Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2012-05-30 13:25

Fortsatt urstark svensk ekonomi

Sveriges ekonomi fortsätter vara urstark, relativt sett. Svensk real BNP, steg kalenderkorrigerat med 1.5% på 12 månader och 0.8% på ett kvartal för första kvartalet 2012 enligt SCB.

Aktuella BNP-gissningar.

Årstakten är alltså 1.5% än så länge, vilket betyder att i princip samtliga högavlönade "experter" än så länge gissat helt fel om svensk ekonomi. Det är bara facket Unionen (SIF) och Handelsbanken som varit i närheten av att gissa rätt. 

Skall deras gissningarna komma in rätt behövs det tandagnisslan och varnagel under resten av året. Men tvärt om har de flesta bedömare talat om ett svagt första halvår och sedan en återhämtning mot slutet. Så ser alltså inte verkligheten som definierad av SCB ut.
BNP-förändring i procent mot
samma kvartal föregående år.
Källa: SCB

I verkligheten så föll BNP under första kvartalet, men det är normalt och därför presenterar man säsongsrensade data. I den mån det kännts segt under första kvartalet så handlar det om en vanlig säsongseffekt.
Förändring per kvartal.
Källa: SCB

Avgörande för resten av året blir om vi får en sedvanlig säsongsutveckling. De starka kvartalen nominellt är andra och fjärde kvartalet, då tredje kvartalet bland annat tyngs av semestrar i juli och augusti.

Sammantaget så bör SCB:s siffror punkterat drömmarna om att Riksbanken skall sänka den för bolånekollektivet allt mindre väsentliga reporäntan. Riksbankens egen gissning för helåret 2012 var 0.4% i tillväxt.

Snarare kan vi få se en räntebana som justeras upp. Vilket är positivt. För minoriteten obelånade sparare. 

Pippi Långstrumpekonomin lever och frodas, förstås främst driven av svenska privatpersoners konsumtion och skuldsättning. Även första kvartalet 2012.

Så vad konsumerade svenskarna mer av första kvartalet 2012? Naturligtvis var det kläder, där tillväxten blev 6.9%. Följt av sprit (förstås) och tobak med en tillväxt på 5.2%. Skål, ta mig fan! (vid det här laget en obskyr pop-kulturell referens som går helt över huvudet på alla 80- och 90-talister) Fast det var verkligheten, dvs vart pengarna tog vägen. Man skall förstås justera för prisutvecklingen och då steg konsumtionen av kläder med hela 9.1%, medan spriten bara ökade med 1.3%. Fast vi var alltså beredda att betala 5.2% mer för sagda sprit. Vi vet ju vad som är viktigast för svensken.

Svensken har blivit 9.1% mer välklädd och 1.3% fullare, plus 4.8% mer skuldsatt mot för ett år sedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Det är tjänster som lyfter BNP.
  Helt utmärkt för oss som inte gillar slöseri med naturresurser men som gärna ser evig tillväxt.
  RUT/ROT/KRO utmärkta reformer som ger tillväxt!/Oppti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, nej.

   Kläder importerade billigt från barnarbetarfabrikerna i Asien och sålda med 600% prispåslag i Sverige är vad som drev konsumtionen. Det och spriten.

   Radera
  2. För de som inte har jobbat i retail ... 600% låter som en överdrift. Det är det inte ... Det är snarare i underkant av de marginaler som de flesta klädbolag har.

   Nästa gång ni undrar varför det bara är klädaffärer i stadens centrum nu för tiden så kan ni fundera på den här marginalen och marknadshyror.

   Radera
  3. Öh, jo.

   De där 600% prispåslag är just tjänster.

   Radera
 2. Klockrent inlägg! Låt oss lyfta Cornucopia till Riksbankschef! Eller finansminister - vilket väljer du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker anta att du skämtar.

   Radera
 3. DI uppmärksammar att EU uppmärksammar att svenskar inte varit så uppmärksamma när de tagit för stora lån.

  EU kräver åtgärder mot svenska skulder

  SvaraRadera
 4. Lysande! min prognos om +1.5% som jag gissade pa nar du hade en allman fragan on Sveriges bnp tillvaxt for 2012 for en tid sedan ligger fast. Cornu, du kan skicka forsta priset UPS eller vanlig post, spelar ingen roll for mig.

  /Nick

  SvaraRadera
 5. Heja Svensken, ny skjorta eller ny blus varje dag och ny partner varje kvartal, det ger tillväxt...

  SvaraRadera
 6. Gillar inställningen "säsongsrensat data", antar att det menas någon slags norm-justering.

  Snarlik Reinfeldt-retorik.

  "Om vi justerar utfallet efter den fallande normen så ser läget stabilt ut", jovisst, stabilt kanske, men fortfarande stabilt fallande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man justerar för att man normalt har variationer under året. 1.5% däremot behöver IMHO inte justeras eftersom man jämför med motsvarande period förra året (om man tar t.ex. BNP under perioden Apr-2011 till Mar-2012 och jämför med perioden Apr-2010 till Mar-2012 kan man inte skylla på att skillnaden beror på sässongvariationer)

   Radera
 7. 9,1 % mer välklädda ??? Jag ser oftast inga välklädda alls när jag är på stan...urblekta t-shirts, säckiga,håliga jeans och skitiga plattfotade Converse..så ser de flesta ut.Var tar alla sålda kläder vägen ?? /Sigge

  SvaraRadera
 8. Pippi Långstrump kan kläs av ytterligare. Stapeldiagrammen visar en tillväxt under de sista fem åren cirka 1 procent. Fortfarande har inte så mycket negativt hänt eftersom pengarna inte har förlorat sitt värde. Vad händer när den skiten kommer in i fläkten?

  Samtidigt har befolkningen ökat med ungefär 0,8 procent, mycket av en massinvandring, vilket ger en mer intressant tillväxt per capita 0,2 procent. En annan justering kan göras för rot- och rutavdrag och minskad svart verksamhet. Sänkta bidrag och lägre skatter har säkert också ökat BNP något. I bästa fall så faller inte tillväxten under kommande år.

  Det är otroligt vilka resurser som läggs ner på statistik. SCB har 1 400 anställda. Inget läggs ner på naturresursernas andel av BNP, trots att detta med matematisk säkerhet kommer att knäcka ekonomin och isolera folket från omvärlden med ett välstånd baserat på rester och lägre än i Afrika. Makthavarna ser till att pengarna snurrar runt, men med allt mindre vettigt gjort. De är politiskt korrekta och fullständigt korrupta.

  SvaraRadera
 9. Är den här tillväxten baserad på en realinflation på 10% per år eller på sovjetstatistiken som ligger på underlag för KPI? Tror inte nån här missförstår vad jag menar. Svensk ekonomisk tillväxt är underskattad inflation och inget mer. Jämför bara Sverige 1982 med Sverige 2012. Real BNP/Capita var påtagligt högre 1982. Standardsvaret från ignoranter är "men vi hade ju inte jättestora platt-TV då". Sant. Men vi hade tolv ubåtar i flottan, inga lodisar på gatan och polisstationer även i små hålor.

  Sen ser jag inte hur Sverige kan klara sig undan den långsamma implosionen av EU. "Men det går ju bra för Tyskland" är inget svar, på grund av globaliseringen är våra ekonomier alltmer som kommunicerade kärl och börjar det gå knackigt i UK/Spanien/Italien så kommer det att börja svida här förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur anser du att man skall mäta inflation ifall man inte skall utgå från KPI?

   Radera
 10. Om det i riket inkommer X antal unga snygga invandrartjejer som vill ha klackat och ny skinnjacka och de betalar konfektionsektorn för detta med pengar de fått i bidrag av medelsvensken, registreras allthop som "tillväxt" då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillväxt är _ökning_ av BNP, detta förutsätter att svenskarna inte minskar sin konsumtion. Sen är det frågan om man räknar total BNP eller BNP/capita (ifall det är det sistnämnda måste ju invandrartjejerna handla mer än svenska tjejer). Mest intressant tycker jag nog real-BNP/capita.

   Radera
 11. Själv amorterar jag för fulla muggar, köper inget onödigt och blir allt mer obelånad.:) "Snart" är jag fri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Du är klok du.

   Radera
 12. 22:02, sluta demonstrera din låga intelligens och somna om.

  Cornu, du pratar om att alla högavlönade experter har haft helt fel i sina prognoser. Hur är det med övriga tyckare, t ex oavlönade "proffsbloggare" som du? Du lägger förmodligen ner ännu mer tid på att analysera skräp i jakten på sanningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag påstår inte att jag är expert på BNP-prognoser och tar inte betalt för det heller. Men jag roas över att se gräddan av nationalekonomer ständigt göra bort sig.

   Radera
  2. Det är inte lätt att få det rätt när man ska förena evig tillväxt och andra ekonomiska dogmer med verkligheten. Plus att man får förmodligen sparken om man säger sanning.

   Politiker i Sverige är knappast kända för att gilla folk som säger emot deras dekret.

   Radera
 13. Sjuttiofemma2012-05-31 19:53

  Jacobs stege var det.

  SvaraRadera