Cornucopia?

2012-05-10 09:37

Demografiska trender och bostadsbubblan

Det kan vara intressant att titta på Sveriges demografiska utveckling i relation till bostadsbubblan. Man kan anta att bostadsmarknaden påverkas av storleken på ungdomskullarna såväl som antalet pensionärer.


Nu gör jag ett antal antaganden och grova generaliseringar här, som man kanske borde leta reda på fakta om. Men en sanning är att svenskarna flyttar hemifrån tidigast i EU, vid 21 års ålder, vilket också innebär ett inträde på bostadsmarknaden.
Skillnad i antal 20-30 år och
antal 65 - 75 år

Samtidigt kommer svenska pensioner fortsätta att falla eftersom vi nått tillväxtens gränser i västvärlden samtidigt som fler och fler överlever till pensionsåldern, trots att var sjätte man och var elfte kvinna dör innan 65 års ålder. Vi har byggt upp pensionssystemet på den naiva tron om evigt stigande marknader och börser, men sådan är alltså inte verkligheten. Fallande pensioner kommer leda till ett säljtryck hos pensionärerna, inte bara på börsen, utan även på bostadsmarknaden.

Ett sätt att titta på detta är att jämföra förstagångsköpare i ålderskullarna 20 - 30 år med ålderskullarna 65 - 75 år. Här är skillnaden hårt fallande men stabiliserar sig runt 2023. Om det är så att de äldre träder ur köpemarknaden för bostäder i den åldern så är alltså antalet tillkommande Svarte Pettrar i relation till detta fallande. 

Samtidigt kan man ju konstatera att trots fallande siffror, undantaget 2006 - 2007, så steg bostadsmarknaden under 2000 - 2007 innan fallet inleddes. Kanske får man istället ett dubbelt tryck på bostadsmarknaden när pensionärer vill ha mindre bostad, samma bostad som attraherar förstagångsköparna? I så fall faller summan av 20- till 30-åringar och 65- till 75-åringar runt ca 2015 och trycket på mindre lägenheter börjar minska.
Skillnad i antal 20-30 år och
antal 31-41 år

Ett annat mer säkert fenomen är att förstagångsköparna bildar familj och vill ha större bostad i säg åldern 31 - 41 år. Sedan sitter man en längre tid på sin större bostad, ofta till barnen flyttar hemifrån och säljer alltså kanske inte förrän just vid pensionsåldern.

Så det är intressant att jämföra dessa två åldersgrupper, 20 - 30 år och 31 - 41 år.

Då slog tvärt om en negativ balans om 2010, där antalet i åldern 20 - 30 år blev fler än antalet 31 - 41. Här kan man ha en möjlig förklaring till att villapriserna faller betydligt hårdare än bostadsrätter än så länge. Trycket från nya Svarte Pettrar ligger på lägenhetssidan med en topp runt 2015. Det kommer alltså inte större kullar på bostadsmarknaden under det innevarande decenniet, vilket kan ge ett stöd till bostadsbubblan. Men runt 2015 så faller alltså trycket på förstagångsköparobjekten. Istället kommer trycket på villamarknaden i åldern 31 - 41 år att successivt öka och toppa runt 2025.

Frågan är om inte olika demografiska trender tar ut varandra, när man även tittar på pensionärerna här. Istället blir det avgörande även fortsatt svenskarnas tillgångar till amorteringsfria krediter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

60 kommentarer:

 1. Skriva ett inlägg om demografiska trender utan att ens nämna invandringen, som beräknas uppgå till långt över 100 000 personer bara i år? Jag lägger inte in några värderingar om den förda politiken för den sakens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet, nasse vill inte ha tillbaka många av dom hemåtvändande svenskarna, för dom har ju fått kulturella influenser utifrån.
   Detta är trots allt den största invandrargruppen, och samtidigt kompenseras den av att många sticker utomlands också så räkna med halva siffran. Dom största invandrargrupperna i Sverige är finnländare och irakier. Sedan är det Bosnier m.m.

   Radera
  2. Det är en sanning med modifikation. Tror du på allvar att alla som benämns hemvändande svenskar heter Eriksson och Karlsson?

   En stor del kan antas vara folk med utländsk härkomst, med svenskt medborgarskap, som bott utomlands i sina gamla hemländer under en period och nu återvänder till Sverige. Tex pga barnafödsel eller annan vårdkrävande insats, likt många svenskar som bor utomlands gör.

   Det är dock omöjligt att kontrollera sånt då statistiken inte är till för att klargöra hur det ligger till utan snarare att dribbla bort fakta som inte känns bekväma eller, som i det här fallet, för att finta folk att tro att alla hemvändande svenskar faktiskt är svenskar.

   Radera
  3. Så du hävdar att invandring skulle kunna ha betydelse för fastighetspriser? Precis lika galet som att den europeiska invandringen till USA skulle påverkat fastighetspriserna där, tycker det låter helt orimligt. Vi har dock liknande netto-invandringsnivå per capita som USA då.

   Radera
  4. Anonym2012-05-10 10:34

   Så du tror inte att en till två miljoner människor har betydelse för bostadsmarknaden? Sök bland blogginläggen.

   Utan invandring vore befolkningen drygt sju miljoner, om det som statistiken säger att utlandsfödda är 17% och deras barn förra i Sverige är ganska många.

   Radera
  5. Anonym2012-05-10 10:42

   Nej du har gått på en myt, synd att Ullenhag missade den. Att många flyttar till ett ställe kan inte påverka priser, det är därför vi har samma priser i städer som i norrländsk landsbygd.

   Radera
  6. En svensk är en svensk för att han/hon har svenskt medborgarskap, inget annat.

   Radera
  7. Anonym2012-05-10 11:11

   Jag håller inte med dig. Min pappa kommer alltid att vara utländsk i mina ögon. Han bor i Sverige, han talar svenska, han har svenskt medborgarskap men han är inte svensk.

   Radera
  8. Invandringens trender och åldersfördelning och medföljande födseltal ingår i SCB:s befolkningsprognoser. Som påtalats skulle befolkningsfördelningen se helt annorlunda ut annars. Så invandring ingår i de demografiska trenderna ovan.

   Radera
  9. Jag skrev inlägget 10:08

   @Daniel

   Invandringen består mestadels av hemvändande svenskar? Det tog tre ord av ditt inlägg innan ordet "nasse" dök upp. Det är precis sån´t som gör att jag har mer tilltro till Åkesson än Ohly och Reinfeldt. Oviljan att ens sakligt debattera invandringen.

   Visst är det så att ökad befolkning påverkar bostadsmarknaden i Sverige. Om vi så hade 100 miljoner människor här utan ett öre på fickan så kan dessa naturligtvis inte köpa någon bostad. Sant. Men, nu är det så att folk lånar till bostad och "white flight" skapar efterfrågan på bostäder i attraktiva områden. Samtidigt frigörs hyresrätter i områden som anses mindre attraktiva där ett betydande antal invandrare bor. I dessa hyresrätter kan man sedan placera bl.a. nyanlända flyktingar. Du kan se detta mönster av svenskarnas flykt från invandrarområden sedan 70-talet. Område efter område fylls på med utlänningar. Denna politik skapar också denna ständiga efterfrågan på nybyggda bostadsområden, med högt belånade svenskar och skuldfria invandrare i hyresrätter. Nu har ju en och annan pizzabagare iofs blivit rik och kan därför köpa sig något bättre.

   Radera
  10. Anonym2012-05-10 11:11

   Håller med dig, flyttar jag till Gambia, så vill jag ses som gambian, annars skulle jag bli skogstokig och rasistanklaga alla som tycker annorlunda.

   Iofs en debatt som inte har med ovan nämnda att göra.

   Radera
  11. Jag förstår inte vissas argumentation om att ifall vi slänger ut alla invandrare så frigörs bostäder åt svenskarna.
   Om man tar området Gårdsten, så är det byggt för att invandrare ska bo där, det bodde invandrare där från början och hur mycket sd skulle önska så vill inte svenskar bo där om dom inte tvingas dit.
   Idag finns det hus för 1,5-2,5 miljoner där, tom ganska många men fortfarande vill folk inte köpa dom.

   Radera
  12. Daniel2012-05-10 12:26

   Det är väl ingen som sagt att vi ska slänga ut all invandrare här på bloggen? Först kallar du en person för "nasse" för att sedan hävda att folk sagt att vi ska slänga ut alla invandrare. Kan du inte vara lite sakligare?

   Radera
  13. @Anonym. det händer att folk här tycker att alla utlänningar ska ut för att frigöra bostäder, att bostadsbristen aldrig hade funnits, om det inte hade varit för att vi hade tagit emot en massa invandrare.

   Sedan så är denna argumentation sprungen från SD, som är ett parti sprunget från nazismen, men precis som v slutade kalla sig kommunister 1990 så ar också sd slutat kalla sig nazister. Men då vissa på högersidan gärna kallar vänsterpartiet för kommunister så är det ju bara rättvist att kalla sverigedemokraterna för nazister...
   Eller ska det vara olika pekpinnar beroende på vilken sida man står på?
   Sedan är det alltid trevligare om folk skriver åtminstånde ett förnamn. det ser trevligare ut och man döljer ändå inget genom att välja anonym, både staten genom alliansens samt blogginnehavaren vet ju ändå vem du är.

   Radera
  14. Du vill bli kallad kommunistfitta eller liknande? Är det det det handlar om? Eller kanske vi alla borde hålla oss till en saklig nivå och sluta upp med idiotiska förolämpningar åt alla håll. Bara en konstig idé jag fick när ämnet kom upp...

   Radera
  15. Det går ej att kalla SD nazister då de har massa judar i partiet. Exempelvis Ekeroth.

   Radera
  16. Daniel2012-05-10 12:54

   Jag vet det mycket väl att jag inte är hemlig i den benämningen. Men man kan outa sig själv inför vänner som också läser och skriver på bloggen. Det är inte lika kul så jag brukar skriva anonymt i känsliga ämnen eller diskussioner och med ett annat nick i mindre känsliga ämnen.

   Vilken argumentation är sprungen från SD, jag fattar inte vart du vill komma. Det är bara du som skriver nasse och släng ut alla invandrare. Sen när jag ifrågasätter det så börjar du prata om att det är sprunget från SD. Vad har det med någonting att göra. Ingen annan än du svamlar ju om det, du skapar sammanhang och förutsätter saker som inte finns där. Sen börjar du prata om V och kommunister.... man tar sig för pannan.

   Följande var jag.

   Anonym2012-05-10 10:31

   Det är en sanning med modifikation. Tror du på allvar att alla som benämns hemvändande svenskar heter Eriksson och Karlsson?

   En stor del kan antas vara folk med utländsk härkomst, med svenskt medborgarskap, som bott utomlands i sina gamla hemländer under en period och nu återvänder till Sverige. Tex pga barnafödsel eller annan vårdkrävande insats, likt många svenskar som bor utomlands gör.

   Det är dock omöjligt att kontrollera sånt då statistiken inte är till för att klargöra hur det ligger till utan snarare att dribbla bort fakta som inte känns bekväma eller, som i det här fallet, för att finta folk att tro att alla hemvändande svenskar faktiskt är svenskar.

   Anonym2012-05-10 11:13

   Jag håller inte med dig. Min pappa kommer alltid att vara utländsk i mina ögon. Han bor i Sverige, han talar svenska, han har svenskt medborgarskap men han är inte svensk.

   Anonym2012-05-10 12:33

   Det är väl ingen som sagt att vi ska slänga ut all invandrare här på bloggen? Först kallar du en person för "nasse" för att sedan hävda att folk sagt att vi ska slänga ut alla invandrare. Kan du inte vara lite sakligare?

   Radera
  17. Uhm, nazister behöver inte automatiskt hata judar. De är NATIONALSOCIALISTER, det innebär inte per automatik att de måste gasa judar eller liknande, det är bara propaganda och lögn.

   Radera
  18. Godwins lag in action, redan i inlägg två (Daniel 2012-05-10 10:26). Skrämmande, men så symtomatiskt för hur det brukar se ut.

   Radera
  19. Re Anonym2012-05-10 13:08

   Då heter det inte nazister. Då är man rasist. Hela naziideologin går ju ut på att utrota judar för att de var de som förstörde Tyskland och världen...

   Radera
  20. Det där är inte helt sant. Kag sympatiserar inte med nazism så det är förstått men... Det går att hitta fakta som visar att Hitler finansierades av låt oss kalla det zionistiska intressen. Det går också att hitta saker som tyder på att målet inte var utrotning av judar, utan att deportera dem till det som sedan blev Israel. Visst ok, historierevisionism, glöm detta inlägg, det är att betrakta som trams.

   Radera
  21. Kan inte ni vänster-troll diskutera nazism på någon expo-blogg.

   Radera
  22. @ Daniel

   Det var jag som skrev inläggen 10:08 och 11:27.

   Jag har varken sagt eller menat att bostadsfrågan skulle lösas genom att kasta ut utlänningar. Det är din (miss)tolkning.

   Vad jag menar är att om inte svenskarna flytt/flyttat undan områden med billiga HR (där många invandrare bor), utan istället belånar sig för att bo i BR/radhus/småhus alt. svindyr nyproducerad HR, så hade de inte funnits speciellt många lediga bostäder för dagens inflöde av invandrare med mindre än jättelika statliga/kommunala projekt med nybyggande av nya hyresrätter(jämför miljonprogrammet).

   Idag är bra skola åt barnen och social trygghet det vikigaste för många svesnkar, och det köper man. Med lånade pengar. Så visst driver det upp priserna på bostäder i attraktiva områden. Annars skulle ju en BR i Botkyrka och Enskede kosta lika mycket.

   Radera
  23. Snälla kissvänstern, sluta spamma här!

   Radera
  24. Anonym 2012-05-10 11.13 som svarade angående medborgarskap.
   Att vara svensk är inget man tycker. Det enda som gäller är medborgarskap. Övriga diskussioner om ursprung etc har noll och intet värde i denna fråga.

   Radera
  25. Anonym 2012-05-10 17:28
   Om Jimmy Åkesson flyttar till Gotland så skulle det kunna ta viss tid innan Gotlänningarna såg honom som Gotlänning. Visst, just du skulle se honom som Gotlänning dag ett, han bor ju där, men frågan är då om det är din tolkning eller gotlänningarnas som är den rätta?

   Radera
  26. Anonym2012-05-10 17:28

   Medborgarskap är en papperslapp, ett juridiskt dokument som styrker din nationalitet. Den har noll och intet att göra med vad du identifierar dig själv som och vad andra identifierar dig som.

   Med det sagt tycker jag det är lustigt att folk så hårdnackat försvarar folk med utländsk bakgrund som varande svenskar. Hade jag och min fru arbetat i Kina och fött vårt barn där så hade jag knappast identifierat mitt barn som kines utan som svensk. Alldeles oavsett om det barnet fick kinesiskt medborgarskap eller inte. Detta tror jag de flesta anser vara rimligt. Men när det kommer till utlänningar i Sverige snubblar man över varandra för att få privilegiet att kalla de svenskar.

   Min far är fortfarande inte svensk, varken i sina egna, mina eller andras ögon och det är inget konstigt med det.

   Radera
  27. Nationalism är en nymodighet. Antar att detta gör er förvirrade.

   Radera
  28. Kan inte alla SD-barn hitta en annan lekplats?

   Radera
 2. Man kan ju numera ta ett räntefritt amorteringsfritt lån som pensionär med huset som säkerhet. I praktiken så säljer man ju huset men får bo kvar där livet ut. Sedan kanske detta är lite förskönande men ändå.

  SvaraRadera
 3. Just nu känns det extremt vanskligt att ens göra några demografiska prognoser för Sverige i framtiden. Anledningen är naturligtvis mycket stor invandring från länder där kultur och tradition handlar om att ha mycket stora familjer.

  Jämför vi med invandringskullarna från 1980-talet eller 1990-talet så är det känt att kvinnor i Somalia har dubbla födelsetalen jämfört med Iran eller Bosnien.

  Sen om det är positivt eler negativt för Sverige är en annan fråga som vi inte ska ta här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra kära journalisters fel som inte kommer ge sig förrän de gjort nästan alla i sverige till (i deras ögon) fascister.

   Jag säger, skit i dessa miljöpartister, vänsterpartister och folkpartister, diskutera för och nackdelar med vår invandringspolitik på ett öppet och normalt sett.

   Radera
 4. Nu har Rockan sålts! Priset blev 1,7 miljoner kronor.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=5101280

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte vi kommer att få se ett massfall av priser över hela linjen, utan en mer differentierad prisbild istället. Proppen orvar kommer sälja sina villor och flytta in i 3:or i innerstan. Vissa attraktiva mellanskiktslägenheter kommer alltså inte falla lika mkt som villor i storstadsområdena (även om de naturligtvis kommer att minska i värde).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, det finns ingen ände på förklaringar till varför det ska fortsätta gå upp i innerstan. Jag misstänker att innerstan till stor del befolkas av unga karriärister med ovanligt hög belåning snarare än att innerstan är något slags unikum som stiger när allt annat faller.

   Radera
 6. Cornu, borde inte du gräva ned dig i skilsmässostatistik och vilken påverkan den har på bostadspriserna. Med 60% singelhushåll i Stockholm skulle inverkan på bostadspriserna förmodligen bli enorm om utvecklingen gick mot mer "normala" nivåer i Europa på 40-45%. Kanske är det inte bostadsbyggande och högre utbud som gör skillnad, utan parterapi och lägre efterfrågan.

  /Z

  SvaraRadera
 7. Pensionerna verkar bara falla och kommer snart att vara nere på kaffepenganivåer. Medan hyrorna bara stiger och stiger. De enda billiga är ungdomslägenheter. För pensionärsbostäder är det fantasihyror som ännu delvis hålls uppe av bostadsbidraget. Bara de rikaste kommer att ha råd att efterfråga dessa lägenheter. Så det blir familjen som får ställa upp. Annars någon form av kollektivt äldreboende jag såg i Thailand för några år sedan. Tio gamla i ett sovrum med kollektiva matsalar och hobbyverkstäder. Så det friställs nog en massa lägenheter om den ekonomiska utvecklingen fortsätter i samma riktning. (Läste förresten igår att grekerna har fått halverade löner medan hyrorna inte alls sjunkit. Konstigt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju på vilka grupper som fått halverad lön och hur mycket det kostar med underhåll mm. Även om dina hyresgäster har fått halverad lön så kanske underhållspersonalen samt materiel fortfarande kräver samma som tidigare, då kan du inte halvera hyrorna bara sådär utan då ser du till att få de hyresgäster som kan betala för sig så att du kan hålla den standard som varit tidigare.

   Radera
 8. @ Daniel

  Jag tror det är samma Daniel som härjar på Yimby Göteborgs kommentatorsfält.

  Det är intressant att du som vänsterkille fortsätter att förneka existensen av "white-flight".

  SvaraRadera
  Svar
  1. nop, hänger inte på den sidan. men white-flight är ett intressant fenomen. det är alltså svenskar som vill bo segregerat, men man hittar det fenomenet i det mesta, folk som är rädda för det okända.
   Själv är jag socialliberal, men det är ju att vara vänster nu för tiden...

   Radera
  2. Nej white-flight handlar om att man väljer bort det kända.

   Sen är det ju inte "svenskar" som uppfunnit segregerat boende, samma fenomen finns ju bland invandrarna själva. Man måste vara mångkulturnaivist för att tro något annat.

   /F

   Radera
 9. I diagram 2: Är kurvornas beteckning omkastad?

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Hur gjorde du? Jag hittar inte hur man lägger in länkar. Såg det en gång för länge sedan, men inte nu längre.

   Radera
  2. Vanlig HTML: <a href=""></a> Men skitplattformen blogger borde saklart se http:// och automatiskt lanka...

   Radera
 11. Det var ett ävla tjatande om bostadsbubbla. Har du inget annat liv ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att det rasslar till ganska fint i reklamintäktslådan varje gång folk förfasas över stigande/rasande bostadspriser här... Så varför inte mjölka ur så mycket det går?

   Radera
  2. Ja, sticka huvudet i sanden är ju bättre än att uppmärksamma samhällsproblem...

   Radera
 12. Många bittra och sura BLTs som hugger på Cornu, kanske har ni nu en upplevelse likt de bakom järnridån som trodde att det var väst som var fattigt? Att komma på att man levt i en lögn tar hårt på psyket..

  //Ej BLT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu börjar jag på allvar ruttna något fruktansvärt på den här mentaliteten Corny skapat. Bolånekollektiv och bolånetorskar hit och dit. Mänskligheten är sjuk. Faktum är att flertalet är olyckliga utan att kunna förstå varför. Genvägen att blåsa upp sitt ego genom att glädjas åt andras olycka verkar populär här. Det kanske funkar att må bättre om man kan hitta andra som varit dummare än en själv, någon mer misslyckad stackare? En av dom där idioterna som inte förstår hur kreditsystemet fungerar och blir dess offer. Låt oss alla som inte är bolånetorsk se ner på avskumet, dom där äckliga skuldslavarna! Tvi, fyfan! Låt oss sedan varva med att läsa inlägg om börsen och finansmarknaden där vi alla vill vara framgångsrika höjdare och låt oss bortse ifrån att dessa marknader också är pyramidspel där någon måste bli svarte petter. Har vi misslyckats där så låt oss ljuga och efterkonstruera svindlande affärer.

   Vem blir först med att påstå att jag är bolånetorsk?

   Radera
  2. Jag brukar påtala att börserna och marknaderna också är pyramidspel, men, men...

   Radera
  3. Så varför inte hitta på en term för de som förlorat pengar på dina "tips" på börsen? Cornytorsk, Cornykollektivet? Spekulation är ok i ett fall men inte det andra? Eller är det bara ok om man tillhör en av de få vinnarna? Är det bättre att spekulera på börsen med förhoppningen att någon annan ska vara en större idiot och förlora istället för en själv? Jag tycker nog det förtjänar något nedsättande namn. Har du något bättre än cornytorsk?

   Radera
  4. Hehe den tog där den skulle, känsligt detta ämne, många uppblåsta tuppar..

   Radera
  5. Jag antar att du är herr Ej BLT baserat på att du avslutar din mening med två punkter. Jag tror du just bevisade poängen 18:16 försökte få fram.

   Radera
 13. Cornu: Får jag föreslå att du i fortsättningen på denna blogg inte skriver rubriker/innehåll där invandring blir en ofrånkomlig del av ämnet?  EU

  SvaraRadera
 14. Hej Cornucopia?,

  Vet inte om det diskuterats innan hurvida arv bidrar till allt högre bostadspriser?

  Antagligen vet en del av fastighetsköparna idag att man i framtiden kommer att ärva ett skulfritt boende (så länge födelsekvoten för kvinnor är en bit under 2, i genomsnitt till och med högre än en bostad för varje förldrapar). Om allt annat är lika, dvs. köpkraften av inkomsten, vanan att disponera samma procent av inkomsten på mat, resor, bilar mm, ökar det så kallade sparandet med mer än ett bostadsvärde per generation.

  Givetvis finns det en del villkor som måste uppfyllas, bland annat kommer samma "samhällsklass" i form av barn till föräldrar med ett skuldfritt boende ha råd att köpa även de en bostad. Medelåldern vid barnafödseln är en bit över 30 vilket ger samma antal år i utrymme att amortera sitt bostadslån till nästa generation ska köpa hus.

  Skillnaden för två generationer är att man kunde vara förstagenerationsköpare och inom rimlig tid betala av sitt boende.
  Men om denna teori har substans är det barn med föräldrar som äger skuldfritt boende som gör det enbart i framtiden.

  Vad tror ni/du?

  Förövrigt tack för en fantastischen blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är en sådär 55-60 år när man ärver. Jag tvivlar starkt på att så många fastighetsköpare alls tar någon hänsyn till det.

   Radera
 15. Cornucopia

  Intressant övning. Men. Du har själv visat att inflyttningen inte är drivande bakom bostadspriserna (avfolkningskommuner har också haft ökade huspriser). Mao så är det inte volymen bostadsintressenter prisdrivande och det bör ju även gälla generationskullar. Det är hävstången på kreditmarknaden som sätter prisnivån.

  SvaraRadera
 16. Syntetiskt låga räntor och spekulation har drivit upp bostadspriser. Status är en form av spekulation, själv bor jag strax söder om söder i sthlm. En 4:a här kostar ca 2 800 000' en 4:a på söder kostar ca 5 000 000' alla bekanta höginkomsttagare betalar hellre mellanskillnaden på över 2 mille för statusens skull, "vi vill ha nära till cafeer och restauranger" säger man. Att sen 2 milj skulle kunna resultera i ett helt livs taxiresor och krognotor och låtsas man inte om, förövrigt är det närmare från Årsta till skanstull än det är från högalid till skanstull. Ingen typ av argument håller, varken årsta eller farsta är precis överbefolkat av muslimer.

  All statistik (jag menar verkligen all) visar att ett normalt pris att betala för en bostad är 10 - 15 gånger årshyran, exakt samma du bör betala för en aktie ( då talar vi om p/e tal, roi, kassaflöde, mm, så det blir lite mer komplicerat iofs.). Cornucopia har talat om detta i flera tidigare nlägg. Knappast någon slump att utländska riskinvesteraren sammantaget ser en bubbla men att ingen här gör det, bostadsmarknaden är ett chickenrace och jag är mycket glad att jag inte deltar.

  .../sjodan

  SvaraRadera