Cornucopia?

2012-05-25 14:45

Fredagsmys: The Rains of Castamere

Hear me roar! - huset Lannisters motto
Dags att nörda ur 100% i dagens fredagsmys. Även om man får vänta med att se säsong 2 av Game of Thrones till den finns på DVD om ungefär ett år, så läcker det ju ut ett och annat på YouTube. Inklusive den officiella versionen av Lord Tywin Lannisters anthem The Rains of Castamere. Finns risk för seriösa spoilers. Sluta läs nu.


Som läsare av böckerna så håller man kanske TV-serien högre än för vanliga dödliga som inte plöjt igenom A Game of Thrones (801 sidor), A Clash of Kings (nuvarande TV-säsong, 913 sidor), A Storm of Swords (661 + 638 sidor uppdelat i två volymer för man inte kan trycka så tjocka pocketböcker), A Feast for Crows (926 sidor) och A Dance with Dragons (1184 sidor) och otåligt inväntar kommande The Winds of Winter (2000 sidor?) och avslutande A Dream of Spring (3000 sidor?) - note to self: gör en teknisk analys av längden på böckerna.

Har man ännu inte läst A Storm of Swords så kanske man bara intellektuellt inser innebörden av The Rains of Castamere, men med andra volymen av A Storm of Swords, så blir insikten och förståelsen väldigt känslomässig för många. Mången bok har kastats i väggen har jag läst och hört. Här finns det potential för några av TV-historiens största ögonblick när/om A Storm of Swords når TV-skärmen. Risken finns förstås att HBO delar upp boken på två säsonger så man får vänta ytterligare ett år.
Lord Tywin Lannister som muntrast.
Notera leendet i mungiporna. "Wherever wh***s go."

A Storm of Swords är iaf den bästa boken i serien och det är där allt händer. Egentligen borde boken kanske heta A Mass of Marriages eller A Weave of Weddings. Trots allt gifter sig Tyrion Lannister (igen), Lysa Arryn (igen), kung Joffrey Baratheon, Sansa Stark, Margaery Tyrell (igen), Lord Edmure Tully och rent av även Lord Petyr "Littlefinger" Baelish. Och några till. Sedan länge separerade älskade återförenas som bland annat Cersei och Jamie. Till och med seriens (efter Stannis Baratheon) näst muntraste personlighet, Lord Tywin Lannister, får sällskap i sängen. Och Starks, inklusive fortfarande obesegrade kung Robb Stark, försonas med Freys på Lord Edmures bröllop. Bröderna Jamie "The Kingslayer" Lannister och Tyrion "The Imp" Lannister får också ett kärt återseende där de får tala ut om bl a Tyrions första fru. Och vad gäller kära återföreningar och försoningar så talar till slut Lord Tywin ut med sin son Tyrion. Och så får man tidernas episkaste holmgång mellan The Red Viper och The Mountain That Rides. Och Danaeyrs bestämmer sig i slavfrågan. Good times. Man får bara hoppas att inte HBO lägger ner TV-serien tills dess. "Six seasons and a movie!" (ännu en obskyr pop-kulturell referens)

The Rains of Castamere är en sedelärande historia om högmod, fall och vad som händer om man sätter sig upp mot huset Lannister ("lejonen"). En meme i den fanatasyvärld detta utspelar sig i, spridd av den kanske mest kompetente mannen med alla kroppsdelar i normalskick i böckerna, Lord Tywin Lannister. Den spelas med fördel när personer med tveksam lojalitet söker audiens, för fångar eller för den delen på bröllop (allsång!). Man kan också nynna på den som argument i en diskussion, om man nu är en Lannister. A Lannister always pays his debts är husets inofficiella men kända motto, vilket man ju som läsare av den här bloggen kan sympatisera med, men det officiella mottot är okända Hear me roar!


Kvinnliga läsare kan för övrigt glädjas över att feministiska (?!) amerikanska sajten Jezebel gjort en F***, Marry, Kill-utvärdering av TV-seriehunkarna Robb, Jon och Tyrion från Game of Thrones. Men varken Jamie eller Theon fick vara med, kanske för att de automatiskt går bort som K. Har kvinnliga (och manliga som känner sig kallade) läsare någon annan åsikt om fördelningen FMK för Robb, Jon och Tyrion, kommentera gärna. För er som inte frekventerar Gawker-sajterna, glöm inte att expandera till alla kommentarer på Jezebel.

Iaf så finns nu den officiella versionen av The Rains of Castamere, framförd av indie-bandet The National. Gissningsvis avslutar den eftertexterna till sista avsnittet på säsong två av Game of Thrones, vilket är en passande uppbyggnad inför säsong tre. Korrigering: Sista låten på soundtracket heter Three Blasts, vilket innebär att sista avsnittet på säsongen bör avslutas med prologen till A Storm of Swords, vilket innebär en rätt rejäl cliffhanger. Hittas väl annars på soundtracket till säsong två. Finns inte på iTunes än tyvärr, men det kommer väl den 28:e maj när soundtracket släpps i Sverige, och jag väntar med fingret på köpknappen.
Den uppmärksamme (och det finns alltid uppmärksamma personer på Internet) noterar att Tyrion verkar gå omkring och vissla på The Rains några gånger under säsong två, och temat från The Rains går även i bakgrunden när Tyrion läxar upp Cersei eller Cersei läxar upp Littlefinger . Plus att en tjänare visslar på temat, antagligen handlar det om Tyrions Shae, som på så sätts upptäcks av Littlefinger får man förmoda. Eller möjligen är det en av Cerseis Lannister-vakter som visslar på sången.
Lite kontroversiellt är att Tyrion aldrig skulle vissla på sin fars anthem, då de inte direkt har ett trevligt far/son-förhållande. Det kan dock vara en liten frihet i HBO:s tolkning.

Kanske på sin plats med texten till The Rains of Castamere?
And who are you, the proud lord said,
that I must bow so low?
Only a cat of a different coat,
that's all the truth I know.
In a coat of gold or a coat of red,
a lion still has claws,
And mine are long and sharp, my lord,
as long and sharp as yours.
And so he spoke, and so he spoke,
that lord of Castamere,
But now the rains weep o'er his hall,
with no one there to hear.
Yes now the rains weep o'er his hall,
and not a soul to hear.
Det finns förstås sedan tidigare ett antal inofficiella tolkningar av The Rains på YouTube. Håll till godo.

Först med ganska propert medeltida stuk och härlig dialekt. Ganska lik den nyare officiella versionen i tonarter (jag är tondöv), inklusive antydan till de trummor som hör till enligt boken.

Ytterligare en version, lite modernare och upptempo. Dessutom med några egna inte fullt så diskreta ytterligare av artisten egenkomponerade verser.

Tillbaka till en mer skönsjungande fuskharpversion, Loreena McKennit-meets-Sarah McLachlan-style.

Hårdrockversionen ej att förglömma. Det är ju ändå fantasy.

Nu har jag gått med The Nationals version i huvudet hela dagen, passande nog framför vedklippen (fungerar som en guillotin).

Man kan notera att HBO:s officiella version avslutas med en extra textrad. Kanske passande inför säsong tre?
"And who are you?"
Trevligt fredagsmys på er.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

13 kommentarer:

 1. Om jag minns rätt från boken, A Clash Of Kings, kapitel 61...så skadas Tyrion svårt i ansiktet efter att Ser Manonn högg ett svärd mot honom.

  Varför har inte Tyrion ett gigantiskt ärr i ansiktet, har de tagit bort den delen i serien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. nu på söndag kommer dock Slaget Om Blackwater ;-), så Ser Mandon lär nog göra't om inte HBO har ändrat på det ;)

   Radera
 2. ..Ser Mandon...skall det vara, Ser Mandon Moore och inget annat.

  SvaraRadera
 3. Läser första boken just och det förklarar en hel del när karaktärernas riktiga ålder kommer fram =) För de ser allt för gamla ut i serien och Tyrion sa ju i senaste avsnittet att kungen skulle vara 17!!!! och inte 14-15 som jag antar att han är i nästa bok... Men en hel del extra detaljer som gör det till en fröjd att läsa även om jag har lite koll på vad som händer. Är ju i vissa fall riktigt annorlunda från serien.

  Men min atityd mot Sansa förstärks bara... jävla förädar h*** som förtjänar vad hon får trots sin ringa ålder.

  SvaraRadera
 4. OT, men hög LOL-faktor:

  "Peabs husbygge rasade ihop"

  di.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar inte den på di.se. Men på Svd finns den . Och mitt största LOL var längst ner. "YSTAD TT"

   Radera
 5. Nja, tyckte nog 'bara' att det var ett bra tidsfördriv. Satt bara och jämförde med Lord of the rings ( pratar om filmerna nu) . I sommar kommer nog ett par av mina dygn att vara helt barnfria, någon dag ska jag starta morgonen med att duka fram ostar, rökt fisk, färska baguetter, oliver, skivade päron och myyyycket vin. Sen ska jag trycka igång hemmabioanläggningen med ljudet i okomprimerat läge (grannarna gillar inte riktigt när jag gör detta på kvällen) sen ska jag njuta, ensam, av alla LOTR-filmerna i rad. Berätta inte för någon...jag menar, jag är ju ändå 51 år gammal.

  ..../sjodan

  SvaraRadera
 6. Ingen vidare sång, de borde köpt in den här istället: http://www.youtube.com/watch?v=XsNJKi-8Z70 .

  SvaraRadera
 7. Sök på "Game of thrones violin" på youtube och klicka på första resultatet som har ca 2,6 milj titts. Mycket mäktigt.
  Kan tyvärr inte länka

  SvaraRadera
 8. OT, med låg LOL-faktor

  Ekeroth*

  Kan någon anhörig ta ifrån Ekeroth tändstickorna, innan vi alla brinner upp.

  Likt alla andra demagogpyromaner, så tror han att han kommer kunna kontrollera brandförloppet.
  Han har fel.
  Europa är inte USA, hatet här är 1000 år gammalt. Det dör aldrig, det går bara i dvala, varpå det vaknar upp i en ny skepnad. Varför tror han och hans europeiska lakejer, att det ska gå att avskärma och styra hatet i önskad riktning? De tror på en klinisk reningsprocess utan egna offer.
  Oj oj oj. Toker.

  Ekeroth, se dig omkring, se vilka av dina meningsfränder undviker ögonkontakt. Är du en av dom?
  Umgås ni socialt?
  Ekeroth, du enfaldiga antimångfalds alibi, jag vet att du inte säger det du tänker, så varför antar du att dina partikamrater är ärliga mot dig när mikrofonerna är avstängda?

  Det är skönt att stirra in i lågan, rogivande, nästan lite hypnotiskt. Tankarna driver iväg till landet Ekerothnia, landet vars stjärnbeprydda natthimmel saknar en månskärva. Här är det är lättare att andas, allting är i ballans och de svarthåriga spökena som morfar berättade om i din barndom, finns inte. En dag kommer här bli som där, tänker du.
  Till vilket pris?

  Slit bort blicken. Lägg undan tändstickorna och gör något konstruktivt med ditt liv. Sluta väva in mer och mer intrikata detaljer i din utopiska dröm, du saknar överblick. Krama dina barn och låt dom växa upp utan att skämmas för sin far, internet glömmer aldrig.


  Den ekonomiska krisen driver oss obönhörligen mot ett vägskäl, vars ena gren är den europeiska federationsprocessen och den andra är en brunsörjig slingrig stig tillbaks till det gamla, fast denna gång utan kolonialismens rov eller den industriella hegemonins frukter.
  På andra sidan den ekonomiska återställningen finns en europeisk politisk union som sträcker sig ända bort till Gula havet, eller en fragmenterad kontinent som östasiatiska intressen kan plocka bitar ifrån, likt en buffe.

  Kommer vi att välja väg eller kommer vi låta såna som Ekeroths partivänner välja vägen åt oss?
  Låt oss stanna upp, tänka till. Rusa inte, för då kan vi snubbla.
  * Namnet är påhittat och ska inte förväxlas med någon nu levande person.  EKEROTH - KEROT - KER TO - ER TOK - R TOKE - TOKER
  en nyttig idiot

  SvaraRadera
 9. Attans, ett inlägg man får bita sig i läppen för att låta bli att läsa. Kanske blir att plöja igenom böckerna under sommaren ändå, trots att serien är så utomordentligt bra (i mitt tycke det bästa sedan Sopranos...) att man drar sig för att prioritera böckerna. Ack och ve, dessa i-landsproblem!

  SvaraRadera
 10. Hi there!
  Läsekretsen vill veta hur man får tid att skriva tjocka böcker, läsa ännu tjockare böcker och samtidigt verkar hinna titta på TV...
  I synnerhet om man inte måste pendla två timmer per dag för sitt dagliga bröd.
  Tacksam för alla tips.
  /CK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittar inte på TV. Tittar på DVD. När det passar mig om det finns tid till det.

   Radera