Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-05-16 15:51

Respekt förtjänar man

"Vi syns, vi verkar, vi respekteras" - Försvarsmakten
Tempot höjs i debatten kring soldaternas boende. Nu syns, verkar och respekteras ställföreträdande regementschef på Livgardet (Kungsängen) på ledarplats hos Schibsted/SvD, signerat med befattning och allt. Att skriva under med befattning har t ex Försvarsmaktens informationschef Erik Lagersten åsikter om.

Så här skriver iaf ställföreträdande regementschef angående att soldaterna sparkas ut från sitt boende och tills de blir utsparkade får sova på golvet eller ta med egna madrasser, min fetstil:

"Men jag kräver att ni visar respekt för dem som fattar beslut och utarbetar principer och riktlinjer för oss anställda."
Som helt utomstående här så känns det som en tydlig konflikt i omställningen från värnpliktiga soldater och gruppchefer till att dessa är anställda och inte kan beordras runt hur som helst med potentiellt hot om juridiska åtgärder om de inte gör som de blir tillsagda. Anställda kan närhelst de har lust lämna in sin uppsägning. Åtminstone hemma på förbandet i fredstid. T ex när de får sova på golvet, vilket iofs kan vara en bra övning inför utlandstjänst, där att sova på golvet kan framstå som Hilton.

I min värld så är respekt något man förtjänar. Inte något man kräver.

Ett annat sätt att skaffa sig respekt är genom fruktan. Fast man kanske inte skall blanda ihop rädsla och respekt?

Formuleringen kanske var olycklig och avsikten kanske framgår lite tydligare senare.
"Visa mig och andra respekt genom att framföra era förslag, synpunkter och kritik, så att vi tillsammans har en möjlighet att åstadkomma resultat, för Livgardet och för Försvarsmakten."
Men mest låter det som maktspråk. Men det uppfyller verkligen devisen "Vi syns, vi verkar, vi respekteras". Eller kräver iaf respekt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. "I min värld så är respekt något man förtjänar. Inte något man kräver."

  Kan bara hålla med. Omställningen för försvaret är enorm. Att hela tiden beordra värnpliktiga som saknar rättigheter är svårt att jämföra med "soldater" som faktiskt har rättigheter.

  Jag skriver soldater inom citationstecken eftersom det inte finns soldater i Sverige. Det är gnälliga barnungar som klagar på allt och alla. Ungefär som medelsvensken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att säga att vi inte har soldater, utan gnälliga barnungar är ju för att tala klarspråk:

   Insiktslöst, syfteslöst och korkat. Vi har haft dina barnungar som förlorat lemmar, själar och dött i utlandet. Du kan dra åt helvete och ta med din åsikt om soldater!

   Radera
 2. Man kan vända på det, värnpliktiga kan inte beordras runt hur som helst så som anställda kan, när det verkligen gäller. Gör utlandstjänstgöring eller lämna in om avsked... Ställ upp i Afganistan, Irak eller vart som eller stick... En värnpliktig kan man inte beordra att göra vad som helst på samma sätt. Djupt tragiskt att allmän värnplikt avskaffats utan någon som helst debatt. Det hade dessutom varit ett utmärkt sätt att integrera alla blonda och blåögda med alla nysvenskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag faktiskt aldrig tänkt på, men integrationsaspekten är ju faktiskt en alldeles lysande poäng! Inte så att det skulle motivera en återgång till värnplikten i sig, men det vore en oerhört kraftfull bieffekt.

   Radera
 3. Personnel? That's for assholes! - Försvarsmakten
  Vi syns, vi verkar, vi respekteras - Dirty Harry
  Eller var det tvärtom?

  SvaraRadera
 4. "Kräva respekt" är väl vad kriminella MC-gäng normalt ägnar sig åt.
  Fanns för några år sedan inte en koppling mellan officerare på LG och HA?
  Det skulle i så fall förklara en del...

  /pseudofoben

  SvaraRadera
 5. Personligen har jag svårt att se vad som är så hemskt med att kräva utlandstjänstgöring av de anställda. Försvaret är numer attack och det känns en smula unket att kassera in lön på denna verksamhet men vägra utföra smutsjobbet. Då ska man fanimej inte ha några pengar heller. Demokratiska beslut gäller inte längre, varken för försvaret eller något annat. Ta byssen och myssen och ge er iväg och panga efter Al Ciada eller vad som nu gäller för stunden eller sluta jobba i försvaret. Eller möjligtvis, skicka era barn isället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ok att skicka i väg anställda på utlanstjänst, men det är ju just det som är poängen. Beror på om det nödvändigtvis skall vara attack eller just försvar. Det går ju också bra så länge man har en politisk ledning i landet som är förhållandevis vettig. Men en värnpliktsarme kan aldrig beordras göra saker som en anställd arme kan, i ett lite större perspektiv. Detta är ju övertydligt i USA, deras engagemang hade inte varit möjliga med värnplikt. Om det är bra eller dåligt är en annan diskussion, men skillnaden är viktig och lite stärre än var man skall sova.

   Radera
  2. Engagemang... Ja, det kan man ju kanske kalla det USA gör för. Vidare kan man kanske undra om det verkligen finns någon skillnad i deras engagemang och Sveriges längre. En annan diskussion, ja.

   Radera
  3. Exakt. Och det är just det som är poängen. En anställd soldat med villa med lån (kanske BLT?) och familj går inte bara i väg som en värnpliktig kan göra med något att falla tillbaka på.

   Radera
 6. "Som helt utomstående här så känns det som en tydlig konflikt i omställningen från värnpliktiga soldater och gruppchefer till att dessa är anställda och inte kan beordras runt hur som helst med potentiellt hot om juridiska åtgärder om de inte gör som de blir tillsagda."

  Jag har svårt att se hur denna hantering skulle vara en rest av hur FM behandlade värnpliktiga. Det ser snarare ut som att de anställda soldaterna på många sätt behandlas sämre än hur de värnpliktiga behandlades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har egentligen dessa soldater väntat sig? Är det så svårt att greppa att i de höga herrarnas schackparti är dom bönderna. Kanonmat eller säkert inte ens det, dessutom i konflikter som är... Ja, är bogus ett ord som funkar på svenska också?

   Radera
 7. Anonym 00:49: Ja, vad har man väntat sig om man tar jobb inom äldromsorgen? Fattar man inte att man bara är ett lågbetalt par armar och ben. Man vet väl vad man väljer innan man tar ett sådant jobb. Allt gnäll om låga löner och stressig arbetssituation är patetiskt. Ta ett annat jobb om det inte passar.

  Om man inte väger 120 kg och kedjeröker Gul Blend är det knappast särskilt påfrestande. Allt gnäll klingar falskt. Skyll er själva om ni är för lata och otränade.

  Ironisk? Ja. Men varför är det okej att kasta skit på soldater men inte andra gräsrötter?

  SvaraRadera