Cornucopia?

2012-05-16 14:07

Arbetslöshet: Reinfeldts fördelning

Antagligen fullt medvetet tog Reinfeldt upp arbetslösheten i skilda grupper i samhället igår genom att börja prata om att etniska blonda och blåögda svenskar minsann inte är arbetslösa, och därmed är inte regimen Reinfeldts politik misslyckad. Antingen var det en 1) groda, 2) avsiktligt för att slå sig för bröstet eller 3) fjäsk för väljarkåren vid vikande opinionssiffror.

Reinfeldts fördelning.
Källa: SCB

Schibsted/SvD ger Reinfeldt rött ljus, då det helt enkelt inte finns någon statistik över arbetslösheten hos blonda och blåögda kontra resten. Förtydligande: Jag tycker begreppet etniskt svensk är löjligt och det är därför jag slänger mig raljant med blonda och blögda. Själv har jag gröna ögon (iofs en sorts übervariant av blå ögon) och råttfärgat hår med insprängt silver.

Däremot finns det klar och tydlig statistik relaterat till de som är födda inom landet respektive de som är födda utomlands.

Och om det var det som Reinfeldt avsåg så har han rätt. Arbetslösheten är skyhögt mycket högre, nästan på spanska nivåer, för gruppen som är födda i utlandet. 
Är jag etniskt
svensk? Har
inte ens knätofs.

Låt oss kalla det för Reinfeldts fördelning.

Nu kritiseras förstås Reinfeldt av ledarskribenter och andra som går i taket över att själva Landsfadern går ut och säger att utlandsfödda har hög arbetslöshet. Men om man bara medger detta så kanske man kan göra något åt problemet? (sd) tror förstås att om man stoppar invandringen så får alla utlandsfödda jobb. (s) tycker att det är otäckt att prata om att utomlands födda är arbetslösa i högre grad än de som är födda i landet. Det bästa enligt Löfvén & Co är att inte låtsas om detta eller åtminstone inte tala öppet om det.

Men det är bara att konstatera. Reinfeldt hade rätt så tillvida att bland personer födda i Sverige i åldern 25 - 54 år är mindre än 4% arbetslösa medan samma siffra för utlandsfödda är nästan 15%, nästan 4x högre.

Nu är det finanskrisen som drog upp den svenska arbetslösheten, men den har sedan 2009 fallit tillbaka för födda inom landet, medan den mer cementerats på en hög nivå för utlandsfödda.

Mer intressant är kanske att vi på relativt kort tid fått minst tre nyanser av brunt. En centerpartist vågade tala om att ensamkommande flyktingbarn kanske är lite äldre än de påstår, Reinfeldt pratar om etniska svenskar (sannolikt med Schlingmans godkännande) och självaste Janne Josefsson med Uppdrag granskning sätter efter moskéerna ikväll sägs det.

Avslutningsvis en liten film till alla er etniska svenskar som sitter där framför datorn med knätofs och allt, så ni kan känna er riktigt ordentligt etniskt hemma. Speciellt statsminister Fredrik Reinfeldt, som ju har jobb och är född i Österhaninge.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

95 kommentarer:

 1. Reinfeldt förklarade sitt uttalande med att säga ungefär: "då kan man sätta in riktade åtgärder mot den här gruppen istället för att slösa skattepengar på att bekämpa en bred arbetslöshet", vilket ju är helt rimligt. Pinsamt att se att alla går i taket och försöker plocka billiga politiska antirasismpoäng. Och nej, jag är inte SD-anhängare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullt rimligt. Då bör man se till att följa upp uttalandet med åtgärdsförslag.

   Radera
  2. 14:18: Förklarade han uttalandet på detta vis samtidigt som han uttalade det? Eller efter att han fått (hjälp att) tänka efter en tid? Annars tycker jag bara det låter som ett dåligt försvar för att inte göra något åt ett problem: "vi har ingen arbetslöshet för den drabbar bara vissa grupper". Med samma logik är cancer är inte ett folkhälsoproblem, den drabbar ju bara cancerpatienter. Och så hade han ju angripit s med samma ordval 2006 vilket han antagligen glömde i hasten.

   Sedan tror jag tyvärr att varken allians eller rödgröna kan göra så mycket åt en stigande arbetslöshet så som världen ser ut just nu.

   Radera
  3. Ugewis: Vem säger att arbetslösheten inte är ett problem?

   Lämpligen sätter man in cancerbehandling på cancerpatienter istället för att försöka ge en lagom stråldos till hela befolkningen. Vidare identifierar man riskgrupper och riskbeteenden och försöker ge förebyggande åtgärder där de blir som effektivast.

   Etnisk svensk är ett väl använt begrepp, men enligt vissa är det bara PK att använda om det är förknippat med något negativt, t.ex. rasism. http://www.newsmill.se/artikel/2012/05/16/reinfeldt-i-gott-s-llskap-n-r-han-pratar-om-etnicitet

   /Fredrik

   Radera
  4. En riktad åtgärd kan vara att inte fortsätta bevilja analfabeter och outbildade inträde i landet.

   Jag är ju en sån människa som liksom tror att det på något sätt hänger ihop, språkkunnighet och jobbskapande.

   Radera
  5. Fredrik:

   Reinfeldt sade ju att vi inte har massarbetslöshet i Sverige, bara i vissa grupper. Det är sant, men det yttrades inte som ett specificerande och i samband med förslag åtgärder för dessa grupper - utan bara som ett försvar för påståendet att vi inte har massarbetslöshet. Dessutom sade Reinfeldt själv att vi hade massarbetslöshet med samma procentsiffror när han angrep (s) 2006, men det verkar han helt ha glömt.

   Invandringen behöver dock skruvas ner, men det är till stor del ett annat problem. F.ö.: om man tror att arbetslösheten går ner till 3 procent om man slänger ut utrikesfödda ur Sverige så är man nog lite fel på det. T.ex. Finland har en arbetslöshet ungefär samma som Sverige trots en väsentligt lägre andel invandrare. Enas man om att 8-9 procent är hög arbetslöshet får man nog göra mer än förbättra integrationen för att få fler i arbete...

   Radera
 2. Njaee SD har ju lyft frågan i kombination med strukturella åtgärder såsom halverad arbetsgivaravgift för småföretag, lärlingsanställningar med nedsatt lön första tiden då man får utbildning sen full lön, kraftigt antal utökande platser på yrkeshögskolan där en väldigt stor andel går direkt till jobb m.m. Detta i kombination med minskad invandring är en realistisk politik för dagens samhälle, det borde du gilla Lars

  //SD:aren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast eftersom övriga partier inte ens vill spela fotboll med (sd) så kan man inte lägga ett enda förslag i frågan om invandring som (sd) kommer rösta för. För då är man ju rasister. Alltså måste man så fort det handlar om invandring lägga förslag som (sd) inte kan stödja. Tänk dig rubrikerna: "REGERINGEN SAMARBETAR MED SD OM INVANDRING". Går inte. Sorry.

   Radera
  2. SD:s riksdagsman, den före detta överstelöjtnanten Stellan Bojerud, kom med det genialiska förslaget att eftersom 7-klövern har som princip att alltid agera tvärt emot SD oavsett vad frågan gäller, så borde partiet föra fram förslag som är skiljer sig 100 procent från vad de verkligen vill åstadkomma.

   Radera
  3. Din analys är lika skarpsinnig som Birgit Friggebo, pinsamt.

   Radera
 3. Vadå "olika nyanser av brunt"? Hur menar du då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, va, vad menar du? Jag fattar inte! Va! Va! Va!

   Radera
  2. Är det på något sätt inte fint att vara brun? Är det rasister här, hämta expo.

   Radera
 4. Äntligen verkar samhällsproblemen komma upp till ytan.Anders Lööf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är många som hoppas på det.

   Just vi som är för en generös invandringspolitik borde ha störst ansvar för att dagens missförhållanden diskuteras och åtgärdas men det är ingen som törs...

   Radera
 5. Det problematiska med Reinfelds uttalande är att han försöker hävda att den nuvarande arbetslösheten inte är 'massarbetslöshet'. Detta trots att arnetslösheten är högre än 2006, samtidigt som fördelningen mellan medelbleka medelålders och andra grupper ser ut ungefär likadan ut då som nu. Och då rådde det definitivt massarbetslöshet, det sade både han och Borg upprepade gånger under den valrörelsen.

  Att han gör ett riktigt klantigt uttalande då han konfronteras med sin egenpåhittade definition är bara en underhållande bonus.

  SvaraRadera
 6. Det är ju självklart att det inte finns någon statistik över svensk politik mest misslyckade projekt. Skulle en sådan grundlig undersökning genomföras så skulle det åttonde riksdagspartiet få rätt på alla punkter och trovärdigheten för svenska politiker i dom övriga partierna sjunka dramatiskt.

  Det enda Fredrik Reinfeldt nu gör är att fiska efter röster och låtsas vara medveten om problemet, SÅ GÅ INTE PÅ DETTA!

  Den enda bloggen / hemsidan som jag vet om som vågar ta fram statistik med hjälp från våra myndigheter information är Affes statistikblogg.

  Tack för ordet.

  SvaraRadera
 7. Nu måste jag reagera lite. Ditt kännemärke är ju som regel att du åberopar fakta för dina åsikter, och därför har du min respekt. Du konstaterar ju också att Reinfeldt har rätt i sak.

  Men blonda och blåögda handlar det inte alls om. Jag är etnisk svensk, och visserligen blåögd men inte alls blond, utan mörkhårig. Mina barn, vars mor är född utomlands, är brunögda, men med all sannolikhet kommer de att räkna sig som etniska svenskar, då de är uppvuxna här, talar svenska och har svenska värderingar och kultur.

  Etnicitet är ett komplicerat begrepp som absolut inte har med det obsoleta "ras"-begreppet att göra, även om det har en relation till det. Etnicitet används inom den akademiska världen. I Svea Rikes lag står att man inte får diskriminera mot etniska grupper.

  I akademiska sammanhang tillhör man den etniska grupp man bekänner sig till. Det kan låta flummigt, men fungerar som regel. Jag är etnisk svensk. Punkt. Ytterst få i min situation skulle definiera sig som etnisk same eller polynesier, annat än på pin kiv. Att det sen finns mycket flytande gränser och att det finns många gränsfall är en annan sak.

  Läs gärna en akademiker om detta: http://andreasjohanssonheino.blogspot.se/2012/05/etniska-svenskar-visst-finns-dom.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mikael, och helt riktigt. Jag ironiserar när jag skriver blonda och blåögda, därför att jag tycker att begreppet "etnisk svensk" är löjligt.

   Radera
  2. "Contra factum non argumentum est"-Thomas av Aquino
   "Mot ett faktum finns inga argument"

   Vad är det egentligen som är löjligt med begreppet "etnisk svensk"? För då måste du tycka det är löjligt med begreppet "etnisk spansk, etnisk irländare, etnisk same, etnisk finländare, etnisk ryss...? Eller är det specifikt etnisk svensk du förlöjligar?

   Etnisk kommer från grekiska "etnhos" och betyder "nation".
   De gamla grekerna hade fyra kriteriet för ethnos: omaimon "av samma blod", homoglōsson, "talar samma språk" homotropon, " av samma kultur och traditioner"

   Om man tittar på svenskarnas "omaion" gener, så tillhör vi samma etniska/genetiska folkgrupp som danskar, norrmän, islänningar och färöingar.
   Det föreligger inga som helst problem att genetiskt avgöra om en individ härstammar från exempelvis populationerna i nordvästra Europa eller någon annan världsdel vid en strukturell analys, om den bara har tillräckligt hög upplösning. Det går att använda genetiska så kallade ancestry-informative markers (AIMs) för att underlätta dylika analyser. Vissa kända DNA-sekvenser är väldigt vanligt förekommande inom vissa populationer men obefintliga eller sällsynta i andra populationer – varför de kallas AIMs – så genom att analysera ett relativt fåtal sådana går det att med väldigt hög säkerhet slå fast någons ursprung.

   Tittar man på "homoglōsson", så talar vi vårt eget språk, svenska.

   tittar vi på "homotropon", så har vi fortfarande kulturella särdrag och traditioner kvar, unika för Sverige.

   Radera
  3. Det är klart det är lika löjligt som begreppen etnisk ryss, spansk, irländare och så vidare. Har du inte läst historia? Det finns oerhört stora skillnad mellan folkgrupper inom ett land. Eller hur man nu vill se det.

   I Göteborg är jag t.ex. Hisingspojk, i Sverige är jag Göteborgare och i Danmark är jag svensk. Vilken etnicitet har jag? Mina traditioner och min kultur skiljer sig rätt mycket från vissa andra delar av Sverige. Och gentemot andra klasser än den jag kommer från.

   "I akademiska sammanhang tillhör man den etniska grupp man bekänner sig till. " Det här är det rätta svaret. Allt annat är bara löjligt och inte ens relevant. Vi är så uppblandade genetiskt, kulturellt, språkligt och liknande att det bara blir knas att ens argumentera så som du gör. Hur långt skall man sträcka sig gällande genetisk tillhörighet till exempel? Det kom ju nyss en rapport där man visade på att det vi kallar Sverige befolkades av två olika grupper för fem tusen år sedan - jägare och jordbrukare.

   Radera
  4. @Anonym 16:14

   Tack gode Gud för de gamla grekerna som väsensskilda från de nya grekerna lägger definitionerna rätt.

   Radera
  5. Gröna ögon:

   "Endast 1-2 % av världens befolkning har gröna ögon. Den förekommer främst hos människor med keltiskt eller germanskt påbrå, och till en mindre grad i vissa länder i Sydeuropa (Portugal, Grekland, Italien, Spanien). Gudomligheter i både grekisk och kinesisk mytologi har gröna ögon, kanske på grund av dess sällsynthet."

   Inget om rusiskt ursprung där.

   Radera
  6. Skälet till varför liberalerna/kulturmarxisterna oroas för begreppet ”etniska svenskar” beror på att om etniska svenskar finns, så kan de, likt alla andra folk, kräva territorium och konservering av sin kultur. Alltså, svenskarna skulle kunna kräva erkännandets politik som alla andra folk. Liberalerna (det är vår höger 2012) ogillar naturligtvis termen ”etnisk” svensk. De kan med lätthet, om de känner sig pressade, hävda det som Dagens Nyheters ledarkrönikör Lena Andersson gjort, dvs. att liberalismen skall gälla alla och att alla (inklusive minoriteterna) skall omslutas av det globala, kosmopolitiska och liberala. Alla skall gilla att vara ”individen” – och följaktligen är det bara individens som samhället skall erkänna.

   Radera
 8. Varför är det olika nyanser av brunt att tala öppet om ett problem som rör dessa frågor? Är det ok att ge råd som strider mot svensk lag t ex bara för att man är muslim ledande ställning? Skall det finnas olika lagar för olika grupper som man delvis har i UK t ex. Det är väl ganska uppenbart att det är svårare att få jobb om man inte kan språket som maninte kan när man kommer till Sverige ( helt naturligt). Småaktigt att raljera om blonda och blåögda. Fattar väl varje tänkande individ att det inte var vad som avsågs.

  SvaraRadera
 9. Klart etniska svenskar har låg arbetslöshet. Finns väl alltid någon flyktingförläggning som behöver personal. ;)

  SvaraRadera
 10. Det är en sak att ha ett öppet sinne och en helt annan sak att vara så öppensinning att hjärnan ramlar ut.

  Nyans av brunt om man exponerar att 80% av Sveriges imamer försvarar våldtäkt och kvinnomisshandel? Nyans av brunt för att man påpekar det orimliga att vi utsträcker samma skydd till tjugofemåriga män som till barn? Nu får du ge dig...

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att det är förfärligt om man börjar prata om verkligheten. Tankeförbudslagar av socialdemokratisk modell måste vara normen.

  SvaraRadera
 12. Anledningen att man inte kan tala öppet om invandrarfrågan är bland annat exemplet Nazityskland, där det visade sig att när stora grupper av flkt får någon syndabocksgrupp utpekad blir det skjuta av, mobbningen eskalerar och vi får en omänsklig situation för många människor som verkligen drar sitt strå till stacken i vårt land. Jag blir förvånad när jag möter invandrarhat hos människor jag trodde insåg att det är en generalisering och ett förhärligande av den egna kulturen för att skydda sig själv. Upplever att fick dessa omogna människor en puff från de ledande skiktet kommer helvetet att braka loss. Så primitiva är väldigt många människor. Både i Nazityskland och latent i Europa. (Se på exempelvis Breivik och Mangs under senare tid). Det grundar sig en psykologisk försvarsmekanism (projicering) där man lägger ut sitt hat och förakt på en syndabock, som man sedan straffar. På ett sätt kan man säga att man då straffar föraktfulla sidor hos sig själv, som man inbillar sig att syndabocken bär på. Farliga vindar att vara ute i och det borde Regnmannen insett innan han glappade med käften.

  Ett annat sätt att se på invandrarfrågan är via befolkningsstatistiken. Hade vi inte haft dem hade vår befolkning inte haft någon arbetslinje för det hade knappt funnits några kvar i arbetsför ålder. Tidigare generationer i Sverige som födde 8-11 barn gick över till två och befolkningen reproducerade sig inte längre. Klart att en obalans uppstod och behövde åtgärdas. Idag är det invandrarna som bär upp många sektorer i samhället exempelvis vården och de skitjobb svenskarna inte vill ha. Vi skulle inte klara oss utan dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha,ha skämtare där

   Radera
  2. Om något är så känsligt att man "inte kan prata om det" så måste man ändå ta hänsyn till det. Om en läkare tycker att cancer är ett så känsligt ämne att han inte kan strålbehandla folk för då kan de ju fatta att de har cancer så är det något som har blivit allvarligt fel.

   För övrigt måste man göra skillnad mellan dåtid, nutid och framtid. Om det visar sig lyckat att en företagare anställde tio personer år 1980 eller år 2000 så innebär det förvisso inte att det är självklart lyckat om han anställer ytterligare hundra, tusen eller tio tusen personer år 2012.

   Radera
  3. Var finner du denna statistik som du bygger hela din argumentation på?
   Och det Tyska folket röstade inte in Hitler trots massiva propaganda maskiner och hotelser. Jag misstänker att det är hur du ser på dig själv som målas upp i dina kommentarer. Det som jag vill peka på är din generalisering att det finns rasister som är primitiva mm. Var har du sett detta? Är det demonstranterna som kastar rökbomber och inte kan argumentera du menar?

   Radera
  4. @Moventia 15:22

   Tjurspillning!

   Människor som förhärligar den egna kulturen är omogna. Säg det till kurder, syrianer, norrmän boendes i Sverige!

   Rättspsykologiska uttalanden av pseudopsykologer och politiskt korrekt skolade psykologer angående Anders Behring Breivik faller platt till marken.

   Vad har du för vetenskapliga belägg på att Sverige skulle gå under om vi inte har invandring, särskilt om tidigare generationers mödrar födde 8 – 11 barn, enligt dig? Hade vi då i det närmaste en tvåsiffrig barnadödlighet?

   En av anledningarna till att det finns så mycket invandrare i vården är att Göran Persson sparkade ca 100000 offentligtanställda, främst inom vården när han, som det heter, sanerade statsfinanserna på 90-talet. Dessa permitterade vårdanställda blev hänvisade till jobb i utlandet och bemanningsföretag eller hamnade i omskolning eller i arbetslöshet. Behovet av sjuksköterskor, undersköterskor, biträden fanns kvar, som tillgodosågs efterhand med många invandrare, icke sällan inom privata vårdalternativ. Med tanke på att många av dessa invandrare hade dåliga svenskakunskaper försämrades patientsäkerheten vad den viktiga språkliga kommunikationen mellan patienter och vårdanställda anbelangar.

   Vilka är dessa berömda skitjobb som svenskar (vad det nu definieras som) inte tar?

   Radera
  5. Skitprat, svenskarna och invandrare blir äldre din ointelliget nolla. Således kan du INTE lösa ett demografiskt problem genom invandring.
   Dessutom kostar invandrare mer än vad de producerar om vi ser till gruppen i sin helhet, så att vi inte klarar oss utan massinvandrig är rent hittepå.

   Radera
 13. Har ingen grävt fram Reinfeldts hela uttalande, istället för bara detta lösryckta stycke?

  SvaraRadera
 14. "Antingen var det en 1) groda, 2) avsiktligt för att slå sig för bröstet eller 3) fjäsk för väljarkåren vid vikande opinionssiffror."

  Eller 4) ett försök att påpeka att problemet inte är massarbetslöshet, utan att återhämtningen sedan 2009 bara skett i en begränsad grupp och lämnat bakom andra grupper: unga och/eller utlandsfödda.

  Men det är förstås smaskigare att sluta tänka och gå direkt på rasistspåret.

  SvaraRadera
 15. Det är väl bara att titta på Fredrik Lindström program för att förstå hur sjukt speciell svensken ändå är, trots att vi gärna vill tro något annat. Vi är oftast helt extrema.

  Och etnicitet betyder väl tillhörighet och har inget med knätofsar att göra, jag har aldrig sett någon använda knätofsar annat än på TV.

  SvaraRadera
 16. Jag är etnisk svensk och tycker inte det uttrycket är löjligt. Om det är löjligt så måste alla "etnisk " vara lika löjliga. Vilket de kanske är eftersom vi alla härstammar från samma primitiva primatförfäder och är alla etniska afrikaner från början. Och folkslag har baske mig gökat runt med varandra i evigheter. Går man längre tillbaks så är vi alla etniska ryggradsdjur...flercelliga organismer o.s.v.
  Men: det man menar med etnisk svensk är inte mindre verkligt den etniske svensken än för den etniske Japanen. Vi svenskar som bekänner oss som etniska svenskar måste också ha rätt att göra det om andra ska ha rätt att göra det. Det är bara det jag kan bli lite putt på, men jag antar att du inte syftade på det gamla vanliga "det är bara svenskar som inte finns och inte har nån kultur.."-snacket?

  SvaraRadera
 17. Det finns 9.5 miljoner människor bosatta i landet men hur många är etniska svenskar ?

  8 miljoner ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare sex-sju tror jag. Drygt 17% är födda utomlands. Den etniska rensningen har startat redan men det fattar inte de etniska Svenskarna. Till och med lagarna är numera skrivna till nackdel för de etniska Svenskarna.

   Radera
 18. Du behöver ingen knätofs det räcker ned gummistövlar djupt nedkörda i den svenska jorden.

  SvaraRadera
 19. Här är en som googlat
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/05/16/reinfeldt-i-gott-s-llskap-n-r-han-pratar-om-etnicitet

  Alla använder ordet "etnicitet", även lille federley. Så nu kan alla pk-nissar återgå till sakfrågan.

  SvaraRadera
 20. Om man använder uttryck som massarbetslöshet så borde det väl vara ok att tala om massinvandring också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men det är helt ok om du använder ordet massutvisning om de mot förmodan utvisar en handfull papperslösa.

   Radera
 21. Nej,nej inte PK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är BARN vi pratar om, B A R N! Oavsett ämne.

   Radera
  2. Ja visst barn...trots kraftig skäggväxt

   Radera
  3. Även i Sverige för 50-60 år sedan ansågs en 16-åring kapabel att försörja sig i stället för att pysslas om som ett dagisbarn.

   Radera
  4. 17-åriga "barn" av honkön kan med lätthet vara fembarnsmammor. Men i det här fallet handlar det nära nog uteslutande om "barn" av hankön. Som kan vara en bra bit över två meter långa och fäder till tusen när de är sjutton år. Rör vi oss inte med lite verklighetsfrämmande idéer om vad som är ett barn? Svar: ja!

   Radera
  5. Jag var 1.90m lång när jag var inte ens fyllda 16. Dock hade jag inga tusen barn....

   Radera
  6. Jag skulle gärna varit två meter lång och far till tusen när jag var sjutton. Låter lajbans.

   Radera
 22. En möjlighet är att staten anställer alla som är födda utomlands, eller de som har minst en förälder som är född utomlands; samtliga dessa anställda ges en hygglig medborgarlön.
  EU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bidragen som utgår nu är väl en medborgarlön?

   Radera
 23. Kugelschreiber2012-05-16 17:32

  Cornu, som raljerar med begreppet etnisk svensk. Ja ja låt gå.
  Men du glömde punkt 4. Reinfeldt har insett att svenskarna håller på att väckas ur törnrosasömnen och här gäller det att plocka de röster som annars kommer att gå till SD och liknande.
  Uttalandet kom passligt med tanke på Janne Josefssons program ikväll. Visste Reinfeldt?
  Tillbaka till uttalandet; Om man med etnisk svensk också skulle räkna nordiska invandrare samt tyskar, engländare, holländare, ester. Ja då skulle arbetslösheten bland invandrare inte vara 14% utan kanske 50%. Detta är verkligheten och det som betyder något. Och det kanske är det Cornu menar med att raljera med begreppet etnisk svensk. I mitt fall räknar jag etniska norderuroper som tillgodogjort sig svensk språk och kultur som etniska svenskar. Var de är födda har ingen betydelse.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Gröna ögon Cornu? Mycket vanligt i Ryssland, säker på att du inte härstammar från en av 1809 års ryska desertörer?

  SvaraRadera
 26. Tidigare har det funnits en tyst överenskommelse mellan alliansen och rödgrönt om att inte driva arbetslöshetsdebatten så långt att någon part måste säga sanningen för att kunna hävda sin ståndpunkt. Dvs Löfven/Fridolin/Sjöstedt gick så långt i tv-debatten och i media efteråt att Reinfeldt nu tycker de brutit överenskommelsen och kan ta bladet från tungan genom att säga åtminstone en del av sanningen.
  Att sanningen upprör ankdammen Sverige är inget nytt, vi är så vana vid att invaggas i lögner att vi börjat tro på dem. Uppvaknandet är alltid bryskt och det är väl högst sannolikt att detta bara är början på en lång resa för det svenska folket.

  SvaraRadera
 27. Att: 17.40

  Arbetslöshetsstatistiken är tydlig; bidragen är inte medborgarlön.
  En medborgarlön kräver en motprestation; vilken som helst.


  EU

  SvaraRadera
 28. "(sd) tror förstås att om man stoppar invandringen så får alla utlandsfödda jobb. ...

  Mer intressant är kanske att vi på relativt kort tid fått minst tre nyanser av brunt."osv

  Min åsikt är att det inte är bra för din trovärdighet att då låter känslorna skena i migrationspolitiska frågor. SDs linje är ju uppenbart det de påpekar hela tiden, att genom att minska invandringen så så kanske vi åtminstone kan få arbetslösheten att sluta öka hos utlandsfödda.

  Vidare insinuerar du att det fascistiskt att t.ex problematisera kvinnornas mycket svaga ställning inom islam.

  Jag blir bekymrad då jag värdesätter dina åsikter inom bostadsmarknaden och försvaret. Jag tycker ändå inte att jag sett samma känslomässighet i dessa frågor i bloggen och förhoppningsvis har jag rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, du har inte rätt. Det är dina projektioner som spökar.

   Radera
 29. Tre nyanser av brunt blir väl snart fyra när svenska feminister går ut och anser att islam är misogyn...eller nej förresten, helvetet fryser väl innan dess och det är ju alltid lättare att kritisera kvinnobilden i en amerikansk fantasyserie

  SvaraRadera
 30. Nu vaknar nog sovande svenskar (etniska) efter UG-programmet...kan vi hoppas på 15-20% för SD i nästa val, som i övriga Europa./Anders Lööf

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är 15-20% för (sd) något som "vi" hoppas på?

   Radera
  2. Inte du,men vi andra etniska svenskar..fortsätt du att vara PK och istället ironisera om bolånetorskar bla,bla,bla/Anders Lööf

   Radera
 31. När Reinfeldt (mulatten) kallade mig för barbar i Södertälje
  fick han inget rött ljus. Men när han kallar mig för Etniskt
  Svensk då får han rött ljus.Är det dagisfröknar som leder och rapporterar om Sverige kan man tro.

  SvaraRadera
 32. Såg precis Josefsson och UG. Ganska komiskt att genus-landet nr 1 i världen godtar att kvinnor måste gå in genom egna dörrar och sitta bakom ett skynke i moskeer. Hela statsdelar fullt med män, inga kvinnor på kvällarna. Vad är skillnaden mot hur svarta behandlades i usa för 50-100 år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har funderat på samma sak. Svenska feminister går i taket för att det sitter fler män än kvinnor i börsbolags styrelse, men blundar när kvinnor behandlas som tredje klassens medborgare i vissa kulturer.

   Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

   Radera
  2. Det är väl för att de vill hamna i den där styrelsen. Vad som händer i invandrarförorterna skiter de i.

   Radera
 33. Cornucopia, fler kommentarer ovan ställer sig frågande till att du kallar t ex dagens Uppdrag Granskning som en nyans av brunt, dvs du associerar det med fascism.

  Kan du kommentera detta lite utförligare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Att folk tar åt sig får stå för dem. Trodde man generellt var stolt över sina åsikter, inte att man skäms. Brun och stolt etc.

   Radera
  2. Brun är en färg. Liksom blå, röd och grön. Man kan vara djupsinnig och konstatera att om man blandar blå, röd och grön så får man brunt.

   Svårt att bli upprörd över. Å andra sidan, om jag hade blivit upprörd över några som helst kommentarer hade jag väl slutat blogga för 3.5 år sedan.

   Radera
  3. Cornu vågar inte ta ställning i så knepiga...frågor, i så fall får han ägna sig åt fårskötsel och trädgårdsodling på heltid eller gubevare.. pendla till storstan Gbg /Sigge

   Radera
  4. Lägg av, Lars! Åtminstone stå för att du anklagar folk för högerextrema sympaier. Att säga att "nyanser av brunt" inte är en illa förklädd anklagelse om högersympatier är bara barnsligt...

   Radera
  5. Gör dig inte löjlig. Tydligt att du associerar till fascism med dina "nyanser av brunt" i detta sammanhang. Det är en ganska allvarlig anklagelse.

   Radera
 34. Jag tar inte åt mig, och förstår inte vad det har med saken att göra.

  Jag frågade varför du jämförde dagens Uppdrag Granskning med fascism?

  Att påstå att du bara menade att brun är en färg är ju bara löjligt.

  SvaraRadera
 35. Kan vi få ett inlägg om Zoroastrism imorgon? Rent statistiskt har du inte tagit upp det på länge.

  SvaraRadera
 36. Ingenting som uttalas på någon regeringsnivå kan ses som en "slump". En politiker är det mest a-politiska som går att hitta överhuvudtaget. Något som kan tjäna som en allegori är president Obamas uttalande om att han vill tillåta homoäktenskap - han flyttar fokus från ett ämne, sjukvårdsförsäkringen, där han riskerar att förlora ett mångtal röster till ett ämne där han förlorar ett fåtal röster men där han ( hans analytiker ) vet att diskussionen kommer att domineras av mäktiga och högljudda högerkristna och där han kommer att förlora. Litet slag förlorat, stort slag vunnet.

  Reinfelts uttalande är inte kommet från hjärtat, politiker har inget "hjärta", för mig som beteendevetare så sa han precis så som jag tycker han borde säga om jag nu vore rådgivare - dags att stjäla från sd, flytta fokus från ett "stolleparti" som många känner sig ganska obekväma med. Som statsbärare ( eller överhuvudtaget ) så måste man behålla initiativet, inte bara reagera på andras agerande.

  Mina två kronor.

  ..../sjodan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först centern-skäggiga barn, sedan folkpartiet-skolan/invandrare och så fredda med arbetslösheten/etnisk svensk.

   Nu är det bara KD kvar.

   Radera
 37. Det som visas på UG är precis det samhälle svenskarna vill ha. Åtminstonde är vi inte beredda att göra något åt det, baserat på senaste riksdagsvalresultaten. Åsikterna inifrån mosken kan ju knappast komma som en överraskning för någon.

  Apropå respekt så har jag länge hyst en sådan inför Cornu, även köpt hans signerade bok. Men i denna debatten verkar det som han saknar siffror staplar och fakta som annars så kraftfullt brukar belägga sina åsikter med. Nu låter han bara tramsig och har apropå färg bara målat in sig i ett hörn.

  SvaraRadera
 38. SD

  Ni är inte rasister för det ni säger idag, utan för det ni tänker idag och ämnar säga imorgon, när det ni säger idag blir en allmänt vedertagen "sanning".

  Ett fikarum i taget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen titta, en tankeläsare!

   Radera
  2. Smart sagt, vanliga människor förstår inte hur fort det kan gå när man ger sig in på fel väg.

   Som sagt, ett fikarum i taget....

   Dags att fly från ännu ett helvete:(

   Radera
 39. Tar mig friheten att copypasta en tidigare lagd kommentar i ämmnet:

  Att förneka att det finns en etniskt svensk grupp är sant och falskt på samma gång, samtidigt som det, nu när detta görs av högt uppsatta personer inom politik och press, är att dumförklara sig själv.

  En - kanske ganska knackig - jämförelse är hur vi uppfattar talet Pi.

  Alla som gått ut grundskolan vet att Pi är "ungefär 3,14". Rent förenklat, av praktiska skäl, säger man att Pi är 3,14 vid snabba uträkningar. I själva verket är Pi ett mycket långt tal (En hyfsad approximation ligger på 50.000 decimaler, nuvarande rekordet i beräkningen ligger på 2576980377524 decimaler enligt wikipedia). Alltså är vårt sätt att kalla Pi för "cirka 3,14" ett sätt att förklara något väldigt omständigt och komplicerat på ett lättförståeligt och hanterligt sätt.

  På samma sätt använder vi etnicitet.
  Alla har, oavsett om man väljer att göra sig dum för att visa upp sina politiska värderingar, en skaplig uppfattning om vad en etnisk svensk är och hur en sådan ser ut. En person som skulle bedömas som varande etnisk svensk kan mycket väl vara vallonättlig, eller ha en tysk förälder, eller en grekisk farfarsfar. Eller, som för statsministern, att ha en färgad anfader.

  Begreppet "svensk etnicitet" är således mycket konkret. Om man väljer att dekonstruera begreppet och påvisa hur detta inte stämmer kan man ha mycket rätt i det också, men då måste dessa regler gälla för alla etniciteter, något som inte görs i det offentliga samtalet. Jag har mycket svårt att tro att t.ex. diksrimineringsombudsmannen skulle lägga ner ett fall p.g.a. svårigheter att definera begreppet "afrikansk härkomst" eller "rom" (Två i sig icke-konkreta begrepp som alla i vilket fall ändå har en uppfattning om vad de innebär).

  Det är inte fult att vara etnisk svensk. Det är inte finare än något annat heller. Det är ett genetiskt arv vi nedärvt från våra föräldrar och ingenting vi kan påverka i större utsträckning. Ta det för vad det är och behandla dina medmänniskor på ett bra sätt, och ta dig inte rätten att neka dina medmänniskor en historia om det nu får dem att känna sig trygga i sig själva.

  SvaraRadera
 40. 00:54

  Bra skrivet (eller klipp o klistrat). :)
  Jag själv tycker inte statsministerns uttalande var anmärkningsvärt.
  Jag, en svarthårig nysvensk, ser fortfarande upp till honom.

  Det handlar inte om hårklyveri, utan om att skapa en vikänsla där vi alla kan vara stolta över vårt land och dess historia (Svensk-Norska unionen undantaget).

  SvaraRadera
 41. Sjuklövern (alla riksdagspartier utom SD) röstade i Riksdagen 100602 och 101124 för att följande skulle ingå i Sveriges grundlag, Regeringsformen, 1 kap. 2 §:

  "Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas."

  Dvs. det är det mångkulturella samhället som nu ska råda i det som en gång var nationalstaten Sverige. Därmed måste man i logikens namn också tala om den hävdvunna och samhällsbärande gruppen etniska svenskar. Vad som definierar etnisk svensk, kan diskuteras.

  SCB har i alla fall tidigare gjort en tudelad gruppindelning av befolkningen. I den första gruppen ingår inrikes födda med två inrikes födda föräldrar. I den andra gruppen ingår resten och beskrivs som folk med invandrarbakgrund. Låt oss anta att den första gruppen motsvaras av de etniska svenskarna, som i dagsläget har en befolkningsmässig majoritetsposition.

  År 2000 var fruktsamhetstalet för inrikesfödda kvinnor med svenskt medborgarskap 1,49 barn per kvinna. För kvinnor födda i Asien med utländskt medborgarskap var fruktsamhetstalet 3,10 och för kvinnor födda i Afrika med utländskt medborgarskap 3,75 barn per kvinna.

  1970 ingick 90 % av befolkningen i den första gruppen. Motsvarande andel 1980 var 87 %, 1990 84 %, 2000 80 % och 2008 75 %. Extrapoleringen ca 33 år (= en generation) framåt i tiden bör ge ett andelsvärde som understiger 50 %.

  Det vill säga, de etniska svenskarna kommer med stor sannolikhet att bli en minoritetsgrupp inom en generation på grund av hög invandring, relativt låga och höga fruktsamhetstal i den första respektive andra gruppen samt parbildning över gruppgränsen.

  Först när de etniska svenskarna blir i minoritet kan de med stöd av grundlagen räkna med att statsmakterna börjar främja deras kultur- och samfundsliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt!
   Det handlar om demografi och alla som förlitar sig på SD skall rädda oss svenskar kan drömma vidare.

   Vad tror ni verkligen att SD kommer förverkliga om de får 15-20%?
   SD är är inte emot invandring, de vill bara "minska" invandringen, vilket betyder att de bara förhalar det demografiska och kulturella självmordet som vi svenskar håller på med i skrivandes stund.

   SD är kulturkonservativa och tror på assimmilering av våra stora invandrargrupper vilket aldrig kommer att hända.

   Felet med SD är inte de är "högerextrema", nej, felet med SD är att de inte är tillräckligt EXTREMA!!

   2014 RÖSTAR JAG PÅ SVP-SVENSKARNAS PARTI

   Radera
  2. Anonym 2012-05-18 00:03

   Berätta. Vad vill du göra med såna som mig?
   Gå gärna in på detaljer.

   Radera
  3. Brunöga 00:38

   Vi har sett påföljderna av marxisternas utopier tidigare i t.ex. Jugoslavien, där alla skulle identifiera sig som jugoslaver, denna utopi ledde till inbördeskrig och död.

   Sverige är ett ett extremt land i många bemärkelser.
   När nymodigheter dyker upp, t.ex. i politiken (68-rörelsen) tar svenskarna till sig detta till det extrema, som könslösa "hen" dagis eller andra märkligheter, vi skall vara duktigast och modernast och detta tar sig som sagt märkliga uttryck.

   Svenskar, som alla folkgrupper är får och följer sin fåraherde.

   Så när fåraherden Reinfeldt uttalade sig om "etniska svenskar", blev reaktionen från svenskar..."jaha, men det stämmer ju det han säger"
   Föreställ dig nu om Jimmie Åkesson hade uttalat på samma sätt, vilka reaktioner det hade varit från allmänheten och inte bara från vänstermedia, som det blev i det här fallet.

   Folks uppfattning om vad som är "rätt" åsikter och "fel" åsikter skiftar väldigt snabbt om en ledare som de ser upp till berättar för dem vad som är rätt och fel, så fungerar människan.

   Reinfeldts uttalande var ingen freudiansk felsägning, alla uttalanden av politiker är väl medveten retorik.
   Det visar på att vi står inför ett paradigmskifte och det är inte till fördel för invandrare.

   Det är kraftiga vindar från kontinenten som sveper över Sverige.
   Merkel har flörtat med nationella väljare, Sarkozy likadant och nu Reinfeldt. Samma Reinfeldts, som för ca två år sedan stid i riksdagen och uttalade sig om att svenskar inte går att särsklija som en specifik folkgrupp, en kappvändare av rang helt enkelt.

   När nationalismen får gehör i Sverige kommer den gå till det extrema, och då hade jag inte velat vara invandrare i Sverige.
   Det är tråkigt, men det är verkligheten.

   Vi står även inför en enorm förändring av hela vårt välfärdsamhälle, ett ekonomisk "kaos" med massarbetslöshet och desperation.
   Vad gör människor när det är massarbetslöshet och det är desperata?

   Tänk på att nazisterna hade ca 4% under Weimarreupbliken men 4 år senare hade 32%, vindarna vänder snabbt.

   Jag ser mig som Oscar Schindler, Schindler räddade tusentals ungerska judar under nazisterna.
   Genom att erbjuda den större delen av dagens invandrare i Sverige en fri passage ut ur Sverige och bidrag för att starta ett nytt liv i sina föräldrars hemland, räddar vi er från hemskheter i framtiden.

   Radera
  4. Anonym 11:32


   Blir denna schindlerianska välvilja obligatorisk, eller får vi valet sterilisering i det inledande skedet?
   Alla människor går omkring med en moraluppfattning som likt ett fält följer dom vart de än går.Detta fält är inte statiskt, det går att påverka. Det vet alla extremister, som du. Därför väljer ni att ställa er i utkanten av detta fält, strax innanför den linje som gränsar mot det som uppfattas som förkastligt av majoriteten IDAG. Där står ni och försöker låta moderata.
   Vanliga, som vilken vän eller granne som helst. Ni står där i fikarummen, ni står där på läktaren när barnen tränar och ni står där när en vän är i trångmål.
   Den viskande, förtoendegivande och förnuftiga rösten. Kom igen! Bara ett steg. Titta fram där jag pekar ett steg bort. Visst ser det ofarligt ut. Allt kommer bli mycket bättre, jag lovar...
   Ett steg blir ytterligare ett steg, följt av ett skutt ut i det okända.
   En dag ser individen att denne inte längre befinner sig i mitten av sitt moralfält. Hur kunde detta ske? Inte kan majoriteten ha fel, det måste vara fel på mig, varpå en självpåtagen justering sker. PUST, det är skönt att återigen vara i mitten av detta fält. Alla vill ju trots allt tillhöra den mellanmjölks drickande skaran.

   Nej, vänta. Vad är det där? Det står någon där borta i utkanten av det nyjusterade moralfältet och säger något. Jag kan inte riktigt höra vad, men hen ser vanlig ut. Undrar vad hen säger?
   Jag går närmare för att höra...   BUH!
   BÄÄÄÄH!

   Radera
 42. 01.56

  Det här är allvarligt!
  Jag flyttar frivilligt så att siffrorna blir mindre katastrofala.
  Jag kommer att lämna kvar mina ägodelar som jag så orättfärdigt tillskansat mig från bättre behövande etniska svenskar.
  Jag tar bara med min rock med den påsydda gula islamhalvmånen.

  Bäst att skynda innan gränsen stängs...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag kommer att lämna kvar mina ägodelar som jag så orättfärdigt tillskansat mig från bättre behövande etniska svenskar."

   Det låter som att du är en tjuv och vill undkomma rättvisan genom att lämna landet.

   Radera
 43. Reinfeldt själv brukar kallas för "negern", eftersom hans farfars farfar var svart (eller neger som det hette då).

  SvaraRadera
 44. I Amerika utgör de vita nu mindre än hälften av de nyfödda: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-18100457

  SvaraRadera
 45. Gruelse 17:17

  Nog vill jag undkomma din "rättvisa".

  Tjuv och smittspridare i dina ögon, men en pliktrogen arbetare och medmänniska i andras.


  13:40

  Tack, tack så mycket för att du påminde att Reinfeldt är en NEGER. Jag hade nästan glömt...


  13:45

  Jag utgår från att du tycker detta är bra.

  SvaraRadera
 46. Det är så lustigt att sd tycker att det är ett problem med moskéerna. För i programmet så säger man faktiskt att man har samma problem i olika frikyrkor.

  Så det dom flesta vill ha här som vill utvisa muslimerna, vill då också förbjuda frikyrkor för att i stället ha en statskyrka...

  För övrigt så ville Reinfeldt bara bortförklara arbetslösheten. Man ska inte försöka hitta förklaringar i uttalandet som inte finns. Han säger uttryckligen att vi inte har massarbetslöshet, för etniska svenskars arbetslöshet är låg. Moderaterna försöker bortförklara arbetslösheten hela tiden och detta uttalande är bara en bortförklaring i mängden.

  SvaraRadera