Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2012-05-01 10:15

Läsarnas matkasse: 2149:- SEK per person och månad

Kanske på sin plats att sammanställa vad läsarna lade på livsmedel per månad och person i hushållet.

Läsarnas svar

Medlet givet 3250 i intervallet 3001 - 3500 och 4250 för de som lade mer än 4000 kronor blev medlet 2149:- SEK per person och månad.

Naturligtvis är de individuella variationerna stora, inklusive vad man räknar som livsmedel, men svaren ser någorlunda korrekt fördelade ut, inklusive en fet svans eftersom enkäten inte sträckte sig högre än >4000. Så svaren ter sig för de i läsekretsen som svarar på sådant här rätt trovärdigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Min matkasse är 50% dyrare. Det beror nog på att jag är singel, stor i maten, styrketränar, undviker ris, pasta och bröd, äter mycket färska grönsaker och kött, fisk och fågel.

  Eftersom genusteori är vår nya statsreligion så måste jag ju genast påpeka att jag känner mig oerhört kränkt och diskriminerad då jag som kraftigt byggd man tvingas köpa mer mat än späda kvinnor. Jag kräver att staten skall beskatta kvinnorna och ge mig pengarna så att det blir exakt lika. Det är ju första maj och då har man rätt att kräva att få andras pengar. Nu skall jag gå ut på gatan med demonstrationståget och gallskrika efter andras pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämtare där, pengarna kan bara gå åt ett håll...

   Radera
  2. Skämtare där, pengarna kan bara gå åt ett håll...

   Radera
 2. Min är 25% billigare.
  Kan konstatera att vi har olika utgifter vilket inte säkert beror på inkomsternas storlek utan kanske på inställning och vana.
  Program som Lyxfällan får mig att gå igång mot den form av ekonomiskt lättsinne som de där uppvisar.
  Men det kan ju vara en lyx att kunna avstå från denna typ av konsumtionsmönster och ändå känna sig nöjd. Frågan är om man hade kunnat känna samma sak om man var tvingad avstå från den. Det lär jag aldrig få uppleva!/Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kan det absolut spela roll var man bor. Han man nära till stormarknader typ Willys, ICA Maxi osv. så minskar det matkontot.

   Jag fyttade för ett år sen ungefär, och innan köpte jag det mesta på en svindyr Hemköpbutik, men efter flytten är den kortaste vägen hem från jobbet faktiskt genom huset där det finns en ICA Maxibutik.

   Matkontot minskade med 500-1000 kr per månad utan någon som helst ansträngning.

   Radera
 3. Hej Cornu
  Jag tillgriper ett enkelt sätt att förmedla en intressant information till alla läsare av denna intressanta blogg. Bästa bloggen i Sverige dessutom och som jag inte kan vara utan en endaste dag. Informationen passar bra under kapitlet matpengar. Lyssna på radioprogrammet "Kluvet land" i SR P1. Handlar om Frida som inte har pengar till mat, har gått ner massor med kilon, får inte gå ner mer för revbenen syns under kläderna. Håller på att förlora bostaden, söker alla jobb, men får inget. Det var det värsta jag har hört om hur dagens Sverige fungerar. Man tror inte sina öron. Tårarna bara rinner.....
  Vad gör vi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde också om Frida och det var inte roligt att höra om hennes situation, men håller inte med dig om att det är så "dagens Sverige" fungerar. Visst en del ligger jävligt risigt till och för dem borde vi kunna göra mer som kollektiv. Det är bara det att ingen vill betala mer skatt och alla håller i sitt. Det finns jobb i Norrbottens gruvor. Det är bara att flytta.

   Radera
  2. Det är väl inte bara att flytta till arbete vid Norrbottens gruvor. Ska alla utan arbete flytta dit? Finns det så många lediga arbeten där, så det räcker till alla arbetslösa i Sverige?
   Nu är du väl ändå ute och cyklar och försöker hitta på ett sätt att försvara din snikenhet. Höjda skatter skulle verkligen behövas. Det finns mycket att ta av.......Alla skattesänkningar till höginkomsttagare som har införts de senaste åren t ex. Hur skulle Frida förresten få pengar till att söka dessa alla arbeten du beskriver?

   Radera
  3. @AnonymMay 1, 2012 02:47 AM

   Förutom "gruvarbete" så behövs det massor av folk som sköter underhåll och transporter runtom gruvan.

   Sedan finns det en stad som ska flytta på sig...som behöver massor av folk som kan bygga upp den på en ny plats.

   Vi saknar inte arbetstillfällen här uppe....Kompetens saknas dock rejält.
   Men jag tvivlar på att speciellt många "sörlänningar" kan tänka sig flytta upp...lite för fina i kanten, och mörkret om vintern sätter nog stopp.
   Så vi får väl ta finnar, norrmän och ryssar....

   Radera
  4. Mitt matkonto är skyhögt och man ser mina revben ändå. Nu känner jag mig kränkt av att man påstår att synliga revben är negativt...

   Har inte lyssnat på programmet och givetvis finns det folk som har det risigt av olika anledningar. Gissar att hon är ensamstående mamma. Har jag rätt?

   Radera
  5. "det är väl inte bara att flytta till arbete..."

   Jajjamensan, det är bara att flytta. För 30 år sedan översatte vi AMS till "Alla Måste Söderut". Där jobben fanns. Så det är bara att packa väskan och åka upp till mygghelvetet, kylan och mörkret...

   Radera
  6. Det som är sorgligast är att det finns så många som antingen inte vet att det finns folk i Fridas situation och att de själva med enkelhet kan hamna där om de har oflyt i livet, och att det finns så många som skyddar sitt samvete med att bara tycka det är Fridas eget fel, "hon är helt enkelt fattig för att hon är dålig" och så slipper de ta moralist ansvar för att de röstar på sammhällsförstörare.

   Radera
  7. Se till att du kommer från Somalia så ska ni se att samhället=sjuklövern ställer upp med allt som tänkas kan.../ Anders Lööf

   Radera
  8. Det är klart jag vet att det finns folk i Fridas situation. Men jag har inget ansvar, varken moraliskt eller annat.

   Känner du att du vill hjälpa så gör du det, istället försöker man stjälpa över ansvaret på "samhället" och vill att alla ska hjälpa till. Jag föredrar att jag själv för bestämma, jag skulle utan problem kunna stötta någon i mitt närområde med en matkasse och pengar till hyra ur min egen ficka. Men då blir det plötsligt jobbigt, när hjälpen man får blir personlig och inte kommer anonymt ur statskassan. Är ett personligt tack från personer som Frida för mycket begärt?

   Jag brukar stilla tänka att jag gärna skulle hjälpa en familj med en riktigt fin jul, köpa julklappar, köpa gran, köpa julmat osv. I gengäld vill jag att de bjuder in mig i sitt hem över julen och delar med sig av sig själva och sin familjetillhörighet och låter mig fira en riktig familjejul. Men där går tydligen gränsen, jag ska anonymt ge bort stora delar av min inkomst till dessa individer för det är min förbannade skyldighet, men själva vägrar de att ge tillbaka någonting, inget tack, ingen värme.

   Så länge det är på det viset kommer jag inte bry mig om de som har det svårt.

   Radera
  9. Frida-var det hon som ville ha ett jobb så att hon syntes i rutan och satte sin tillit till en chans hos SR?

   Eller var det den unga damen som levde under existensminimum på 12 000 i månaden?
   Har hört bägge och tycker de har ett budskap-vi vill ha bidrag så vi kan leva i vår dröm!

   Radera
 4. Prova att ha en sambo som kräver ekologisk mat till hushållet. Då djävlar är månades matkasse på dryga tvåtusenlappen rena fyndpriset.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper ca 80% ekologiskt. Ligger på under 2149:- per helperson i hushållet. Å andra sidan producerar vi ju en hel del grönsaker och kött i egen regi.

   Radera
 5. När man är i den situationen att man knappt har råd med mat, så har man fan inte råd att resa land och rike runt på arbetsintervjuer heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bidrag till dessa resor kan fås från arbetsförmedlingen. Om personen ifråga är inskriven på arbetsförmedlingen vill säga.

   Radera
 6. Just det torde väl gå att statligt subventionera som en arbetsmarknadsåtgärd. Ekonomisk hjälp för att ta sig till nya platser för arbetsintervjuer och förhoppningsvis arbete?

  SvaraRadera
 7. 2149:- är en löjligt låg siffra. Det är nästan vad jag gör av med på en VECKA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske skulle se dig om efter alternativ till Östermalmshallen?

   Radera
 8. Vill påpeka att gruvsatsningen i Pajala helt är en investering från riskkapital! Till stor del aktiekapital men även lån med 13 % ränta.
  Vinnare är just nu staten och Pajala.
  Vi aktieägare har sett insatsen krympa i värde.
  Jag är djupt besviken på viljan att ställa upp med riskkapital till rimlig ränta.

  Om satsningen lyckas så vill jag ha väldigt bra utdelning på mitt kapital innan jag vill se att arbetstagarna får hög lön och goda arbetsvillkor. Övervinsterna skall in på mitt konto långt innan staten får skatt från företaget!
  Kapitalet vill ha utdelning!

  Det borde finnas alternativ!

  SvaraRadera
 9. Låter som du hade en pistol mot hövvet

  SvaraRadera
 10. Göra en undersökning om läsarnas midjemått? Tycker många här verkar vara av typen "störst kagge när han dör vinner".

  SvaraRadera
 11. http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/riksnormen


  Ensamstående
  vuxen Samman-
  boende
  Summa pers. kostn. 2920 5270


  Riksnormen innehåller kostnader för

  livsmedel
  kläder och skor
  fritid och lek
  hygien
  barn- och ungdomsförsäkring
  förbrukningsvaror
  dagstidning
  telefon
  tv-avgift.  Good luck have fun säger jag bara..

  SvaraRadera