Cornucopia?

2012-05-05 15:38

Psykologiskt försvar

När vi under den strategiska blackouten lade ner det svenska försvaret gick bland annat Styrelsen för psykologiskt försvar upp i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som generellt har agerat en ordentlig struts. Men i dessa dagar när Rysslands högsta militär hotar med ett preemtivt anfall mot Centraleuropa om Europas missilförsvar byggs ut enligt NATO:s planer (CNN, New York Times, The Independent, Russia Today, SVT: "", DN: "", SvD: ""),  ett försvar motsvarande det som Ryssland redan själv har runt t ex Moskva, så är det bra att se att MSB åtminstone ibland sköter sitt jobb. Nämligen att kartlägga svenska folkets tro kring vår säkerhet.


MSB själva har ju förnekat att det skulle kunna existera resursbrist eller ofred som skulle drabba Sverige. Men det finns tydligen andra delar av MSB som åtminstone kan ställa frågan.

Och det har resulterat i en rapport om 2011 års svenska opinioner i frågan (PDF).
Vad svenskarna tror kan
hända i Sverige inom 5 år

Bland annat framgår det att svenskarna (korrekt) inte ser någon större risk för krig, men samtidigt så anser svenskarna (korrekt) att vi inte skulle ha en chans att försvara oss om vi anfölls. Endast 15% anser att Sverige har tillräcklig kapacitet att klara ett militärt anfall, vilket är det sämsta betyget för alla former av kriser MSB frågar om. Klart underkänt för försvaret alltså.

0% tror att det är mycket troligt eller ens ganska troligt att vi skulle bli utsatta för ett militärt angrepp de närmaste 5 åren. Däremot tror man att vi kommer drabbas av en omfattande olycka inom kollektiva färdmedel (t ex flyg, tåg, färja), terroristangrep eller oljeutsläpp i Östersjön.

Endast 18% uppfattar det som troligt att vi drabbas av drivmedelsbrist inom 5 år. Hur man nu definierar detta. Alekletts tidsfönster för dieselransonering är 2017 - 2022, så det inträffar ju efter fem år, 2011+5=2016, men 18% av svenskarna är alltså negativare än så.

I övrigt ser svenskarna ingen som helst risk för livsmedelsbrist eller brist på dricksvatten, trots att det nästan veckoligen rapporteras om otjänligt kommunalt dricksvatten i media. De typiska survivalismkäpphästarna om vatten- och livsmedelsberedskap kan helt ignoreras i svenskarnas idévärld. Däremot tror man det är relativt sannolikt med omfattande elavbrott, men kan inte dra slutsatsen att omfattande elavbrott också ofelbart leder till problem med just vatten och livsmedel... Och när det gäller drivmedelsbrist som ändå 18% tror kan inträffa inom 5 år, så är det väldokumenterat att inom några dagar utan transporter så blir det kommunala vattnet odrickbart.
Svenskarnas oro
över olika förhållanden

Men mest intressant och kanske med mest kontroversiella frågeställningar är frågorna om oron över olika förhållanden, dvs inte akuta händelser utan varaktiga tillstånd i samhället. Här vågar man vara smått myndighetsrasistisk och både peka ut Ryssland såväl som muslimer eller invandrare som "problematiska förhållanden".

Dessa förhållanden är dock inte de som oroar folk mest, även om 58% oroar sig över förhållandena mellan den kristna och muslimska världen. En siffra på svensk främlingsfientlighet. 43% oroar sig över stora flyktingströmmar. Bara 37% oroar sig över Ryssland. Förhållandena i Ryssland är däremot den punkt som var vanligast med "ingen åsikt" som svar. Vi har helt enkelt inte koll. Detta var innan torsdagens ryska hot om ett anfall mot Centraleuropa, ett hot som alltså tigs ihjäl i svensk storstadsmedia och svensk television. Får. Inte. Säga. Något. Negativt. Om. Ryssland. Ens. När. De. Hotar. Med. Anfall.

Svenskarna ser dock EU:s överstatlighet som ett större problem (53%) än flyktingströmmar eller Ryssland, men muslimer skapar tydligen större oro än EU. (Detta säger ingenting om mina åsikter i frågan om flyktingar eller islam, jag redovisar här bara vad MSB fått för enkätsvar)

Nej, de tre största orosmolnen hos svenskarna är internationell organiserad brottslighet med 69%, följt av 67% som oroar sig över användande av jordens resurser och 63% som oroar sig för globala klimatförändringar.

Jag tolkar godtyckligt att 67% oroar sig över användande av jordens resurser innefattar peak oil, peak gas, peak coal, peak phosphorous, peak land, peak food etc etc. I svenskarnas sinnen är jordens resursers ändlighet nu ett större problem än de globala klimatförändringarna.

Men politikerna fortsätter att tjata om klimatförändringarna och fortsätter att aktivt ignorera eller sopa resursproblemen under mattan. Alliansregimen (och oppositionen) är alltså i kraftig otakt med svenska folket och ignorerar helt den fråga som svenskarna oroar sig näst mest över.

Baserat på de saker som svenska folket oroar sig över så skall man ta tag med 1) hårdhandskarna mot internationell brottslighet, 2) peak-problematiken, 3) klimatförändringar (som ändå hanteras via punkt 2, men det omvända gäller inte alltid) och därefter 4) den muslimska världen... 

Först på femte plats kommer internationell t-ism, där man aktivt bedriver politik genom att t ex övervaka svenskar och förtrycka våra friheter.

De förhållanden som oroar oss svenskar minst är någon större naturkatastrof, sådana händer ju inte i Sverige, eller en väpnad konflikt i vår närhet. Det händer ju inte heller. Även om Ryssland hotar med det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

34 kommentarer:

 1. Intet om finanskrisen...men det kanske faller under Organiserad Internationell Brottslighet???

  SvaraRadera
 2. Jag tror att man pratar om klimathotet för att man bedömer att det är ett lättare sätt att sälja in livsstilsbegränsningar än genom att prata om oljekrön och resursbrist. Knappast är det en slump att klimatfrågan kom upp på dagordningen i precis samma veva som oljekrönet på allvar närmade sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, delvis. Vissa saker går hand i hand, typ energieffektivisering och förnybart. Dock har Sverige till stora delar valt "kostnadseffektivitetslösningen" där olja antas ha ett lågt pris (vet ej exakt men säg ~$50/fat) följden blir att Svenskt klimatarbete till stor del bedrivs som utsläppsminskningar i andra länder (sk. CDM-krediter) istället för "dyra" satsningar på hemmaplan, ex infrastruktur som tåg etc.

   Radera
 3. PERFECT!

  DA HAR BIG GOVERNMENT SÅDD GRUNNLAGET FOR EN RETTFERDIGGJØRING AV HYPERINFLASJON

  ALTSÅ SELVE FORVENTNINGEN OG VERDENSBILDET OM RESSURSKNAPPHET ER INNDOKTRINERT!

  MSM ER VERDT SINE 400.000 NOK PER JOURNALIST I BISTÅND PER ÅR (HVER KRONE)

  GRATULERER

  SvaraRadera
 4. Men snälle gode gud, låt ryssarna leka kärnvapenövning med hela svedala så att vi får bukt med den här jävla bolånebubblan!??!? ..... :D

  SvaraRadera
 5. Skillnaden mellan Natos och Rysslands ABM-system är att Rysslands skyddar Moskva, Natos ABM-system har som målsättning att totalt eliminera Rysslands andraslagsförmåga vilket innebär att terrorbalansen upphör. Eller är det så att man vill bli utsatt för att helt bli kontrollerad via kärnvapenhot från USA (som använder Nato som en uppsättning nyttiga idioter...). Ibland gör ditt Rysshat dig blind om jag får säga så....

  http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=30673

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyst nu, stör inte ryssofobikern med sakliga invändningar.
   Obs att han svarar rasse-fjanten nedan, men inte dig

   Radera
  2. Lars tar nog alla hot på allvar, stora som små.

   Radera
  3. Helt rätt. Jag börjar förlora mitt förtroende för den här bloggen.

   Radera
  4. Vad är en "rasse"? Nysvenska?

   Radera
 6. Men hörru: Alekletts uttalande om dieselransonering bygger ju inte på någon forskning på området utan verkar mer ha karaktären av en höftning, så varför upprepar du det om och om igen som om det vore en oomtvistad sanning? Att repetera en osäker faktauppgift som ett mantra för att få den att verka mer sann känns som ett rätt lågt grepp.

  SvaraRadera
 7. Vad är värst? Ryssar i Ryssland eller kriminella från MENA som invaderar Sverige? Trist att Cornu har hoppat på PK-tåget och småhetsar mot alla svenskar med självbevarelsedrift....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist att du lägger åsikter på mig som jag inte sagt ett ord om.

   Radera
 8. Oro över jordens resurser? Nu flyttar man Kiruna för att utvinna mer malm som skickas till Kina mm. Oro där? Oro gäller nog det vi inte kan påverka som oljan. Tänk om vi inte kan köra bil, det är oro!
  Intressant resonemang fö och tabeller.

  SvaraRadera
 9. Cornu: kollar du på TED talks nåt?
  De släppte nyligen en föreläsning som jag tror skulle intressera dig:
  http://www.ted.com/talks/amory_lovins_a_50_year_plan_for_energy.html
  Jag är inte insatt nog för att bedömma om hans påståenden stämmer men låter lite för optimistiskt...

  SvaraRadera
 10. Jag förstår inte vad det är för internationell brottslighet man är så väldigt oroad för. Jag kan bekymra mig en del för muslimska terrorister, men terrorism har ju fått egna rubriker och borde då knappast ingå också i internationell brottslighet, men så kanske inte de som svarat tänker?

  SvaraRadera
 11. "Men politikerna fortsätter att tjata om klimatförändringarna och fortsätter att aktivt ignorera eller sopa resursproblemen under mattan. Alliansregimen (och oppositionen) är alltså i kraftig otakt med svenska folket och ignorerar helt den fråga som svenskarna oroar sig näst mest över."

  Bra iakttagelse Cornu. Är politikerna förblindade av liberala ekonomistollar som Radetzki och Timbro eller tycker de att det är politiskt farligt att tala om sinande resurser?

  Vad är det i det senare fallet som mest skrämmer politikerna? Resurskrig? Rösttapp? Ekonomisk pessimism som får de ekonomiska hjulen att snurra trögare?

  SvaraRadera
 12. Vinna valet väsentligt viktigare!

  Sir V

  SvaraRadera
 13. Det psykologiska försvaret borde inriktas på försvar mot miljöstollarnas religion som infekterat folket, regeringen och media.

  SvaraRadera
 14. Jimmy Carters valförlust mot Ronald Reagan verkar ha gjort ett alldeles outplånligt intryck på alla politiker. Tala aldrig, aldrig, aldrig om att resurser skulle kunna sina! Det är nog det största tabu som finns för en modern politiker.

  SvaraRadera
 15. # 12.36

  Här dök en riktig mörkerman upp minsann. Finner man miljövänner farligast av allt så måste man ha ett ytterst förmörkat sinne.

  Den sortens människor fattar inte att vi undvikit en hel del sorgligheter just genom att lyssna på "miljömuppar".

  "Men vadå skogen dog ju inte", säger man och fattar inte att det kan ha något samband med att engelsmän och andra började svavelrena sina utsläpp.

  Bara för att ta ett exempel bland många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, du bevisar ju bara min tes.

   Mörkermannen.

   Radera
  2. Exakt, miljörörelsen år oerhört fanatisk och extrem i Sverige. Om man läser MPs program blir man ju direkt rädd, det är ett samhällsfarligt parti som borde förbjudas.

   Radera
 16. En kollega på HKV hade ett rätt roligt vykort som passar in här:

  Rör inte min hotbild!

  SvaraRadera
 17. Hur kan nästan hela befolkningen ansea att det inte finns någon risk för livsmedelsbrist när det för bara några månader sedan var omöjligt att köpa smör i affären. Vad anser man att livsmedelsbrist är? Massvält?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Omöjligt att köpa smör i affären", vartdå? här mellersta Sverige har det varit fullt i smörhyllorna hos ICA, Coop, Hemköp och Lidl.

   Är du så korkad att du lägger ett litet lokalt fenomen på hela Sverige.

   Radera
 18. Det är en dålig undersökning även om resultaten kan visa på en trend. Man har bara en enda variabel som gäller oro. Alla de andra gäller icke-oro. Det blir en obalans och ska väl därför tas med en nypa salt.

  SvaraRadera
 19. Lite kul att oron för de globala klimatförändringarna sjunker sjunker i folkopionen efter peaken precis innan Köpenhamn när alla politiker och media sprang åt samma håll för att måla upp den svartaste bilden och drastiskaste förslagen,, och det noteras även att det idag heter globala klimatförändring och inte global uppvärmning...

  /erik

  SvaraRadera
 20. " ... 63% som oroar sig för globala klimatförändringar."

  Jag måste motvilligt rikta ett återhållet kudos till Goldman Sachs (GS) för deras skickligt genomförda skrämselpropaganda när det gäller demoniseringen av koldioxidmolekylen. I botten ligger naturligtvis GS:s föranstalter för att vidmakthålla den lukrativa hanteringen av utsläppsrätter, som ävenledes är embryot till en global skatt och ett listigt sätt att konfiskera riktiga pengar till den fiktiva framtida världsordningen, där nationalstater kommer ha, om ens någon, en mycket liten roll.

  Möjligen ligger GS också bakom beslutet att ge IPCC Nobels fredspris. IPCC har i sina atmosfärsmodeller antagit att atmosfärens globala temperaturpåverkan är ett positivt återkopplat reglersystem, vilket de manifesterar med hockeyklubbametaforen. Att det skulle finnas andra orsaker till att trigga igång den skenande en temperaturökningen via en ökning av vattenångehalten i atmosfären, annat än en höjning av CO2-halten, t.ex. ett högre värde på solkonstanten, talar de tyst om. Dessutom är molnens inverkan i det närmaste helt negligerat enligt IPCC.

  Jag kan tänka mig att det är den minimala höjningen av andelen CO2 i atmosfären och inte ändringar i jordens magnetfält eller solkonstanten, ej heller direkt påverkan från supernovor och inkommande asteroider e.d., som har skrämt upp våra analytiskt svagpresterande, hockeyintresserade politiker och därefter den lättmanipulerade delen av Sveriges befolkning.

  Missförstå mig inte. Jag anser att man ska minska användningen av gas och olja, göra energieffektiviseringar, bygga mer passivhus, öka andelen cyklister för resor till och från jobbet etc. Jag är också medveten om att koldioxid är en växthusgas. Men i relation till den vattenånga som finns i atmosfären och som är en avsevärt kraftfullare växthusgas, gör koldioxidmolekylen en tämligen slät figur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men just precis, väääldigt få "peak"-människor som uppmärksammar GS rovmjölkning (á la "Vampire Squid") av den framtrummade fokuseringen på klimatfrågan - som har blivit "kungen" av miljöfrågor.

   Om man tog alla klimatbudgetar plus storbankernas arbitrage på utsläppshandeln skulle man få en "rätt hygglig peng" - ledigt nog för att lösa en väldans massa andra miljöproblem.

   Klimatfrågans status som gökunge är helt enkelt ett stort miljöhot i sig...

   Radera
 21. " ... 63% som oroar sig för globala klimatförändringar."

  Jag måste motvilligt rikta ett återhållet kudos till Goldman Sachs (GS) för deras skickligt genomförda skrämselpropaganda när det gäller demoniseringen av koldioxidmolekylen. I botten ligger naturligtvis GS:s föranstalter för att vidmakthålla den lukrativa hanteringen av utsläppsrätter, som ävenledes är embryot till en global skatt och ett listigt sätt att konfiskera riktiga pengar till den fiktiva framtida världsordningen, där nationalstater kommer ha, om ens någon, en mycket liten roll.

  Möjligen ligger GS också bakom beslutet att ge IPCC Nobels fredspris. IPCC har i sina atmosfärsmodeller antagit att atmosfärens globala temperaturpåverkan är ett positivt återkopplat reglersystem, vilket de manifesterar med hockeyklubbametaforen. Att det skulle finnas andra orsaker till att trigga igång den skenande en temperaturökningen via en ökning av vattenångehalten i atmosfären, annat än en höjning av CO2-halten, t.ex. ett högre värde på solkonstanten, talar de tyst om. Dessutom är molnens inverkan i det närmaste helt negligerat enligt IPCC.

  Jag kan tänka mig att det är den minimala höjningen av andelen CO2 i atmosfären och inte ändringar i jordens magnetfält eller solkonstanten, ej heller direkt påverkan från supernovor och inkommande asteroider e.d., som har skrämt upp våra analytiskt svagpresterande, hockeyintresserade politiker och därefter den lättmanipulerade delen av Sveriges befolkning.

  Missförstå mig inte. Jag anser att man ska minska användningen av gas och olja, göra energieffektiviseringar, bygga mer passivhus, öka andelen cyklister för resor till och från jobbet etc. Jag är också medveten om att koldioxid är en växthusgas. Men i relation till den vattenånga som finns i atmosfären och som är en avsevärt kraftfullare växthusgas, gör koldioxidmolekylen en tämligen slät figur.

  SvaraRadera
 22. Att man oroar sig för motsättningar mellan islamiska och västerländska världen innebär ju inte nödvändigtvis att man är främlingfientlig, folk är väl genuint oroade? Att klyftan växer IOM alla krig och ockupationer är ju solklart och definitivt något man bör oroa sig för, framförallt med senaste krigshetsen mot Iran. Jag personligen tror inte att islam är förenligt med humanism, demokrati och västerländska värderingar men jag är den första att fördöma västerländsk imperialism och inblandning i den islamiska världen. Vore mycket bättre om vi kunde leva i fred och samförstånd om våra olikheter utan att det leder till motsättningar och konflikter.

  SvaraRadera