Cornucopia?

2012-05-04 14:42

Ny och höjd fastighetsskatt på gång

Villaägarnas lobbyorganisation Villaägarnas Riksförbund går solo-holmgång på DN Debatt över den förnyade fastighetsskatt som är på gång.


Fastighetsskatten var en populistisk valfråga för alliansen inför valet 2006 och när den togs bort blev det möjligt för BLK att över en natt öka sin skuldsättning med 500 0000 - 1 000 000:- SEK i storstadsområdena. Denna engångseffekt bidrog kraftigt till att blåsa vidare bostadsbubblan mot nya höjder och var en massiv förmögenhetsöverföring till de som köpt sin villa tidigare, på bekostnad av senare köpare och till allmän glädje och gamman för alla bonusdiare i bankskrået.

Men skatter kan alltså komma tillbaka. Skulder består däremot.

Nu blir det bara en höjning till högst 10 000:- SEK per år i storstäderna, mot nuvarande tak på 6825:- SEK per år, men vad villaägarnas lobbyorganisation speciellt går i taket över är att den nya skatten öppnar upp för vidare höjningar längre fram.
"Bostadstaxeringsutredningen avser att föreslå att småhusägare i framtiden ska betala skatt per kvadratmeter boyta respektive tomtyta. För att enskilda småhusägare i storstadsregioner inte ska få sänkt skatt i nämnvärd utsträckning föreslås att Sverige delas upp i tre regiontyper (storstad, mellan och glesbygd). Inom respektive regiontyp ska skatteuttaget per kvadratmeter vara enhetligt, medan olika nivåer ska gälla mellan regionerna. För att säkerställa att det offentligas intäkter inte reduceras föreslås att fastighetsavgiftens tak på för närvarande 6.825 kronor höjs till 10.000 kronor per år, varav 4.600 på markyta och 5.400 på boyta."
Fastighetsskatter är generellt en bra skatt (för staten eller kommunerna). Den finns till och med i USA (eng property tax). Man kan inte smita från skatten utan att samtidigt sälja sin tillgång. Skatteintäkterna är förutsägbara och "drabbar ingen fattig" (i teorin). Som (mp) sagt, har man inte råd med skatten så är det väl bara att ta ökade lån för att betala den.

Engångseffekterna som drivit upp bubblan har alltså börjat avskaffas. Kontantinsats fria lån är redan avskaffade. Amorteringskraven kommer krypande. Fastighetsskatten kryper tillbaka. Med regimskiftet 2014 så återinförs inte osannolikt förmögenhetsskatten, som kommer slå brutalt i speciellt storstäderna vid nuvarande bostadspriser.

Att köpa på toppen kanske inte alltid är så bra när det inte finns så mycket som kan driva upp bubblan längre.

Ovanpå det pratar nu IMF-ekonomer om dubblade oljepriser pga peak oil även i svensk TV. Vilket iofs tillfälligt kan ge stöd för bostadspriserna i pendlingsfria bostäder, men knappast hos bilberoende villaförorter som också är de som drabbas av höjd fastighetsskatt och tids nog förmögenhetsskattens återinförande. På längre sikt krossar oljepriset världsekonomin och med det även betalningsförmågan hos boende i pendlingsfria bostäder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

39 kommentarer:

 1. Fastigheter och tomter ska beskattas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fastighet består per definition av tomt och byggnader, vad du säger är alltså:

   Tomt och byggnader och byggnader ska beskattas.

   Begåvat.

   Radera
  2. En fastighet behöver dock inte ha några byggnader, det behöver dessutom inte höra någon tomt till en fastighet längre eftersom tredimensionella fastigheter numera är möjliga.

   Radera
  3. 06:05

   Gör om, gör rätt. Din begåvning lyser med sin frånvaro eftersom du varken förstår vad en fastighet är eller vad en tomt är. Du förstår således inte heller varför båda ska beskattas.

   Begåvat.

   Radera
 2. Äntligen! Höj skatten på boende och konsumtion, sänkt den på arbete. ARBETSLINJEN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gillar slaveri va?

   Radera
 3. Huva kommer både fastighets och förmögenhetsskatten tillbaka så är jag på väg bort! Gillar inte den skatt på fast egendom som staten krävde förut-där taxeringsvärdet sattes efter marknadsvärdet och skatten togs vare sig man hade pengar eller ej på ett fiktivt värde.
  Den rensade mitt grannskap på "vanligt" folk!

  SvaraRadera
 4. Cornu

  Var god att skippa det där med att skriva två negationer i en mening så blir det lättare att förstå vad du skriver.

  Finns ingen anledning att konstra till språket som du så gärna vill göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vissa fall kan det vara en krydda i språket. Ingen är inte olika.

   S&M Koalition

   Radera
 5. Tycker fasthetsskatten borde vara förutsägbar och med en direkt koppling till det man betalar för fastigheten. Man skulle kunna ha en enkel formel så som:

  Betalt pris * Procentsats * KPI = Skatt

  Som exempel ger det följande räkneövning:

  4 000 000 * 0,05 * 0,03 = 6000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte min fastighet för 350 tusen och betalar 6000. Då borde rimligen ditt räkneexempel landa på 68 tusen. Eller så borde min avgift landa på 525 spänn. Som det är nu är det fullständigt orimligt.

   Radera
 6. Corru
  Är det en borttagen fastighetsskatt eller bankrediter som har skapat överpriser på bostäder?

  Spekulation på bostäder kan inte stoppas med att man tar bort pengar ur ekonomin, för då fungerar inte ekonomin.

  Att minska penningmängden för att motverka bobubblan skapar bara andra problem i ekonomin.

  SvaraRadera
 7. För att vara lite synisk så löser sig bubblor av sig själv i en marknadsekonomi. Det tragiska i situationen är att det är folks boende som står på spel och alla har inte de marginaler de behöver när bubblan spricker.

  Ett problem är att man får dra av räntekostnaden vilket gynnar den som belånar sig högt. Folk behöver marginaler så de kan bo kvar ifall värdet sjunker och/eller räntan stiger, det får man genom att inte belåna så mycket och framförallt ammortera.

  SvaraRadera
 8. "Bostadstaxeringsutredningen avser att föreslå att småhusägare i framtiden ska betala skatt per kvadratmeter boyta respektive tomtyta".
  Då är det väl också sannolikt att skatt per bostadsyta också kommer att införas för både bostadsrätter och hyresrätter. ( Och om tillhörande tomtmark är planterad, har gräsmatta eller sandlåda för husets småttingar, även skatt för tomtyta ).

  SvaraRadera
 9. Fastighets skatt finns i USA och är högre än den någonsin varit i Sverige. Den har dock en lokal anknytning och är närmast att betrakta som komunalskatt, vilket antagligen ger en högre acceptans då någon debatt om dess vara eller icke vara knappast existerar, trots år av fallande bostadspriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, men då får man också titta på inkomstskatt och moms. Connecticut, till exempel, har 3-6,7% inkomstskatt och en moms på 6,35%. Jag byter gärna till deras system

   /Gammelmoderat

   http://en.wikipedia.org/wiki/Connecticut#Taxation

   Radera
  2. Du menar den där delstaten som har 28,9% underskott? Är det sådant system du vill ha, så kan man ju likaväl flytta till Grekland, för dom är ju ekonomiska genier jämfört med amerikanerna...

   Radera
  3. Samma förhållande råder i Spanien, kommunal fastighetsskatt som är betydligt högre än vad vi hade tidigare i Sverige.

   Radera
  4. Antar du bara menar "State tax" men glöm inte att man skall betala "Federal tax" (approx 10%) också.

   Plus Sjukförsäkring och College undervisning för dina barn om det skall vara jämförbart. I slutändan kostar det ungefär samma för de flesta.

   Radera
  5. Ja, men jag bestämmer själv över frukterna av mitt arbete, och slipper bli utsugen av en stat som tar vad som är mitt och ger till andra för att köpa röster i nästa s k "val", som är ett slags spel för galleriet för att bekräfta elitens makt och ägarskap över mitt liv, min kropp, mitt arbete och mina barn.

   Demokrati i den europeiska formen är bara en självgod lynchmobb som rättfärdigar sina egna övergrepp mot förmåner från mobbens ledare.

   Tyvärr är USA, som en gång var frihetens enda utpost på jorden för oss småfolk på god väg att bli bara ytterligare ett vidrigt, förtryckande förbuds- och feodal-Europa. Synd, och tyvärr finns det inte längre någonstans i världen att fly för den som vill leva fri.

   Radera
  6. Somalia? Där finns ingen förtryckande stat... så du kan bestämma själv över dina frukter.

   Radera
  7. Man kan gärna ha en stat, men den bör inse sina begränsningar.

   Exemplet "Somalia" dyker alltid upp när mindre intellektuellt bemedlade människor försöker måla en skräckbild över hur de själva skulle börja bete sig om inte pappa staten hotade dem med stryk.

   Sanningen är att Somalia snarast är översvämmat av små och stora politiker som har precis samma problem som du, Daniel, D v s att folk tänker själva och lever sina egna liv.

   Kanske är det du som skulle trivas där, där du t o m kunde döda alla du träffade på som inte använde sina frukter på det sätt du tycker passar?

   Varför så rädd för att ta ansvar? Eller är du bara rädd att vi andra ska göra det?

   Radera
  8. Fast Somalia är ingen stat, det är fortfarande en massa småmänniskor som vill bestämma över andra, men det skulle bli samma sak här. Se alla dessa småklaner i Somalia som företag. Man har problem med att folk tänker själva och lever egna liv, istället för att tillägna sitt liv till företaget.

   Jag som egenföretagare bestämmer över andra, och jag tar ansvar. Jag gissar dock på att du inte har kommit tillräckligt i mognaden för att själv ta ansvar, utan istället rabblar inlärda fraser från politiska möten. För det är på sådana ställen man träffar på folk som gärna använder personangrepp såsom du gör, och som jag uppenbarligen blir tvungen att använda för att tala samma språk som du.

   Radera
  9. ...och eftersom du är en småmänniska som vill bestämma över andra, vilket du t o m erkänner, skulle du nog trivas bättre i Somalia än jag.

   Just Somaliaexemplet är faktiskt något man brukar lära sig rabbla på politiska möten om någon ifrågasätter statens rätt att bestämma vad vi gör, äter och säger.

   Du behöver inte vara orolig. Du kommer aldrig att lära dig ett språk som gör att du kan kommunicera med mogna, självständigt tänkande människor, så håll dig till personangreppen. De funkar bäst för den som trivs i sin lilla kära bur.

   Radera
 10. Fastighetsskatt är, liksom förmögenhetsskatt, en fundamentalt orättfärdig skatteform. Att steg för steg urlaka folks vilande besparingar är något helt annat än att ta en andel av de löpande intäkterna. Det innebär att den eviga drömmen om att med hårt jobb och sparsamhet uppnå ekonomiskt oberoende, dvs att inte längre behöva jobba för sitt uppehälle, blir omöjlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fuck you you fucking fucktard.

   Radera
  2. 08:38 Moget där. Värdigt en representant för parasitvänstern.

   Radera
  3. Även om jag förstås respekterar din åsikt så vore jag tacksam om du ville utveckla din kritik lite grann.

   Radera
  4. Det beror på var man lägger nivån på skatten. Personligen tycker jag att grundläggande behov som mat och boende ska vara skattebefriade.

   Däremot ska lyxkonsumtion beskattas. Stor förmögenhet och dyra fastigheter ska absolut beskattas. Kanske även lyxmat (även om det är mindre viktigt).

   Mindre förmögenheter och mindre fastigheter ska absolut vara skattebefriade.

   /Eschaton

   Radera
  5. Politik borde beskattas hårt. Att ha småaktiga behov att tala om för andra hur de ska leva sina liv är, om något, en onödig lyx.

   Grundläggande behov som att få bestämma över sin egen kropp, sitt eget liv, och vad man gör av det man producerar borde vara skattebefriat.

   Alla som har synpunkter på vad vi fattiga stackare gör med våra liv så länge vi inte skadar andra skulle åläggas straffskatt på 500 spänn för varje gång de öppnade truten och 1000 spänn för varje insändare. Frihetsinskränkande riksdagsmotion=2Mkr i straffskatt.

   Jag lovar att vi skulle kunna betala av statsskulden på en vecka.

   Radera
 11. Obehagliga sanningar du levererar Cornu!

  Vi letar boende i Stockholmsområdet och försöker maximera kostnadseffektiviteten. Hela situationen absurd! Hur vi än vänder oss och resonerar ser vi ut som förlorare (även med en insats på 2M). De enda som verkar ha bekväma liv i stockholmsområdet är de som gjort bostadskarriär och de som skördar frukterna efter kreditkalaset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur vi än vänder oss och resonerar ser vi ut som förlorare"

   Bingo! Välkommen tillbaka till framtiden . . .

   Men det kommer alltid att finnas undantag för t.ex. politiker med anhang. Du behöver bara bli inkopplad i systemet så vips! får du direkt en subventionerad skatteundantagen tjänstebostad eller likanande.

   Radera
 12. Fredagsmys innan hockeyn? =)

  SvaraRadera
 13. Fastighetsskatten är perfekt. Tar pengar som annars skulle gå till bankerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastighetsskatt (på fastigheter och tomter) är kontracyklisk och ger staten en större del av kakan samtidigt som privatpersoner får mindre utrymme att späda på en redan överhettad fastighets- och kreditbubbla.

   Radera
 14. Om man vill flytta från detta efterblivna land, vilket land ska man då välja att bosätta sig i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr kört. Det är ungefär lika illa överallt. Även USA har ballat ur till ett moral-pennalistiskt förbudssystem av Europeisk skräckmodell.

   Synd att amerikanerna verkar ha glömt varför de flydde från Europas inskränkta feodalism där människan alltid har funnits till för staten istället för tvärtom. Det har inte ändrats ett dugg sedan eliten försökte lugna folket med att införa "demokrati"dryga hundra år efter USA, men påpassligt glömde att begränsa demokratins makt, och dessutom råkade missa att införa en maktdelningsprincip som fungerar.

   Vi är bara boskap. Det har alltid varit så, och kommer alltid att vara så. Helt enkelt därför att det är vad de flesta av oss europeer trivs bäst med.

   Tyvärr tycks amerikanerna sedan rätt länge ha bestämt sig för att fördärva sitt en gång farligt fria land till att bli en kopia av europa, så inte ens dit kan man flytta längre.

   Radera
  2. enda hoppet som jag ser det är ett land med en ineffektiv stat , helst genomkorrupt, där folk inte tror på staten, polisen , där huvudstaden lever sitt eget liv. ett land med ett kraschat bank och penningsystem, 30 % inflation, där staten redan rånat alla pensionspengar ... argentina, långt bort från la capital federal, där skökan sitter

   Radera
 15. Ja, något mer likt plundring än fastighetsskatt får man leta efter.
  Det finns här ingen inkomst att betala skatten med.

  Jag kan ha viss förståelse för att man beskattar inkomst för där finns trots allt en möjlighet att ta av inkomsten och betala skatten. Det gäller inte för en tillgång.

  SvaraRadera