Cornucopia?

2012-05-06 14:12

Guldpriset i SEK per gram vecka 18 2012

Guldpriset har varit ovanligt stabilt de senaste veckorna.

Veckochart guldpris i USD per troy ounce

Både i USD per troy ounce och i SEK per gram har det normalt rätt nyckfulla guldet stabiliserat sig.
Veckochart guldpris i SEK per g

I svenska kronor ligger guldet kvar i intervallet 355 - 360:- SEK per gram och slutade veckan runt 357:- kronor per gram.

Samtidigt är alltså inte guldpriset fallande, så man kan knappast skylla på att världsläget har lugnat ner sig eller att efterfrågan på guld upphört. Lugnet före stormen.

Men dessa priser avser pappersguld. De svenska investeringsguldhandlarna köper fortfarande in guld till priser över detta. Zero Hedge har en graf som visar att efterfrågan på pappersguld i form av ETF:er är fallande sedan 2009, medan efterfrågan på fysiskt guld fortsatte upp mot nya rekordnivåer under 2011.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Warrant Buffet2012-05-06 14:31

  Man kan inte äta guld, guldet är bara en bubbla, allt guld i världen får plats i en olympisk swimmingpool, guld ger ingen ränta eller utdelning.
  Så, då var det sagt. Kan vi föra diskussionen med egna och lite fräschare argument nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "allt guld i världen får plats i en olympisk swimmingpool"

   Detta är ju bland det bästa med fysiskt guld. Fiatpengar går det att "trycka upp" hur mycket som helst.

   Radera
  2. givet att det nyproduceras mer än 2,500 ton guld/år så verkar poolargumentet lite konstigt.

   Radera
  3. Måste vara en ny sorts kärnreaktor med en fyra-bokstävers förkortning som dragits igång nånstans. Men annars trodde jag att deras främsta merit var att äta upp gammalt kärnavfall, inte producera guld.

   Radera
 2. Härkommer lite fräscare argument från en som troligen kan detta lite mer ingående:

  kahttp://www.financialsense.com/financial-sense-newshour/in-depth/2012/05/04/john-butler/golden-revolution-how-to-prepare-for-the-coming-global-gold-standard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här kommer ett ännu lite fräscare argument från en som (precis!) har lärt sig att länka på riktigt. Och vill (kan inte hålla sig) dela med sig.

   Så här verkar man göra en länk på riktigt, två bra sidor(förlåt alla som redan tycker sådant här är självklart):
   nummer 1
   nummer 2

   Ett tips är att bara copya in websidans url (det som börjar med http...etc) OCH ta bort citationstecknen, alltså "länk" blir www.di.se och inte "www.di.se". Alltså, ta bort citationstecknen. Sedan skriver man det man vill ska ses mellan dessa tecken ">" och "<". Tex DI, alltså ">DI<"

   Åh, måste kissa...

   Radera
 3. Sen även denna artikel i Financial Times. Centralbanker världen över, er stund är nu kommen!

  SvaraRadera
 4. Personligen tycker jag om att månadsspara i fysiskt guld eftersom det är ett höjt långfinger mot bankerna/det spekulativa kapitalet och centralbanksfascisterna. Det känns helt enkelt skönt att plocka ut pengar från systemet, omsätta det i guld och veta att det varken gör skada eller nytta hemma i byrålådan eller i bankfacket (eller varför inte nedgrävt på lämplig plats).

  För övrigt borde du skriva någon typ av reflektion/analys över konsekvenserna om Hollande vinner presidentvalet. Han har deklarerat satsningar på att öka tillväxten, vilket innebär fler offentliganställda (som att 56% inte räckte...), generösare välfärd och bättre pensioner. Detta kommer att kräva massiva stimulanser, dvs. pengatryckande. Min personliga gissning är att vi kommer att få se mer av denna trend runt om i Europa. Socialliberaler kommer sakta men säkert ta över makten i Europa och när man knappat in F-U-N-D-S tillräckligt många gånger så kommer de att få stå till svars för att de kraschat ekonomierna/euron. Bankerna kommer att vilja ha sina pengar och räntan kommer att höjas. Mer pengar kommer att tryckas och schwip-schwop så kommer vi få se Weimarrepubliken goes Zimbabwe 2012. Det är så inflationen kommer att skapas - inte genom de räddningspaket som nu delas ut till bankerna. De pengarna når i liten utsträckning "ner till folket". De stimulanser som däremot skapas för att stimulera den offentliga sektorn och välfärden kommer dock i allra högsta grad att nå ner till folket. Free money for everyone!

  /EDK

  SvaraRadera
 5. Guldproduktionen i världen har ju ökat tre år i rad nu och guldmarknaden dammsugs av smsguld mfl. Inte så konstigt att priset stagnerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är SMSGuld som kontrollerar världsmarknaden för guld...

   Radera
 6. Det är alltså ingen här som har hört att guldpriset manipuleras av J P Morgan med FED som bakomliggande kraft. Jag som trodde ni var lite insatta här gällande läget, men icke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Warrant Buffet2012-05-06 21:02

   Ojojoj... Här har vi en riktig insider!

   Nä, berätta mera. Vi har ju inte det däringa internetet så man kommer ju inte ut på de fräcka amerikanska hemsidorna.

   Måste alla diskussioner om ädelmetaller utmynna i samma trötta spår? Härmed utlyser jag en ny lag kring internetanvändande: Warrants lag. Den stipulerar att: i konversationer på nätet om ädelmetaller, om de pågår länge nog, kommer alltid manipulation och en eller flera investmentbankers inblandning i denna tas upp.

   Dessutom får jag nog säga att nej, specifikt JP Morgans inblandning i guldmanipulation har jag inte hört talas om. Du tänker nog på silvermarknaden, där de faktiskt har blivit stämda för saken.

   Radera
 7. Om du utger sig för att vara Warrant Buffet så kan vi nog kräva lite mer av dig än vad du levererar här, på tal om bubbla.

  SvaraRadera
 8. Jag har gjort en så kallad bostadskarriär och såld lägenheten i storstaden och köpt en gård på landet. Jag har cirka 150 000 på banken och ungefär lika mycket på rot i skogen. Jag överväger nu att köpa sex krugerrander för att sprida ut mina risker. Tror ni att timingen är den rätta nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du något guld sen innan? Om inte så låter det väl vettigt att diversifiera och investera i guld. Räkna inte med snabba cash, utan att det kommer att gå upp och ner och upp och ner. Långsiktigt är min bedömning iaf. upp. Det blir intressant att se vad Hollande o co. ger för konsekvenser. Kan verkligen rekommendera att du läser Jim Rickards "Currency wars" om du är intresserad av att investera i guld.

   Radera
  2. Nej, jag har inget guld sedan tidigare. Jag tänker så här:

   Vid en ekonomisk kris får vi antingen inflation eller deflation. Vid inflation är en lånfri bostad en dålig affär, men guld är en god affär. Vid deflation är en lånfri bostad en god affär. (Jag vet inte om guld är en god affär vid deflation.)

   Tänker jag rätt?

   Radera
 9. Sorry man, thats going down. Jag är long säljisar i guld.

  SvaraRadera