Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2012-05-03 19:25

Trafikmaktordningen får kulturbidrag

Den fantastiska skriften Trafikmaktordningen från planka.nu, som jag recenserat tidigare, har glädjande nog fått 28 000:- SEK i bidrag från Statens Kulturråd. Välförtjänt tycker jag.


Detta har förstås fått kommunalpolitiker i Stockholm att gå i taket, eftersom de inte läst boken. (Pravda/SVT, Bonnier/DN, Stampen/GP, Schibsted/SvD). Dock borde just precis kommunalpolitiker i Stockholm läsa boken, för den innehåller sanningar de själva borde få höra.
Men Statens Kulturråd står faktiskt på sig. De har nämligen till skillnad mot kritikerna läst boken och boken nämner inte ett ord om att tjuvåka, utan är ett debattinlägg om det påtvingade och begränsande behov av mobilitet som samhället pressar på oss, främst genom bilismen.

Väl använda pengar från Statens Kulturråd för övrigt. Bravo!

En extra applåd eftersom det nu får massvis med besserwissers att gnälla högt och lågt och som en fantastisk konstinstallation bevisa att de inte har en aning om vad de pratar om eftersom de inte läst boken. Snacka om att döma hunden efter håren. Alltid kul att läsa kommentarer från folk som inte har en aning om vad de pratar om. Läs boken, och återkom med ert gnäll sedan.

Kritisera för all del planka.nu för annat, men inte för att bokens förlag fått kulturbidrag, för Trafikmaktordningen är en av förra årets bästa och viktigaste debattskrifter och uppmanar inte till brott. Som debattskrift är det precis vad Kulturrådets pengar skall användas till, istället för att delas ut till deckarförfattare. Sedan kan man kanske diskutera om det alls skall finnas några bidrag till litteratur, men det är en helt annan fråga.

För alla er andra så uppmanar jag er att läsa skriften eller för den delen kopiera den fritt, då den är fri att kopiera under Kopimi-licens. Se tidigare recension för länkar. Finns annars att köpa hos Adlibris (69:- SEK), hos Bokus (96:- SEK) eller direkt från förlaget Korpen Koloni för 72:- SEK. Läs den!

Tillägg: En snabb Google-Fu ger vid handen ensidiga fördömanden av bidraget över hela brädet, vilket innebär att man kan få facit på vad ett antal websajter har för trovärdighet, dvs noll. Jag verkar i princip vara den enda som faktiskt läst boken förutom Kulturrådet och alltså också en av få försvarare. Å andra sidan så försöker jag veta vad jag pratar om och är inte färgad av en massa korkade ideologier. Att så få läst denna viktiga skrift gör bidraget till bokens förlag ännu viktigare. På Twitter kan man också läsa att Kulturrådet i panik nu hört av sig och beställt nio böcker, så hela Kulturrådets styrelse skall nu läsa boken för att eventuellt ompröva beslutet. Boken får alltså ytterligare nio högdjur som läsare, vilket är det viktigaste. I Twitter-flödet för #Trafikmaktordningen har Planka.nu själva lagt ut länk till nedladdning av boken gratis om man nu inte har råd med ca 70:- SEK.

Kulturrådet kommenterar hysterin enligt följande:
"Det ingår i arbetsgruppens uppdrag att bedöma debattböcker. Arbetsgruppen uppdrag är inte att bedöma den ena eller andra åsikten, utan kvaliteten i genomförandet, av hur diskussionen förs: Är det en tes med samhällelig aktualitet? Är boken välargumenterad, välformulerad? Tar den upp och bemöter möjliga motargument? Är det en röst som annars sällan hörs? Det kan vara några av frågorna arbetsgruppen ställer i diskussionen av bokens kvalitet. Vid bedömningen av Trafikmaktordningen fann gruppen att boken är välskriven, påläst och reflekterande, vilket gav skäl att bevilja stöd."
Amen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Boken var fantastiskt skriven och fick mig att fundera över hur man kan bygga ett samhälle på människans vilkor istället för kapitalets vilkor.

  SvaraRadera
 2. O T : Skönt att ha en del Lupe-aktier nu när man fyndat ytterligare i Nordsjön...glädjedödare C kommer väl att kommentera att fyndet räcker för en dags konsumtion..Men man får glädjas åt det lilla. / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte faktiskt skriva lite om LUPE, kanske köpläge på moralpaniken.

   Radera
  2. Det vore ett efterfrågat inlägg, då jag just går i såna tankar själv! :)

   Radera
  3. Hoppsan..inte betyder väl Aftonblaskans skriverier något för seriösa placerare / Sigge

   Radera
 3. Boken är en av de mest välskrivna debattböcker jag läst. Jag är mycket nyfiken på vem som är författare/redaktör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är faktiskt kollektivt skriven i webbverktyget Etherpad ( http://pad.planka.nu ) och sedan redigerad i samma verktyg av förlagets redaktörer Victor Andreasson och Mikael Müller, i nära samarbete med författarna.

   Radera
 4. Jag har läst skriften men tycker fortfarande det är fel att planka när det nu är sagt att vi skall betala för oss.

  Man når inte ut i debatten om man samtidigt stödjer olagligheter. Ni ser ju själva hur de blir bortviftade utan att folk bryr sig om deras budskap.

  Gör om gör rätt som det sägs i inslaget.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade inte ens blivit bortviftade om det hade varit en okänd icke radikal grupp som författat boken. Nu hamnar boken i strålkastaren i alla fall för 15 minuter istället för att sorteras i det cirkulära arkivet på en gång.

   Radera
  2. Man når inte ut i debatten? Vilket jävla skämt! Boken hade inte fått i närheten så stort genomslag om det inte var planka.nu som stod bakom den.

   Radera
 5. Nu är boken beställd samt Ola Anderssons nya Vykort från Utopia. Ska bli intressant läsning om den moderna staden.

  SvaraRadera
 6. Planka.nu är väl den som är mest färgat av "en massa korkade ideologier" , den mest korkade av dem alla t o m.... Allt-gratis-åt-allaismen.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst boken, men betvivlar inte att det är en välskriven sak. Men det är väl ändå inte det som är frågan. Går prispengarna till organisationen planka.nu? I så fall är det egalt hur bra boken är, skattepengar ska ändå inte doneras till organisationer som främjer lagbrott. Om Original Gangsters skulle ge ut en spirituell och insiktsfull skrift om tulpanodling, vore det då rätt att ge OG kulturprispengar, som de sedan kan nyttja i sin ordinarie verksamhet?

  Om det däremot finns vattentäta skott mellan den organisation som främjer tjuvåkning och det förlag som gett ut boken, då må det vara hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna går till förlaget, det gäller alltid litteraturstöden. Pengarna skall användas till att sprida boken, bl a till bibliotek.

   Tror för övrigt, baserat på priset, att författarna inte får ett öre per såld bok oavsett.

   Radera
  2. Det är inget lagbrott att planka, du är skyldig att betala en tilläggsavgift. Men du får aldrig några böter eller hamnar i polisregistret för plankning. Så Börjessons parallel mellan Original Gangster och planka.nu är irrelevant.

   Radera
  3. Att planka är visst olagligt, det är därför serieplankare blir åtalde för bedrägligt beteende.

   Radera
  4. Trafikbolagens skrämskott om bedrägligt beteende och uppvigling för plankning är ingenting som leder till åtal då åklagarna lägger ner på en gång. Det finns inga prejudikat. Dom domar som finns gäller förfalskade färdbevis osv.

   Radera
 8. Plankning är det närmaste vi kommer revolution i Sverige. Annars sväljer vi allt och gör som de säger där uppe.

  SvaraRadera
 9. Kulturrådet..

  kultur rådet.

  nä jag vet inte vad jag ska skriva, förbannade jävla politiker drägg

  SvaraRadera
 10. Det är talande för Sverige att man ifrågasätter vem som fått pengarna, snarare än att någon överhuvudtaget får pengarna. Jag har läst boken och tyckte den var bra, men jag förstår inte varför folk helt utan protest finner sig i att staten beslagtar deras pengar och omfördelar till någon som de tyckt skrivit en bra bok. Vad fan lider alla av? Om det är något man ska protestera mot så är det väl det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem betalade din utbildning? Vem betalade din asfalterade väg till jobbet? Vem betalar din sjukvård? Vem subventionerar din morgontidning? Vem betalar ditt avlopp och reningsverk? Vem subventionerar ditt rinnande vatten? Är alla pengar du tjänar välförtjänt dina i ett samhälle där vi lever bland många? Vet du vad kapitalflykt är för något?

   Har du läst en debattbok någon gång? Har du satt dig in i flera perspektiv på politiska frågor? Vet du vilka som på 1700-talet grundade dagens politiska instutioner och maktdelningsprinciper? Har du ställt dig frågan, som de gör i boken, om vad som är ett gott samhälle? Och samtidigt gett ett svar som skiljer sig helt från något vi hört tidigare...

   Radera
  2. jag hade fel, vatten och avlopp finansieras inte av skattemedel, bortse från det =P

   Radera
  3. Intressant att sätta sig på en jävligt hög häst och sedan själv inse att man har ramlat av...

   Skattefinansiering av utbildning, även om det tåls att diskuteras om utbildningsväsendet verkligen mått bra av förstatligande/kommunalisering, är väl ändå väsenskilt från skattefinansiering av propaganda? När totalitära regimer beskattar medborgarna och använder pengarna på samma sätt kallar vi det "hjärntvätt".

   Varför ska jag betala för spridandet av åsikter jag inte delar? Observera att jag inte har läst boken, det är en allmänt hållen kommentar kring vansinnet att man fördelar pengar från människor med en åsikt till andra människor för spridandet av en motsatt åsikt.

   Radera
  4. @Anonym 12:23

   Jag (författare till kommentaren) uttalade mig inte baserat på några av sakerna du nämner. Det finns grader av hur redo folk är att acceptera att staten beslagtar deras pengar, och det beror mycket riktigt i hög grad på vad pengarna omfördelas till. I fallen med vad som rimligtvis måste kallas essentiella samhällsbärande funktioner som utbildning, infrastruktur, sjukvård etc är acceptansen med god anledning förmodligen väldigt hög, även om man såklart kan problematisera även det. Men nu talar vi om en myndighet som uppbär miljonbelopp i form av inskattade pengar varje år för att tex ge de pengarna till förlag som gett ut böcker som faller dem i smaken. Det är helt oförsvarligt även för den mest inbitne högskatteförespråkare.

   Radera
  5. Svar till May 4, 2012 12:43 AM

   Vem betalade din utbildning?
   Jag själv, om jag fick välja.

   Vem betalade din asfalterade väg till jobbet?
   Om jag använder den, jag och mina medtrafikanter.

   Vem betalar din sjukvård?
   Jag själv via en katastrofförsäkring, alternativt per gång jag går till doktorn.

   Vem subventionerar din morgontidning?
   Skämtar du?

   Vem betalar ditt avlopp och reningsverk?
   Vi tillsammans via kommunalskatt.

   Vem subventionerar ditt rinnande vatten?
   Se ovan.

   Är alla pengar du tjänar välförtjänt dina i ett samhälle där vi lever bland många?
   Jag blir faktiskt inte fattigare för att du blir rik. Det finns inget motsatsförhållande.

   Vet du vad kapitalflykt är för något?
   Jag kanske blir tvungen att ta reda på det om sådana som du får makten.

   Har du läst en debattbok någon gång?
   ...

   Har du satt dig in i flera perspektiv på politiska frågor?
   ...

   Vet du vilka som på 1700-talet grundade dagens politiska instutioner och maktdelningsprinciper?
   gäsp...

   Har du ställt dig frågan, som de gör i boken, om vad som är ett gott samhälle?
   oh yeah, ye of little faith, let us finally define what is good and what is evil...

   Och samtidigt gett ett svar som skiljer sig helt från något vi hört tidigare...

   Radera
  6. "Intressant att sätta sig på en jävligt hög häst och sedan själv inse att man har ramlat av..."

   -- Något hedervärt många kan lära sig mycket av!

   "Skattefinansiering av utbildning, även om det tåls att diskuteras om utbildningsväsendet verkligen mått bra av förstatligande/kommunalisering, är väl ändå väsenskilt från skattefinansiering av propaganda? När totalitära regimer beskattar medborgarna och använder pengarna på samma sätt kallar vi det "hjärntvätt".

   Varför ska jag betala för spridandet av åsikter jag inte delar? Observera att jag inte har läst boken, det är en allmänt hållen kommentar kring vansinnet att man fördelar pengar från människor med en åsikt till andra människor för spridandet av en motsatt åsikt."

   -- Många skulle nog säga att boken inte sprider åsikter utan just fakta! Du kan ju börja med att läsa den och sen döma själv. Sen skulle du kunna utbilda dig lite i vetenskapsteori och reda ut för mig vad skillnaden mellan åsikt och fakta går när det gäller samhällsvetenskap, oavsett dessa "fakta" eller "åsikter" sprids i skolan eller i en liten bok.

   "Jag (författare till kommentaren) uttalade mig inte baserat på några av sakerna du nämner. Det finns grader av hur redo folk är att acceptera att staten beslagtar deras pengar, och det beror mycket riktigt i hög grad på vad pengarna omfördelas till. I fallen med vad som rimligtvis måste kallas essentiella samhällsbärande funktioner som utbildning, infrastruktur, sjukvård etc är acceptansen med god anledning förmodligen väldigt hög, även om man såklart kan problematisera även det. Men nu talar vi om en myndighet som uppbär miljonbelopp i form av inskattade pengar varje år för att tex ge de pengarna till förlag som gett ut böcker som faller dem i smaken. Det är helt oförsvarligt även för den mest inbitne högskatteförespråkare."

   -- Du har inte läst boken märker jag, men detta är vad Trafikmaktordningen just problematiserar. Hur ska staten mest effektivt fördela skattemedel för att vi ska få ett så bra samhälle som möjligt. Demokrati innebär att flera perspektiv och åsikter lyfts så vi kan fatta bra beslut. Det är väl bra att försäkra sig som stat att alla får komma till tals. Något som gör att vi kan börja försöka FÖRSTÅ varandra.


   Vem betalade din utbildning?
   Jag själv, om jag fick välja.

   -- Ska du betala din mamma till att börja med då?

   Vem betalade din asfalterade väg till jobbet?
   Om jag använder den, jag och mina medtrafikanter.

   -- Öh, nej. Det är skattebetalare som betalar den, även de som inte har bil.
   '
   Vem betalar din sjukvård?
   Jag själv via en katastrofförsäkring, alternativt per gång jag går till doktorn.

   -- Hmm? Okunnig?

   Vem subventionerar din morgontidning?
   Skämtar du?

   -- Vet du vad presstöd är för något?

   Är alla pengar du tjänar välförtjänt dina i ett samhälle där vi lever bland många?
   Jag blir faktiskt inte fattigare för att du blir rik. Det finns inget motsatsförhållande.

   -- Jo om du tror på att planetära gränser och att vissa resurser inte kan bytas ut mot andra. Men man får såklart tro på vad man vill.

   Vet du vad kapitalflykt är för något?
   Jag kanske blir tvungen att ta reda på det om sådana som du får makten.

   -- Skygglappar på nu då. Du är inte intresserad av sådant som gör att andra mår dåligt. Empati? Hört talas om det?

   Vet du vilka som på 1700-talet grundade dagens politiska instutioner och maktdelningsprinciper?
   gäsp...

   -- Skygglappar på igen... Du vill inte förstå den värld vi lever i?

   Har du ställt dig frågan, som de gör i boken, om vad som är ett gott samhälle?
   oh yeah, ye of little faith, let us finally define what is good and what is evil...

   -Nihilist?

   Radera
  7. @Anonym 9:30

   Öh, jag har läst boken. Du verkar inte förstå varken min ursprungskommentar eller svaret på din kommentar. Eftersom du har svårt att förstå kommer jag inte bemöda mig med att svara på ev nytt svar ifrån dig, men återigen så kan jag bara konstatera att att staten använder skattepengar för att ge till ett förlag som lagt ut en bok de gillar inte har med essentiella samhällsfunktioner att göra, och att det inte heller är odemokratiskt att tycka att det är så. "Demokrati innebär att flera perspektiv och åsikter lyfts så vi kan fatta bra beslut." - detta betyder alltså inte att staten ska beslagta mina pengar för att finansiera förlag vars böcker de tycker om. Förstår du det? Hoppas att du klarar av det.

   Radera
  8. Öh, =) , du verkar inte, av dina svar att dömma, förstå att boken är kritisk mot staten. Det är väl bra att staten hjälper organ som är kritiska mot staten att komma till tals? Du kanske skulle ta en tur till Vitryssland där de gör tvärt om med skattepengarna, dvs tystar ner alla som tycker olika...

   "Men nu talar vi om en myndighet som uppbär miljonbelopp i form av inskattade pengar varje år för att tex ge de pengarna till förlag som gett ut böcker som faller dem i smaken. Det är helt oförsvarligt även för den mest inbitne högskatteförespråkare."

   Förvisso, detta är ett demokratiskt problem. Det är mycket makt som ska delas och granskas i staten... Mycket som är oförsvarligt... Men då är det väl hedervärt att lyfta fram andra röster. Demokratiskt med andra ord.

   Radera
 11. @Anonym 12:23

  Jag (författare till kommentaren) uttalade mig inte baserat på några av sakerna du nämner. Det finns grader av hur redo folk är att acceptera att staten beslagtar deras pengar, och det beror mycket riktigt i hög grad på vad pengarna omfördelas till. I fallen med vad som rimligtvis måste kallas essentiella samhällsbärande funktioner som utbildning, infrastruktur, sjukvård etc är acceptansen med god anledning förmodligen väldigt hög, även om man såklart kan problematisera även det. Men nu talar vi om en myndighet som uppbär miljonbelopp i form av inskattade pengar varje år för att tex ge de pengarna till förlag som gett ut böcker som faller dem i smaken. Det är helt oförsvarligt även för den mest inbitne högskatteförespråkare.

  SvaraRadera
 12. Varför i hela friden ska kollektivtrafik vara gratis? Om Stockholm inte kan finansiera sin kollektivtrafik så får man höja priset, inte svårare än så Till och med de påstått "utfattiga" stackars skolungdomarna och påstått arbetslösa har resurser att använda. Vill man åka kollektiv ofta och länge så kostar det pengar. Svensk debatt är i det näramste pervers, äter man sig mätt, kan plugga "gratis", blir behandlad för sjukdomar och krämpor för några hundralappar , kan rösta i val och yttra sig om det mesta så är man varken fattig eller förtryckt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska flyg vara skattesubventionerat?

   Varför kostar det inte mest att använda våra vägar för just de som använder dem mest?

   Lägger till lite frågor för att nyansera lite...

   Radera
 13. Är det rätt att anlägga en massa asfaltsväg, som dimensioneras för några veckoslut, till Dalafjällen via Borlänge för att några bilägare från Söder- och Östermalm gratis och snabbt ska kunna komma till sina after ski´s? Har det kanske med att makten tycker det är rätt?

  SvaraRadera