Cornucopia?

2012-05-24 06:54

Sweco tar tag i peak oil

Konsultbolaget Sweco (OMX:SWEC A, SWEC B) har gjort en utmärkt rekrytering i Gustav Krantz, fd ordförande för ASPO Sverige och senast anställd hos Energimyndigheten och tidigare Transportforskninginstitutet TFK. Gustav kommer konsulta kring peak oil-frågor hos Sweco.


Nödvändigt, men baserat på kommentarerna hos DI.se så behövs nog ett stort lycka till. Två tummar upp för Sweco att sticka ut halsen iaf.

Sweco och Krantz anordnar ett seminarium kring frågan i juni, där jag var tillfrågad att vara med. Vi kunde dock inte komma överens om ersättningsnivåer. Jag är som bekant inte anställd av någon organisation som kan stå för min lön och utgifter, och kan alltså inte konkurrera med gratis. Inte första gången jag tackar nej till gratiserbjudanden om framträdanden i Stockholm (eller nej tack till gratisluncher / premiärer / invigningar / happenings / fester för den delen, av någon anledning är veckans 2-3 st inbjudningar från PR-byråer alltid evenemang i just Stockholm - att vara "stor" och inte Stockholmsbaserad minskar uppenbarligen korruptionsrisken), så inget nytt där. Det blir dock en namnkunnig skara av föreläsare på seminariet (Thina Saltvedt från Nordea, Kristoffer Jakobsson från Globala Energisystem i Uppsala, Hans Sjöberg från Scania Business Intelligence och bloggrannen Flute), så intresserade företag och organisationer bör nog lägga en eftermiddag på närvaro.

En anledning till att bjuda in bloggare är förstås den gratis marknadsföring det innebär för arrangören, vilket är ytterligare en anledning att inte ställa upp gratis. Men de här raderna bjuder jag på då ämnet är viktigt (till skillnad från gårdagens PR-mail ifrån en bank som trodde att jag skulle vara intresserad av deras banks kampanj personligen eftersom jag driver en ekonomi- och finansblogg och därför skulle skriva om deras kampanj gratis, tjena). 

Å andra sidan har jag inte uppgifter om tid och plats för Swecos seminarium, men det kan man säkert få från Sweco. Juni, innan midsommar var det iaf.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

18 kommentarer:

 1. Att "allt" är i Stockholm beror i stor grad på att det är dit en så stor del av våra skattepengar forslas, för att sedan delas ut till de väntande vid grytorna. Då är det bra att ha sin gryta nära dem som fördelar pengarna.

  //Socialism är korruption

  SvaraRadera
 2. Se även dagens intressanta debattinlägg i DN
  av Kjell Aleklett: http://mobil.dn.se/c.jsp?cid=25495921 där han skriver om den kommande dieselransoneringen

  SvaraRadera
 3. Nu finns det kanske bara blinda människor kvar på energimyndigheten, kan man befara.

  SvaraRadera
 4. De allra mest ointelligenta kommentarerna på DI kommer nog från en eller två haverister, som inte ens behöver finansieras av Timbro, eftersom de lever på bidrag och jobbar gratis.

  SvaraRadera
 5. Läste kommentarerna i Di. Enda slutsatsen är att det finns en omfattande desinformation som uppenbarligen är effektiv, även om syftet är mindre klart.
  Det skulle vara en mycket intressant övning att göra en storskalig enkät med 1) privatpersoner och 2) rikdagsledamöter för att se vad folk har för uppfattning. Om en större del av väljarna och riksdagsledamöterna delar uppfattningarna som torgfördes i nämnda kommentarer kan det bli mycket stora problem i den impopulära beslutsfattningen som behöver ske de närmaste åren för att förbereda oss för omställningen. Det kommer ju att bli smärtsamt i alla fall, men om man startar alldeles för sent blir det onödigt smärtsamt. Sett till utbyggnaden av alternativa energiproducenter är vi sena redan idag.

  SvaraRadera
 6. Cornu,
  tror att du har att vinna långsiktigt på att delta i fler evenemang utan att ta betalt för tiden. Ju mer du är ute och syns i verkligheten, desto mer kommer du då efterfrågas. Till slut kommer de stora drakarna vilja ha dig i exemplevis tv-soffor.. Ska du då ta betalt? Eller ser du att genomslaget kommer på bloggen istället?

  Ut och visa dig i verklgheten. Övertygad om att det är värt att investera din tid och ev lite respengar i det. Kommer komma tillbaks till dig mångfalt. Annars kommer någon annan ta den platsen, som du nu har möjlighet att ta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt. Men jag har helt enkelt inte råd att lägga 3000+ kronor på tur och retur Stockholm. Det minsta man kan begära är väl betalt för omkostnaderna?

   Radera
  2. Enkelt uttryckt så kan jag inte tacka ja till allt, utan får prioritera. Speciellt när det gäller långa resor med tillhörande kostnader och heldagsåtaganden.

   Radera
  3. Lättare för mig som bor i Stockholm. Jag har inga omkostnader för att delta, då jag cyklar dit. Det enda det "kostar" mig är tid jag hade kunnat ägna åt betalt arbete (eller att rensa ogräs i trädgården).
   Jag skulle inte heller åta mig ett gratisuppdrag om jag skulle vara tvungen att betala resa (inte ens till Uppsala).

   Radera
  4. Lars dax att göra en Dick Erixsson.

   Radera
  5. Dick Erixon, politisk bloggare som samlade in 100lök från läsarna.

   Lars Resekassa för spridande av en sund och hållbar ekonomi och miljö.

   Radera
  6. Jag vet, "vem?" var retoriskt, tror inte så många kommer ihåg Dick eller läser honom längre. Jag har idag mer än dubbla trafiken Dick hade som bäst, och reklamintäkterna ger bra med pengar, men inte så bra att jag kan lägga 3000-5000 (beroende på övernattningsbehov) på att åka till Stockholm varje gång någon ber mig göra det gratis.

   Radera
  7. Ironi på internet mår bättre av smiles.
   Ja det är nog bara de få "troende" som läser han idag.
   Inget i Irak som USA behöver bomba, nu för tiden. :-)

   Fundraising är tyvär ett ovanligt begräpp i sverige utanför organisationer.
   (andra som skall bestämma över vad som sker :-) )


   Vill ochså passa på att säga att utan bland annat denna blogg hade mina planer på att ta över släkt gård från 70-talet inte varit så stark. Hoppas bara att 2015 när gården kommer vara i full självhushållande drift inte är för sent.

   Radera
  8. Cornu, kan du inte tigga ihop stod fran dina manga blogglasare? Det maste finnas nagon lasare som skall till Stockholm med en tom plats eller tva i sin bil de aktuella dagarna. Boendekostnad kan du kanske ocksa tigga till dig fran nagon bloggfan med ett ledigt rum eller uthyrningsdel eller nagon som har ett overnattningsrum i sin Brf. for en hundring eller tva?

   Radera
 7. Nej Gustaf är inte återvald ordförande jag yrade rejält i nattmössan när jag skrev detta han är endast medlem. Martin Saar är fortfarande ordförande. My bad! /RH

  SvaraRadera
 8. Föga förvånande kommentarer på DI. Kunde inte låta bli att göra ett inlägg, fast det knappast är lönt...
  Bra av Sweco iaf.

  SvaraRadera
 9. 5000-10000 är inte mycket pengar i sammanhanget.
  ser inte problemet att Sweco inte kan ersätta dig.
  dumsnålt! allt är ekonomernas fel...

  SvaraRadera