Cornucopia?

2012-05-27 15:16

Sverige beslutar om EU:s finanspakt på onsdag

På onsdag (Riksdagen) kommer riksdagens nickedockor att klubba igenom att Sverige ansluter sig till EU:s finanspolitiska pakt (Wikipedia). Se debattartikel hos Kristianstadsbladet.

Som vanligt smygs det här tyst igenom utan någon offentlig debatt annat än några minuter i riksdagen. Vi vill ju inte förlora inflytande, som det heter.


Bara Ungern och Storbritannien står utanför denna pakt, som bryter mot EU:s författning enligt Lissabonfördraget, och istället är en mellanstatlig överenskommelse. Likt Lissabonfördraget så körs det hela igenom utan att svenska folket får något att säga till om. När avgörande avsteg från det EU-fördrag som svenskarna folkomröstade om 1995 smygs igenom så vet man att det är negativt för Sverige, men att svenska politiker inte vill bränna sina möjligheter till karriär inom EU. För att förlora inflytande innebär att politiker och tjänstemän riskerar missa att få dia från skattespenarna på karriärsspår inom EU.

Finanspakten innebär att påskrivande länder inte får bryta mot kraven på begränsade budgetunderskott och att det skall införas automatiska sanktioner mot länder som bryter mot detta. Men det absurda är att det från första början kommer vara ett antal länder som inte klarar pakten, som samtidigt slipper sanktioner.  Pakten är alltså livlös från början, och inte ett dugg mer värd än den gamla stabilitets- och tillväxtpakten (Wikipedia). Med undantaget att Sverige förstås skulle slå knut på sig självt i sin glädje och vilja att betala eventuella sanktionsavgifter den dag Sverige bryter pakten. Vi vill ju inte förlora inflytande...

Sverige har fortfarande en stabil statlig ekonomi, byggd på privat skuldsättning, men det håller förstås inte för evigt. Hur det kan gynna Sverige att betala böter (dvs det är du som skattebetalare som betalar böter via skattesedeln eller nedskuren välfärd) när svensk ekonomi kraschar kan nog bara Anders Borg och Fredrik Reinfeldt förstå. Tydligen räcker det inte med höjda skatter och slaktad välfärd vid nästa ekonomiska kris, utan man skall betala böter också...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

19 kommentarer:

 1. Bra skrivet som vanligt, hur går det på ekonomirankingen för din blogg?

  SvaraRadera
 2. Den officiella svenska och Reinfeldtska linjen är att den här pakten inte gäller oss, och att det därför är riskfritt att skriva på. Om det kan man ju tro vad man vill, men det är lite missvisande att inte ens nämna den officiella hållningen i sammanhanget. Se t ex här:

  Vad är det Sverige skriver på egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev på den bloggen:
   I tidigare utkast har jag sett att man förbinder sig att påskynda införandet av ESM.
   ESM, om det är som i filmen på internet om ESM, är inte att leka med då det har juridiskt imunitiet och kan kräva in alla resurser de vill inom åtta dagar.

   Radera
  2. Mitt svar på den bloggen (ursäkta stavningen i hasten):

   Här hittade jag fördragsutkastet förra gången. Stabilitetspaktens formella namn är som lite längre som ni ser. Det var Gustaf Blix i riksdagen som gav mig det full namnet.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_stability,_coordination_and_governance_in_the_Economic_and_Monetary_Union

   Har idag inte läst hela men i sammanfattningen står det fortfarande:
   * Acceleration of the ESM treaty ratification and entry into force, as well as amendments to it.

   Denna pakt tolkar jag som en trojansk häst som skall få med oss i ESM.

   Radera
 3. Några frågor (generellt)...
  Det finns samband mellan energiförbrukning, främst i form av transporter, och BNP.
  1. Kan man inte använda detta i någon form för att räkna ut BNP (tillväxt) i stället för att trixa med siffror?

  KPI, alltså inflation, verkar vara ett himla trixande(igen) med siffror för att kollra bort lekmän.
  2. Går det inte att använda bara penningmängden istället?

  SvaraRadera
 4. Reinfeldt och Borg, och även en och annan Timbro skribent, brukar ju hylla alliansens ekonomiska politik. Sverige är ett lysande undantag bland alla havererade ekonomier i vår omvärld brukar det heta.
  Till syvende och sist är det dessa två briljanta hjärnor som bär ansvaret för detta.
  Om detta verkligen stämmer så borde ju Reinfeldt & Borg tilldelas Riksbankens pris i ekonomi till Alfred Nobels minne.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 5. Återigen väldigt förbryllande(eller kanske typiskt) att PK-media inte nämner ett ord om detta.
  Kan det bero på att man är så in-i-bomben PK att det är självcensur a la Ryssland som gäller i Sverige?

  Hur som helst befann jag mej i Finland för ett par dagar sedan och lyssnade på svenskspråkiga Radio Vega. Där nämndes bekymmer med "det omfattande superiets effekter" i samband med måndagsbaksmälla, något som i Sverige klassas som vanlig sjukdom. Verkligen off-topic men ändå, nämndes i nöjesnytt att aktuella Loreen kritiserats hårt i Azerbadjan m.fl. eurasiska länder angående hennes människorättsengagemang, men i svensk media lyser bara paljett och champagneyra-reportage.

  I varenda nyhet verkar det som om Finland är mer rakt på pucken än Svensk media. Också våra grannar från Norge säger att det i sverige finns en slags offentlig kod över saker som inte får diskuteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök få dina vänner att inte läsa PK-media utan istället stora etablerade bloggar med lång historia av djuplodande artiklar som vågar gå rakt på pucken.

   Tex henrikalexandersson.se för EU-nyheter och Cornucopia? för ekonominyheter.

   Om vanliga media tappar läsare till bloggar måste dom förr eller senare fråga sig vad dom kan göra för att komma in i matchen igen.

   Radera
 6. Hey, Germany: You Got a Bailout, Too
  http://www.bloomberg.com/news/2012-05-23/merkel-should-know-her-country-has-been-bailed-out-too.html

  SvaraRadera
 7. För den som är orolig i dessa tider rekommenderar jag bostadspsykologen.se och allra helst avsnittet Kommer bostadspriserna att öka? Där Tor Borg från SBAB svarar på fråga.
  Sanslös sajt. Men säger mycket om den tid vi lever i.

  SvaraRadera
 8. Riksdagsmännen har förlorat medelklassens förtroende  bye bye EU

  SvaraRadera
 9. Jag har aldrig riktigt förstått hur man kan skänka bort allt vad land heter, och sitt eget folk som röstat fram personerna. Bara för att få en plats i toppen i EU och få Dia av våra skattepengar. Hur långt har man sjunkit igentligen?

  Sjuk människa.

  SvaraRadera
 10. EMU - en snabbkurs
  http://www.nejtillemu.com/snabbkurs.htm

  När och hur spricker EMU?
  http://www.nejtillemu.com/spricker.htm

  SvaraRadera
 11. VARFÖR finns det ingen Facebook-sida man kan ansluta sig till för att visa sitt missnöje med de svenska topppolitikernas smyganslutning av vårt land till den nya EU-finanspakten???

  Jag är usel på sånt, kan ingen datorkunnig skapa en genast och sen berätta om den här??

  Det är givetvis i elfte timmen men jag hade INGEN ANING, inte minsta aning om detta förrän jag såg det nu på nätet. Usla svenska gammelmedier!!! Facebook-uppror må vara löjliga, jag vill ändå absolut visa mitt missnöje...

  Ärkemissnöjd medborgare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett par länkar
   Folkrörelsen nej till EU
   http://www.nejtilleu.se/

   http://www.eukritik.se/
   http://www.radda-sverige.nu/

   Radera
 12. Jag är på gränsen till militant EMU-motståndare likt många här. Däremot har gammelmdeia rapporterat åtskilliga gånger om Sveriges beslut att gå med i finanspakten. Allt annat är ren lögn. Sedan kan man givetvis ha åsikter om att de borde lägga fram det på ett mer ärligt sätt, men det är en annan fråga.

  SvaraRadera
 13. 09:42 kolla nejtilleu på facebook och nej till europakten finns det också nån liten sidan som heter. på fb alltså.

  På onsdag blir väl v och sd som röstar emot antar jag. Ev mp. Huva huva. Men vad gäller eurokrisen så har ju enbart (v) kunnigt folk som det verkar.

  SvaraRadera
 14. Som någon "Anonym" kommenterade på denna blogg 5/12-11 är det kanske dags att dra igång SIP (Swedish Indipendent Party), fast jag föredrar OSS (Oberoende Svenska Sammanslutningen) eller SOP (SIP fast på svenska). Är det rädslan med att jämföras med den oeftehärmligt skicklige Mr. Farage från England som skrämmer?

  Kanske för sent?
  Forskningsingenjör basindustrin

  SvaraRadera