Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-05-14 12:56

Öppen tråd: OMXS30 balanserar nära 1000

Med anledning av att verkligheten är på väg ikapp de som förnekat existensen av några problem för Grekland och att problem orsakade av skulder och att leva på lånade pengar kan lösas med mer skulder och att fortsätta leva på lånade pengar, så lämnar jag här en öppen tråd för börsdiskussioner.

Dagschart OMXS30

OMXS30 är i skrivande stund ner 2.69%, vilket är intressant, då Stockholmsbörsen trots svensk Pippilångstrumpekonomi  är en av börserna i världen som går sämst idag.

Index ligger fortfarande strax över den psykologiskt viktiga nivån på 1000 och ligger sedan tidigare redan i sälj både i veckochart och dagschart. MA50/MA200 ligger förstås kvar i köp.

OMXS30 är nu upp ca 1.7% sedan årsskiftet.

Men vad säger ni, köpläge, upp, UPP, UPP! eller dags för panik? Eller står ni redan vid sidan om och tar det lugnt?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Fick panik för ett halvår sedan och flyttade merparten av det (iofs måttliga) finansiella sparandet till riksgälden. Känns inte fel idag.

  SvaraRadera
 2. Gick ur börsen helt i slutet av mars vid +13%. Känns rätt skönt idag. Det kommer att bli värre innan det blir bättre.

  SvaraRadera
 3. 1 001,42. Vilken rysare....
  // HR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt nära 1000 nu.

   Radera
  2. Under!
   //HR

   Radera
  3. 998,93 men grafen på di.se uppdateras inte, den har fastnat....
   // Hr

   Radera
 4. Kul med öppna trådar men framför allt intressant att läsa vad andra bloggläsare skriver.

  Jag håller på att skörda årets utdelningar. Vissa arter(bolag) ger skörd fyra gånger om året.

  Blir det en köldknäpp till hösten, kan det vara läge att så en del av utsädet för att få bra skörd längre fram.

  Med andra ord spelar det ingen större roll vad index står i för mig. Det viktiga är att de bolag jag investerar i levererar utdelning.

  SvaraRadera
 5. Det amerikanska bolåneinstitutet Residential Capital, dotterbolag till Allys Financial, har lämnat in ansökan om konkursskydd.

  Vad tror ni om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massa pappersarbete blir det definitivt.

   Radera
 6. Bränd av förra sommarens krash gick jag i stort sett ur i slutet på mars. Nu väntar jag bara på fallet så att det blir köpläge. *Håller tummarna för finansmarknadselände*

  SvaraRadera
 7. Panikläge. JP Morgans "lilla" trademiss är bara toppen på deras isberg, annars skulle dom inte ens gjort det offentligt. Lägg till osäkerheten kring Euron, när Grekland kliver av blir det rusning från Spanien också, senast vid midsommar är det slut.

  /Tompan

  SvaraRadera
 8. Sitter vid sidan av och inväntar. Köpte in mig hårt i somras på sluttampen och tappade väl en 40 papp på någon vecka. Efter det drog jag tillbaka alla positioner och sitter nu och väntar på ett stålbad "grande" för alla världens börser. Känns som det skulle vara skönt att bli av med en 90 % av alla hobbybörsköpare och även en del av alla robotar.

  SvaraRadera
 9. Tror man på att euron kommer tappa kan det vara ide att flytta endel av sina likvider till USD eller JPY.

  På tal om hobbybörsköpare så måste man väl rimligen räkna in alla pension-pengar som bara dräller omkring på marknaden. Dessa blir man nog inte av med på ett tag.

  SvaraRadera
 10. Nu är Cornu m fl glada.....

  SvaraRadera
 11. UPP UPP eller dags för panik? Alla som har denna syn på börsen och börsnoterade bolag gör rätt som smyger ut varje gång det dippar.
  Varför inte se varje nedgång som ett köptillfälle och sälja av lite vid uppgångar i stället?
  Fast det gäller att ha gjort alla nödvändiga amorteringar och investeringar först.

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte se annat än att det är köpläge i aktier som Securitas, Fortum osv. Men som index står ju börsen inte speciellt lågt alls.

  SvaraRadera
 13. Finns alldeles för många aktier som handlas på tok för billigt för att det ska vara "rätt" läge att lämna börsen (helt o hållet). Ser det mer som ett gyllene tillfälle för stock picking snarare än att fly ett index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så...när kvällsblaskorna brukar skriva om börsen så är det säljläge och nu när det skakar till lite är det köpläge

   Radera
 14. Håller på att lära mig hur man blankar, övriga pengar är i madressen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klicka på säljknappen....

   Radera
 15. Gick ur börsen i början av 2000-talet och direkt in i fysiskt guld, inte helt fel, hahaha.

  SvaraRadera
 16. på tal om nåt helt annat, kommer det finnas något smidigt sätt att blanka facebook om en vecka eller två? :)

  SvaraRadera
 17. Vilken program tar du dina charts ur som du visar på hemsidan??

  SvaraRadera
 18. ...och där rök 1000. Får se vart det landar idag.

  Cornu, kan du inte skriva något om JP Morgan-debaclet? De kommer nog att behöva bli tvungna att skriva upp förlusterna rätt rejält varteftersom. Konsekvenser?

  SvaraRadera
 19. Cornu,hade mina slantar från företagsförsljning hos Riksgälden,men har nu stoppat in dom hos Avanza bank.Avanza är väl trygg hamn??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser det. Akta insättningsgarantin dock.

   Radera
  2. Har 2,5 milj där kanske dumt?? Men hur skall dom åka med i avgrunden??

   Radera
  3. Har du pengarna i aktier så behöver du aldrig oroa dig om denna aktie-depå ligger hos Avanza eller hos ngn annan (Det är ju inte avanza som äger dina aktier). För övrigt så finns det inte mkt att oroa sig över när det gäller Avanza.

   Radera
  4. Om du tänker efter ordentligt, finns det alltid anledning till oro.

   Radera
  5. Skall man vara lite konspiratorisk så är att Avanza säger att du äger aktierna och att du äger aktierna två olika saker. Om det skiljer sig såtillvida att Avanza har lovat dig något de inte hållt så är det ett avtalsbrott och uppdagas detta efter ett eventuellt obestånd så är det faktiskt så att dina pengar är säkrare (insättningsgarantin) än aktierna (investeringsgarantin). Man bör isf kontrollera med tredje part att man verkligen står som ägare till aktierna.

   Sen är det ju rena systemsäkerhets-aspekter att ta hänsyn till. Är det t.ex. möjligt för någon i systemet att stjäla aktierna? Det finns ju uppenbarligen möjlighet att sälja/överföra aktierna på uppdrag - är denna möjlighet endast begränsad av existensen på uppdrag från dig eller kan de sälja/överföra aktierna på uppdrag?

   När det gäller risk så bör man först och främst utvärdera konsekvenserna av att en risk utfaller. Kan man inte ta konsekvenserna skall man inte ta risken om risken går att undvika. Sen skall man givetvis göra en bedömning av hur stor sannolikheten är, men det verkar som många glömmer att göra en konsekvensbedömning.

   Radera
 20. http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9261834/ECBs-Patrick-Honohan-says-Greek-euro-exit-would-not-be-fatal.html


  Alltså , ...... byt efternamn till Hen ... Det blir ju mer politiskt korrekt då :o)

  coccos

  SvaraRadera
 21. Står sedan Mars förra året helt utanför börsen så har inga speciella känslor in för börsrörelsen. Men jag bekymras givetvis vilken effekt dessa rörelser kommer få på den reala ekonomin framöver.

  SvaraRadera
 22. Det verkar som man inom EU nu har vidtagit de förberedande stegen för att göra det möjligt för Grekland att lämna EMU utan att störta hela banksystemet och därmed hela Europa i fördärvet. Men det är ändå en öppen fråga om Grekland stannar kvar i EMU eller lämnar. Hitintills har alla svåra hot mot finansiell stabilitet slutat med en lösning där man sparkar problemen framför sig och det kan bli så den här gången också.

  Skälen för att Grekland inte kommer lämna euron är att det är det sämsta alternativet ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv. Tänk dig att Greklands politiker nu står framme vid stupkanten och stirrar ner i avgrunden. Ska de hoppa?

  Nej det naturliga är att ta ett steg tillbaka och gemensamt komma fram till en bättre lösning, speciellt som Grekerna själva i en opinionsundersökning vill ha kvar euron.

  Sen har vi spridningsriskerna, om Grekland lämnar så kan det bli den första brickan som faller som drar med sig resten av brickorna.

  Troligtvis kan alltså politikerna i Grekland komma fram till en lösning samtidigt som Tyskland går med på att släppa på den strikta anti-inflationspolitiken som lättar på ECB's restriktioner att inte direktfinansiera EMU-ländernas underskott med sedelpressarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är man så noga med att poängtera i medierna att det vore så illa för Grekland att lämna euron? Jag tycker det låter som att de är rädda för det skall hända och försöker skrämma Grekland till att hålla fast vid planen. Annars hade man väl inte uttalat sig om man tycker det inte gör något?

   Radera
  2. Det är väldigt illa med ett utträde ur unionen helt enkelt för att Grekiska staten spenderar långt mer än vad statens intäkter tillåter. Ekonomin har pumpats upp av en skuldbubbla så stor att landet står på randen till bankrutt.

   Eftersom marknaden gett upp Grekland så lever landet nu på omvärldens goda vilja och får räntesubventionerade lån.

   Slutar omvärlden sponsra Greklands med lån så tvingas Grekland ställa in betalningarna och lämna euron och Drachmern blir ersättningsvaluta.

   Att Grekland själva skulle lämna euron frivilligt ser jag som otroligt.

   Omställningen till en ny valuta blir brutal för en ekonomi som lever över sina tillgångar och det är upp till var och en att gissa hur mycket drachmern och landets BNP kommer att falla och hur hög arbetslösheten i så fall blir.

   EU-ledarna spelar ett högt spel som påstår att ett Grekiskt utträde inte skulle ställa till med alltför stor skada mot unionen. Syftet måste ju ändå vara att pressa Grekland att själva vilja stanna kvar och följa de regler som man ställt upp på för att få nya lån.

   Nu tvingas Grekerna stirra ner i avgrunden och ställa sig frågan; kan vi backa ut ur den här situationen?

   Radera
  3. Värt att notera angående underskottet i Greklands finanser: ifall underskottet understiger räntekostnaderna så har man positivt resultat innan finansiella poster och dessa kan Grekiska staten isf helt sonika stryka. Isf skulle inte konsekvenserna för Grekland vara så stora som man skulle kunna tro - Grekiska staten skulle inte behöva låna om det inte vore för räntekostnaderna.

   Har man dessutom bytesbalansen i ordning (eller kan få ordning på den) så behöver man heller inte överge Euron (även om man blir utslängd ur EMU) och införa egen valuta (ha egen valuta är ett sätt att få ordning på bytesbalansen).

   Radera
  4. Visst Grekland behöver inte överge euron om de har ordning på finanserna, men frågan är hur ska de kunna stanna kvar om de inte har det och inte får några euro-lån? Alla länder med en statsskuld har ett lånebehov eftersom statsskulden består av en mängd olika tidsbundna obligationslån som går till förfall. Det innebär att staten hela tiden måste låna upp nya pengar för att ha till hands på förfallodagen.

   Om Grekland (som i praktiken är bankrutt och överlever på omvärldens stödlån) inte uppfyller kraven från trojkan EU, ECB och IMF så tvingas Grekland ställa in sina betalningar. En sådan utveckling skulle leda till en run mot Grekiska banker som lånat ut mycket pengar till staten och för att undvika att bankerna stänger så måste ECB vara redo att pumpa in likviditet i bankerna. Greker som tar ut sina pengar i euro skulle sen bara spendera det allra mest livsnödvändiga och ekonomin skulle falla kaputt och arbetslösheten stiga. Det som blir avgörande om Grekerna återinför Drachmern är om det blir kapitalflykt eller om man kan få ett kapitalinflöde efter ett utträde. Detta beror i sin tur på om utlandet vågar investera i landet eller om risken uppfattas som för stor. Statens ekonomi är alltså beroende av att utländskt kapital oavsett om Grekland stannar kvar i euron eller inte.

   Radera
 23. OMXS30 nu -3.34% och under 1000 (igen). Guldet faller under tiden 0.01% i svenska kronor. Safe haven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spotpriset gick ner 1,65% igår, åtminstoné enligt Avanza. Och på 3 månader har spotpriset gått ner ungefär lika mkt som OMX. OM det ska föreställa en safe haven så är det världens sämsta.

   Radera
  2. Inte lätt att vara normalbegåvad. Avanza rapporterar priset i dollar. Fullständigt ointressant om man är svensk.

   Radera
 24. Omx bottnar närmaste tiden runt 950-965 nivån för sedan stiga till 1086 för täppa gapet där och lura in lite svaga händer på vägen, men nästa tur ner blir den brutala och kommer pågå till hösten och djupt ner på index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken underbar gåva du har. Du får allt att låta så enkelt.

   Radera
  2. Nu får vi se om det skall vara enkelt för då ska vi bottna i början på veckan i den zon jag beskrev, men det kan bli lite djupare också för det är en väldigt svag marknad.

   Jag förlitar mig till min gåva och köper här snart :-).

   Radera
 25. Vad räknar ni med kommer hända med kursen på eur/sek vid en grekisk default eller liknande. Sitter med en del aktier som handlas i euro och funderar på om man borde göra något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att kronan sjunker så länge riskaptiten är låg i marknaden.

   Radera