Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2012-05-21 14:20

Blankning av Facebook på gång

Många vill blanka (eng short) (Reuters) den sittande fågeln Facebook (NASDAQ:FB), men få är kallade. Initialt kan det vara svårt att få tag på aktier att blanka denna bubbla och sitter man t ex i en kapitalförsäkring så kan man inte blanka utan får förlita sig på derivat. Glädjande nog så är negativa derivat på gång meddelar RBS svenska ombud SIP Nordic.


Från första dagen hade RBS sk Minilongs för Facebook, då dessa är enkla att konstruera. Det räcker för utfärdaren att kunna köpa in aktier. Men för minishorts behöver man ha tillgång till blankning av aktier i Facebook, plus att man vill se att volymen i handeln kommit igång för likviditet.

SIP Nordics John Lönnqvist säger att RBS kommer ha minishorts tillgängliga för Facebook nästa vecka. (Sedan kan man ju tycka att RBS kan låna ut sina egna aktier som är underliggande för minilongs till underliggande blankningar för minishorts, men det kanske finns något finstilt där någonstans...)

Så det gäller att ge sig till tåls några dagar till. Samtidigt kan ju Facebook-aktien skickas uppåt när indexfonder börjar ta positioner i aktien så det kanske inte är akut att ta negativa positioner. Man skall också komma ihåg att bubblor är irrationella och alltså kan pumpas upp ytterligare. Sedan vill man kanske också har några fler dagars trading kring aktien under bältet för att se hur handeln uppför sig och få bättre underlag för intradag teknisk analys.

Man skall också komma ihåg att banker som Morgan Stanley (Bonnier/DI.se) stödköper bubblan för att inte tappa ansiktet, därav den stenhårda spärren på 38 USD i fredags. Så det är en bra nivå att avsluta negativa positioner man tar högre upp så länge stödköpen fortsätter.

Men alla ni (och ni är många som undrat) som letar efter negativa derivat för Facebook och inte vill försöka blanka själva, ge er till tåls en vecka till. 

Om en dryg timme börjar handeln igen, så var beredd med popcornen. Så här kul har inte Facebook varit någonsin förr!

Tillägg: För er som undrar varför Facebook är en bubbla, så är nyckeltalsvärderingen ca 4-5x så hög per Google, för ett företag som tjänar 1/11-del per användare jämfört med Google (länk). Dessutom har Facebooks användartillväxt börjat mattas av. Antingen måste man 11-faldiga reklamintäkterna per användare eller så måste man elvafaldiga antalet användare och eftersom 1/7 av alla redan använder Facebook är det alltså inte möjligt att försvara värderingen ens om alla anslöts till Facebook från födseln. Facebooks affärsmodell motiverar inte börsvärdet. Men som sagt, bubblor är irrationella och kan blåsas högre, men att köpa Facebook är inte en investering, det är spekulation i att det finns någon som är ännu mer korkad än du själv och vill betala ännu mer för skiten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Kanske har du skrivit om det tidigare (läser bloggen sporadiskt), men varför är egentligen Facebook en "sitting duck" som självklart ska blankas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill bara börja med en korrektion. Det finns kapitalförsäkringar som tillåter blankning upp till eget kapital + 400%. Bla Victory Life men även de finare varianterna som kräver större kapitalinsats.

   Om facebook:
   De kan inte öka så mycket mer.

   De har 900 miljoner användare av 2,3 mdr internetanvändare. Majoriteten av intäkterna kommer från rika västländer och tillväxtpotentialen finns främst i fattigare länder med låga intäktsmöjligheter per användare.

   Alltså kommer intäkterna per användare att minska. Till det har även användartalen slutat växa.

   Det bästa som kan hända facebook är att resterande 1,4mdr internetanvändare skaffar facebook samtidigt som ARPU inte sjunker. I det fallet har man ett P/E som är 30... Och det förutsätter att alla med internet skaffar facebook och att indierna ger lika bra intäkter som Tyskarna per användare...

   Räntan på inkomsten (om vi inte ser en vettig konkurrent de kommande 10-15 åren) är låg även i drömscenariot. (<5%)

   Radera
  2. Men sen har vi ju den lilla detaljen att Facebook kan ta mängder av marknadsandelar från Google ju mer man förbättrar sina algoritmer för hur man visar reklam. Läs mer här:

   http://www.geekwire.com/2012/betting-retirement-facebook-stock-today/

   Radera
  3. Å andra sidan finns det väl inget som säger att inte det omvända skulle kunna hända? Dvs. att Google mfl. tar marknadsandelar från Facebook?

   Radera
 2. Har man möjlighet kan man väl utfärda köpoption och hoppas på att någon köper...

  SvaraRadera
 3. 34,25 just nu..

  SvaraRadera
 4. Raset fortsätter...-12,22% : 33,56 Bra det !!

  SvaraRadera
 5. http://www.zerohedge.com/news/fadebook-enters-break-market-20-highs

  FadeBook..haha

  SvaraRadera
 6. Danska Pandora (bling-bling för brats) var en väldigt uppumpad bubbla ett antal månader efter introduktionen,given att blanka, men denna bubbla är ännu roligare....
  Se upp för short-squeeze effekten om institutioner börjar massivköpa för att få in den i sina index. Jag skulle blanka hälften nu och vänta ett tag och se om inte bubblan sväller ännu mer (så att jag är säker på att indexfonderna har fått sitt) innan jag bombar iväg andra halvan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag har ändå sett tjejer lägga stora pengar på (läs: få deras killar att spendera) på Pandoras smycken. Jag säger inte att den inte var i en bubbla men deras affärsmodell är ju ändå en av världens äldsta och hållbaraste: kvinnlig fåfänga.

   Vad har Facebook? Annonser inte en jävel klickar på?

   Radera
 7. En av alla tidernas största torskfiske. Önskar jag hade varit med på ett hörn.

  SvaraRadera
 8. En helt annan femma. Fortum nere på 3-års lägsta... Vad är din kommentar Cornu? Låg värdering, eller hålla sig utanför i väntan på dödskorsets intåg och eventuella vändning?

  /simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar marknaden höjd för härdsmältan?

   Radera
  2. Två hål i väggen.

   Radera
 9. FB:s värde säger väl en del om hur värdefull tiden är som folk hänger på fejan. Vad är värderingen per skalle, tio kronor? Och hur många timmar per år hänger den genomsnittliga skallen på fejan?

  En mer värdelös syssla än att hänga på fejan är onekligen svår att tänka sig!

  SvaraRadera
 10. Åter igen blir de dumma goyerna lurade av judarna

  nyttiga idioter som köper luft

  SvaraRadera
 11. En grej jag inte riktigt förstår, hur kan marknaden värderat aktien så pass högt? Hur kan så många köpa en aktie som alla? säger är groteskt öververderad? Förstår att det finns folk utan kunskap som köper aktien.. men som jag förstår det så är det även banker och liknande som köper aktien.. Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En förklaring kan vara att indexfonder som investerar i index där FB ingår är förpliktigade att ha ett visst innehav av FB - vilket innebär att de måste köpa och då spelar priset mindre roll. Sen har vi all automathandel och alla som investerar på enbart teknisk analys - dessa gör inte mycket övervägande om hur högt pris som faktiskt är motiverat. Man agerar väl enbart utifrån antagande att marknadspriset återspeglar bakomliggande värde.

   Det samma gäller ju för övrigt bubblor av alla de slag - de som ifrågasätter värderingen förlöjligas.

   Radera
  2. 13_23 . Det där var en nyhet för mig som inte fattar mycket av börshandel.
   Innebär det att indexfonderna måste köpa oavsett man värderar en nyintroduktion?
   Låter ju som win-win för Zuckerberg att lägga en övervärderad introduktoinskurs i så fall?

   Radera