Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-05-04 12:33

BLK är lönsammare för Wallenstam än kontor

Allting går i vågor. Det visar sig nu att det blivit lönsammare för fastighetsbolag som Wallenstam (OMX:WALL B) att konvertera tidigare kontorsfastigheter tillbaka till lägenheter och sälja dessa till bolånekollektivet, än att hyra ut dem till marknadsmässiga kontorspriser. Detta borde mana till eftertanke hos BLK.


Vi som bott i Göteborgsområdet i några decennier har sett förändringarna. I det centralaste Göteborg innanför vallgraven, nu av EU erkänd landsbygd, dominerade fortfarande under första halvan av 80-talet bostäder, mestadels hyresrätter. Däremot byggdes successivt hyresrätterna (med undantag) om till kontorsfastigheter istället, eftersom man därmed kunde ta ut marknadsmässiga hyror. Men nu svänger pendeln alltså tillbaka. Kontoren byggs om till bostadsrätter och säljs till BLK, vilket är lönsammare än att hyra ut dem till företag.

Wallenstam har nu två sådana projekt. Dels ett projekt vid själva vallgraven och dels något man påstår är Göteborgs finaste adress i en köpeartikel (eller hur det nu fungerar i Muteborg) hos lokalblaskan Stampen/Göteborgs-Posten. Retoriken och upplägget påminner väldigt mycket om den som gällde för sedermera katastrofföreningen Hasselbladska Huset, komplett med (påstådd) finkroglokal i huset, även om profitören i det här fallet är en annan. Lyxrenovering av anrik fastighet som sedan dumpas på folk med alldeles för goda krediter för att läsa en ekonomisk plan, eller som tror att en etta på 22 m2 för några miljoner och med en femsiffrig månadsavgift är vad som krävs för att få ligga.

Finns en någorlunda personlig anekdot här om denna adress Lilla Torget 1. Tidigt 80-tal hade jag en klasskamrat vars farmor bodde i en hyresrätt näst högst upp i det huset (eller var det mitt emot, är lite osäker). Som sedan blev kontor. Och nu blir bostadsrättsklubb med en lägenhet för 17 MSEK. Wallenstam säger sig ha 900 intressenter till klubbens 55 lägenheter, men man kan ju ändå undra varför de i så fall måste ha en artikel i GP. 

För övrigt så ser finishen vägg-golv riktigt illa ut på ett av fotona i GP:s artikel. Skall man hosta upp 17 MSEK bör man nog ställa lite större krav än stora hål i skarven väggpanel och parkett.

Wallenstam är ett vinstdrivande företag. Att förvandla prima kontorsaddresser i centralaste bonn-Göteborg till bostadsrättsföreningar borde väcka en del eftertanke hos BLK om prisnivåerna. Återstår att se om den ekonomiska planen ser ut som för Hasselbladska. Det finns bara en part som skrattar hela vägen till banken här, och det kommer inte vara de som skaffar medlemskap i bostadrättsklubben Lilla Torget 1.

Google Streetview över Lilla Torget 1 nedan.Visa större karta
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Precis när folk har börjat lära sig och ta till sig BLT så börjar Cornucopia med något annat.

  SvaraRadera
 2. Vad skall vi med kontor till i innerstan när det snart inte finns några arbeten? Wallenstam är förutseende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, folk vill väl bo lantligt och företag vill väl inte hyra kontor ute på landet:)

   Radera
 3. BoLåne Konsumenter?
  BoLåne Kollektivet?
  BoLåne Knarkarna?
  BoLåne Kompisarna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om blt betyder bolånetorsk så är nog blk en bolånekarp?

   Radera
 4. "Man, money ain't got no owners, only spenders" - Omar

  SvaraRadera
 5. Inte en stavelse till om Bonn-Göteborg! Vi är Lilla London och har horisonten i väster. Annat än Fjollträsk som får nöja sig med ett grodhav som lätt korsas av det Ryska Marininfanteriet. Innan fjollträskborna fattat vad som drabbat dom är vi halvvägs till friheten i Väst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så talat en äkta bonläpp :)

   Radera
 6. Nåja, vad gäller finkrogen ligger den redan där om jag inte missminner mig, d.v.s. det är inte ett löfte om att det skall öppna en i framtiden. Fast allra roligast var Stampenartikeln om att riktigt dyra lägenheter är "konjunkturoberoende".. yeah right. Berätta det i Tokyo.

  SvaraRadera
 7. Anonym 06:55, jag visste det!!! Har alltid misstänkt göteborgarna för att vara fegisar och flyr så fort det blir motigt.... :-) nu alltså bekräftat!

  SvaraRadera
 8. Liknande ombyggnationer (kontor->bostäder) förekommer på flera andra håll i landet, bl.a. i Stockholm, så det är ingen unik företeelse. Bör väl rimligen vara ekonomiskt fördelaktigt (åtminstone på kort sikt) att bygga om och sen hämta hem hela vinsten på en gång istället för att hyra ut. Eftersom företag sällan köper hela fastigheter så är det väl självklart en god idé att bygga om och sälja som bostadsrätter?

  SvaraRadera