Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2012-05-21 07:06

Försvarsminister Karin Enström och ÖB om soldatdebatten

Efter en kompakt och total tystnad från försvarsminister Karin Enström (m) så ger nu vår nya försvarsminister sig in i debatten kring soldaternas löner och anställningssituation. Citat:

"."
Detta är i princip de första ord som Enström yttrar sedan hon blev försvarsminister.

Även myndigheten Försvarsmaktens högsta chef Överbefälhavaren uttalar sig:
"."
OK, förlåt, rubriken var visst lite oärlig.

För övrigt har fd försvarsminister Sten Tolgfors statssekreterare, Håkan Jevrell, fått sparken av regeringen (Public Service/SVT) i all tysthet redan den 10:e maj. Jevrell är en av de främsta arkitekterna bakom det totala avskaffandet av svensk försvarsförmåga, t ex var det på hans order som de i dagarna omtalade Visby-klassen (Public Service/SVT) inte fick något luftvärn, även om det bara är toppen av isberget. Till SVT säger Jevrell att det är naturligt att man säger upp sig när ministern avgår men medger att han fick sparken av regeringen och alltså inte gick frivilligt ("det är ju ett regeringsbeslut") även om han säger sig rent formellt lämnat in en avskedsansökan. Han ville vara kvar och avskaffa resterande delar av försvaret. Klart han ville slutföra det han påbörjat. Man kan fråga sig vems ärenden dominerande enskilda individer går när de aktivt motarbetar svensk försvarsförmåga? Antagligen Anders Borgs ärenden, men man kan ju undra.

Bloggen Sverige & Världen uppmärksammar också Karin Enströms ledarskap och uttalanden.

Enströms tystnad visar, liksom den tid det tog att utnämna en ny försvarsminister, att Tolgfors avgång inte alls var planerad.

Dock skall det bli riksdagsdebatt om soldaternas anställningsförhållanden på onsdag. Då lär inte försvarsministern kunna tiga även om hon kanske kan finna någon anledning att överlämna det helt åt riksdagens försvarspolitiker.

Något som är värt att uppmärksamma är den tidsbegränsade anställningen om sex år. Som bekant ges lägre arbetsgivaravgift till ungdomar under 25 år. Om man går direkt till soldatyrket efter gymnasiet vid 19 års ålder så upphör anställningen när man är 25 år och arbetsgivaravgiften höjs. Med en grundlön på 16 000:- kronor i månaden så är målgruppen definitivt personer under 25 år. Så att höja lönen är otänkbart - då riskerar man på köpet att få betala fulla arbetsgivaravgifter om man lockar till sig äldre soldater.

När den rödgröna axelmakten vinner valet 2014 och sparkar ut den blåbruna alliansen så avser de att slopa denna rabatt på arbetsgivaravgiften för ungdomar. Tanken är att om det blir dyrare att anställa unga så försvinner ungdomsarbetslösheten. Med en hög andel av GSS/K i åldern under 25 år, så kommer det slå hårt mot Försvarets budget, även om det i det fallet är kostnadsneutralt för staten. Skall antalet anställda efter 2014 bibehållas måste alltså ytterligare försvarsbudgetförstärkningar till när de rödgröna tar över. Försvarets budget har som bekant aldrig förstärkts nominellt sedan den strategiska blackouten infördes, utan bara kontinuerligt minskat pga inflationen.

På den positiva sidan så skall Försvarsmakten med start idag genomföra en stor flygvapenövning där Sverige skall försvaras mot en fiktiv utländsk angripare (NTM/UNT) och luftstriderna kommer ta plats mellan Öland och Gotland. Påminner en del om Midvintermörker alltså. Lämpligen bevakar man Flygvapenbloggen för mer detaljer framöver.

Som bekant har ju försvarsplanering av Sverige återupptagits och en övning där flygvapnet och luftvärnet inte sätts in i fredsbevarande ändamål, utan faktiskt för att försvara rikets gränser, kanske kan ses som ett led i denna nya radikala inriktning att försvara Sverige.

Samtidigt har vi en nedtrappning i Afghanistan framför oss då Afghanistandoktrinen, att Sverige bäst försvaras i Afghanistan, verkar överges. Den sista fulla styrkan som Sverige skickar, FS23, skall nu vara på plats i landet. Framöver kan man bara hoppas att internationella engagemang utanför vårt närområde skall tas från SIDA:s eller UD:s budget, alternativt riktade budgetförstärkningar från regeringen, istället för att vi skall betala utlandsinsatserna med nedläggningar av svenska försvaret. Men sannolikt kommer inget ändras. Här finns dock en öppning för budgetförstärkning utan att bli beskyllda för att likt Norge, Ryssland, Polen mfl grannländer öka sina försvarsanslag, nämligen att inte belasta försvarsbudgeten med utlandsinsatserna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Glöm inte att den generella sänkningen avskaffas av socialdemokraterna. Dock så får man en rabatt när man anställer en ungdomsarbetslös. Detta vill dock dom konserverade dölja när dom pratar om att socialdemokraterna vill göra det dyrare att anställa ungdomar.
  Det blir rätt så lär hamburgerkedjor skriver debattartiklarna åt en.

  SvaraRadera
 2. Slutvärnet2012-05-21 08:38

  Jag vet att Cornu värjer sig mot den debatt om vår kultur som rasar vid de svenska köksborden och framför TV:n, men i många frågor är kan denna debatt förklara varför en svensk regering utplånar sveriges försvarsförmåga och gör det utan att svenska folket opponerar sig nämnvärt (drygt 94% röstade inte på SD som är det enda parti som vill ha ett svenskt försvar av Sverige).
  Den politiska strömmning som är orsaken till förintandet av svensk försvarförmåga det pågående utbytet av befolkning i Sverige är kulturmarxism.
  Kulturmarxism är ett dynamiskt begrepp som jag inte i detalj vågar mig definera men kortfattat är det marxism som förnekar existensen eller i vart fall berättigandet av i första hand västerländsk kultur. Den anser också att etnicitet och genus är av ondo. Sverige är antagligen det land i världen där kulturmarxisterna har störst inflytande. Vi har bla en statsminister som i rikdagen förnekat existensen av etniska svenskar (i kontrast till sitt senaste SD-väljaruttalande om etniska svenskar). Mona Sahlins uttalande om svenskarnas avundsjuka på Turkarnas kultur och Reinfelds uttalande att ursvenskt är barbari är i ett historisk perspektiv fullständigt ofattbara och saknar motstycke. Gillar Cornus blogg mycket men känner att man kommer till väg ende med alla relevanta frågeställningar som inte går att bearbeta utan att göra den Politiskt Inkorrekta analysen. Och det är just här som framgången hos den kulurmarxistiska eliten ligger - Svenska folket är skrämt till politisk tystnad av en hänsynslös kulturmarxistisk media- och politikerelit som nu kan härja nästan fritt.
  Men jag förstår förstås att en djupgående debatt om de grundläggande orsakerna till de politiska strömmningarna och Politiska Korruptionen i Sverige lätt kan leda till(ekonomiska) problem för en blogg som denna.
  Detta skrivet i ett land som förr slog sig för bröstet med hänvisning till att svensk yttrandefrihet var tidigt och gick mycket långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför hänvisa till ett ord (marxism) och sedan ge det en annan innebörd. Den enda som pratar om kulturmarxism är ju Breivik och hans anhängare. Breivik jagar ju kulturmarxister...

   Radera
  2. Slutvärnet2012-05-21 09:12

   Din kommentars andra mening säger ju allt om ditt sätt att debattera.
   Du använder just den det mediala överläge och metod som är PK-folkets signum - smutskastning. Jämställa mig med Breivik.........

   Radera
  3. Du har uppenbarligen inte sett bilden som Brevik själv har tagit. Det är inte jag som jämför dig med Breivik, det är Brevik som gillar att prata om kulturmarxism...

   Radera
  4. 09:35:

   Om Breivik nämner något är detta automatiskt fel och bör (får?) inte nämnas av någon annan?

   Apropå dragande över kammen, om någon säger att hjärtat sitter till vänster, är allt annat denne säger rätt?

   /undrande

   Radera
 3. Statssekreterare brukar följa sin minister-både in och ut!

  SvaraRadera
 4. Privatisera försvaret

  SvaraRadera
 5. Blåbruna alliansen...? Vilket parti är brunt tycker du?

  SvaraRadera
 6. Vi borde fråga Ryssland om de behöver hjälp med att försvara sin gräns mot Kina. Flytta Afghanistan-truppen dit istället för att harva omkring i ett ökenland som tiden glömde. Jag förstår inte dragningskraften?
  Alexander, engelsmän, ryssar och nu alla andra som inte varit där innan.
  Lämna dom i fred. Det går inte att sälja Coca Cola i det landet.

  SvaraRadera
 7. Hmm, skulle tro att de flesta unga som kan väljer att vara personlig assistent till någon med nedsatt funktion istället för att bli militär i svenska försvaret. Att fika på stan (ofta förekommande just för personliga assistenter) med någon betalar ju sig bättre än att vara militär här.
  Har inte jämfört budget exakt men undrar om inte de 24 miljarder som går till personliga assistenter (och de företag de arbetar på såklart) är väl i klass med totalkostnaden för försvaret.
  Kan det finnas en syn på samhället och världen här som tydligt uttrycker sig i dessa prioriteringar månntro?

  SvaraRadera
 8. "Samtidigt har vi en nedtrappning i Afghanistan framför oss då Afghanistandoktrinen, att Sverige bäst försvaras i Afghanistan, verkar överges."

  Fast det där är ju inte riktigt rättvist. Vi är del av en nato-ledd insats och när den trappar ner så trappar vi ner. Är det någon som övergett en doktrin så är det nato.

  SvaraRadera