Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2012-05-20 13:59

Marknadskommentar vecka 2012-20: Guld, TSX, OMXS30, platina, WTI

"Sell in May and go away, don't come back until Labour Day"
Dags för en liten marknadskommentar för veckan som varit.

Dagschart S&P TSX Composite-index

Till en början fick vi alltså tidigare omnämnda MA50/MA200-dödskors på råvarutunga Torontobörsen

Index i Toronto har fortsatt nedåt sedan signalen utlöstes, så än så länge var det rätt att kliva ur bredare råvaruinnehav i pensionsfonderna.
Veckochart guldpris i SEK/g

Tittar vi på exempelvis guld, så steg priset i både USD och i för oss svenskar mer intressanta SEK.

Den gula metallen stängde över 366:- SEK, upp ca 3.4% mot veckan före. Riksbankens tjänst för valutakurser fungerade inte när jag tog fram siffrorna så växelkurserna för omräkningen till SEK är inte från ordinarie källa den här veckan. Guldpriset är nu ca +5.1% sedan årsskiftet.
Dagschart OMXS30

Medan guldet steg så föll Stockholmsbörsen och storbolagsindexet OMXS30. Börsen är nu ner -3.2% sedan årsskiftet för alla som förespråkar börsen framför guldet. Stödet vid 1000 är borta men börsen befinner sig i ett stödområde för tillfället så det återstår att se om vi kan få en rekyl uppåt ungefär härifrån. I så fall är området vid tusen nu ett motstånd.

OMXS30 ligger kvar i kortsiktig sälj i både dags- och veckocharten, men långsiktigt är börsen fortfarande positiv enligt MA50/MA200. Om börsen inte återhämtar sig de närmaste veckorna så får vi dock ett förnyat dödskors även i OMXS30.

Veckochart platina i USD per troy ounce
Bland olika konjunkturindikatorer kan man hitta ädelmetallen platina, som föll mycket hårt på finanskrisen 2008. Platina är nu inne på sin sjunde raka röda vecka och har sedan februari fallit elva veckor av tolv. Blir mycket intressant att bevaka botten runt 1400 USD per troy ounce från runt årsskiftet. Ett genombrott ner genom 1400 USD skickar ner priset till lägsta nivån sedan 2009. 

Till skillnad mot guld så stiger inte platina på finansiell eller ekonomisk kris, utan är framför allt en industriell metall och mycket konjunkturkänslig sådan. Bland annat hittar man den (fortfarande) i katalysatorer på bilar och bilindustrins försäljning är inte bara katastrofal i Sverige utan den kraftigt fallande försäljningen är även bekräftad i hela EU med -6.5% i april. Inte lika illa som den svenska med -19%, men samma riktning.
Veckochart spotpriser WTI

Även priset på olja har fallit i veckan och den amerikanska WTI-oljan är återigen under 100 USD. Generellt är inte fallande råvarupriser ett positivt konjunkturtecken kortsiktigt. WTI stängde på drygt 91 USD och Brent kostar nu "bara" 106 USD.

Tekniskt ligger WTI i sälj i dags- och veckocharten och är på sin lägsta nivå sedan oktober och paniken som rådde i höstas. Knappast ett starkt tecken för konjunkturen, särskilt som vi är på väg in i amerikansk driving season med normalt sett högre priser. Å andra sidan är det inte direkt okänt med rent av spektakulära prisfall i råvaror i april - maj. Jämför gamla klassiska våren 2006.

Men ute skiner solen. Kom ihåg den amerikanska devisen:
Sell in May and go away, don't come back until Labour Day (3:e september i år).
För nya läsare som ofta undrar så använder jag Mac-programmet ProTA för att skapa mina charts. Data laddas ner från Yahoo via det svenska programmet StockXLoader, utom när det gäller råvaror där jag hämtar data från Barchart.com. Kör alltså dator från Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL). Detta sista stycke var information och inte reklam.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. och vad händer nästa vecka, har väl aldrig känt mig så här rådvill, helt omöjligt att hänga med i alla politiska svängningar, och fundamenta funkar ju inte heller längre, när spelreglerna hela tiden ändras, och på något vis så har man någon odiffus känsla av att börserna manipuleras på något vis, inte så lätt för en liten glad amatör, men vi har ju i alla fint väder här i Skåne, vad det nu har med saken att göra, jo så var det ju, kanske bättre att ta vara på det, och börja spela rött eller svart på något kasino istället och ge fan i börsen, har varit långsiktig småsparare i hela mitt liv, men nu vet jag varken in eller ut när allt känns så jävla oseriöst, men vem vet, kanske det blir ordning och reda igen och ha det gott på er allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "vad händer nästa vecka"

   Ok, här har du:

   Först rasar EURUSD ner under 1 när Tyskland deklarerar sin avsikt att lämna EUR om en vecka.

   Sedan rusar EURUSD upp till 2 när alla andra EUR länder erkänner att de redan har lämnat EUR över helgen, bara inte haft tid att tala om det än.

   Sedan ramlar en enorm asteroid av solitt guld ner i Gamla Stan, vilket samtidigt kraschar båda OMX och guld med mer än 90%.

   Men vad som händer på tisdag tänker jag inte tala om, det är en hemlis!

   Radera
  2. okej kompis, tack för hjälpen, då kör jag stenhårt på det här.

   Radera
  3. Håller med har hållit på med aktier i 25 år men nu börjar det kännas som att jag slutar med detta. Har samma känsla att allt numera är manipulerat och allt är på väg mot något stort och okänt.

   Radera
 2. Finns det någonstans diagram över oljeprisets utveckling under längre tid uttryckt i svenska kronor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. WTI och Brent tillbaka till 1986

   http://fx.sauder.ubc.ca/plot.html

   Radera
  2. Toppenlänk!
   Tack.

   Radera
 3. Inte Labour day utan St Legers day, alltid andra lördagen i september. Ett hästlopp avgör när man ska köpa aktier...

  SvaraRadera
 4. Det enda man kan vara säker på att pengar kommer att printas.. de med knappen väntar bara på rätt tillfälle.

  SvaraRadera
 5. Att komma tillbaka på Labour day var väl inte särskilt bra 2008, typ riktig katastrof.

  SvaraRadera
 6. En sån sällsynt dålig timing du har Cornu med dina börsrapporter. Skrota dina dödskors och gyllene kors.

  SvaraRadera
 7. December 2012: Slut på tid, eller bara pengar?

  SvaraRadera