Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2012-05-14 17:13

Kvällsmys: Dies the Fire goes TV?

NBC har presenterat en ny TV-serie som kan intressera en del av bloggläsarna. Påminner på sätt och vis om scifi-romanen Dies the Fire av S. M. Stirling, men varför köpa rättigheterna till en bok när man så mycket enklare kan göra det själv. Sitter för övrigt själv med långt utvecklad en romanidé på likartat tema, som väl nu får hamna i sopkorgen för att inte riskeras kallas för imitatör. Två kopior är lite för mycket.


Det handlar iaf om ännu en apokalyptisk TV-serie. Själva undergången nedan. Komplett med störtande flygplan ala S. M. Stirling (länk om inbäddning inte fungerar).

Den här gången slutar all elektronik och elektricitet att fungera på jorden och man flyttas sedan raskt 15 år framåt i tiden, till en framtid utan modern teknik, men med hela och rena kläder (inget planerat åldrande där inte - inga uppenbart modernt tillverkade kläder skulle se så hela, lappfria och rena ut efter 15 år), gott om hygienprodukter och hårvårdsprodukter. Förekomsten av kungsblå kläder kan väl ursäktas med att man kan jäsa stora mängder urin för att sedan doppa klädesplagg i för att färga dem blå. (Länk).
Jo. Genomtänkt.
Fast sedan tror jag, som en sann optimist, att samhället skulle klara sig betydligt bättre utan el än ovan. Bland annat så finns det enbart i Sverige 1000-tals traktorer och 10 000-tals veteranbilar utan minsta mikrochip. Utan dagens miljontals bilar skulle bränslet i cisterner och på bensinmackar (varifrån de skulle få slangas upp manuellt ur cisternerna) räcka ... ganska länge utan vidare oljeutvinning och raffinering. Tillräckligt för att få igång någon form av dieselproduktion igen.

Och ammunitionen lär räcka längre än 15 år, och kan om inte annat handladdas av det tusentals handladdare som finns i Sverige (och än fler i USA), som både skulle smälta egna kulor och göra eget krut (från bl a brakved), så man skulle inte behöva begränsa sig till gammaldags svartkrutvapen, även om skjutvapen är förbjudet att inneha hos civilbefolkningen under ovanstående krigsherre. 

Sedan verkar det dock inte vara något problem att tillverka moderna industriellt tillverkade pilbågar eller armborst utan el i denna TV-serie...

Men vem älskar inte bilden från en gammal suburb? Imponerande scenarbete, om man nu inte grävt upp all majs från någon åker och bara omplanterat. Annars tar det sin lilla tid.

Full trailer sedan (länk).
För övrigt dyker scener från den animerade kortfilmen Ruin upp i trailern ovan. Ruin nedan.
Visar på att om man gör ett demo på sin animatörskompetens på Internetz så kan man faktiskt få sålt material till NBC. Om nu inte NBC bara "lånade" det hela.

Revolution (ej i övrigt relaterat till Ruin) är dock skapad av JJ Abrams ("Lost2 mfl), Eric Kripke ("Supernatural") och John Favreau ("Iron Man" och "Iron Man 2"), så vi vet alla vad som väntar. Kripke står även för manus.

19 kommentarer:

 1. Trevligt med fler TV-serier. Skall bli intressant att följa. Hoppas det inte blir som med Jericho och Terra Nova, att serien läggs ner efter en säsong. Som jag förstår det sänds tv-serien från och med i dag i USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Kanske är en sommarserie, likt ämnesrelaterade Falling Skies?

   Men visst, Jericho meets Jeremiah meets The Postman meets Dies The Fire och ... The Passage?

   Radera
  2. Revolution börjar sändas på NBC i höst samtidigt med alla andra nya höststarter. Exakt datum är inte officiellt ännu, annat än att det blir på måndagar "10 PM eastern", dvs tisdagar kl 04:00 vår tid.

   //poe

   Radera
 2. Min favorit är fortfarande BBC:s nyinspelning av "Survivors" (två säsonger).

  http://www.imdb.com/title/tt1258189/

  För den som hellre läser kan jag rekommendera Alex Scarrows "Last Light".

  http://materialwitness.typepad.com/material_witness/2007/07/review-last-lig.html

  /Redaktörn

  SvaraRadera
 3. Lars, åt dig som har en läggning åt det bombastiska och diverse domedagsskildringar kan jag rekommendera filmen The road. Du har dock troligen sett den survivalist som du också verkar vara.

  SvaraRadera
 4. Ska bli kul att följa den här. Dock undrar man hur de löste det med alla kärnkraftverk och utarmat kärnbränsle? Lär ju ha blivit en redig majbrasa.

  SvaraRadera
 5. Vad ni som är intresserade av det här med framtiden skall veta är att det är mycket svårt att se in i den, och kunna se rätt. Dystopier som The Road vilket var en rätt ruggig historia med alla kannibaler överallt som helst åt barn är nog om man tror på den skildringen att se fel.

  Det är storsamhället som kommer att falla samman. Flyget har ingen framtid, de stora fartygen går samma väg som flygindustri totalt. Färjor - kryssnings fartyg för 1000 - tals personer går inte att driva. Reseföretag, hotell, lyxindustri, modeindustri, för att inte tala om bilindustrin och bilismen med dess alla service funktioner.

  Räknar ni samman hur många som idag lever på tjänstesektorn som inte kommer att behövas när storsamhället tvingas övergå till att bli ett lokal samhälle då finns där en problematik som räcker till väl över filmer som The Road.

  Ni ska förstå att de stora problemen för folkflertalet i städerna blir att få något att äta samt alla sjukdomar som kommer snabbt att reducera städernas befolkningar. Nu beskriver jag i första hand länder som finns på andra kontinenter än Europa men även här blir enorma problem när storsamhället slutar att fungera.

  Sedan en aspekt är hur fort sammanbrottet sker. Skulle det som jag tror gå fort då blir problematiken mycket mindre för de som blir kvar - de kommer att ha hur mycket varor som helst att hämta överallt.

  Dessutom är det viktigt att förstå vad som utlöser denna förändring. Det blir inte som många tror en långsam nedgång i systemena utan när det slår till kommer det mesta att handla om dygn. Befinner man sig då på fel plats är det kört. Det spelar ingen roll hur väl du har förberett dig om du inte kan ta dig till din plats där du ska överleva. Det här är det få som räknar med.

  Jag tror att när det här börjar kommer man att stänga av Världen med hjälp av några riktiga EMP stötar, och därefter är det klart på några dygn och efter två tre veckor är allt över.

  SvaraRadera
 6. Klart att skurken är Obama-klon !

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi vet ju iofs inte vilken roll giancarlos karaktär har i serien ;p

   Radera
 7. Kommer det att gå på någon svensk kanal undrar jag(som sett Jerico 1 och 2 två gånger)
  Degens beredskapsövning är att ha skaffat mig en liten snigelfarm (vinbärgssnäckor) De är mycket underhållande så här i början i allafall...
  /Julia

  SvaraRadera
 8. Helt IQ-befriad b-serie.

  En mer realistisk tv-serie om en ny super-solstorm som slår ut jordens elektronik, likt den som inträffade 1859, vore intressant.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

  http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2008/06may_carringtonflare/

  "Just before dawn the next day, skies all over planet Earth erupted in red, green, and purple auroras so brilliant that newspapers could be read as easily as in daylight. Indeed, stunning auroras pulsated even at near tropical latitudes over Cuba, the Bahamas, Jamaica, El Salvador, and Hawaii.

  Even more disconcerting, telegraph systems worldwide went haywire. Spark discharges shocked telegraph operators and set the telegraph paper on fire. Even when telegraphers disconnected the batteries powering the lines, aurora-induced electric currents in the wires still allowed messages to be transmitted."

  //E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att första intrycket verkar b. Men om Kripke skriver manus så ska jag ge den en chans.

   Radera
 9. Gillade Dies the Fire (har inte läst alla än), så det här kan bli kul. Så länge det blir mer än en säsong.

  SvaraRadera
 10. Föresten finns det nåon lista med böcker och filmer/dokumentärer här på Bloggen?
  Julia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en lista med dokumentärer på min blogg. Annars finns det trådar på forumet Swedish Survivalist.

   Radera
 11. USA, civilasationen bryter samman och folk har INTE skjutvapen??? Märkligt.. :)

  SvaraRadera
 12. Solstorm är det största hotet mot det moderna elektrifierade samhället, nu är vi inne i en period med ökad aktivitet på solen, vi har just lämnat en lugn period. 2009 eller när det var hade solen inte en enda fläck och klimatet på jorden blev kyligare märkte många.

  Solen styr vårt klimat och dessa utbrott kan sudda ut vår moderna civilisation på ett par dagar. Det stora problemet blir att ersätta alla knutpunkts transformatorstationer, dessa byggs inte idag och reservdelar skulle ta över 10 år att bygga tror man. Tänk er väst utan el i 10 år! Bye bye plastic society!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräver nog att alla astronomer gått i strejk samt alla satelliter slås ut i ett första steg, så att vi inte får en förvarning och att alla berörda tekniker låter bli att bryta strömmen när elnäten börjar svaja. Sannolikheten för detta är lägre än en härdsmälta i tex Forsmark 2. Däremot kommer nog många delar av elnät att drabbas hårt för att en del tekniker inte tar beslutet att göra miljonstäder tillfälligt (timmar eller dagar) strömlösa i tid.

   Alltså miljonstäder och enskilda länder kan drabbas svårt och länge av en gigantisk solstorm, men knappast hela vår civilisation på ett par dagar. Följdverkningarna i dödsfall riskerar bli betydande "lokalt" och ekonomiskt får vi troligen en svår depression.

   Nanotec

   Radera
 13. När har serien premiär?

  SvaraRadera