Cornucopia?

2012-05-07 07:16

Ingen mer Merkozy - strid på kniven i Grekland

Sarkozy sparkades ut från presidentpalatset (Schibsted/SvD, Bonnier/DN) av det franska folket och i Grekland är det fortfarande en strid på kniven om makten. De tidigare dominerande partierna PASOK och Ny Demokrati införde nämligen med sina tidigare 77.4% av rösterna en regel som sade att av parlamentets 301 platser så skall endast 251 fördelas enligt rösterna. Det största partiet får ytterligare 50 platser.


Rösträkningen i Grekland är inte färdig (svensk gammelmedia rapporterar ofärdiga siffror från igår kväll - Bonnier/DN, Schibsted/SvD) och det är nu en strid på kniven om 150 eller 151 mandat till PASOK+ND. Samtidigt som dessa regeringspartier bara får drygt 32% av rösterna.

I skrivande stund har PASOK + ND bara 150 mandat, trots 50 bonusmandat enligt The Guardians live-uppdateringar av valresultaten.

Det är alltså på håret att PASOK + ND kan fortsätta skita fullkomligt i vad majoriteten av det grekiska folket själva tycker, men rösterna är inte färdigräknade än.

Över allt finns också en risk för korruption här och att man förklarar någon lämplig valkrets ogiltlig pga valfusk för att tippa över så att PASOK + ND får 151 mandat. Plus möjligheten att militären tröttnar och ingriper.

Även om PASOK + ND bara får 150 mandat så kan de förstås fortsätta regera och fortsätta på inslagen politik. Det finns gott om splittrade partier att förhandla med om det inte blir en misstroendevotering. 

Beskedet är dock tydligt att grekiska folket sagt sitt om åtstramningspolitiken och de styrande PASOK + ND, som genom att varit dominerande i grekisk politik sedan militärjuntan avgick ligger bakom att Grekland ser ut som det gör.

I Grekland kan nu åtstramningspolitiken åka ut, Grekland ställa in betalningarna och eventuellt gå ur euron. Vilket skulle krossa delar av det europeiska bankväsendet i den mån de inte redan räddats via bl a de 100 (160?) miljarder som Sverige och regimen Reinfeldt lånat ut till IMF för obefintlig ränta. Samtidigt vill Frankrikes nya president Hollande omförhandla den finansiella pakt som Merkozy instiftade och som länder som inte vill förlora inflytande (=Sverige) förstås sade ja till. Att dra ner byxorna och säga ja till allt kallas inflytande.

Den europeiska farsen går nu in en tredje akt där manuset inte är färdigskrivet än.

På marknaderna faller börserna i de asiatiska tidszonerna hårt. Nikkei -2.41%, Hang Seng -2.43%, Straits Times -1.92% och All Ordinaries -1.81%. Den amerikanska S&P 500-terminen pekar just nu på en nedgång 1.41% vid amerikansk börsöppning i eftermiddag.

Börserna har sagt sitt, men det är inte börsen som hanterar statliga skuldkriser. Euron faller mot dollarn. Mest avgörande betyg är dock vad som händer med de grekiska (och franska) räntorna. Det vet vi senare under morgonen, iaf kan jag inte säga något om detta än då Bloomberg fortfarande visar fredagens räntor, där den grekiska 10-åringen låg på 20.57% och 2-åringen på 225.11% i ränta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. OT, http://www.dn.se/kultur-noje/motorsagsmassakern-det-finns-alternativ-men-lagen-kraver-kalhyggen

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Merkolande! Alternativet är förstår Merde (MERkel/HollanDE).

   /EDK

   Radera
  2. Merkhollande eller Merkolande är bra, förutom att det innehåller hela Hollandes namn, men bara första stavelsen hos Merkel - när det i verkligheten (inflytelsemässigt) borde vara tvärtom ;-)

   Radera
  3. Eller HOMER (HOllande/MERkel)
   Ett namn som förpliktigar.
   (Homer Simpson m.fl.)

   Radera
  4. Merklande

   Radera
 3. Di sajt håller på att utvecklas mot att bli en Svensk Drudge report vilket gläder många inklusive mig.

  Gammelmedia är så korrupt och rapporterar bara det som passar dem. Idag syns det tydligt för de har inget att säga om gårdagens hänelser i Grekland av betydelse. De har ännu inte fått instruktioner om hur de ska skriva från ägarhåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Men namn en svensk journalist som har tillrackligt med kunskaper inom politik, Grekland, EU och makroekonomi for att kunna gora en battre analys an en enkel upprabbling av siffror? Det finns ingen med den kunskapen och den tiden. Enklare att vanta pa instruktioner uppifran.

   Radera
 4. Grekerna återinför demokratin i Europa...?

  SvaraRadera
 5. Fars eller tragedi-det beror kanske på avståndet till Grekland?

  Kanske kan vi boka en resa dit om två år och få uppleva lite reastämning.
  Slippa trängas med unga greker på restauranger!
  Kanske serveras av en Grek i stället för som sist en invandrad Bulgar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När blev du serverad av en svensk i Sverige senast?
   Koppla ner den där kaxigheten. Det var illa ställs i Sverige också för några år sedan i början av 90-talet. Snart är det din tur, turen och oturen växlar...

   Radera
  2. Och vi tog konsekvenserna och drog åt svångremmen rejält, lata greker springer och gapar om orättvisa.
   Pinsamt.

   Radera
  3. Lata svenskar känner jag många, och flitiga greker desto fler.

   Ditt sätt att resonera är inte särskilt genomtänkt. Glöm inte att det är en STATS-ekonomisk kris. Vad mannen på gatan gör spelar inte så väldigt stor roll.

   Och det finns inget som säger att grekerna inte drar åt svångremmen, det har de gjort ända sedan 1800-talet och framåt...

   Eller LÄMNAR det pinsamma och meningslösa EU-projektet - och det är väl detta som frågan (och ilskan) handlar om.

   Radera
 6. Spännande tider.

  Årsutdelningarna trillar in och som vanligt de som betalas per kvartal. En del av dem kan man tänka sig att återinvestera ifall det blir en rejäl sättning framöver.

  SvaraRadera
 7. Den som vågar att säga NEJ till belägring av sitt land, att säga NEJ till massinvandring av den falske profetens anhängare måste finna sig i att bli kallad NAZIST, FRÄMLINGSFIENTLIG och massa annat skit! Hela Västvärlden är under muslimskt belägring, men massmedia och politiker vill inte att folk ska veta detta! Vakna innan det är försent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aluminiumfolie är en tillgång vid hattillverkning i vissa hem.

   Radera
  2. De flesta svenskar sover fortfarande pga av PK-media...men jag har vaknat för flera år sen / Sigge

   Radera
  3. Visst Daniel.

   Du visar prov på att idioti är ett drag man eftersträvar och avlar fram i andra hem.

   Radera
  4. Detta får mig att tänka på Scientologerna och deras syn på psykologer...

   De flesta svenskar sover fortfarande pga av psykologerna ...men scientologerna har vaknat för flera år sen...

   Radera
  5. # Sigge

   Så det var inte Breivik som väckte dig då?

   Radera
 8. Om inte Grekland längre är en demokrati (vilket då är tveksamt med tanke på fördelningsmetoden av mandaten), så har de ju inte längre rätt att vara medlemmar i EU? Eller gäller det bara nya länder?

  Å andra sidan är ju Storbritanniens House of Lords samt att drottningen måste godkänna alla nya lagar inte särskilt demokratiskt heller...
  Har vi något liknande i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4%-spärren är en fin liten uppfinning som gör det väldigt svårt för nya partier, som vill förändra, att komma in...

   Radera
  2. Inget land som är med i EU är demokrati. Eu-kommision, president mfl. är inte valda av folket utan tillsatta enligt något okänt förfarande.

   Vi väljer de verkställande befattningarna i Riksdag och Eu-parlament, inte de beslutande.

   Radera
  3. Medelfördelningen i riksdagen en annan. Läs A-M Pålssons inlaga på worldmill eller vad det heter.

   Radera
 9. Bra namnförslag, kommentatorer!

  Om samarbetet dememellan blir flyter på riktigt bra kanske man ska använda Frangela, notch notch, say no more say no more, ;) ;).

  SvaraRadera