000:- då priserna fortsätter uppåt och centrumhandeln minskar med ytterligare 51 500:- kronor.
Tom butiksloka används som
skyltfönster. Läsarbild.

När nu A, B och C som var lågt belånade från förr bytts ut mot D, E och F har konsumtionsutrymmet för de centralt boende minskat relativt med 31.5 + 42 + 51.5 = 125 tusen kronor per år.

Ja, naturligtvis är detta grovt förenklat, t ex är belåningen 100%, men poängen kvarstår - ju större ränteutgifter nyinflyttade dras med desto mindre pengar över till lokal konsumtion.

Enda sättet att rädda shoppingen på Södermalm blir att sänka räntan eller att krascha bostadspriserna så fogden kan kasta ut överbelånade BLT och nya lågbelånade fyndköpare kan komma in och föra in löneutrymme till konsumism i området igen.

Vi som var med på 90-talskrisen kommer kanske ihåg hur galleria efter galleria gapade tomma landet runt, även om mekanismerna den gången var annorlunda. Naturligtvis finns det livskraftigare gallerior och butiker även på Söder, men poängen är att när allt mer pengar går till räntorna på boendet så finns det inte kundunderlag för lika många butiker längre. Om förortsborna åker in till centrum för att konsumera och undviker köpladorna utanför centrum, så beger de sig väl knappast till Söder?

Vän av ordning kanske vill påtala att det är svag konjunktur och att det är orsaken, men tittar man på BNP-siffrorna så är det enbart privatkonsumtionen (i landet som helhet, men kanske inte på Söder) som ökar och därmed håller uppe svensk BNP - antalet butiker borde alltså fortfarande öka. Men tydligen inte i Skrapan på Södermalm.

Det kan också vara så att detta problem bara existerar i våra största städer - Stockholm och kanske Göteborg och Malmö. Mindre städer har bara ett centrum, som därmed inte drabbas av bostadsbubblan då alla åker dit (om de inte konkurreras ut av de bilistvänliga köpladorna, vilket är en annan effekt), men i fallet Stockholm så har man hela stadsdelar som fortfarande ligger perifert mot centrum, som Söder i exemplet. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Så, lösningen är helt enkelt att bygga fler hyresrätter, framför allt i innerstaden. Annars kommer vi aldrig ifrån bostadsbubblor. Den ena efter den andra eftersom vi aldrig lär oss. Varken vanligt folk eller politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, lösningen är att bygga attraktiva bostäder (hyresrätter, bostadrätter eller egna hem) för att hålla kvar de som arbetar och betalar skatt inne i staden. Malmö har ju verkligen försökt (turning torso mm). Tyvärr är det kört när man väl hamnar i en dödsspiral (white-flight spiral).
   Stockholm kommer att ångra att man inte byggde höga hus och förtätade staden när även de hamnar i spiralen.

   Radera
  2. Förstår inte riktigt vad Ronny Paulsson säger NEJ till i mitt inlägg. För att därefter direkt säga samma sak men med det onödiga tillägget om bostadsrätter samt det omöjliga tillägget om villor om det är det han menar med "egna hem"!

   Radera
  3. En bostadsbubbla innebär väl normalt att antingen att markpriserna eller byggkostnaderna följer med bostadspriserna upp och det innebär att nyproducerade bostäder även stiger i pris.

   Vad som skulle minska tendensen till bostadsbubblor vore att avveckla ränteavdragen och införa amorteringskrav på bostadslån.

   Vad white-flight har med saken att göra är oklart - isht med tesen att man måste bygga högt för att undvika det och observationen att man inte lyckades trots att man byggde högt i malmö.

   Radera
 2. Fel, fel fel. I din stad göteborg beror centrumhandelns död på galloperande white-flight.
  GP har ett flertal ggr skrivit om hur 5000 barnfamiljer varje år lämnar göteborg för dess kranskommuner (jag har dessutom kontrollerat uppgifterna med scb). In flyttar invandrare som varken kan eller vill bidra till stadens utveckling samt studenter dvs eventuellt framtida skattebetalare och konsumenter. Göteborgarnas medelinkomster sjunker alltså varje år i förhållande till kranskommunerna.
  De familjer som flyttar ut är unga familjer där båda arbetar och betalar skatt. Dessa barnfamiljer är dessutom storkonsumenter som behövs för att hålla det lokala näringslivet igång.
  Detsamma förhållandet gäller även i Malmö. Stockholm håller än så länge emot denna utveckling och det är fortfarande attraktivt för folk som arbetar och betalar skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående inlägg är ett exempel på en tillåten och balanserad kommentar även om ordet invandrare finns med. Däremot finns det inget belägg för att invandrare inte vill bidra. Det är klart att alla människor vill bidra till sin egen närmiljö, men i fallet arbetslösa bidragstagare så kan de inte göra detta i samma utsträckning som personer med jobb.

   Radera
  2. Ronny, matematiken som C gav exempel på gäller med eller utan invandrare.
   Det blir så när tillgångspriser stiger mer än löner, det blir mindre pengar över till konsumtion.
   Här i Malmö så har köpkraften urholkats ännu mer för att danskarna tog vinsterna och flyttade tillbaka till Köpenhamn när priserna kollapsade där. De flyttade ursprungligen till Malmö för att priserna var mycket lägre, det gäller inte idag pga förd politik i Sverige. Priserna i Malmö höll sig kvar på toppen mycket längre än i Danmark pga alla stimulansåtgärder gentemot bostadssektorn.

   White flight är också brown flight. Många invandrare flyttar ut från centrum när de ska barn, alltså de med jobb. Bilfri grönska är universellt uppskattad uppväxtmiljö.

   Jag har märkt att påfallande ofta så flyttar man till kvinnans gamla område dvs hennes egna uppväxtmiljö.
   Stämmer detta?

   Västra hamnen och andra dyra byggen i Malmö har hjälpt till att öka skattebasen, men samtidigt så har nyanlända invandrare tärt på budgeten, vilket nu lett till ett beslut om en kommunal skattehöjning på 10 ören till 20,94 procent. Pengarna ska gå uteslutande till skolan.

   Vårt lands ekonomi har präglats av en omvandling från högförädlande tillverkningsindustri till en lågförädlande inhemsk tjänstesektor, ingenstans mer än i Malmö.
   Jag tror att vi lokalt nu har det värsta bakom oss. Förhoppningsvis så kan tjänstesektorn utvecklas till något som drar in exportkronor, den enda typen av krona som har någon betydelse, i en värld som konkurrerar om samma begränsade resurser.

   Malmö har inte ett ”Flykten från New York” scenario in play, fastän bruna gärna vill måla upp den bilden.
   90% av de som yttrar sig negativt om Malmö, bor inte i staden. Påfallande ofta så är det frågan om hörsägen filtrerat genom bruna sidors ”objektiva” analyser.


   Tjabbalong från möllan!

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog bort ett inlägg som pekade ut en folkgrupp, vilket utgör hets mot folkgrupp och enligt svensk yttrandefrihetslagstiftning alltså är ett brott. Var vänlig följ lagen och peka inte ut folkgrupper, tack.

   Radera
  2. Den som vill peka ut folkgrupper kan vända sig till Flashback. Oavsett så bör det göras med referenser, men eftersom det inte någonstans i media eller från polis sagts vilken folkgrupp det är så rör sig dessutom hetsen om hörsägen, vilket gör den ändå mer olaglig.

   Radera
  3. Konstigt svar. Klart man kan peka på olika folkgruppers överrepresentation inom vissa företeelser utan att det vare sig är olagligt eller rasistiskt. Att samer är överrepresenterade inom rennäringen i förhållande till den andel av befolkningen de utgör kan knappast vara olagligt att påpeka. Om någon för fram statistik som påvisar en folkgrupps överrepresentation inom en negativ företeelse så bör det inte vara olagligt eller röra sig om "hets mot folkgrupp" så länge det baseras på fakta.

   Radera
 4. Samtidigt har det öppnat två nya, och betydligt större och centralare, gallerior inte särskilt många hundra meter bort, på Norrmalm...

  Skrapan har aldrig lockat särskilt mycket folk, och övervåningen hade tidigare extremt nischade "sofo-affärer". Som helt enkelt inte hör hemma i en Galleria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ddd, vi får väl se hur de galleriorna klarar sig först?

   Radera
  2. De kan mycket väl klara sig utmärkt. I den mån förortsmänniskor åker in till Stockholm för att konsumera, så åker de väl sannolikare till centrum, dvs Norrmalm, än till Södermalm?

   Radera
  3. Det återstår förstås att se. Jag håller helt med dig i att de har ett konsumistiskt mer fördelaktigt läge än skrapan, som ju ligger i ett område ditt man knappast åker för galleriakonsumtion (till Medis åker man för att dricka öl).

   Radera
  4. Vilket var min poäng - lokalbefolkningen på Söder har allt mindre kvar i plånboken för lokal konsumtion pga bostadsbubblan.

   Radera
  5. Jag tror problemet snarare är att lokalbefolkningen på Söder hellre tar tunnelbanan två stationer in till city om de är intresserade av den typ av shopping som gallerior brukar erbjuda, eftersom de får mångdubbelt större utbud till kostnaden av en 5 minuters resa.

   Å andra sidan är ju söderborna ökända för att vara militanta motståndare till all form av galleriahandel (eller allt nytt överhuvudtaget), så det kanske helt enkelt handlar om att de faktiskt lever som de lär? :)

   Radera
 5. Cornu, plocka bort de där brunskjortorna från kommentarerna, så tråkigt att behöva läsa deras inskränkta åsikter. Och nej, jag är extremt arisk då min släkt är svensk i många generationer bakåt så kommentera inte detta med utgångspunkt att jag är utlänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge de håller sig inom lagen är det inte så mycket att göra.

   Arier är för övrigt en indisk folkgrupp och har inget med svenskar att göra.

   Radera
  2. Det har inte funnits några arier på tusentals år. Det folk som idag är närmast släkt med dem lär vara polackerna.

   Radera
 6. Hur kan det vara rasistiskt att citera Gp och påpeka att Göteborg lider av galloperande white-flight?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter otroligt konstigt att Gtb har white-flight då de också har dålig infrastruktur med massa bilköer. I sthml kommer detta inte att ske eftersom det är hipt och praktiskt att slippa bilköer och undermålig lokaltrafik utaför tullarna. Ohipa svenssons som mig bor dock i sovstäderna utanför.

   Radera
  2. Det är inte rasistiskt. Att hetsa mot folkgrupp är dock brott mot svensk tryck- och yttrandefrihet och håll er borta från det. Citat ovan:

   "Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, inklusive hets mot folkgrupp, uppmaning till brott, eller personliga detaljer om privatpersoner, kommer raderas."

   Ni får alltså inte peka ut några folkgrupper ur negativt perspektiv, annat än med sakliga mediareferenser. Detta baserar sig på demokratiskt beslut i riksdagen som förbjuder hets mot folkgrupp, var vänlig respektera detta, då det är jag som utgivare av bloggen som åker i fängelse, inte den som skriver kommentaren.

   Radera
  3. För övrigt så kan ni sluta med "bögarnas fel" och hålla er till ämnet.

   Det är rent patetiskt när muppars analys av saker och ting alltid landar i "invandrarnas fel". Spelar ingen roll vilket ämne, alltid är det invandrarnas fel enligt vissa kommentatorer. Som sedan hävdar att de inte är rasister.

   Skärp er, håll er till ämnet och visa att ni är vuxna människor, dvs kan hålla käft om sådant som vi enligt lagen inte får diskutera.

   Radera
  4. Vill ni älta hur invandrare enligt er förstört era liv, Sverige, svensk kultur, svensk etnicitet bla bla bla håll er till forum som finns för detta, dvs inte den här bloggen. Flashback, avpixlat mfl uppskattar era kommentarer, gå dit.

   Radera
  5. Cornu: Inskränkingar i yttrandefriheten är totalitära av naturen, oavsett om de tillkommit via demokratiskt beslut eller autokratisk fiat. Sen angående om det är invandrarnas fel eller inte - jag ser inte problemen i Sverige som något som uteslutande beror på riksdagens folkersättningsprogram.

   Min bedöming är sådan att den rent allmänna vanskötseln av vårt land indikerar att vårt politiska system är seriöst dysfunktionellt, och av de många problem som kommer som en konsekvens av detta är bara folkersättningen det mest synliga. Detta är således inte något som kan fixas med ett nytt parti i riksdagen utan endast med ett nytt politiskt system som är mer resistent mot korruption och inkompetens.

   Radera
 7. Vet inte precis hur deras affärsmodell fungerar men det har alltid känts konstigt att elgiganten på kungsgatan håller samma priser som elgiganten vid "stinsen" i Sollentuna hyran på kungsgatan måste vara groteskt mycket högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. högre kundtillströmning per kvadratmeter yta skulle jag tippa på. Sen tror jag inte att det skulle funka så bra för nån som säljer sällanköpsvaror å diffa priserna mellan city o förort - annorlunda med mat.

   Radera
  2. När man ser till Elgiganten så är det ett och samma bolag det är därför inte nödvändigt att försäljningen i varje butik täcker den enskilda butikens kostnad för att bolaget skall gå runt.

   Det som troligen är tämligen besvärligt för Elgiganten och var för OnOff är att vissa kedjor satsat mer på att minska sina kostnader för butikslokaler och personal. Framförallt de som säljer uteslutande via internet kan ju komma undan med att hyra lokal på billigast möjliga läge och behöver heller inte dras med horder av säljare (som ändå inte klarar ut mer än att läsa prislappen under varan).

   Radera
 8. Jag var nyligen i Ringens galleria som ligger några hundra meter bort och antagligen är den största konkurrenten till Skrapan. Även där har det börjat bli tomma lokaler i form av två inredningsbutiker som båda gått i konkurs. Bolagret och Stockhome.

  Jag tycker det är intressant. Är behovet av kitchiga inredningsdetaljer mättat?

  Är klientelet i området för kräset för billighetssegmentet på Bolagret?

  Bor alla andra hand och har inte plats för några egna prylar ändå?

  Har klientelet blivit mer miljömedvetna och konsumerar mindre?

  Eller har de inte råd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge som bostadspriserna har stiigt har ju allt mer av de nyinflyttades pengar gått till räntor, så till slut drabbar det väl köpen av kitschiga inredningsdetaljer som drabbas. Ljust och fräscht kan man ju med fördel ha utan inredningsdetaljer. Folk vill väl istället bo ständigt färdighomstageat, dvs väldikt spartanskt så man snabbt och enkelt kan sälja lägenheten?

   Radera
 9. Detta med framväxten av "suburbia" är ju en process som pågått i decennier, och är en konsekvens av bilismen som gör det praktiskt möjligt att bo i en förort någon mil utanför centrum. Med framväxten av "suburbia" och massbilismen så följer detaljhandeln med och anpassar sig till de bilburna köpstarka förortsborna. Här i Skåne dräller det av sådana köpcentrum (Svågertorp, Burlöv Center, Nova Lund, Center Syd m.fl.)De är en konsekvens av framväxten av "suburbia" och detta har pågått i decennier - alltså ingen konsekvens av bo-bubblan. Historien bakom framväxten av det amerikanska förortssamhället beskrivs bra i filmen "The end of suburbia"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver på slutet tror jag att det bostadsbubbledrivna problemet främst handlar om storstäderna. Center Syd etc lockar förortsborna. När de som bor i centrum blir allt mer skuldsatta drabbas centrumhandeln dubbelt - de som fortfarande handlar i centrum får allt mindre pengar över till konsumtion vilket gör det ännu svårare att konkurrera med köplador som Center Syd.

   Radera
  2. Det lite ironiska är att de som bor i centrum har betalat dyrt för att bo centralt, men när handeln flyttar ut så är inte längre centrum så centralt.

   Kanske flyttar handeln till ett ställe där folk inte skuldsatt sig så mycket för att få bo centralt...

   Radera
 10. För egen del har jag inget som helst intresse av att besöka någon centrumhandel, eller centrum över huvudtaget. "Köpladorna" och näthandel passar mig utmärkt.
  Och spiken i kistan var nog biltullarna. Jag accepterar de, och har därmed ett extra skäl att aldrig besöka centrum. You get what you ask for, så att säga.

  "Köpladorna" utanför centrum är populära också i mindre städer. Folk tar bilen till MAXI/Jula mm. Även om de har cykelavstånd in till ortens centrum. Det finns kvar butiker i centrum också men de får då ett mindre kundunderlag. Resultatet är att kommersiella hyror blir lägre än de annars skulle vara.
  Det sänker direktavkastningen och därmed priset på kommersiella fastigheter.
  Det innebär också att borättsföreningar med kommersiella ytor kommer att få minskade hyresintäkter. Kanske inte så mycket mindre. Men det drar upp avgiften en aning.

  Ska man göra en analys av handels inverkan får man ta med näthandeln. Den är så pass betydande. För Jula är den dock inte det. Jula plockar bort den då den omsätter mindre än någon av deras butiker. Tydligen vill folk köpa deras produkter i butiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fallet Jula kan det berott på fraktkostnaden. Var aldrig tal om gratis frakt av tunga verktyg.

   Intressant påpekande om fallande hyror på kommersiella lokaler, vilket kan höja medlemsavgifter i centrala bostadsrättsföreningar, vilket gör det ännu dyrare att bo centralt och ger ännu mindre pengar över för konsumtion vilket slår ut fler affärer, vilket ytterligare sänker kommersiella hyror. En möjlig spiral där.

   Radera
 11. Jag vet inte hur man får tag statistiken för att visa något liknande för min stad Helsingborg. Här verkar det vara mer så att ju mer kommunens politiker tillåter köpladan (bra ord!) Väla expandera och styr fler bussar dit, SAMTIDIGT som de begränsar biltrafiken i och in till centrum, SAMT det byggs ännu fler ICA Maxi/COOP/Netto/Lidl modell större vid infartspunkterna, så dör centrumhandeln sakta och fort.

  Jag cyklar själv så mycket det går, vilket är nästan alltid. Men de flesta andra är bekväma. Och de som bor i pendlarorterna runtomkring har allt på en plats istället för att tvingas gå utomhus ner i stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bor också i Helsingborg. Tycker valet är enkelt: gå på stan i grå kyla och sur slask året om, eller parkera gratis på köpcentrumet Väla och handla avslappnat?

   Radera
 12. Blev av Cornu kallad psykopat för några veckor sen.. så språkbruket kanske borde ansas även av herr bloggaren

  SvaraRadera
 13. Han kanske menade Siggepat

  SvaraRadera
 14. Det finns även andra faktorer som jag själv märkt av i den enligt svenska mått mätt "mellanstora" staden jag bor i. Överetablering...

  Låga räntor har bidragit till enorma investeringar i två shoppingcenter ca en mil i vardera riktning från stadskärnan ca 4-8 år tillbaka. Dessa har givetvis sugit näring ur centrum, men likväl så finns ju faktiskt inte så mycket mer pengar i plånböckerna nu än för 10 år sedan hos gemene man. Man har kunnat och vågat handla på krita med gott samvete. Utöver detta skall tilläggas att dessa två shoppingcentrum nästintill har identiska butiker. Ingen skillnad i utbud alltså, precis som överallt i jantelagsSverige.

  Priserna däremot... högre och högre varje år, och detta utan några egentliga kvalitetsförbättringar som kan försvara dem. snarare så tillverkas nästan allt i klädväg i Kina och Bangladesh med allt sämre kvalitet. Den som vill ha riktig kvalitet från Italien, Turkiet och vissa delar av Indien får hosta upp ohyggliga fiatpengar.

  Ta en butik som Brothers. De har nu inte en butik i staden som tidigare, utan istället tre st. Samma mönster gäller för de flesta andra kedjor. Vilka tre gånger behovet skall dessa nu mätta? Bostadspriserna har bara börjat gå ner (redan 10% sedan förra året) och det går inte längre att göra enkla cash genom att öka sina lån på värdeökningen, samtidigt som fler känner oron före stormen och därmed håller i pengarna.

  Och så reor. Alltfler tecken på överetablering. Jag har som riktmärke att inte handlar någonting utan minst 50-75% reducerat pris. Det är ju ändå bara att vänta... Vårrea, sommarrea, höstrea, vinterrea med alla storlekar och plagg man kan tänka sig, och det gäller inte bara kläder.

  SvaraRadera
 15. Kan det inte även ha med höjda hyror att göra, en tobakshandlare här fick sin hyra höjd med 100% detta året. Många lokaler gapar antagligen tomma pga av giriga hyresvärdar.

  SvaraRadera
 16. Butiken i Skrapan heter One Off och är en skateboardbutik, dvs inte den före detta elektronikkedjan OnOff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det, men om du tittar på KARTAN på websajten så finns OnOff såväl som One Off med.

   Radera
  2. De verkar ha läst din blogg. Nu är den stora kartan i alla fall uppdaterad men den lilla innehåller fortfarande OnOff:
   http://skrapan.se/wp-content/uploads/Infokarta.jpg

   Radera
  3. Alternativt har de inte läst bloggen och bara uppdaterade den stora kartan. Finns en del skillnader mellan bilderna

   Radera
 17. Göteborgs motsvarighet till Söder är närmast Linne-Majorna. Gått om krogar och pubar men inte mycket shopping.

  City är knappast något hipsterområde Nordstan är för white trash och bl**r.

  SvaraRadera
 18. "A Manifesto for Economic Sense"
  Paul Krugman och Richard Layard
  http://www.manifestoforeconomicsense.org/

  Corru dom ger dig lite stöd för tanken att krediter till bostäder har skapat krisen.

  SvaraRadera
 19. I Skärholmens Centrum kallat det "fyndiga" SKHlM är hela övervåningen i det nyombyggda centrumet tomt. Där fanns tidigare modeaffärer som sålde kläder (lär vara den produkt som ger högst vinst) Men ingen har råd att köpa kläder längre annat än på HM. Området gränsar till höginkomstförorter som Mälarhöjden, Segeltorp och Johannesdal. Dessutom till en del förorter med låginkomsttagare. De förra sitter med höga räntekostnader de senare med hyror som hela tiden stiger medan löner/pensioner/mm bara sjunker. Dessutom har centrumet inte affärer som folk frågar efter utan de som ägarna tror ska ge högst vinst. Så folks ekonomi är ansträngd. Dessutom börjar många bli trötta på centrumets alla kedjeaffärer. Många köper därför på nätet där det finns större urval.

  SvaraRadera