Cornucopia?

2012-05-09 07:02

Nu tror bara SBAB, mäklare och BLT/BLK på stigande bostadspriser

SEB med Robert Bergqvist har redan sedan förra året trott på fallande bostadspriser, tillsammans med en rad med experter. Nu ansluter sig även Nordeas Annika Winsth och Swedbanks Cecilia Hermansson i en artikel hos DI.se.


Bergqvist konstaterar likt mig att priserna toppade förra våren och att det är generellt ner som gäller. SEB anser att priserna fallit 5% det senaste året, men så har man egna siffror på detta.
"Toppen nåddes enligt SEB förra våren. Sedan dess har bopriserna sjunkit med cirka fem procent, enligt bankens beräkningar."
Nu är förstås partsinlagorna från storbankerna så Swedbanks Cecilia Hermansson hoppas på en pyspunka. Så låter det alltid när bubblor skall spricka. Det blir inte så farligt...
”Om man ser bortom den här perioden med extremt låga räntor och skulle komma in i en miljö med högre räntor, då får man hoppas på pyspunka snarare än en snabb punktering”
Så det som kvarstår hos Swedbank är alltså hoppet.

Men allt är inte mörkt. Högbelånade BLK och potentiella BLT tror fortfarande på stigande priser, liksom mäklarkåren och SBAB. Möjligen även Handelsbanken, som inte uttalar sig i artikeln.

Men ni vet hur det går. 1. Först förlöjligades man (pågår för övrigt fortfarande). 2. Sedan börjar alla experter hålla med, men tonar ner riskerna. 3. Sedan knackar verkligheten på och svenskarna lär sig vad risk var för något.

En aktuell sammanställning:
 • Schibsted fallande
 • Swedbank fallande
 • Nordea fallande
 • SEB -10% till -15%
 • RBS/Pär Magnusson -20%
 • BKN / Bengt Hansson -20%
 • Professor Lars Pålsson Syll -30%
 • Global Utmaning / Sandro Scocco -30%
 • Miljöpartiet / Per Bolund -30%
 • Bloggen Cornucopia? -30% till -50%
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

26 kommentarer:

 1. Hmmmmmm... Som rubriken. Vilka är inte inkluderade? Jo, hyresrättstorskar som står kvar på perrongen. Eller fastighetsägare i småkommuner där bostadspriserna stått still senaste 30 åren. Annars verkar svenska folket se ljust på framtiden.

  SvaraRadera
 2. Så kan du ju lägga till "värstingen" Flute som förutspår fall på -55% eller mer.

  SvaraRadera
 3. Schibsted negativa, Swedbank negativa, Nordea negativa. Vi är alla marinerade i propagandavokabulär. Kanske ska hålla sig till att de tror på fallande priser?

  /Johanneberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för korrigeringen. Det finns ju faktiskt inget positivt med stigande bostadspriser.

   http://cornucopia.cornubot.se/2009/07/det-finns-inget-positivt-med-stigande.html

   Radera
 4. Hoj!

  Kanske inte rätt fråga i detta inlägg men i alla fall...

  Vad är din syn på prisutveckling för hyresfastigheter?

  --Mojo

  SvaraRadera
 5. Mikael Jordnära2012-05-09 09:45

  Värdet av miljarder i handpenning kommer att knapras upp

  SvaraRadera
 6. hyresfastigheter befinner sig i en konstig sits, alldeles for dyra men anda (i mindre men levande orter, typ Uddevalla eller Varberg) betydligt battre som placeringar an rantor, skog, jordbruk och de flesta aktier eftersom de i alla fall ger 5% avkastning, dessutom kan de i annu storre grad an skog/lantbruk utnyttjas for skatteplanering eftersom avskrivningsmojligheterna ar storre. I storre stader ar marknaden dod eftersom bostadsrattsforeningarna betalar langt mer an vad man kan fa pa avkastningen. koper man hyresfastigheter i storstaderna har man valdigt mycket cash och spekulerar i praktiken i marknadshyror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade för mig att priset på hyresfastigheter bestämdes av hyrorna de inbringar. Ärligt talat vem skulle betala mer än att de får avkastning på investeringen?

   Frågan är hur vanligt det är att hyresfastigheter öht byter ägare (mer än vid ombildning till bostadsrätter) med tanke på att både köpare och säljare skulle värdera dessa tämligen lika.

   En annan möjlighet en hyresvärd skulle kunna spekulera i är att hyresgäster flyttar ut och möjligheten att man kan ombilda lägenheten till ägarlägenhet och sälja den med vinst.

   Radera
  2. Städer där folk lämnar hyreslägenheter frivilligt, utan att försöka kränga/byta kontrakt, brukar det sällan finnas några pengar att hämta som ägarlägenhet - det räcker knappast med att enstaka hyresgäster lämnar ett hus för att ägaren ska kunna göra om heller (vet inte ens om lagstiftningen tillåter att hyresrätter görs om till ägarlägenheter) och städer där hela hus töms inom rimlig tid (fastighetsägaren får ju pröjsa kostnaderna innan huset tömts) har nog ingen värden att tala om ö.h.t

   /Oraklet

   Radera
  3. Jag tror inte det är något problem med att avstycka fastigheter från hyresfastigheter - vilket det ju är det det är frågan om. Frågan om man ens behöver vänta tills lägenheten står tom. Notera att om du äger en ägarlägenhet så kan du faktiskt hyra ut den - vilket gör att fastighetsägaren i detta fallet kan vältra över dessa kostnaderna på en hyresgäst om han nu inte kan sälja den direkt.

   Haken är som sagt skillnaden mellan den hyran som hyresvärden får ta ut och marknadsvärdet (dvs det hyresgästen tar ut i andra hand) gör att hyresgäster inte är benägna att släppa sina kontrakt.

   Radera
  4. Att avstycka ägarlägenheter i befintligt hyreshus är idag inte möjligt, se fastighetsbildningslagens 3 kap. 1 b §:
   "... Fastighetsbildningen får ske endast om 1. det står klart att det utrymme som ägarlägenhetsfastigheten ska omfatta inte inom åtta år före fastighetsbildningsbeslutet till någon del har använts som bostadslägenhet...".

   Ägarlägenheter kan alltså i princip bara bildas vid nyproduktion (eller ombyggnad av lokal som inte tidigare var bostad).

   Radera
 7. Det var en kreativ tolkning... Vad som står i artikeln är att samtliga tillfrågade förväntar sig stabila priser.

  Några andra lösryckta citat:
  "De två toppekonomerna utesluter nytt boprisrally och tror att utvecklingen framöver blir betydligt stabilare än tidigare."

  eller kanske:
  "Hur man än vänder och vrider på den svenska fastighetsmarknaden så tycker jag att det finns en del goda skäl till att prisnivån ligger där den ligger i dag"

  De håller inte ens nästan med dig, käre Cornu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, touché..

   Det roliga är att Cornu försöker framstå som en auktoritet när han listar sig själv tillsammans med andra dignitärer.

   Radera
  2. Japp kul.. pucko

   Finns inga objektiva sätt att mäta hurpass insatt man är i detta ämne. Alla andra sk experter har intressen att bevaka.

   Radera
  3. Ja, och Cornu är fullständigt neutral, opartisk, och enbart intresserad av att osjälviskt tjäna mänskligheten.

   Skärp dig.

   Radera
  4. Så skillnaden är att banker,mäklare ect tjänar mer pengar än C? och därför MER kvalificerade.

   Radera
  5. Prestige kan vara värt minst lika mycket som pengar för vissa...

   Radera
 8. Om bankerna börjar 'positionera' sina bolånevillkor för 10% nedgång kommer de att driva ner priserna med mer än 10%.

  SvaraRadera
 9. Jag skulle hemskt gärna se mer tankar och spekulationer om hur vårt samhälle kan komma att se ut på lite längre sikt.
  Hur ser det ut om 5-10 år, då bostadspriserna har rasat 30% eller mer?

  SvaraRadera
 10. Bostäder har blivit som tulpaner eller IT aktier, en hausse som får normala människor att tappa all rim och reson, eufori leder alltid till en fet smäll.

  Det byggs inget etc, dåliga ursäkter från de troende. Ingen tillgång har någonsin trotsat naturlagarna, det kommer inte svenska bostadspriser heller.

  Nästan bubbla efter bostadspriser i Sverige är pensionerna, poff, mestadels luft i kalkylerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur skulle de "trotsa naturlagarna" menar du...? Är det en naturlag att tillgångspriser måste krascha då och då?

   Radera
  2. Om dom pumpats upp med krediter med åtföljande ränta som måste betalas så ja, förr eller senare kraschar det. Det borde inte vara svårt att begripa?

   Radera
  3. Att något är lätt att begripa gör det inte till en naturlag (inte för att det du försöker framställa som "självklart" nödvändigtvis ens är "lätt att begripa"...)

   Radera
 11. Älskar hur bankerna inte ens försöker dölja sitt oligopol.

  När de går ut och säger något i stil med -"vi ska minska marknadsandelar på bolån"

  humor på hög nivå

  SvaraRadera
 12. Konstigt att folk påstår att mäklarna tjänar på ökade bostadspriser! Hur kommer det sig? Författaren påstår ju att han inte ens tjänar på att sin egen bostad ökar i värde. Kom inte med dessa fattiga argument om att han har % på köpeskillingen. Det gör ingen större skillnad på nettot. Fikapengar. Det man som mäklare vill ha är problemfria affärer som flyter på. Att folk rör på sig. Flyttkedjor som stimuleras. Då ska självklart hyresrätter inkluderas. Det är en väldigt bra inkörsport i bostadskarriären.

  /Mäklaren

  SvaraRadera
 13. Personligen tror jag endast på en mindre korrektion där en stor del av den redan ägt rum. Undantaget är priser på fritidsbostäder där vi nog skall förvänta oss 15-20% ned från nuvarande nivå.

  Det som kommer att hålla handen under bostadspriserna är fallande räntor. Vi kommer i takt med att ekonomin försvagas se ett fall på säkerligen 0,5% under kommande 12 månaderna. RB tror inte på det, i alla fall inte Ingves, men han kommer också att bli klokare.

  Fallande bostadspriser ligger inte i någons intresse, allra minst bankernas - då urvattnas deras säkerheter och vid ett fall på 20-30% som någon tror på så närmar vi oss et 1991 scenario, ingen vill dit!

  SvaraRadera