Cornucopia?

2012-05-31 11:57

Grexit: Börskrasch 50%

Gissningarna om vad som kommer hända när Grekland överger euron i sommar börjar rinna in.

Schibsted/SvD Näringsliv har sammanfattat det hela utifrån internationella sk tungviktares gissningar och översättning av utländska artiklar, dvs "journalistiskt arbete".


Det pratas t ex om att tyska räntor kommer falla när "alla" flyr till säkerhet. Hur det nu går ihop med prognosen att euron kommer falla mot dollarn låter jag vara osagt, då en fallande euro bör indikera att det är de amerikanska räntorna som (om möjligt) kommer falla ännu mer. Skulle säga att effekten på räntorna är osäkra, speciellt för svenska bolåntagare.

Mest dramatiskt förutspås det förstås bli på börserna, där europeiska breda index STOXX50 gissas falla med 50% eller ner till 2009 års bottennivåer. Det handlar i så fall om storbolagen. Mindre bolag faller generellt sett hårdare än så. Naturligtvis sägs detta vara worst case.
Dagschart OMXS30

Tror man på dessa gissningar så bör man alltså göra en komplett exit från aktiemarknaden för den 17:e juni och det grekiska valet. Vilket oavsett är helt i linje med amerikanska sell in may and go away, don't come back until labor day. Tvärt emot svenska köp till sillen och sälj till kräftorna.

Börsen och OMXS30 ligger dock kortsiktigt i sälj/neutral så kortsiktiga pengar är redan ute ur börsen, men förlitar man sig på långsiktiga MA50/MA200 är det fortfarande inget dödskors i OMXS30. Om börsen dock inte återhämtar sig har vi ett dödskors mot slutet av juni. Frågan blir mest hur snabbt efter det grekiska valet som man överger euron, om man nu gör det.

Som väntat har OMXS30 problem med att bryta upp genom motståndet på 1000.

Om nu börsen skall ner till 2009 års botten så pratar vi om nivåer runt 600 för index, vilket bara är ett ras på 40% för de svenska storbolagen. En krasch förstås ge möjligheter till fantastiskt bottenfiske.

Schibsted nämner förstås inte guldpriset utveckling i händelse av en grexit, men priset på guld lär stiga på en sådan rörelse, om inte annat pga starkare dollar.

Å andra sidan så kanske eurozonens Golgata-vandring fortsätter några år till utan vare sig grexit eller spexit. Underligare saker har hänt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Jag ser att (går)dagens stora nyhet passerar under många radarlober. Riksdagen godkände igår ESM-avtalet, en direkt följd av kuppen mot Juholt förra året. Men förutom Riksdagens egen hemsida verkar ingen notera detta. Man undrar varför?

  http://limes.bloggagratis.se/2012/05/30/8005301-skuldunion/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är länken till Riksdagen:

   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/FiU40/

   Radera
  2. "Riksdagen godkände igår ESM-avtalet, en direkt följd av kuppen mot Juholt förra året."

   Ursäkta en okunnig, men hur hänger det ihop?

   /Fredrik

   Radera
  3. Sossarna sade nej till ESM, och det fanns därmed ingen majoritet i riksdagen. Sedan bytte sossarna partiledare, och bokstavligt talat inom några timmar från det sade de plötsligt ja till ESM.

   Radera
  4. Just precis, efter kuppen mot Juholt som vår propagandapress organiserade så framgångsrikt:

   http://limes.bloggagratis.se/2012/05/30/8005064-propaganda-del-3/

   Jag såg att Cornu hade en kommentar om ESM igår, men den försvann. Och inte ett ord idag heller. Man undrar, som sagt, varför?

   Radera
  5. Ja precis Cornu, jag har läst allt det, och delvis tack vare dig uppmärksammats på hela den otäcka soppan.

   Men det var inte frågan. Frågan var - varför varken du eller någon annan uppmärksammar att Riksdagen igår drog igenom förslaget och Sverige sedan igår alltså gått med i ESM. Detta är ju den stora händelsen, den stora nyheten. Men allt är förunderligt tyst. D

   et är därför jag skriver: "man undrar varför". Jag hoppades att du skulle skriva en i vanlig god ordning brännande artikel om gårdagens beslut, med allade länkar du angett ovan. Det är det jag efterfrågar!

   Som sagt, här är länken igen:

   http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201112/FiU40/

   Radera
 2. Till alla regeringar och centralbanker:

  Försök skatta mitt guld, försök trolla fram nytt på era datorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför uppmanar du dem att skatta guldet? Du vet väl att riksdagen har lagstiftningsmakten och staten har våldsmonopolet? De behöver inte ta fram nytt på sina datorer de behöver bara komma och hämta ditt...

   Radera
  2. De behöver inte ens komma och hämta det, utan bara skatta skiten ur det när du säljer det (och hindra dig från att föra det utomlands och sälja det där).

   Radera
  3. Det är där våldsmonopolet kommer in: man måste kanske sätta kraft bakom orden, dvs göra det obehagligt att inte laglydigt skicka lämplig andel till staten (precis som det funkar idag).

   Radera
 3. Spexit? Det heter Squit enligt FT tydligen.. :D

  /Tompan

  SvaraRadera
 4. Det där med räntan har jag svårt att få ihop snarare tvärtom. Dessutom är en stigande ränta förenligt med de andra effekterna (hög ränta innebär högre avkastningskrav på aktier vilket behöver sänkta kurser för företag som inte kan öka sin lönsamhet i motsvarande grad).

  Med sjunkande EUR (och därmed SEK) och aktiekurser och obligationskurser (om man nu tror på stigande ränta istf sjunkande) så är det rimliga att man går ur sina positioner helt eller delvis i alla dessa.

  SvaraRadera
 5. Vilken överdrift dessa prognoser är. 50 % nedgång på europabörsenr aom grekland lämnar Euron är ren goja är jag övertygad om.
  Historien upprepar sig inte; Lehman Brothers kom som en klar blixt på himmeln, nu är man förberedd; t.o.m. moster Agda vet det mesta om Grekland.

  Mycket av dessa prognoser är rent s**tsnack då egna syften ligger rbakom orden.
  Men visst det kommer gå ned något för att sedan när krutröken klarnara ta ett ordentligt skull uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel. Lehman ma ha kommit som en blixt fran klar himmel, men nedgangen kom snabbt efterrat. Borsen kan mycket val ga ner 50% just eftersom man redan kanner till Grekland, enda skillnaden ar att nu kan borsen ga ner 20% fore och 30% efter. Eller 50% fore och sedan ligga still nar Grekland ror pa sig. Eller hur det nu blir.

   Du har iofs ratt att manga prognoser ar skitsnack. Hur det gar far vi se nar det hander.

   Radera
 6. Om dollarn stärks borde väl ändå guldpriset falla som är satt i dollar?

  Jag kanske har fel hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt.

   Men Cornu är inte intresserad av dollarpriset i guld, endast guld i SEK är av intresse för Svensson.

   Radera
 7. "Tvärt emot svenska köp till sillen och sälj till kräftorna."

  Cornu, tillåt mig rätta dig: "Tvärt emot svenska köp köp köp, sitt sedan lugnt i båten."

  Iallfall enligt gammelmedia.

  SvaraRadera