Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2012-05-08 17:01

Big Brother DN kräver personnummer för prisuppgift och kartlägger dig

Den som saknar gott omdöme och vill prenumerera på DN måste ange sitt personnummer för att få redan på vad Bonniers huvudstadsblaska kostar tryckt på döda träd.

Skärmdump från sida ett hos DN:s sida
för att beställa en prenumeration hos DN,
eller alls få reda på priset.

Personnumret är det första som DN kräver om man vill få en prisuppgift och det verkar inte finnas något sätt att komma runt detta. Man kunde tyckt att det hade räckt med postnummer för att få en prisuppgift, men inte hos DN. Personnummer, eller glöm det hela.

Men det slutar inte där. Läs det finstilta om Bonnier/DN:s prenumerationvillkor, dvs vad man frivilligt accepterar som prenumerant på DN.
"Bonnier AB (där Dagens Nyheter ingår) äger ett gemensamt register över koncernens kunder. Registret innehåller namn, personnummer, adress/teleadress, leverans- och betalnings- och inköpsuppgifter om dina produkter. Till dina grundläggande uppgifter påförs områdesbaserade och statistiskt beräknade profiler med utgångspunkt från din bostadsadress. Profilfaktorer för området är utbildning, civilstånd, ålder, boendeform och bostadsortens läge, inkomstnivå, antal barn, resvanor och livsstil. Uppgifterna insamlas från dig, genom dina inköp, eller från annan källa, t.ex. från offentligt tillgängliga register och databaser. Uppgifterna används av företagen inom Bonnier för fakturering, leverans av produkter, m.m., och som underlag för statistik och marknadsföring. Uppgifterna analyseras och grupperas inför urval, prioritering och planering av kontakter med dig. Marknadsföring kan ske via post, telefon, eller på annat sätt (e-post och sms används endast i befintlig relation eller efter samtycke). Personuppgifter sparas under den tid du har en pågående prenumeration (medlemskap) och för en tid därefter då du kan utnyttja fördelarna med att vara kund hos Bonnier."
Kort sagt så samlar Bonnier in allt de kan om dig som kund ifrån olika register, inklusive resvanor, livsstil, antal barn, utbildning etc och samkör detta i sitt koncernregister. Insamlingen begränsas inte till offentliga register, utan dessa är bara exempel på varifrån man samlar in uppgifter.

Och så oroar sig folk över FRA.

Hade jag varit kund till Bonnier hade jag nog sagt upp prenumerationen omedelbart och krävt att alla uppgifter som Bonnier/FRA samlat in om mig omedelbart skall raderas. Pga formuleringen "uppgifter insamlas från dig, genom dina inköp, eller från annan källa" så framgår det inte vad som är statistiska områdesuppgifter och vad som handlar om dig specifikt. Antagligen samlar man in data från offentliga register baserat på alla kunders personnummer och sparar sedan dessa "anonymiserat" i sitt eget register.

Men ange alltså ditt personnummer till Bonnier så de kan hämta uppgifter om dig från offentliga register för databehandling. Varsågoda. "Utnyttja fördelarna med att vara kund hos Bonnier"

Glädjande nog kan man som Bonnierkund skriftligen begära att få ett registeruppdrag för att se vad det är Bonnier lagrar om dig så man kan rätta eventuella felaktigheter...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Är det inte olagligt att sammanställa register över personer utan tillstand av myndigheterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har väl tillstånd?

   Radera
  2. Det har de säkerligen inte, finns ingen anledning att de skulle få det. Däremot verkar det, efter en snabbkoll hos Datainspektionen, inte behövas tillstånd om personen samtycker.

   Radera
  3. Lagringen och samkörningen är ett prenumerationsvillkor, dvs något man accepterar som prenumerant.

   Radera
  4. Tillstånd? Vad är det? Kolla vad Expo håller på med. De har förmodligen Sveriges största olagliga register över människor baserat på politiska åsikter. Inte för att jag finns med där, men jag undrar hur de kommit över inbetalningar till PG/BG samt info om vissa personers PayPal-betalningar?

   Radera
  5. Säpo håller på med registrering av vänsterextremister, medan högerextremismen har man överlåtit åt marknaden (expo, afa m.m.)
   Detta för att annars hade ju säpos medarbetare blivit tvungna att registrera sina egna ungar.

   Mangs fanns ju i några register...

   Radera
 2. Jag baxnar. Vilken tur att jag sagt upp prenumerationen pga att kvalitén har sjunkit så lågt att den inte längre är intressant att läsa. Man ser effekten av att vi till slut svalde Goggles sätt att komma oss in på livet. Nu är det nog många som följer efter. FRA - släng dig i väggen. Här kommer det tunga artilleriet. Hur göra motstånd?

  SvaraRadera
 3. Enligt PUL har du som privatperson ju rätt att kräva ut alla uppgifter ett företag har om dig. Varför inte göra det till ett projekt att försöka lista alla som kan tänkas spara personlig information om en själv och få ut det på papper? Det ska dessutom enligt lag vara gratis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressantare projekt är att få så många som möjligt att registrera sig så de får en riktig stor mängd information, sen ser man till att desamma kräver ut uppgifterna (på papper), sen kräver man att uppgifterna skall raderas. Som extra bonus gör man detta runt nyår då man snabbt kan kräva utdrag två gånger utan att behöva vara registrerad så länge.

   Dessutom måste det vara godkänt av den som blir registrerad, har de verkligen koll på att den som knappar in personnummret verkligen är den som personnummret avser? Då kan man göra ovanstående projekt med den varianten att man delar upp sig i två grupper där de registrerade sedan polisanmäler för brott mot PUL...

   Radera
  2. För att trixa till det lite extra så kan man ju misstänka att personuppgifterna delas inom koncernen. Det är bara den part man ger godkännande till som rimligen har rätt att lagra uppgifterna (avtal sluts mellan två parter). Begär man utdrag från alla koncernbolag så skall man alltså inte få några uppgifter därifrån (eftersom de väl inte lagrar personuppgifter utan tillstånd. Om man skulle få ut information från t.ex. Dagens Nyheter AB så kan man alltså dels kräva att de raderar uppgifterna, dels polisanmäla dem för brott mot PUL - dessutom skall detta inte påverka prenumerationen eftersom den har man väl köpt från Bonnier AB.

   Radera
 4. Ja man slutar aldrig häpnas över hur långt det har gått när snart företagen har mer kompletta register över en, jämfört med andra myndigheter. I framtiden kanske du kan ringa Bonnier när du vill ha ut dina sjukhusjournaler? :)

  SvaraRadera
 5. I den här typen av sammanhang kan man ju använda ett fingerat, men giltigt personnummer. Det finns flera som är lätta att komma ihåg, och som dessutom ser "konstruerade" ut, vilket kan ses som positivt. Jag gillar 111111-0001.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett giltigt, men icke existerande personnummer accepteras av webbappen, och man får erbjudandet "$ kr/månad"..

   Radera
 6. Jag hoppas inga av er som är upprörda här har ett ICA-kort.....

  Jag tycker inte detta är bra men förstår inte upprördheten detta är inget nytt. Har funnits från massor av företag länge.....

  SvaraRadera
 7. Ja det där är inget som direkt förvånar mig tyvärr, många försöker hamstra information på alla möjliga sätt.

  Sen vem vill bli väckt varje lördag morgon av att brevbäraren väcker en 04:00 för att få hem den där tidningen? Nej tack!

  SvaraRadera
 8. Gör en icke modern denial of service attack på Bonnier. Dvs att en stor grupp människor begär ut sina uppgifter(gratis för privatpersonen enligt lag) men inte för Bonnier som måste ha administratörer att göra arbetet bland annat. Till slut lägger de förhoppningsvis ner "tjänsten" pga förhöjda och omotiverade kostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. De höjer väl i stället priset för sina kvarvarande kunder...

   Radera
 9. Har för mig att jag fick knappa in PN när jag provade deras tidning på paddan, vilken var värre än deras webtidning. Sen ringer de och undrar varför jag inte har fortsatt att köpa den, för det står ju så mycket mer i den än i web-tidningen. Ja om man vill läsa ändlösa reportage om mode och dysfunktionella kulturmänniskors väl och ve. Förvånande att de kan gå med vinst.

  SvaraRadera
 10. Ja DN har blivit mer kvällstidning än morgontidning och jag kommer definitivt inte förlänga prenumerationen. Finns bra skribenter som t ex Maceij Zaremba, Johan Esk, Johan Croneman och Peter Wolodarski men ledningen verkar bara intresserad av feta rubriker som säljer bra. Ekonomidelen är en katastrof.

  SvaraRadera
 11. Jag har undrat lite varför alla är så upprörda på staten när de samlar information via FRA, Datalagringsdirektivet m.m. Det företag som Google, Facebook och tydligen Bonnier gör känns värre. Litar mer på staten än vad jag gör på privata företag....fast det är ju jag det...

  Peter

  SvaraRadera
 12. just därför har man bara fake profiler på Google, inget Facebook konto och ingen DN prenumeration... men är förstås inte i närheten av off-grid ändå...

  Jag har några fake profiler som jag kör stenhårt för alla tillfällen där jag inte behöver vara äkta..

  SvaraRadera
  Svar
  1. fakeprofil eller äkta profil gör ju ingen större skillnad på internet...

   har du en fakeprofil så kanske inte din info kring ålder och kön stämmer men du kommer fortfarande spåras anonymt genom ditt surfbeteende. Målgruppsannonsering riktigt mot profildata är ännu inte särskilt stort i Sverige men de amerikanska mediahusens invasion är på G och snart har de tagit över de övriga kanalerna på internet förutom söket.

   Allt ifrån rabattkoder, använda klarna vid e-handel, datingsiter, sociala nätverk, linkedin osv ligger till grund för dit surfbeteende, är inte du som person som är intressant i sammanhanget.

   Radera
 13. Tänk er ett stort företag som Bonnier vars ekonomiska intressen även ligger i vissa partiers intressen. Partibidragen mörkas ju till vissa av partierna och jag skulle inte bli förvånad om Bonnier är en av dessa bidragsgivare. Vad händer den dagen Bonnier vill ha information från FRA och hotar med indragen ekonomisk ersättning till vissa partier?

  SvaraRadera
 14. Och jag som blev sur på banken när dom krävde personnummer för att kunna betala en räkning för några år sedan, när jag ifrågasatte oskicket med personnummer så blev även bank kärringen sur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personnummer är motiverat i alla avtal för parter som kan tänkas rikta krav mot motparten. Man skall nog inte vara så rädd för det här med personnummer, det är ju de andra uppgifterna om en man inte vill att de skall lagra. Vem som helst kan lagra alla personnummer i sverige på sin hårddisk (inklusive alla obefintliga), vem tar skada av det?

   Radera
 15. Dessutom har de en dömd politisk mördare som redaktör för motoravdelningen...

  SvaraRadera
 16. Slaveriet avskaffades under amerikanska inbördeskriget.
  Nu är vi på väg in i ett nytt sorts slaveri: google och facebook. Om ett par år har en liten kartell företag tagit över all information om dig och då är det för sent...

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 17. Bonnier är också duktiga på att anlita mindre nogräknade inkassobolag för att driva in prenumerationskostnader där kunder knappt är medvetna om att de beställt, bl.a. använder de sig av alektum

  SvaraRadera
 18. ... och varför i hela fridens namn skulle någon vara intresserad av att sponsra familjen Bonniers privata lekstuga för åsiktsbildning medelst pekpinnar ?

  SvaraRadera