Cornucopia?

2012-05-31 09:26

EU fortsätter tillrättavisa Sverige om de privata skulderna

Som bloggrannen Flute uppmärksammar varnar nu EU-kommissionen Sverige för de svenska hushållens skuldsättning och föreslår bland annat att amorteringskrav skall införas i landet-bäst-i-klassen. Detta är en uppföljning på tidigare varningar från kommissionen.


Normalt är Sverige såväl alliansregim som socialistalternativet bäst i klassen och hoppar när EU säger hoppa. Men den här gången tiger man. Inte ett ord i replik från svenskt politiskt håll. Svenskarnas skuldsättning är kanske Sveriges största problem och som icke demokratiskt vald junta kan EU-kommissionen säga som det är utan att behöva vara rädda för att inte bli omvalda. Värre är det med de svenska politiska partierna, som inte vill eller kan ta i frågan ens med tång. Det parti som idag går ut med amorteringskrav förlorar nästa val.

Gårdagens blogginlägg var rätt tydligt. Endast 2.7% av svenska hushåll äger sitt boende, dvs äger det skuldfritt, medan t ex nästan 12x (32.1%) så många finländare i vårt östra grannland Finland äger sin bostad skuldfritt. De hela 72.7% av svenska hushåll som har skulder på boendet skulle drabbas mycket hårt om man införde ett lågt men rimligt amorteringskrav på t ex 50 års amortering, kombinerat med någon form av reglering som gör att man inte kan ta ut nya lån i en annan bank för att amortera de gamla. Idag amorterar de flesta inte alls på sina bostadslån och bland de som amorterar ligger amorteringstiderna i snitt på över 100 år.

Man skulle dock kunna gå runt det hela politiskt genom att låta exempelvis Finansinspektionen göra det hela till ett myndighetsdirektiv, så politikerna kan två sina händer och påtala att vi inte har ministerstyre i Sverige utan att Finansinspektionen agerar självständigt.

Även ränteavdraget bör förstås fasas ut successivt, men där krävs lagstiftning och alltså möjlighet till politiskt ansvar för att åstakomma något.

EU kritiserar även Sverige för ungdomsarbetslösheten, men som jag konstaterat tidigare - det regeringsalternativ som tar över efter valet 2014 kommer framåt 2018 kunna slå sig för bröstet att de löst ungdomsarbetslösheten eftersom vi vid det laget kommit förbi babyboompuckeln från runt 1990 och dessa inte längre räknas som ungdomar efter 2015 - 2016.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

71 kommentarer:

 1. Ja du, det är riktigt riktigt sjukt att man stimulerat och tvingat folk till att belåna sig högt för att köpa sig en bostad. Stimulanserna är nu slut och allt har pumpats upp till ohållbara nivåer, varpå man inte vågar peta i skiten, inte ens med en pinne. Svenskarnas skuldsättningsgrad är som en varig finne som gör förbannat ont så fort man ens närmar sig den.

  Skulle våra politiker gå ut med sänkt ränteavdrag eller krav på amortering skulle bostadsmarknaden implodera.

  Vårdslöshet är ledordet när det kommer till våra politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som är ännu sjukare är att man aldrig har belönat sparande, sedan ska dom som levt över tillgångarna skylla sig själva. Trodde i min enfald att man lärt sig något av 90-talskrisen. Ränte avdraget skulla ha fasats ut redan då, men det blev ett jävla gnäll, komer ihåg när villaägare demonstrerade i stockholm och svt reportern ställde frågan, vem ska betala, svaret blev från en demonstrant, det får dom göra som har pengar.

   Radera
  2. Hörde en ganska bisarr diskussion på tunnelbanan mellan två unga kvinnor igår. Handlade om att den ene försökte övertala sin man om att slå till på en nybyggd tvåa i Liljeholmen för fem miljoner, medan den andra manade till försiktighet. Kom några roliga guldkorn som "bolån amorterar ju sig själva" och "liljeholmen kommer bli innerstan, priserna kommer tredubblas på tio år, gubben vore förstå att vi ska hoppa på tåget innan det är försent". Haha

   Radera
  3. RE 09:49

   Vaddå tvingat folk att belåna sig? Jag är skuldfri och känner inget tvång att belåna mig.

   Stimulerat låntagande med räntesäkningar har man gjort, men knappast tvingat någon att låna pengar. Man bör kalla saker vid sitt rätta namn och inte tramsa om tvång som om det vore nån konspiration bakom.

   Radera
  4. Here we go again. Alla kan inte göra som du eftersom det är genom lån tillväxt skapas.

   Radera
  5. Nej, tillväxt skapas genom arbete, sparande och investeringar. Det andra som skapas via lån kallas för bubblor.

   Radera
  6. 11:24
   Då kan du skatta dig lycklig. Men i en del större städer så tvingas många människor att köpa bostad dyrt för att få tak över huvudet under förutsättning att man ser socialt missanpassade områden som ett icke-alternativ.

   Var människa gör naturligtvis sitt val och ansvarar för sina egna handlingar, men att köpa en bostad till "vettigt" pris finns inte. Jag föreslår att du prövar att bjuda 1M på en bostad som utannonseras för 2,5M. Lycka till.

   Radera
  7. Corny, fantastiskt. Sparande, i form av riktiga pengar som det finns väldigt lite av eller krediter som någon lånat ut? Investeringar med... Krediter? Arbete, för all del. Lönen, kan den betalas tack vare tillväxt av extra krediter som lånats ut? Lån skapar tillväxt, ingenting annat.

   Radera
  8. Sparar gör man i tillgångar.

   Vi hade betydligt högre tillväxt i västvärlden/OECD/EU på den tiden skulderna inte var på dagens nivåer av BNP.

   Radera
  9. Ja, det kallas skuldmättnad. Du börjar förstå Corny!

   Radera
  10. Varför inte göra om räntebidragen till amorteringsbidrag? Amortera 100.000 så går staten in med 10.000.

   Radera
  11. Varför? Tror du att kreditsystemet blir mindre vansinne då?

   Radera
  12. RE 11.36

   Jag bor i Stockholm för din info, så jag vet hur mentaliteten funkar här. Själv bodde jag i andrahand och stod 4,5 år i bostadskön och fick sedan en hyrestvåa i sjöstan, vilket kan ses som ett välmående område.

   Med andra ord, ingen "tvingas" till nånting, det handlar om val människor gör.

   Radera
  13. Så om knarklangarna (banker) inte funnits i varje gatuhörn utbjudandes sina krediter därmed upptrissandes priserna, hade folk ändå kunnat ta dessa val?

   Radera
  14. 13:18
   Då är vi två om att bo i Sthlm. Jag förstår vad du menar, men du missar en viktig poäng som jag försökte förmedla till dig.

   För att vara retoriskt övertydlig:
   Får alla stockholmare plats i dessa hyresrätter i sjöstan? Får alla stockholmare plats i de hyresrätter som finns i Sthlm? Om inte, vad tvingas då de människor till som inte vill/kan bo i dessa hyresrätter?

   ...Köpa en bostad va? Det kan man väl enas om?

   Kom inte med argumentet att då kan dessa människor som inte vill/kan bo i en hyresrätt i Stholm flytta till Stenröset någonstans långt uppe i Norrland.

   Och så hade vi ju den lilla detaljen som du själv nämnde. 4,5 år i bostadskö. Vilket ska anses som en extremt kort kötid i Sthlm idag. Dubbla dessa 4,5 år så kommmer du närmare dagens verklighet. Och ja, det stämmer.
   Men vänta, det kommer mer! Många hyresvärdar har mycket höga inkomstkrav för att ens få hyra en bostad av dom. Rent av högre inkomstkrav än vad bankerna har för att få låna till ett par miljoner och vi vet ju vad syftet är med dessa krav.

   Slutsats:
   Många männsikor, framför allt i Sthlm, har tvingats köpa sin bostad - till höga priser, och därmed skuldsatt sig över vad som är lämpligt.

   Radera
  15. 14:49

   "Får alla stockholmare plats i dessa hyresrätter i stjöstan?"

   Vad är det för argument för att man är "tvingad" att belåna sig högt?

   Och varför inte köpa en billigare bostadsrätt utanför tullarna, välj Bergshamra eller Midsommarkransen istället för innerstan om du vill hålla nere lånen. Det är ju trams att man bara kan välja mellan dyrt, fint område eller billigt utanförskap.

   Du kan väl inte mena att man måste ha möjligheten att köpa en bostadsrätt inom ett år (hur man nu ska hinna spara ihop ett tillräckligt eget kapital på den tiden) och sedan maxa sin hävstång för att köpa en innerstads lägenhet, för det är man tvungen till?

   Slutsats: ingen är tvingad att belåna sig upp över öronen. Att folk sedan väljer att maxa sina lån vid första fastanställning för att bo i innerstan eller i något annat upplevt statusfyllt område (vilket har varit norm ett tag) är en helt annan sak än att bli tvingad till det.

   Radera
  16. 14:49 Vi fick en helt nybyggd hyresrätts 4:a i en bättre närförort med mindre än 1 års kötid via bostadsförmedlingen så det går. Det är bara att söka allt som passar, även om man hamnar extremt långt ner i kön (vilket vi alltid gjorde på de mer än 100 objekt vi sökte). Men ibland så hoppar tillräckligt många av en lägenhet och vips så står du där med ett förstahandskontrakt.

   De som flyttat in efter oss i samma hus har haft ca 10-14 års kötid.

   Radera
  17. Trenden senaste åren i Sthlm har varit att man springer till banken så fort man fått en fast anställning för att sedan belåna sig så hårt som möjligt för att få sitt "drömboende" idag, inte om två-tre år.

   Anledningen till folks (70- och 80-talisters) höga belåning handlar alltså mer om kortsiktig jakt på bostatus och brist på tålamod att spara ihop en buffert, snarare än tvång.

   Radera
  18. 15:17
   Du missar fortfarande poängen. De höga bostadspriserna finns inte enbart innaför tullarna. Det gäller även långt långt utanför tullarna.

   "jag fick" och "det går" hjälper inte. Världen är större än en 5 meter stor osynlig cirkel runt dig själv. Faktum är att hyresrätterna inte räcker till alla. Dessutom är det nu allt fler som söker sig till hyresrätt, vilket leder till längre kötider. Vad detta beror på är svårt att säga, men man kan ju spekulera. Och vem vet, kanske är det just spekulation som ligger bakom. Att du eller han eller hon fick en lya inom 1 år eller dittan och dattan håller inte. Idag tar det i snitt ca 5,5 år i kötid innan man kan få ett hyreskontrakt i "storsthlm". Då är platser som skärholmen etc inräknat. Läs mer om våra kötider i sthlm på: http://www.bostad.stockholm.se/sv/Om-bostadskon/Statistik/Kotidsstatistik/

   Radera
  19. Det stämmer inte, man kan inte påstå att lägenhetspriserna i tex Skarpnäck eller Hagsätra är höga och att de innebär att man måste belåna sig över öronen. Finns flera helt ok områden till överkomliga priser. Jag tvivlar på att du bor i Sthlm, en person som gör det vet att det finns en hel skala på lägenhetspriser från låga till mellan och höga.

   Det finns inget tvång i att en person måste bo mer spartanskt och vänta i några år för att spara ihop till en insats eller stå i bostadskö dessa år. Problemet är att folk (70- och 80-talister) vägrar göra detta. Dom vill bo bra nu idag, om det så kostar dom hög belåning.

   Du sprider inte bara en felaktig bild situationen, du beskriver även personers galna jakt på statusboende och risktagande i lån som om det vore framtvingat av någon annan än dom själva och den umgängeskrets dom rör sig i.

   Radera
  20. 22:58
   Du är ett lysande exempel på att det går att koka en padda långsamt. Jag föreslår att du kollar upp värdestegringen som skett i hagsätra och skarpnäck de senaste 10 åren.

   Undrar om du skulle anse att dessa priser är billiga om räntan går upp till 7% och amorteringskrav på max 50 år införs, vilket är ett troligt framtida scenario.

   Man tar sig för pannan.

   Radera
  21. Om du jämför priserna i Skarpnäck och Hagsätra så har du inga skillnader mot en småstad som tex Halmstad eller Luleå, dvs ett rikssnitt. Med andra ord, pratet om att man i en storstad är "tvungen" högbelåna sig är inget annat än en myt.

   Och vad hände med delen att man bör spara ihop eget kapital? Det är ju ingen som gör det om man inte måste. Eller anser du att man är "tvungen" att köpa en bostad inom ett från det man får ett fast jobb. Eller är det rimligt att bo mer spartanskt i några år tills det egna kapitalet är ihopsparat?

   Man tar sig för pannan.

   Radera
 2. Enligt SCB är det fler bostadsrätter än hyresrätter i Sthlm numera.

  SvaraRadera
 3. Vad gör vi åt det? Hur många läsare har Cornucopia, ett litet uppror borde vi kunna starta. De enda som tjänat på att hushållens lån skenat iväg är bankerna, befolkningen skulle må bra av amorteringskrav och betydligt striktare utlåning, de verkar dock inte förstå det själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10:01

   mäklarna har givetvis också tjänat. högre pris ger högre provision...

   Radera
  2. Hur svårt är det att förstå att systemet är baserat på skuld? Möjligtvis kunde det ha fortsatt ett tag om belåningen gått lite långsammare men det hade slutat såhär ändå. Systemet måste bort, alla andra alternativ är idioti.

   Radera
  3. Bankerna har dessutom inte lånat ut något i den bemärkelsen dom försöker få det till. För att citera Corny: Punkt.

   Radera
 4. men hallå, mäklaren garanterade ju att priserna skulle fortsätta att stiga och den snälla bankmannen har ju gett oss amorteringsfria lån på 100% av köpeskillingen och till avgifterna för pantbrev och lagfart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.bilskojare.com/img/orginal/framework/teckningar/Halla_Halla.jpg

   Radera
 5. Hmm, brittiska banker har en exponering på USD 152 miljarder mot enbart Spanien enligt the Telegraph och ifall de brittiska bankerna igen drar på sig miljardförluster så rekapitaliserar brittiska staten dem för andra gången under krisen och hur reagerar den brittiska ekonomin på ytterligare en flodvåg utav digitala Sterling, eftersom BoE redan i flere års tid tryckt nya Sterling för att köpa statens Gilts och på såvis monetariseras brittiska statens skuldproblem. Och detta om hur bla brittiska ekonomin reagerar är av avgörande betydelse för lilla Sverige, ett exportberoende litet land med en befolkning som maxat kreditkortet för att få villa, Volvo och iPad.

  Ifall exportmarkanderna torkar ut, så garanterat nyanställer inte den svenska exportindustrin och kilometerfabriken kallar på Svenne Banan. Vad händer då Svenne efter detta sitter med skulder över öronen och inget jobb ?

  Tänk om Riksbanken sedan blir tvungen att höja räntan till den nivå som var normalnivå före krisen kom i dagen 2008.....

  SvaraRadera
 6. Om jag har 2 mille "på banken" i reella tillgångar och 1 mille i huslån, hur räknas det i statistiken ? Ingår jag då bland de som inte äger mitt boende även om jag faktiskt gör det ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du två mille på banken och en mille i huslån så hatar du pengar

   Radera
  2. Eller så älskar han banken!

   Radera
  3. Oroa dig inte.
   Du faller bort i felmarginalerna som "icke tillräknelig" så du ingår inte i någon statistik.

   Radera
 7. På åttiotalet belånade sig min farbror med 500 tusen (inflationsjusterat i dagens pengavärde ca 1 280 000) för att köpa ett nybyggd radhus i Uppsala. Idag är kåken "värd" ca 4 miljoner. Ett vanlig radhus, inget speciellt. Jag kommer aldrig att delta i detta vansinne. Jag ska sälja en obelånad trea i Uppsala efter sommaren pga arv. Den värderas idag till 1,4-1,6 miljoner. Det är vansinne. En vanlig trea, inget speciellt! Ok, låg hyra, men ändå! Vi har verkligen blivit fartblinda. Jag bor i småstad och här finns fortfarande bra lgh till rimliga priser, riktiga priser dvs utanför statussymbol, vanligt svenssonområde - men vi säljer också nybyggda lgh för 2 miljoner och uppåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg ang min farbrors belåning var att hans bekanta sa samma sak som idag, Vansinne =)

   Han skulle behövt belåna sig 3 ggr så högt för att motsvara dagens "vansinne" =)

   Radera
  2. Vansinnet är en effekt av Kinas öppnande under 90-talet, slavkraften drev ner priserna och vi importerade deflation till väst. Denna effekt kommer upphöra utan att västvärlden är beredd, många kommer fråga sig vad som hände.

   Kortsiktig nyliberal ekonomisk teori kommer bli smärtsamt i framtiden, jakten på kortsiktig profit kommer visa sig vara helt fel, men då är det för sent att backa.

   Asien kommer säga tack för all know how och stänga sina marknader för västprodukter. Sen sitter vi i skiten och lär få höra på idel bortförklaringar och gnäll.

   Vi spelar eliten i händerna utan att reflektera över framtiden. Många kommer se tillbaka på denna period och skaka på huvudet, det var en era då hjärnorna kopplades ur och man lät marknadsföring ta över alla beslut.

   Radera
  3. Och får man fråga ifall din farbror äger kåken eller bara är med i en BRF? Med tanke på att du påstår att du säljer en lägenhet (vilket jag inte tror på) så verkar du inte göra någon skillnad på att vara fastighetsägare och BRF-medlem.

   Ledtråd - en fastighetsägare betalar ingen hyra...

   Radera
  4. Nej, ja ska sälja efter sommaren. Ser ingen anledning till att dra igång processen nu. Hyran är billig att betala några extra månader. Lgh var inte min från början, men blev de efter arv. Mr Farbror äger fastighet - inte BRF.

   Radera
  5. Hade jag en bostad jag skulle sälja, så skulle jag sälja fort som fan.
   Allt tyder på att marknaden redan nu håller på och krashar.
   Kommer bli djävligt trångt på sälj-sidan framöver.

   Jag skulle då aldrig våga vänta till i höst. :)

   Radera
  6. Kristoffer: Och vad tyder på att det håller på att krascha nu? Det verkar tvärtom som att marknaden, i alla fall i Stockholm, har ganska bra fart just nu även om vissa objekt verkar svåra att sälja.

   Låneräntorna har dessutom sänkts ytterligare så lånecirkusen kan säkert hålla på ett tag till om inget dramatiskt händer. Speciellt då etablissemanget (Borg, FI, Riksbanken) sitter med armarna i kors och tittar på och tycker att allt ser bra ut.

   Radera
  7. Inget kommer att hända på ett tag. Jag sätter ut lgh i augusti då köparna är tillbaka efter semestern. Vi är snart i augusti. Jag är övertygad om att vi en dag kommer undra va fan som hände med myten "priserna ska bara upp upp upp". Men det närmaste året är det nog lugnt. Stora händelser sker ofta långsamt.

   Radera
  8. "Hade jag en bostad jag skulle sälja, så skulle jag sälja fort som fan.
   Allt tyder på att marknaden redan nu håller på och krashar"


   Tvärtom i 08 området.Går bättre än någonsin. Låga räntor och en urstark arbetsmarknad borgar för fortsatta uppgångar.

   /Realisten

   Radera
  9. 10:52

   Thank you. soulbrother!

   Radera
  10. "Nej, ja ska sälja efter sommaren. Ser ingen anledning till att dra igång processen nu. Hyran är billig att betala några extra månader. Lgh var inte min från början, men blev de efter arv. Mr Farbror äger fastighet - inte BRF."

   Men om man äger en fastighet så betalar man inte hyra för den. Eller var det så att din lägenhet är bostadsrätt medan farbrors hus är en fastighet?

   Radera
 8. Ska man skydda sig helt mot stora skuldnedskrivningar som troligen kommer, så borde man ju ha lika stora lån som tillgångar på banken då det troliga är att man
  kommer skriva ner tillgångarna också! Gissar att man gör Sbab till en bostadsakut och lyfter in de dåliga lånen där som staten får ta över.

  SvaraRadera
 9. Successivt behöver vi som samhälle göra tre saker angående bolånen:
  - Tak för hur mycket man får låna (tex 2/3 av marknadsvärdet)
  - Amortera från första dagen, inte fem års amorteringsfritt (som dessutom återkommer om du flyttar till en ny bostad inom fem år; med någorlunda täta flyttintervall slipper du då amortera alls)
  - Lånen ska vara återbetalda tills du går i pension

  Med sådana begränsningar skulle överpriserna på bostäderna minska och det skulle uppstå incitament att bygga till rimligare kostnader.

  F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som Tysklands system i grova drag..Tyskland är ett av få länder utan bostadsrace.

   Radera
  2. Och/eller, skrota bankerna och därmed spola den onödiga mellanhandskostnaden, ta tillbaka riksbanken och låt folk låna RIKTIGA pengar till riksbankens ränta om dom vill, därmed betalandes ränta till folket, inte till Herr Bankir.

   Radera
  3. Det förutsätter dock att riksbanken har några "riktiga" pengar, vad nu det är.

   Jag ser ingen anledning till att man inte skulle få låna av någon annan som faktiskt sitter på de "riktiga" pengarna (om de vill låna ut dem) - och jag ser ingen anledning till att om man sitter på "riktiga" pengar att man skulle få låna ut dem ifall man hittar någon som vill låna.

   Radera
 10. Hej cornu! Det är lätt att blogga när de flesta kunniga inte orkar korrigera dina misstolkningar. Ekonomins drivs i mångt och mycket av penning-cirkulationen, vilket en överflyttning skett från tidigare sparande i madrassen tills idag spendera med hjälp av lån. Detta är essentiellt för en växande ekonomi. Annars stagnerar den och konkurrensen ökar internationellt.
  Men med minskade natur-resurser (driver direkt ekonomin pga utebliven betalning, kvoten resurs/ekonomi är hög) måste ekonomin justeras, vilket vi idag ser med blk osv. Med andra ord, detta är ett korrekt perspektiv, sug på den:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej själv!

   Du ville antagligen komma fram till något som jag misstolkat men jag hittade faktiskt inget i din kommentar.

   Radera
  2. Misstolkningen är ju att penningcirkulationen behövs oavsett om det är bolån eller nåt annat, för att öka ekonomin som är positivt för Sverige. Du säger tvärtom? USA stimulerar på sitt sätt.

   Problemet är ju kvoten, vilket urholkar vår hälsa.

   Radera
 11. Men hallå, problemet är faktiskt att bankerna har möjlighet att låna ut pengar som de egentligen inte har. De borde vara tvungna att först tjäna ihop pengar som vilken knegare som helst, innan de kan låna ut något. Som det är nu så kommer det att sluta med att bankerna äger allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte skrota bankerna, ta över riksbanken och låta folk låna riktiga pengar till riksbankens ränta och därmed betala alla miljarder i ränta till sig själva?

   Radera
  2. Nej bankerna kan inte låna ut pengar de inte har. Det däremot de kan göra är att låna ut de pengar de lånat av dig (det som händer när de sätter in lånet på ditt konto - pengarna på ditt konto kallas ju inlåning). Det du kan göra sen är att ta ut pengarna - banken skall kunna betala ut det som du har på kontot med riksbankens sedlar och mynt.

   Radera
 12. Vi amerikaniserade vårt ekonomiska system 1985 i det tysta. Det ledde omeldebart till vår första bostadsbubbla. Nu har vi vår andra och mycket fetare bubbla. Det är så här för att Sverige är en demokrati. En demokrati är en politisk allmänning (dvs något som ingen äger eller är ansvarig för) där olika särintressen betar ner den underliggande nationen till en ekonomisk och social öken.

  Det är helt enkelt så här för att banker och finansinstitut vill ha det så här (de tjänar grova pengar på vår skuldmyntfot) och de har rejält med pengar att köpa lobbyister för. En lobbyist har tillgång till våra politiker 365 dagar om året, som väljare har du tillgång till dem en gång vart fjärde år och den tillgången delar du med miljoner andra väljare. De flesta i den svenska väljarkåren är svag eller medelbegåvade individer som bara kan förstå enkla problem och enkla lösningar. Kort och gott, räkna bara med bättring efter att dagens politiska system är kastat över ända och såväl särintressen som dumsvenssons är borta från styrspakarna. Det kommer dröja några decennier till.

  Det vi kan göra är att dokumentera dysfunktionen i vårt system (så att det inte råder någon tvekan om att det är sjukt) och skissa på hur ersättningssystemet bör se ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skuldmyntfot, där satt den. Like, +100, osv. Det är numer vad galenskaperna kallas. Så, låt debatten fortsätta, temat är:

   Hur kunde skuldmyntfot leda till en skuldförslavad värld och hur kan vi göra för att lösa det UTAN att behöva erkänna att skuldmyntfot i sig är problemet?

   Corny, vill du börja? Det här är crosstalk, så känn er fria att hoppa in när ni vill, det gäller även banktjänstemän eller direktörer såväl som Misesanhängare.

   Radera
  2. Vill dock poängtera att svenssons inte är obegåvade bara obildade. Det finns det också naturliga skäl till härrörandes både från vårt politiska system och skuldmyntfot.

   Radera
  3. Att döma av de akademiker som hänger på denna blogg så är utbildningssystemet lika sjukt som skuldmyntfot. Akademikerna är fanimej haveristerna.

   Radera
  4. # 12.46

   Svenssons är apor, likt resten av mänskligheten...

   Radera
  5. 12.46: Svenssons är troligen de mest naiva folket. Uppväxt i en skyddad verkstad där staten alltid tar hand om dig och inget ont kan hända. Det är bara att maxa risken för går det åt h-e så kommer staten och räddar dig.

   Kombinera detta med banker som vräker ut krediter så har du en riktig krutdurk som resulterat i tidernas största bostadsbubbla.

   Radera
  6. Det som kännetecknar en Svensson är att han är ignorant. Han är också ignorant om sin ignorans. Han är ovanpå detta också ointresserad av att bli upplyst. Han vill bara äta, knulla och ha det skönt. Tänka är jobbigt och det som är jobbigt är ohälsosamt.

   Han är vad det utvalda folket kallar för Goyishe Kup. Ger man Svensson politiskt inflytande, så kör han inom några generationer Sverige i botten, helt utan att förstå varför. En Svensson är inte intresserad av varför. Han vill bara veta hur. Vilken spak ska man dra i på jobbet? Vilken spak ska man dra i för att få huset man vill ha? Vad ska man tycka för att passa in? Han frågar sig aldrig varför man gör så och han vill inte veta varför. Försöker man förklara för honom blir han bara irriterad. Tycker man något annorlunda än vad som står i Aftonbladet eller DN så är man en extremist, oavsett logiken bakom ens åsikter.

   Kort och gott, man ska inte ge Svensson politiskt inflytande av samma skäl man inte låter barn hantera bilar och vapen. De kan skada andra och sig själva.

   Radera
  7. Haha. You made my day

   Radera
 13. Folket har inte råd med amortering... Många skulle bli tvungna till tvångsförsäljning.

  Det har gått för långt helt enkelt.

  Lite enklare saker behövs. Föreslår ta bort ränteavdraget och en höjning av eget kapital till 30%. För att först stoppa festen. Folket har redan druckit sig fylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle betyda att folk heller inte har råd med en ränteökning, ja är man så belånad upp över öronen har det verkligen gått för långt. Det finns väl inget smärtfritt sätt att lösa situationen för BLT, men att sponsra fler att hamna i denna ohållbara situation är inte speciellt smart.

   Radera
 14. Vi ska nog vara glada att euron inte infördes i sverige med tanke på svenne banans räknekunskaper: en villa till salu pris endast 500 000 Euro,(svenne banan) oj så billigt vilket klipp, det är bara att låna. Är säker på att vi hade haft en privat skuldsättning som hade varit 10x värre än nu.

  SvaraRadera
 15. Landsfadern Fredrik Reinfeldt och pippilångstrumpekonomen Anders Borg med sin kreditfinansierade tillväxtpolitik och vidlyftiga IMF-utlåning borde få dela på Ignobles ekonomipris. (Jag vet. Det heter Sveriges Riskbanks pris i ekonomisk pseudovetenskap till Ignobles minne.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse till 19:49:

   Landsfadern Fredrik Reinfeldt och pippilångstrumpekonomen Anders Borg med sin kreditfinansierade tillväxtpolitik och vidlyftiga IMF-utlåning borde få dela på Ig Nobels ekonomipris. (Jag vet. Det heter Sveriges Riskbanks pris i ekonomisk pseudovetenskap till Ig Nobels minne.)

   http://improbable.com/ig/winners/

   Radera