Cornucopia?

2012-05-30 20:21

Välkommet vidare säljtryck i Lundin Petroleum

Folksam går ut och berättar att de skall sälja av sina 1.2% av Lundin Petroleum (OMX:LUPE), eftersom bolagets ledning inte har lust att ännu en gång lägga pengar på utreda händelser i Sudan för tio år sedan. Det är ett välkommet besked.

Välkommet för alla som är intresserade av att köpa aktier i Lundin Petroleum.


Sedan aktien toppade på rekordnivåer i höstas på beskedet om bolagets (relativa) jättefynd i Nordsjön har aktien varit i en negativ trend, som inte ser ut att vika. Trenden lär fortsätta med Folksams offentliggörande av att man tänker sälja sina aktier de närmaste sex månaderna. Långsiktiga aktörer kan alltså de kommande sex månaderna i lugn och ro ställa sig utanför aktien och invänta billigare köplägen.
Veckochart Lundin Petroleum.

Köper man Lundin Petroleum så är det för bolagets andel i oljefältet Johan Sverdrup på den norska kontinentalsockeln. Oljefältet kommer producera från ca 2019 till långt efter år 2040, med de framtida oljepriser som peak oil ger oss, och detta till en produktion som är avsevärt större än Lundin Petroleum har idag. Av idag kända oljefält i Norge är Johan Sverdrup det sista oljefältet att sluta producera och skulle om inga nya större fynd görs i Norge bli den sista norska oljan.

Investerar man utifrån peak oil blir Lundin Petroleum därmed en självklar aktie i portföljen, som dessutom agerar i ett av världens politiskt säkraste oljeproducerande länder, Norge.

Att Folksam drabbas av moralpanik påminner väldigt mycket om när Handelsbanken drabbades av samma panik 2001 kring föregångaren Lundin Oil, varpå aktien dubblade i kurs, snart efter SHB stolt proklamerade att de sålt sina aktier pga Sudan. I bästa fall drabbas fler institutioner av moralpanik och det blir ytterligare press på aktien.

Nu köper man Lundin Petroleum på extremt lång sikt, men det vore ju helt underbart om Folksam och moralpaniken kunde få ner aktien under 100:- SEK igen. I så fall är det bara att tacka och buga för Folksam och ta position i bolaget. Nu är det en bit kvar till 100:- SEK och det är långt ifrån säkert att aktien kan gå att köpa så billigt framöver. Tekniskt ligger aktien dock i sälj. Fundamenta är som de är, lämpligen baserar man en position på teknisk analys i ett naivt försök att hitta någon ny botten i aktien.

Sedan köper man aktien, stoppar i byrålådan och glömmer bort. Plockas fram igen någon gång runt 2030 vid ett oljepris som vid det laget kan vara fyrsiffrigt på tillfälliga globala ekonomiska återhämtningar.

Hela det moderna samhället bygger på tillgången till olja. Med den kunskapen har jag inga som helst moraliska betänkligheter för att köpa Lundin Petroleum. Den som har bryderier kan med fördel förkasta hela det moderna samhället, inklusive mediciner.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. ser ut lite som ett klassiskt bubbel diagram.
  har vi tur så fortsätter oljepriset ta stryk ner till 80 samtidigt som folksam och kanske någon annan moralaktör får för sig att sälja av.

  SvaraRadera
 2. Nu handlar väl i och för sig "moralpaniken" inte om att Lundin är i oljebranschen, utan om hur man betett sig i Sudan. Liknande kritik kan riktas mot vissa läkemedelsbolag utan att man för den sakens skulle förkasta mediciner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte alls att de betett sig särskilt illa.
   Dessutom pågår redan en utredning.

   Detta drev luktar politik lång väg eftersom Folksamtanten framhärdar om en ny utredning, fastän det redan pågår en.
   Folksam, en av de sämre försäkringsbolagen, får säkert en hel del nya kunder längst till vänster på skalan. Kaka söker maka. Grattis!

   Radera
  2. Folksam tar lång tid på sig för att vakna i så fall. När Lundin var i Sudan så var det en öppen kritik och bolaget hade långa stillestånd på grund av oroligheterna, där de till slut blev uppmanade att fortsätta sin verksamhet av bägge parter.
   Striderna handlade om gränser och ev oljetillgångar mellan kristna i syd och muslimer i norr. Pågick i 20 år med 2 miljoner dödade. Relativ fred kom med överenskommelser om oljan. Krig och fred alltså!

   Radera
  3. Man kan ju fråga sig vad för nytta det är med två parallella "oberoende" utredningar? Om den Lundin betalar för kommer fram till att bolaget inte gjort något fel, kommer medietyckarna ändå inte att betrakta den som trovärdig.

   Radera
 3. Cornu,,,har du skippat dina Pare ??? Jättefynd i Nordsjön ?? Var det inte så att du påstod att "fyndet" räckte för en veckas konsumtion ?? / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. PARE gick jag väl ur med de sista aktierna runt 20:- om jag minns rätt.

   1 veckas konsumtion för världen, ja visst. Men det är ett enormt fynd för ett bolag som Lundin.

   Radera
  2. Nej, ditt minne vill nog svika dej...visst var du med på nyemissionen runt 3 spänn...men ok vi lägger det bakom oss / Sigge

   Radera
  3. Ja, det stämmer. Sålde vid 20, köpte på nyemissionen, gick ut med vinst igen där nere någonstans. Men det var småpengar, inget kärninnehav, bara spekulation.

   Alltid kul att se psykopater som håller järnkoll på allt jag gör.

   Radera
  4. Psykopat???? Nu går du väl för långt..skärpning / Sigge

   Radera
  5. Du uppvisar en sjuklig fixering vid allt jag tar mig för. Psykopat är kanske fel ord, förlåt.

   Men sök hjälp.

   Radera
  6. Vill börja med att be om ursäkt att jag postar anonymt när du bloggar i eget namn. Jag följer och gillar din blogg och tycker att det är skönt med en frispråkig, kunnig och initierad skribent.
   I mitt tycke förlorar du dock lite trovärdighet på att du ibland biter ifrån ganska hårt som respons på kommentarer. Så, käre Cornu, är det inte lite onödigt att dra till med 'psykopat' och 'sjuklig fixering' när Sigge agerar kalenderbitare och kollar blogghistoriken och sen rättar dig för en bagatell?

   Radera
  7. Inte speciellt, nej. Sigge kanske under några sekunder reflekterade över om han agera sjukligt.

   Radera
  8. Sjukligt?? Var själv med i Pare-emissionen och noterade att du också var med...tycker du borde skärpa till dej i ditt språkbruk.Du förlorar en hel del trovärdighet med dina kommentarer gentemot dina läsare./ Sigge

   Radera
  9. Sagt om trovärdighet från en anonym.

   Radera
  10. Lincon har ju satt Corny på påttan vad gäller det ekonomiska systemet så han har väl lite problem med nerverna nu. Därav kommer säkert stenåldersutfallen mo Sigge.

   Radera
  11. Jag uppfattar nog att det ligger i sakens natur att som sveriges största finansbloggare kommer du få människor som följer allt du gör. Du får helt enkelt vänja dig att du är kändis nu Cornu.

   Sedan har ju ordet psykopat en negativ klang, men du sade ju själv att det kanske var fel ord (och det är det ju då psykopat syftar på en empatistörning). Jag får dock hålla med anonym, i delar av vad jag tror han försöker framföra till dig. Du tappar delar av din trovärdighet när du inte hanterar besökare som kommenterar värdigt. Och jag antager nämligen att du skulle dra dig lite längre för att kalla någon psykopat i en muntlig konversation. Men det är ju ett fritt val från din sida, din blogg, ditt kommentarsfält.

   Radera
 4. Kan man verkligen säga att det är en investering för framtiden att köpa aktier i ett bolag som går över lik för att upprätthålla sin verksamhet?

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du det?
   Jag tror tvärtom att Lundinarna gör en oerhörd nytta där dom jobbar.
   Särskilt för lokalbefolkningen.

   Dessutom var det inte Lundin Petroleum som var i Sudan.
   Fast alla tycks tro det.

   Radera
  2. Vi behöver inte stirra oss blinda på Lundin. Frågan kan stå för sig självt. Det är en fråga om moral. Det är en fråga om vilket samhälle vi vill uppnå.

   /Erik

   Radera
 5. Finns nog risk att Folksams aktiepost säljs i sin helhet utanför marknaden, och därmed inte sänker börskursen speciellt.

  SvaraRadera
 6. Så satans högtravande. Hajjar du inte att han (som bekräftar din blogg) rätar till dig i ett feltagande som i sig bör självreflekteras.

  SvaraRadera
 7. Cornu, helt OT, men här har du utdrag ifrån ett av Sveriges större universitets "plan för lika rättigheter och möjligheter". Du som gillar genusmaffian kanske blir glad av att läsa följande:

  Kön
  För att inte upprätthålla den sociala konstruktionen av kön/genus, bör det i möjligaste mån användas exempel i undervisningen som är könsneutrala. I den utsträckning kön måste finnas med i exempel bör de användas i en balanserad omfattning och inte beskrivas i könsstereotypa sammanhang.

  Vid val av litteratur eller annat undervisningsmaterial bör alltid en diskussion föras kring varför en lärobok väljs istället för en annan. En aspekt att reflektera över är om litteratur av författare representerande ett kön väljs när det inom det aktuella ämnet finns både manliga och kvinnliga författare. Val av litteratur eller annat undervisningsmaterial bör vila på en god vetenskaplig grund.

  Hänsyn bör tas till transsexuella studenters eventuella behov av att byta seminariegrupper, tentamenstillfällen och grupparbeten på grund av läkarbesök för könskorrigerande behandling.

  Sexuell läggning
  För att bryta det heteronormativa perspektivet bör det, i möjligaste mån, användas exempel i undervisningen där samkönade par figurerar lika självklart som olikkönade par.

  SvaraRadera
 8. Jag är faktiskt ganska rädd för det här med medicinerna. Är beroende av ett syntetiskt hormon och har redan nu byrålådan full...med en medicin som har ca 2 års hållbarhet. En ärftligt sjukdom verkar det som, antagligen får något eller båda mina barn samma problem, i en helt annan framtid...

  SvaraRadera
 9. Folksam kan nog ta poäng för att folk inte inser i vilken mån detta öht påverkar Lundin Oil. Det är folks föreställning att det skulle drabba företaget om fonder avstår från att köpa aktierna - det värsta är väl KPA som marknadsför sig med påståendet att de gör världen bättre eller något sånt (som etisk fond vore det inte bra att börja genom att inte blå-ljuga i reklamen).

  SvaraRadera
 10. Folksam kunde börja med att investera i en spegel att titta sig själv i före man uttalar sig. Hur etisk var deras manöver när man snodde Swedbankaktierna av Sparbanksstiftelsen?

  SvaraRadera
 11. Den svenska (och kanske västerländska?) medelklassens moraliska förträfflighet är helt och hållet kärnkrafts- och oljedriven. Som Cornu skriver, om man vill peka finger åt företag som utvinner olja och andra icke-förnyelsebara naturtillgångar, så kan man ju börja hos sig själv och tacka nej till allt som det moderna samhället har att erbjuda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att man föds in i en verklighet man inte gillar och där nej tack innebär att man i princip inte kan leva. Så kan man inte säga nej tack. Däremot kan man önska att makthavare tar ansvar. Även dem som investerar i omoralisk, och miljöförstörande verksamhet. En lag skulle även kunna tvinga sådana att ta ansvar...

   Radera
  2. Jag tycker att vi skall jaga ut Lundinarna ur Sverige så att vi får frysa och svälta ifred sedan.

   Radera
  3. Tror du inte vi klarar oss utan Lundin?? Är det till dessa du ställer ditt hopp?

   Radera
 12. Folksam skulle kunna sälja sin post på en eller två dagar om man ville.
  Nu drar man ut på pinan i sex månader av rent politiska skäl.
  Man vill invänta triggers i form av nya reservuppdateringar och borresultat som förväntas i sommar. Snacka om dubbelmoral!
  Dags att byta pensionsförvaltare till en mer moralisk sådan!

  SvaraRadera
 13. Det var droppen. Tack för den här tiden Cornucopia. Ha det så bra i cynismens gråa och kalla värld.

  /Mats Öhlén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och hej då.

   Radera
  2. hahaha... Cornucopia? is awsome!

   Radera
 14. Är det inte märkligt att Folksam vaknade just nu efter Aftonbladets artikelserie om Lupe och Lundin? Varför agerade man inte tidigare, Lundin i Sudan är ju inget nytt. Frågan har ju varit uppe ett antal ggr, redan början på 2000 så var frågan uppe i media och banker sålde av.

  En Oberoende utredning pågår, så vad är problemet? Hur skall Lundinarna kunna göra en oberoende utredning som Marknaden (Aftonbladet) skulle godkänna?

  Folksams agerande beror endast på att frågan nu dykt upp i media och Folksam kände sig pressade av media. Medias makt är stor, allför stor om den hanteras felaktigt.

  SvaraRadera
 15. Hur stor är Lundins utdelning?
  Du skrev i byrålådan, via ISK eller vanlig depå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lundinbolag lämnar aldrig utdelning.

   Radera
  2. Frågan är ju hur det ser ut med den saken om 20-30år. Om man inte tror att pengar någonsin kommer att gå från bolaget till ägarna (inte ens via likvidation) så betyder ju det i praktiken att man hoppas på en greater fool eftersom man i grund och botten inte tror det finns något värde i aktien (om man inte tycker det är kul att gå på bolagsstämma förstås).

   Radera
 16. Jag är en kortsiktig teknisk trader av index och valauta, men måste medge att det här företaget är ett av FÅ där jag skulle kunna tänka mig att köpa och behålla länge. Kanske ges tillfälle vid grexit?

  SvaraRadera
 17. Kursen har inte rört sig mycket sedan 2007, om man bortser från oktober 2010 urblåsningen. Var har alla vinster tagit vägen? Splits?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade 2011.

   Radera