Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-06-12 13:59

Det ryska oljeexportberoendet

Ryssland är i mycket en bananrepublik. 80% av landets export är energi och metaller (se Tradingeconomics). Samtidigt har man förstås även en import av råvaror. Och balanserar man ut dessa finner man att landets hela nettoexport består av en enda råvara. Bananer. Nej, olja.

Rysk råvaruexport- och import
Nettoexporten i svart följer
den mörka oljestapeln

Exporten av rysk fossilgas och övriga råvaror är i själva verket ungefär lika stor som importen av råvaror om man skall tro den ryska centralbanken.

Importen och exporten av övriga råvaror balanserar ut varandra rätt väl prismässigt, men kanske något till rysk nackdel, baserat på recessionen 2009.

Nu har oljepriset som bekant börjat rasa, vilket kommer slå mot rysk BNP. 10% fall i oljepriset minskar nettoexporten med ca 20 miljarder USD per år och (nominell) BNP med lika mycket, eller ca 1.1% av BNP. Frågan här blir då hur mycket oljan behöver falla för att Ryssland skall gå in i en recession? Med 4.3% i BNP-tillväxt 2011 så hamnar BNP i recession vid ett fall på 40% i oljepriset, allt annat lika, dvs att inget annat påverkas av fallande oljepriser.

En andra faktor är att landets skatteintäkter är hårt kopplade till olje- och gasexporten. 2011 skattar CIA World Factbook att ryska staten hade ett överskott på 0.4% av 382 miljarder USD i statsbudget, eller ca 1.5 miljarder USD. Med en generell statlig intäkt på drygt 20% av BNP så innebär en nedgång i oljepriset med 10% minskade skatteintäkter med 2 miljarder USD och Ryssland visar därmed upp ett budgetunderskott.

Men skatteintäkterna från olje- och gassektorn är större än från andra sektorer, så det var best case.
Rysk oljeexport 2011 - feb 2012

Och oljepriset har fallit mer än 10%. Oljepriset är nu ner över 20% sedan toppen, även om priset bara är ner drygt 10% från 2011 års medel.

En annan intressant faktor är att rysk oljeexport föll efter årsskiftet med ca 500 000 fat per dag enligt JODI, men det är egentligen ingen anmärkningsvärd förändring och exporten ligger fortfarande runt medlet för 2011.

Några slutsatser är att Ryssland, som idag har nationaldag, ser ut att återigen hamna på statligt underskott om inte oljepriset återhämtar sig, men än så länge inte hamnar i recession pga fallet i oljan.

För övrigt gjorde ryska staten husrannsakan hos många ledande oppositionella igår och kallade in dem på förhör idag, så att de inte kan delta i några regimfientliga demonstrationer. Rekommenderar Sydsvenskans journalist Kalle Kniiviläs Twitter för de som vill följa utvecklingen (på svenska). Se även hans blogg, med lite bilder från gårdagens husrannsakningar hos oppositionsledare. Och som ingen missat så kan man få hårda straff och böter om man deltar i folksamlingar eller t ex skriver på Twitter om att man skall samlas någonstans. Från Kniiviläs artikel i Sydsvenskan:
"Tungt beväpnad polis stormade på måndagsmorgonen flera ryska oppositionsaktivisters hem för att göra husrannsakan. Datautrustning beslagtogs och aktivisterna kallades till förhör."
För alla rysskramare bland läsarna som menar att USA och EU är värre, så nej, varken här eller i USA stormar tungt beväpnad polis partiledares hem och beslagtar deras datorer. Men fortsätt för allt i världen att krama Ryssland om ni mår bättre då. Det är ju intressant att se er definition på demokrati som att man skickar polis med automatvapen hem till säg Jonas Sjöstedt, Gustav Fridolin eller Jimmie Åkesson som ett utfall av demokrati.

Man har nu även stängt ner oppositionella radiostationer.

För övrigt arrangerar Östgruppen en promenad för mötesfrihet (Facebook) i Ryssland med start på Sergels Torg klockan 17:00 ikväll. Att informera om detta hade satt mig i fängelse i Ryssland.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Rubriken, Cornu!

  SvaraRadera
 2. Visst är det förfärligt att Putin inte tycker att ryssarna skall ha någon äkta demokrati. Vad är han rädd för? Eller är han bara alldeles enormt maktgirig?

  Kanske har du några synpunkter på Bazhenov också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avser förstås oljeskifferfälten i västsibirien: http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/06/04/bakken-bazhenov-shale-oil/

   Radera
  2. Ryssland har en egen definition på demokrati. Med det ryska kynnet så råder det ingen tvivel på att landet är en demokrati.

   Radera
 3. Att Ryssland exporterar olja och gas har ju dessutom gjort underverk med de politiska relationerna till väst, t.ex med Tyskland som ju speciellt uppskattar rysk gas, och Sverige som verkligen uppskattar rysk olja. Det är sällan man hör någon kritik mot ryssland nu för tiden.

  SvaraRadera
 4. http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/06/04/bakken-bazhenov-shale-oil/

  "If Harold Hamm is convinced the Bakken will give up 24 billion barrels, a play 80 times bigger like the Bazhenov would imply 1,920 billion barrels. That’s a preposterous figure, enough oil to satisfy all of current global demand for 64 years, or to do 5 million bpd for more than 1,000 years. Rosneft, says Clint, has already estimated 18 billion barrels on its Bazhenov acreage. Either way, it looks like they’ll still be working the Bazhenov long after Vladimir Putin has finally retired and the Peak Oil crowd realizes there’s more oil out there than we’ve ever imagined."

  Kommentar på detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite störande att tystnaden är så bedövande om Bazhenov i bloggar och i svenska media, som inte heller verkar anse att det här är något att skriva om! Google News hittar inget på svenska och man hittar inte heller något om man söker hos DI och Affärsvärlden mm. Betyder det att man skall ta Bazhenov med en mycket stor nypa salt? Är det skribenten på Forbes som försöker använda tvivelaktiga ryska förhoppningar som ett slagträ mot peak oil rörelsen?

   Radera
 5. Tack för länkarna. Dock stämmer det inte att oppositionella radiostationer skulle ha stängts. Det finns två-tre ganska frispråkiga radiostationer i Moskva där regimkritiker kan komma till tals, framför allt handlar det om anrika Echo Moskvy och nykomlingen Kommersant FM. Inga radiostationer har stängts. Däremot pågick det i går en DDoS-attack mot några regimkritiska nyhetssajter, däribland också Echo Moskvys sajt. Nu verkar sajten fungera bra igen.

  Angående mediesituationen kan den här artikeln vara läsvärd, även om den nu har några år på nacken:

  http://www.kniivila.net/2008/scoop/

  SvaraRadera