Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-05-04 10:31

Innerstaden Göteborg AB fick 1 miljon i stöd från EU:s landsbygdsfond

Via ett läsartips så har företaget Innerstaden Göteborg AB, som även ger ut gratistidningen Innerstaden i centrala Göteborg, fått över 1 miljon i EU-stöd från EU:s Landsbygdsfond. Närmare bestämt hela 1 033 179:- SEK för 2011.

Källa: Jordbruksverket

Skärmdump på bevis på detta från Jordbruksverkets tjänst "Sök mottagare av stöd" bifogas.

Bolaget Innerstaden Göteborg AB har ingen registrerad verksamhet inom jordbruk, utan SNI-koderna är 94111 (branschintresse) och 73199 (reklam). Man beskriver själva sin verksamhet i bolagsregistret enligt följande, min fetstil.
"Bolaget skall arbeta med att bevara och utveckla stadskärnans funktion och attraktion, samt att stärka dess kommersiella och sociala betydelse för Göteborgsregionen. Attrahera fler boende, besökare och verksamheter. I övrigt genom samverkan Inom Vallgraven tillvarataga medlemmars gemensamma intressen"
Läsarbild från tidningen Innerstaden
som har en upplaga på 155 000 ex.
"Europa investerar i landsbygdsområden"
Så nu vet ni det. Det alla har misstänkt är nu bekräftat. Det allra centralaste Göteborg är landsbygd och som sådan berättigad till miljonstöd från EU:s landsbygsfond. Kort sagt är alla göteborgare bonnläppar.

Det handlar för övrigt inte om en enskild händelse, utan eskalerande stöd till Göteborgs Innerstad från Landsbygdsfonden. År 2010 var stödet "bara" 692 732:- SEK till bolaget.

För övrigt har även Göteborgs kommuns PR-bolag Göteborg & Co fått 150 000:- från Landsbygdsfonden under 2011.

Tillägg: För er som vill kontrollera själva, gå in på Jordbruksverkets tjänst och sök på "Innerstaden" som "stödmottagare". Det fungerar tyvärr inte att direktlänka till sökresultaten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Hahahaha.
  Undrar om det säger mest om EU eller Göteborg?
  /Grönvita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säger faktiskt rätt mycket om Göteborg. Göteborg har potential att bli en stad, men kommer förbli en håla tills politikerna i den här stan får tummen ur röven.

   Radera
 2. Då har ju 08-orna som kallat mig "glesbygdsbo" haft rätt i alla tider, attans också.
  Hur var det förresten med det där du skrev en gång om att email drog mer energi än snigelpost, kan du hänvisa till källan där igen så vore jag tacksam. Har letat bland dina inlägg men ej hittat det igen.

  Hej hopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även jag är intresserad av källan till det där. kan tänka mig att det blir så idag med all IT-infrastruktur, men det borde väl rimligen bero på mängden användare.

   Radera
  2. Är ni religiösa eller?

   Bara för att ni läst det här behöver det inte vara sant.

   Snälla, använd förnuftet. Det lilla ni nu har.

   Radera
  3. Du kan kontrollera i Jordbruksverkets databas själv om du vill.

   Radera
  4. Hmm, lite av "finns i sjön" över det svaret tycker jag.
   Jordbruksverkets databas är inte särdeles lättsökt efter "epost kontra snigelpost" som du säkert vet.
   Nåja, vill du hålla dina "källor" hemliga så är det väl så.

   Radera
  5. Du är ett troll. Klicka på länken i inlägget. Skriv "Göteborg". Tryck på sök.

   Svårt?

   Radera
  6. Tack, sökte efter Innerstaden Göteborg AB och fann din blogg!
   Anledningen till min sökning är helt enkelt att jag undrar varför i hela fridens namn "Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling" sitter i redaktionen för reklamblaskan "Innerstaden Göteborg"... nu vet jag!
   Och tack för länk och bra förklaring till hur man söker i databasen, kunde snabbt och enkelt göra en egen skärmdump av bidraget :)

   Radera
 3. inget nytt under solen, Sveriges framsida är rätt gles alltså...

  SvaraRadera
 4. haha, skall man skratta eller gråta?/ Eller emigrera

  SvaraRadera
 5. Ja det är som vi alltid har vetat, bara bönner i Göteborgs innerstad.

  SvaraRadera
 6. Jag tänkte på det här med den nuvarande undersökningen, bör inte den härmed kompletteras med "bostadrätt, lantligt" och "hyresrätt, lantligt"?

  SvaraRadera
 7. bonnläppar är väl alla boende utanför tullarna (Stockholms)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, som Stockholmare vet jag att det bor en oherrans massa inflyttade bonnläppar innanför tullarna. Oftast de som ger oss Stockholmare dåligt rykte med diverse konstiga attityder och manér.
   Vi kanske skulle söka det där bidraget för Stockholm också?
   /Grönvita

   Radera
 8. Men lägg ner EU.. det har gått från att vara tragiskt till komiskt nu.

  SvaraRadera
 9. Om man bortser från det komiska så är det ett bra exempel på hur omvägen via Bryssel försnillar skattepengar. Vi betalar ca 30 miljarder av våra skattepengar, och får tillbaka ca 20 bl.a. på detta sättet. Sedan framhålls det som "O vad fint, här är minsann ett projekt som EU tycker är viktigt". I själva verket är det ont om vettiga projekt som EU's strukturfonder etc kan satsa på, så de som söker medel får det oftast (med hjälp av krystad motivation). Det blir en form av dold ökning av antalet skattefinansierade offentliganställda då en stor del av projektpengarna går till löner, dels i själva projekten men också i administrationen på vägen.
  I de fall pengarna går till infrastrukturprojekt så går det i många fall snett då också: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/eu-stodet-ar-rikt-pa-skrackexempel_7073077.svd

  SvaraRadera
 10. Som bonde har jag alltid hävdat att EU:s jordbrukspolitik är till för stadsborna.

  Nu har tydligen politiken förfinats så att jordbruksstöden inte behöver ta omvägen över bonden.

  Bra så.

  SvaraRadera
 11. Precis vad jag misstänkte, Sverige består av Stockholm och landsbygden, där Stockholm är Sveriges tillväxtmotor och Capital of Scandinavia. Det är helt rätt att Gbg får landsbygdsstöd.
  (Vissa spår av ironi kan förekomma i ordmassan.)

  Jag har tidigare lärt mig att, för att få ett visst belopp från EU måste medlemslandet i fråga gå in med lika mycket pengar av skattebetalarnas medel. Har jag lärt mig fel eller är reglerna ändrade? Om inte, var ser man denna post?

  Det är dock generellt sett bra att företaget Sverige får tillbaka så mycket som möjligt av sin höga EU-medlemsavgift, som låg på ca 30 GSEK 2010. Vi bör dock hålla ett vakande öga på EU-minister Birgitta Olsson som ska tillvarata Sveriges intressen i EU:s kommande långtidsbudget 2014-2020. Det ryktas att medlemsavgiften kommer stiga till 40 GSEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vill ju inte förlora inflytande. Klart vi skall betala 40 GSEK och mest per capita i EU. Vi är ju det enda landet som slaviskt både (över)tillämpar alla EU-direktiv och sedan dessutom ser ut att de följs.

   Radera
 12. Under 2012 var beloppet 746724 SEK i landsbygdsstöd ur landsbygdsfonden till Innerstaden Göteborg AB. Amazing...

  SvaraRadera