Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-05-12 09:18

Obligatorisk läsning om Norges framtida oljeproduktion

Rune Likvern (LinkedIn), tidigare från Logi Energy, som är en av de organisationer som pratar om att exportmarknaden för olja i princip upphört till år 2030, har gjort en överlägsen analys av Norges framtida oljeproduktion hos The Oil Drum. Denna analys är obligatorisk läsning för alla som är intresserade av peak oil eller för de som förnekar existensen av peak oil.

Norges oljeproduktion
Källa: The Oil Drum / Rune Likvern

Som bekant gjorde Lundin Petroleum (OMX:LUPE) och Statoil (mfl) det största oljefyndet på norsk kontinentalsockel på decennier i form av de fält som tidigare kallades Avaldnes och Aldous Major South. Tillsammans kallas nu fältet Johan Sverdrup (Lundin Petroleums hemsida, presentations-PDF), men gör inget för att hindra raset i norsk oljeproduktion.

Däremot kommer Johan Sverdrup vara det i princip enda idag upptäckta eller producerande oljefältet i Norge som fortfarande är i produktion efter 2031. Fältet kommer dock inte i produktion förrän tidigast 2018 enligt den nya tidplanen (pressrelease Lundin Petroleum). Detta helt i linje med tumregeln att det tar 5 - 10 år från upptäckt till produktion. Fynden gjordes 2010.

Lundin Petroleum producerade ca 33 000 fat olja per dag under 2011 och kommer 2012 producera mellan 32 000 och 38 000 fat per dag. Existensen av Johan Sverdrup, i ett av världens politiskt och ekonomiskt stabilaste länder, Norge, gör att aktien kan köpas och läggas i byrålådan, med trygg förvissning om att bolaget kommer producera olja till åtminstone tillfälligt avsevärt högre priser även om 30 - 40 år, rent av med avsevärt högre volymer än man producerar idag. En grov skattning kan vara (jag har inte räknat efter noga) att Lundin Petroleums andel av produktionen hamnar i intervallet 100 000 - 150 000 fat per dag som bäst. Aktien är förstås högt värderad utifrån dagens produktion, men kan ses som en hävstång på de betydligt högre oljepriser vi kommer få se i framtiden pga peak oil. Fortsätter moralpaniken kring Lundin och Sudan för snart 10 år sedan, så kan det komma riktigt fina köptillfällen i aktien framöver.

Men oavsett Lundin-bolaget, läs artikeln hos The Oil Drum, som tydligt illustrerar hur inga "enorma" oljefynd (nästan tre veckors världsbehov) kan bryta trenden ens i Norge.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Byrålådan. Om förvaltning ändå vore så enkel.

  SvaraRadera
 2. Men bostadspriserna i Stockholms innerstad har bara en kurva och det är växande 1000 år framåt!

  //BLT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige, det land i Europa med så utpräglad bostadsbrist att ungdomar i Sverige flyttar hemifrån tidigast i Europa. nänä... Det händer överallt i Europa men inte här.

   Säg adjöss till pengarna....

   Radera
 3. När du pratar om Norge som är i "decline" med minskad utvinning med 7-8 % per år, så ligger det på sin plats att oxå nämna Danmark, som oxå befinner sig på det sluttande planet och enligt egen utsago upphör med sin oljeexport 2015-2020. Dessa två länder står för 50 % av den olja som vi idag importerar till Sverige via internationella oljebolag verksamma i Sverige. 40 % av oljan vi använder i Sverige kommer från Ryssland som oxå befinner sig på det sluttande planet.
  Svenska staten äger ingen olja utan vi är helt i händerna på vad dessa oljebolag som verkar på en global marknad efter principen att sälja till den som betalar bäst. Är det ingen mer än jag som tycker att detta förhållande är minst sagt svajigt? Det är inte många ägg i den korgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas Larsson2012-05-12 15:20

   Martin, hur är det med den norska och danska raffinaderikapaciteten?

   Även om Norge och Danmark inte har råolja nog för eget behov, kanske de ändå vill sälja en del till Sverige i utbyte mot bensin.

   Radera
 4. Det är även intressant att notera att konflikter med oljefaktor är på uppgående (ett av många symptom på peak-oil):

  http://www.energybulletin.net/stories/2012-05-10/energy-wars-heat

  Och att alla större spelare försöker positionera sig för att säkra sin tillgång på olja.

  SvaraRadera
 5. Ser fram emot att Folkskam säljer sitt innehav i Lupe så man kan komma in hyggligt billigt

  SvaraRadera
 6. Ja, men Folksam äger väl bara drygt en procent av aktierna?

  De är inte en av de 15 största ägarna i alla fall. http://www.lundin-petroleum.com/eng/shareholder_statistics.php

  SvaraRadera
 7. Sverige kommer snart att bli det nya Norge vad gäller gasproduktion:
  http://www.gripengas.com/sv/nyheter

  SvaraRadera
 8. Äsch, oljebolagen tjänar inga pengar utöver sina egna feta bonusar. De har ju inte ens utdelningar till övriga aktieägare. Dessutom är de så konservativa att de av gammal hävd hedgar bort det som skulle kunna bli en liten utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snackar du om? Oljebolag brukar har riktigt generösa utdelningar. Se exempelvis BP, Exxon, Chevron, Total.

   Radera
 9. Bättre att köpa i oljeservicebolagen istället.
  Fred Olsen till exempel som delar ut 20 kr per aktie. Kurs i fredags 224 kr. X-datum den 25 maj.

  SvaraRadera
 10. Att ta hänsyn till är förstås huruvida man tror på fortsatt tillväxt då eller inte eller kanske tror på tillväxttro. Om marknaden fortfarande tror på tillväxt så kommer ju inte ett vinstdrivande företag med avtagande omsättning vara så attraktivt, men om man inte tror på tillväxt så är ju faktiskt vinsten betydligt intressantare eftersom tillväxtmöjligheter vore sällsynta.

  Dessutom skall man ta hänsyn till att ifall expansionsmöjligheterna för ett företag bedöms små av företaget så är det troligt att en stor del av vinsten går till utdelning (eftersom investering för expansion inte är ekonomiskt motiverat).

  SvaraRadera
 11. Hmm, tänker på vad Gustav Fridolin sa i partiledardebatten på TV häromdagen om att Sverige borde minska sitt beroende av olja och sluta köpa från dessa "skurkstater" som vi idag göder med pengar. Undrar om Danmark och Norge gillar att svenska partiledare kallar dem så?, ryssarna skrattar väl bara och bryter sen näsbenet på Franzen i hockey-vm.
  Ja ja vi har de politiker vi förtjänar............

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sa han detta? Fantastiskt. Finns det något citat man kan referera till.

   Danmark, Norge och Ryssland är skurkstater enligt (mp)...

   Radera
  2. Länk. 24:48.

   Inget sånt har sagts.

   Radera
  3. "...våra bränslen själva istället för att köpa olja från ofta skurkstater." - från chat med G.F. i veckans affärer.

   16:35 "råkade" missa "ofta".

   Radera
 12. Ni får ursäkta Frigolit, han har bara gått gymnasium..Knappast någon elitutbildad människa, men han har PK åsikter, det räcker väl. Sätt en propeller på biltaket etc..

  SvaraRadera
  Svar
  1. F är i nivå med resten av våra politiker,bara några få har högskoleutbildning. Ironiskt när dom tjatar om att utbildning skall lösa alla kriser

   Radera
  2. Men det var väl då, Fridolin har både kandidatexamen från Stockholms Universitet samt yrkesexamen från Linköpings Universitet. Svårt att läsa eller upprepar ni bara det era kompisar har sagt?

   Radera
 13. Min bestefar hankade sig frem genom att fiske torsk, jeg lever i suse og duse och sejler med löse blondiner, mine barnebarn vill pröve lykken med att finne ud hvis torsken napper och passe på så att breiflabben ikke fastner i halsen.

  SvaraRadera
 14. angående att lägga oljeaktier i byrålådan: låga odds på nationaliseringar, reglerade priser och ransoneringar i en global bristsituation enligt min bedömning. Har svårt att tro att normala marknadsregler kommer att gälla/Blackhawk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men Norge och Kanada är relativt låg risk i sammanhanget. Bägge kommer vara bland de sista länderna att sluta med export.

   Radera
 15. På morgonyheterna förelog Miljöpartiet att reseavdragen avskaffas med hänvisning till att CO2 utsläppen måste minska. Så nu gäller det att alla pendlare skaffar sig firma så bränslekostnaderna kan dras av på firman.

  Tänk att ingen i de politiska eliterna vågar tala klarspråk, ännu...

  SvaraRadera
 16. Underbart att allt fler väljare börjar inse farorna med massinvandringen!!! / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyss stängde Di.se kommentarsfunktionen vbt opinionsundersökningen...Fy fan för PK-media!!!

   Radera
 17. Tack för en intressant artikel.
  Personligen tror jag att vi kommer att hitta fler stora fält när vi får möjlighet att i ökad utsträckning djuphavsborra. Men oljepriset kommer inte att sjunka tvärtom!

  SvaraRadera