Cornucopia?

2012-05-08 13:37

Mer om lönsamt kontinuitetsskogsbruk

Bonnier/DN:s Maceij Zaremba fortsätter sin artikelserie Skogen vi ärvde med sin senaste artikel idag, med den passande titeln Skogsmaffian, som handlar om inaveln, svågerpolitiken och nepotismen mellan Skogsstyrelsen och skogsindustrin där de för industrin lönsamma skogsägarhjonen hamnar mellan myndigheter och industrins samordnade maffia.


Det påstås att det inte finns någon forskning som stöder kontinuitetsskogsbruk på våra breddgrader, angående det jag skrev om Lübeckmodellen igår. Det är förstås en direkt lögn, då det finns forskning om just detta. Från ett land med samma slags skog och samma slags klimat som Sverige, nämligen gamla Östsverige, Finland.

En sådan rapport är Optimizing the structure and management of uneven-sized stands of Finland (länk till abstract). Fleråldrig skog, dvs kontinuitetsskogsbruk inom både vår vanliga tall (eng scots pine) och vår vanliga rödgran (eng norwegian spruce eller Norway spruce) visar sig vara lönsammare än trakthyggesbruk om diskonteringsräntan är högre än 1%. Den som gillar att få 1% i avkastning på sin investering kan förstås fortsätta med sina kalhyggen och monokulturella granplantage. Det är dessutom extremt naivt att tro att vi skall behålla dagens låga räntor och med det de låga avkastningskrav de närmaste 50 - 100 åren som behövs när man planerar långsiktigt skogsbruk.

Ytterligare en vetenskapligt publicerad artikel som specifitk handlar om olikåldrad gran är Optimal management of uneven-aged Norway spruce stands (länk till abstract). Även här framkommer det att kontinuitetsskogsbruk är lönsammare för skogsägaren, då det producerar mer sågtimmer (=mer pengar), medan massaindustrins älskade fulved (massaved) produceras mest av vid likåldrade bestånd. Och som bekant så tjänar inte skogsägarna några pengar på massaved utan skogsägandet är bara en subvention och vinstmaskin för massaindustrierna. Även här visar det sig att om man vill ha en ränta på 2.5% eller högre så är det kontinuitetsskogsbruk som gäller.

Slutsatsen är att om man är masochist så kan man sitta med sitt trakthyggesbruk och 1% i avkastning och hoppas på evigt obefintliga räntor. Eller så vill man tjäna pengar och har högre avkastningskrav än 1% på sitt skogsbruk och väljer kontinuitetsbruk och produktion av sågtimmer. Så kan skogsbolagen producera massaved i sina egenägda skogar istället.

Samtidigt skall man komma ihåg att med ärvd skog eller skog köpt före 90-talet så kan skogspriserna varit så låga att man får en attraktiv avkastning på investerat kapital. Men avkastningen blir ännu bättre om man säljer sin skog till dagens priser och sätter in pengarna på ett bankkonto med över 1% i ränta. Den som köper skog idag till dagens priser kan dock drömma om mer än den där 1% i avkastning på investerat kapital. Om det nu inte finns någon Svarte Petter som kan köpa skogen till dyrare pris. Och Dagens Industri skrev igår att bubblan i skogspriserna ser ut att toppa ut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

28 kommentarer:

 1. Sedan kan man undra hur länge vi kan odla massaved här. Vi har ju inte riktigt klimatet för det. Hörde för några år sedan att de långt bort i varmt land hade en period på tjugo år för något tropiskt träd och de borde vara igång att odla snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner du någon som odlar massaved? Massaved får man när man gallrar i skogar som tillslut avverkas och blir timmer.

   Det du ibland ser på åkrar är energiskog, (bränsle).

   Radera
  2. Men genom att välja kalhyggesbruket som metod kan man faktiskt säga att du odlar massaved mellan träden som skall bli timmer. Dessutom när du inte låter träden växa till sig blir en stor andel av det avverkade trädet massaved.

   Så jo; den som brukar skogen enligt skogsindustrins normer odlar massaved.

   Radera
  3. Ok, men man får massaved under tidens gång hur man än sköter en skog. Träd blåser ner, toppar går av, man måste välja mellan två träd som står för tätt, angrepp, etc. Gör man inte massa så förädlar man det till ved eller flis/pellets eller kubb.

   Radera
  4. Men man får ut mer eller mindre massaved med olika metoder. Mest med trakthyggesbruket.

   Radera
  5. För en lite mindre insatt, vad är kubb, vad används sådan till?

   Radera
  6. ex bokhylla billy i björk. löv som sågas,

   Radera
  7. Tackar, ett ord med ny betydelse för mig, (något för högskoleprovet kanske),har Googlat på det och då var det ett spel.

   Radera
 2. Lars kan du inte använda rätt vokabulär när det handlar om sånt här. Korporativism är det. En av grundpelarna inom fascismen. Samma skit som genomsyrat Sverige lika länge som sossarna haft något att säga till om. De gick väl i säng med storindustrin redan på 30-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, korporativism är ett bra ord. Hemskt och se hur arbetarrörelsen i Sverige blivit mer och mer koporativistisk. Ej att förväxla med kooperationer i allmänhet dock.

   Radera
 3. Den första artikeln finns tillgänglig i sin helhet vid Silvaskog: http://www.silvaskog.se/en/references (read more)

  SvaraRadera
 4. Finns det någon sida där man annonserar ut skogsmark ? Som Hemnet fast för skog ?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa
   http://skogsforum.se/

   Radera
  2. LRF-Konsult brukar ha en del, vet inte hur det är nuförtiden dock.

   Radera
 5. Jag misstänker att du inte förstår kalkyler!
  Om en sak är lönsammare än en annan vid en viss ränta så innebär detta inte att det är denna avkastning man får!

  Glass är godare än korv vid temperaturer över 15 grader säger inget om aktuell temperatur även om du ser fler glassätare än korv dito!

  SvaraRadera
 6. Intressant reportage i DN.

  Skogens maffia. Så tog de makten över träden
  http://www.dn.se/kultur-noje/skogens-maffia-sa-tog-de-makten-over-traden

  SvaraRadera
 7. Kul, ser att "bionäring" nu också blivit ett svenskt begrepp.

  Vill man veta hur begreppet "biosolids" skapades av PR-branschen i USA för 8-10 år sedan för att uppmuntra till användning av avloppsslam som gödsel finns hela processen beskriven i detalj i boken "Toxic Sludge is Good For You: Lies, Damn Lies, and the Public Relations Industry". Man undrar ju om de som översatte till "bionäring" tog det direkt ur boken.

  http://www.amazon.com/Toxic-Sludge-Good-For-You/dp/1567510604

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avlopsslammet måste in i ett kretslopp om vi skall få ett uthålligt samhälle så jag hoppas att kvaliteten kan höjas så det går att gödsla åkrar med det. Om det är omöjligt och bajset och kisset måste samlas in på toaletterna skulle det kräva vaneförändringar som det är svårt att få acceptans för eller investeringar som blir dyra om det skall bli elegantare än potta och hink.

   Radera
 8. OT :Vänstern/kommunisterna i Grekland på väg att nationalisera bankerna och säga nej till stödpaketet....man riktigt längtar efter en tsunami som dränker de grekiska öarna

  SvaraRadera
 9. Läs vad sveriges mest insiktsfulle jägmästare (om ni frågar mig) Carl-Henrik Palmér skrivit om skogsskötsel och sitt eget skrå i denna artikel i medlemstidningen Skogsliv (Föreningen Skogen).

  Det är den bästa artikel jag läst om skogsbruk de senaste 20 åren.

  http://www.forestry.se/upload/pdf/pdf1_2818.pdf

  / Sven (som jobbat nästan 10 år vid LRF Konsult, Skogsbyrån)

  SvaraRadera
 10. Jag blir mer och mer övertygad om att det kommer finnas stor efterfrågan på rundved av icke-sågtimmer-kvalitet även i framtiden, för såväl textil-ändamål som för energi. Men frågan är då som sagt om det är vettigt att tro att volymproduktion av fiberved är lämpligt på våra breddgrader eller om man ska helt sikta på kvalitetstimmer. Jag lutar nog åt det senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju på hur man definierar "efterfrågan". Är det "massa-, energi- eller fiberindustrin som vill betala avverkningskostnaden", så ja, då finns det säkert efterfrågan. Men lönsamt för skogsägaren. Nej.

   Radera
  2. Jag odlar fiberved på mina åkrar i form av hybridasp. Det kvalitetstimmer jag har säljer jag inte. Det saknas en fungerande marknad för timmer av fönsterkvalité (som den var på 1800-talet). De träden sparar jag för eget behov.

   Sannolikt är odling av hybridasp eller poppel det lönsammaste "skogsbruk" du kan bedriva idag. Dels pga av den korta omloppstiden i kombination med den stora volymproduktionen och dels då det berättigar till EU stöd (vid odling på åkermark).

   Radera
 11. Det var väl Maceij Zaremba som skrev en grovt felaktig artikel om familjen som försökte mörda Esa Rano tidigare genom att hugga av honom huvudet med en yxa och misshandlade prästen de hade som granne med hjärnrör därför att han ringde polisen.

  Hans skriverier går inte att lita på alls efter det. Hans uppgifter får man utgå från att de är falska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans artiklar om skolorna var ocksa fyllda av grova felaktigheter, skonskrivningar och generaliseringar. Men sa ar det ju med maktens man och kvinnor, bade politrukerna och journalisterna.

   Radera
  2. "Hans artiklar om skolorna var ocksa fyllda av grova felaktigheter, skonskrivningar och generaliseringar. "

   Kan du specificera?

   Visst är han kulturskribent, men det mesta verkar stämma bra med vad jag vet om skolorna.

   Radera
 12. http://www.atl.nu/skog/s-dra-hyggesfritt-l-nar-sig-inte
  Södra håller inte alls med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nähä. En sådan överraskning. Massavedjunkien som vill ha monokulurella granplantageskogar gillar inte kontinuitetsskogsbruk.

   Visa siffrorna.

   Radera