Cornucopia?

2012-05-20 13:02

Det hårda livet på landet

Maj har inte varit någon vidare månad, med oktoberväder och 1-7 plusgrader och ösregn. Odlingarna har knappt tagit sig pga bristen på värme, men man har åtminstone sluppit att vattna. Däremot stortrivs ogräset i sådant väder. Och sniglarna.

Men helt plötsligt blev det sommar med sol och över 20 grader från att för två dagar sedan varit sex grader och ösregn.

Rädisor och ogräs i drivbänk.
Inget annat att göra när det nu väl blivit sol och någorlunda torrt än att ta itu med där ogräset. Först kan man konstatera att zucchinin/squashen inte överlevt sniglarna, i övrigt bara dålig tillväxt, inklusive i drivbänkarna.

Potatisen har knappt tittat upp och det är någon vecka kvar innan den skall kupas första gången.

Ingen ruccola att äta än alltså, men rädisorna är snart färdiga att skörda om kanske en vecka.
Sparris och ogräs

Något annat som inte bryr sig så mycket om vädret utan kör på för säsongen är sparrisen. För första gången blir det lite egen sparris, med sparrispremiär ikväll.

Gott om sparris på väg upp och efter två år så sägs det nu vara fritt fram att äta den fram till midsommar.
Timjan. Här orkar inte ogräset upp
då timjan är en utmärkt marktäckare.

I övrigt har visserligen årets planterade kryddväxter, morötter och palsternacka tagit sig, men det går knappt att fånga på bild än så länge. Bättre är det med tidigare planterade perenna kryddor och löken. Höstens planterade vitlök från eget utsäde mår prima, även om förra årets vitlök faktiskt är slut sedan någon vecka och årets kanske enda inköp av vitlök blev verklighet.

Oregano och vitlök.
Oreganon är kanske lite "fusk" då den är baserad på fyra plantor inköpta på rean i höstas för 10:- styck hos Blommigt & Prickigt utanför grannbyn Hyssna. En av alla dessa butiker och caféer med hembageri som vi stackars boende på landsbygden har inom cykelavstånd om man nu inte promenerar till fastighetsgrannen delikatessbutiken för en fika istället.

Fast vi har egen övervintrad oregano i kruka också, men den ser lite stråigare ut än så länge.

Antagligen blir det någon form av grillat eget lamm till sparrisen ikväll. Med vitlök och med ett täcke av egen timjan, oregano och den vildväxande myntan man hittar överallt. Med förra årets potatis till gissar jag. Musikvalet får bli fågelsången.

Det hårda livet på landet.

Nu skall jag gräva om ytterligare en upphöjd bädd, plantera mer rödlök och squash, och börja med täckodlingarna av pumpa, majs, squash och sockerärtor.

Ingen form av ersättning har utgått till mig eller någon till mig närstående för detta inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. häll upp ett glas öl till sniglarna, har märkt att de gillar det bättre än plantor plus att de dör en ganska lycklig död.

  SvaraRadera
 2. Tycker du ödslar energi på växter som inte ger mycket till avkastning. Har du funderat på Papaver Somniferum?

  SvaraRadera
 3. Varför inte Willys,Coop,Ica eller City Gross istället ???? Stackars dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus 6THlx2012-05-20 23:00

   Går säkert att fiska fram en rad rationella argument varför detta är bättre än City Gross.

   Men behövs det rationella argument? Bara känslan av att äta något man själv odlat fram räcker så det blir över.

   Livet är härligt.

   Radera
 4. Nae, växt har det gjort dåligt de senaste veckorna. Till och med i växthuset har allt stått stilla.

  Det blir nog till att göra om hela gurksatsningen på nytt (inne torkade plantornas blad och ute i växthuset ruttnar dem), men tomater och chili har i alla fall överlevt.....

  SvaraRadera