Cornucopia?

2012-05-01 22:26

Aldrig förr har så många högt utbildade ungdomar varit utan jobb

Generellt är det meningslöst att kritisera de svenska oppositionspartierna annat än när det är valår. Det är trots allt regeringen som är ansvarig för Sverige och därmed dit kritik skall riktas oavsett vad man sympatiserar med. Annars ägnar man sig åt partipolitik, dvs att försöka skylla på de som inte är ansvariga för något. Däremot kan man ju kritisera oppositionen när de visar hur ... normalbegåvade de är.

Ungdomars (<25 år) stigande
utbildningsnivå och arbetslöshet

Och idag var det tydligen 1:a maj, dvs att Rörelsen gick ut och demonstrerade över att de under lagar och skatter dignar ner. Naturligtvis trillade det som vanligt ut dumheter ur oppositionen, speciellt visade de sitt sedvanliga förakt för arbetarklassen genom att tjata om utbildning för ungdomar som botemedel mot ungdomsarbetslöshet. 

Men svenska ungdomar har aldrig förr varit så välutbildade som idag.
Tydligare graf

Ändå stiger ungdomsarbetslösheten, även om den föll 2011.

Tvärt är det fackens (=Rörelsens) krav på certifieringar och legtimeringar som utestänger ungdomar från även de mest banala arbeten och istället skall de luras på studieskulder och åratal av utebliven inkomst för att utbildas ut i arbetslöshet.

Det hjälper uppenbarligen inte med eftergymnasial utbildning. Likt ungdomsarbetslösheten pekar den uppåt.

Och att som Löfvén yrar (Bonnier/DN, Schibsted/SvD) om snacka om utbildningskontrakt för ungdomar leder förstås ingenstans. Utbildning ger uppenbarligen inte jobb, skulle högre utbildning vara vägen till jobb hade alla ungdomar haft jobb idag, för aldrig tidigare har man varit så högt utbildade.

Löfvén och Rörelsen visar bara sin normalbegåvning när de tror att ännu mer utbildning skulle vara lösningen, när det är det recept man kört med hela tiden. Fungerar inte receptet, kör med ännu mer. Rörelsen fortsätter att tro att byta blöjor på gamla blir ett finare jobb om det krävs akademisk examen för blöjbytet och visar alltså bara sin tjänstemannaavund när de tjatar om utbildning för banala men viktiga sysslor.

Det är alltså inte bara alliansregimen som saknar visioner, utan även Rörelsen har helt snurrat bort sig och klarar inte av att tänka nytt, utan bara samma fel som tidigare.

Arbetslöshetsstatistiken är som vanligt åt skogen, pga ständiga omdefinitioner. Dessutom saknas åldersrelaterat data för helåren 1993 - 1998 och 2006. 

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

43 kommentarer:

 1. Men är det säkert att de arbetslösa mellan 15-24 är samma individer som de som utbildat sig? Kanske läser jag grafen dåligt men om jag förstår den rätt gör den inte skillnad på en utbildad eller outbildad arbetslös. Det torde falla på sin egen orimlighet att urvalsgruppen kompenserar för det eftersom de flesta tar studenten runt 18-19, därefter 3 år på högskola ger en ålder kring 22-23, kanske 24 om man väljer att ta ett sabbatsår innan man börjar plugga.

  För att peka på vilken effekt utbildningen har bör man kanske snarare titta på hur det ser ut bland 22-30åringar eller något.

  SvaraRadera
 2. Jamen varför utgår du ifrån att politikerna är "normalbegåvade"? Är det inte troligare att de bara följer den stipulerade agendan med tillväxt, globalisering, NATO-medlemskap (i praktiken) ESM-medlemskap, förarbetsgivarna optimal arbetslöshetsnivå, osv...oavsett partifärg?

  SvaraRadera
 3. Jag tror också att den statliga ungdomsgarantin är en tröskel. Genom att premiera en liten grupp så blir andra, de som inte uppfyller kraven för ungdomsgarantin, helt enkelt utan arbete. Jag har också börjat se att företagare skriver "du får gärna ha rätt till någon form av lönebidrag" i platsannonser.

  SvaraRadera
 4. Det är skönt att det finns en kvalitetsblogg där man kan få höra sanningen snarare än de officiella lögnerna och illusionerna från vänster och höger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer 100%
   Detta var ett kvalitetsinlägg, verkligen.
   Jag kan skriva under på varenda mening i detta inlägg, helt utan reservationer.

   Radera
 5. Nej, certifieringarna är till för att utestänga polacker, invandrare och "Europeisk arbetskraft". Lärlingar tas ofta in på "svåger-basis". Det är inte problemet. Problemet är att arbetet fördyras av att företagen "måste" ha certifieringar för att inte slås ut av polacker osv. Det är en ond cirkel.

  SvaraRadera
 6. Tack Norge. Just nu är det 150 000 svenskar och jobbar i Norge. Hur de räknar vet jag inte. Förmodligen räknas de som bara jobbar då och då. hur som helt så myllrar det av arbetssamma svenskar i grannlandet. Det ska vi vara glada för, annars så hade vi haft en betydligt högre arbetslöshet i detta land. Speciellt ungdomsarbetslöshet.

  SvaraRadera
 7. Det är väl stark högkonjuktur i swedala, bopriser i innerstad anses säkrare mot värdefall än guld, diamanter ja allt enligt dom flesta innehavarna, vad spelar arbetslöshet då för roll samma bostäder som för tex. 20 år sedan nu kanske 10 ggn dyrare det är väl det som är huvudsaken dvs. högre bostadspriser.

  SvaraRadera
 8. Arbetslöshet behöver inte nödvändigtvis mena, som den gode Zaremba har visat i sin artikel/essä-serien "Den Polske Rörmokaren", att det inte finns några jobb; t ex i Stockholm svär hälften av bygg-ställnings-entreprenörerna över att inga svenska unga vill jobba för dom, de tar in polacker och försöker rekrytera ute i Tensta och dyl. områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här är ett delproblem.

   En bekant till mig driver företag i IT-branschen. Där är det helt omöjligt att rekrytera vettigt folk i Sthlm. Utsocknes kan det finnas lämpliga, men de kan i regel inte hitta bostad, så de är således inte möjliga att anställa. För vem vill t.ex. pendla Gävle-Sthlm varenda dag?

   Ett annat problem är att man inte tar vilka jobb som helst. Offentlig sektor i Sthlm har massor av tunga och tråkiga jobb. I dessa kategorier arbeten är mer än 50 % av de anställda invandrare. För de är de enda som verkar acceptera att vara anställda av bolag som först vinner upphandlingar och sedan efter några år så medför löneökningarna att bolaget inte klarar av upphandlingarna, vilket innebär konkurs. De anställda får då söka nytt jobb, med ny "lägsta lön" att starta med. Ingen "inföding" skulle nog tolerera detta.

   I glesbygden finns ytterligare ett problem - demografin. Snart kommer man att hamna i det läget att de barn som lämnar utbildning inte räcker till för att ersätta de personer som går i pension. OK, det finns lite arbetslösa m.m. som en reserv i dagsläget, men den kan snabbt ätas upp; särskilt som att en hel del söker sig till högre utbildning. Detta innebär per definition att de lämnar orten, i de flesta fall för gott.

   /Enskede

   Radera
  2. "En bekant till mig driver företag i IT-branschen. Där är det helt omöjligt att rekrytera vettigt folk i Sthlm. Utsocknes kan det finnas lämpliga, men de kan i regel inte hitta bostad, så de är således inte möjliga att anställa. För vem vill t.ex. pendla Gävle-Sthlm varenda dag?"

   Kan säga att även här utsocknes finns i princip hur mycket jobb som helst, mycket bra drag i branschen. Frågan är om vi som inte bor i Sthlm är det minsta intresserade av att lämna ett bra jobb här när företagen skriker efter en och flytta till Sthlm få 1000:- kr mer efter skatt i lön samtidigt som man ökar sina kostnader med kanske 10 000kr /mån, man är väl inte dum i huvudet? Nej sam sagt tiderna är fruktansvärt bra just nu.

   Radera
 9. Det funkar väldigt bra med riktad utbildning.
  Dvs staten frågar företagen vilken extra kompetens som behövs.
  Lägger upp 3-6månaders utbildning som avslutas i 6v-3mån praktik på dom företagen som sagt att dom behöver kompetensen.
  Självklart betalar arbetsgivaren åtminstone praktiktiden.

  Jag har varit med 2 sådana vändor, och båda gångerna fick jag och mina kurskamrater jobb, runt 80-85% var det direkta resultatet, tror att samtliga hade jobb inom 1år efter utbildnignen där nog bara 1 eller 2 inte landade i det utbildnigen gick ut på. (mellan 20-40st var det som utbildades per gång)

  Jämfört med en utbildning staten gissar sig till, och inte ställer några krav på arbetsgivarna...
  Sedan skulle man kunna tycka att arbetsgivaren kunde utbilda själv, tyvärr faller det på att utbilda en och en blir ekonomiskt mycket dyrare.
  Staten kan gå in och samordna tillsammans med privata utbildare som får hålla i utbildningsdelen.

  SvaraRadera
 10. Helt rätt Cornucopia,

  Om rebellrörelsen ska lyckas störta regimen, måste de beväpna sig med tyngre argument än mer utbildning till ungdomarna.

  SvaraRadera
 11. Utbildning är det ständiga mantrat då det klingar bra i massornas öron, så därför kommer vi att få höra det om och om igen.

  Massorna sväljer det mesta utan att stanna upp och tänka till en endaste sekund, det är bara dra några klyschor så fortsätter de med sina viktiga sysslor som Lets dance, mello, på spåret och så ska det låta - mer obekvämt än så och det blir jobbigt. Så länge de kan fortsätta den vite mannens flykt och dricka sin kaffe latte någorlunda ostörda så är de nöjda.

  /Oraklet

  SvaraRadera
 12. Men.. Men.. blir det inte 120.000 nya jobb nu då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vänsterpartiet är opposition. De kan säga vad de vill för att fiska väljarsympatier, men det har inget med verkligheten att göra.

   Radera
 13. Absolut, och omvänt skulle då mindre utbildning ge fler jobb åt ungdomarna eftersom vi har en sån uppsjö av okvalificerade arbeten som, framför allt svenska, ungdomar köar för.
  Eller...

  SvaraRadera
 14. Mycket bra inlägg Cornu!

  SvaraRadera
 15. Lars, man kan vara välutbildad med har skaffat sig fel utbildning av många olika skäl. Hur många välutbildade frisörer har vi i förhållande till hårväxten? Alldeles för många för att ta ett exempel. Sen har det självständiga valet av utbildning slagit helt fel. Att kunna välja något man gillar och som för tillfälligt är trendigt. Bra eller dåligt? Ta hela den tveksamma tjänstesektorn från hundpedikyr till drinkblandare.
  När företagarna saknar kompetent arbetskraft så beror det alltid på någon annan, men vilket ansvar har företagarna och arbetsgivarna själva. Det var inte så många år sedan då näringslivet trainee program var en naturlig del av rekryteringen av personal. Framför allt att säkerställa företagets överlevnad. Ansvaret låg på företagen själva att tillgodose behovet att kompetent arbetskraft inte samhället. Att investera och utbilda sin arbetskraft var en del av företagets investeringsbudget. Vart tog detta vägen i våra slimmade organisationer? Men håller med att utbildning i största allmänhet räcker inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mikael Jordnära2012-05-02 09:12

   Man måste även ha rätt verktyg...
   http://www.youtube.com/watch?v=oqcJ2jb-7Bc

   Radera
 16. Helt rätt!!

  SvaraRadera
 17. Det här är mina förslag på att råda bot på arbetslösheten bland ungdomar.

  1. Inför en flexibel värnplikt
  Den ska gå ut på att stärka upp samhället, både civilt och militärt. Alla måste göra detta minst ett år heltid innan säg 25 år, men det måste inte göras ett år heltid utan kan vara utspritt över flera år också. Förutom att lära sig döda kan det alltså handla om att hjälpa till i vården och skolan eller jobba på det lokala vattenreningsverket.

  Förutom att det minskar arbetslösheten och kriminalitet (man har inte tid att begå brott i samma utsträckning) skulle det ge massor med erfarenhet och jag tror även det skulle skapa en större delaktighet i samhället.

  2. Storsatsning på omställning till hållbart samhälle
  Säg 50-100 miljarder om året som går till utbyggnad av förnyelsebar energi och optimerad resursanvändning i form av utökad återvinning och återanvändning. Från övriga budgetar kan man också ta pengar för att satsa på en omställning av transportsystemet så det blir mer hållbart.

  Helt enkelt en generell omställning mot ett hållbart samhälle inom industri, jordbruk och hushåll.

  3. Minskad invandring och flyktingmottagande
  Oavsett NAIRU så känns det inte hållbart med dagens situation. Fokusera på kvalificerad arbetskraftinvandring och att hjäpa människor på plats istället.

  Det måste ju vara möjligt och mer kostnadseffektivt att styra upp lite i t.ex. Somalia istället för att flytta somalier hit till hyresruckel och arbetslöshet. Vi kan t.ex. också använda vår nya värnplikt för biståndsarbete.


  Finansiering av detta sker via höjda skatter på transporter, icke förnyelsebar energi, socker och via en förenkling av samhället där vi skalar bort onödigt skit. Resten tas från befintliga budgetar och övriga skattehöjningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer fullständigt i det där med "flexibel värnplikt"! Fördelarna med ett sånt system vore oerhört stora.
   Värdet av värnplikt

   Radera
  2. Ja det känns som vi kommer behöva något sådant snart för att samhället ska klara av att leverera vad vi vill.


   Mycket intressant blogginlägg du länkade till där också, tog upp mycket av fördelarna!

   Radera
 18. Martin Saar

  Utbildning, med dess tillkortakommanden, måste vara individens val. Vad menar du egentligen, ska staten tvångsutbilda personal utifrån företagsbehoven? Härlig tanke, fascism i Sverige!

  Cornucopia

  Dessutom har de högutbildade aldrig förut varit så lågutbildade. Vilket är en konsekvens av idén att alla ska utbildas. Ganska beklagligt då jag själva tycker att utbildning har ett egenvärde. Men lösning på arbetslösheten är det inte.

  SvaraRadera
 19. Inte bara Sverige utan hela västvärlden är döende, dels ekonomiskt över lång tid men även demografiskt över lika lång tid. En begränsad andel av befolkningen kan se fram emot bra jobb med goda anställningsvilkor, resten får hanka sig fram inom bidrags-, service- och bemanningssektorn.

  När det gäller den demografiska utvecklingen så är det endast ett land i den västliga delen av världen som har en positiv demografisk kurva (fler än 2.1 barn per kvinna) och det är det muslimska Albanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att befolkningen minskar är bara positivt. Bör ske i en långsam takt och så att vi fortfarande kan försvara våra bördiga länder ifrån de hungriga horder som kommer att komma.

   Radera
 20. Alliansen vill inte ha utbildade ungdomar som börjar tänka själva i stället för att gå på RUT-avdrag, dricka alkohol om helgerna och vara för trötta och oengagerade för att sätta sig in si samhällssystemet. Alliansens dröm är outbildade skaror med människor som erbjuder billig arbetskraft utan att ställa krav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel det borgerliga Sverige var ett av de bäst utbildade länderna i världen. Det du beskriver är i Sverige bland annat en följd av socialistisk skolpolitik under många decennier sedan femtiotalet. Läs på om enhetskolan till exempel.

   Radera
  2. När inträffade det borgerliga sverige? 1800-talet då sverige var Europas fattighus?

   sedan ska man veta att det borgerliga folkpartiet har haft sitt finger med i varenda skolreform sedan partiet bildades.

   Radera
  3. Svår fråga.
   Det började nog då och början till slutet var nog källskatten och rösträttsreformer i slutet av fyrtiotalet. Definitivt slut tog det väl med grundlagsändringar och nedmonteringen av rättssystemet i början av sjuttiotalet. Efter detta har det jämförelsevis gått utför med Sverige ekonomiskt och som följd av det på alla andra plan.

   Radera
 21. Snackar vi utbildning eller inbillning, inbildning eller utbillning?

  SvaraRadera
 22. Hur ska arbetslöshetten botas?
  M: Jobbskatteavdrag
  S: Utbildning

  Problemet är inte att vi saknar kompetent arbetskraft (med vissa undantag) utan att vi saknar brist på arbetstillfällen. Hur skapar jobbskatteavdrag och utbildning arbetstillfällen...utom på marginalen?

  Ungdomar saknar arbetserfarenhet vilket är helt naturligt (ungdom = ny på arbetsmarknaden). Därför utgör de den grupp (tillsammans med invandrare) som först får stryka på foten när arbetstillfällen saknas och stor konkurrens uppstår. Någon grupp måste dock alltid sitta med svarte petter i en konkurrenssituation.

  Öka antalet arbetstillfällen så löser sig resten. Men antar att det är för svårt för politiker varför de ägnar sig åt kosmetika istället för grundproblemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genial lösning-undrar varför de inte kommit på det tidigare!
   Frågan är var behovet finns?
   Alliansen vill att marknaden skall visa var.
   Oppositionen vill att den offentliga sektorn skall anställa.

   Marknaden dvs du och jag har kanske inte behovet eller kan inte ta den kostnad som uppkommer. RUT ROT KRO vill bota detta.

   Men det blir väl som vänstern vill-staten som får bestämma över oss.

   Radera
  2. Alliansen vill att staten betalar arbetskraften för dom privata företagen (genom rot, rut, fas3, lönebidrag osv.).

   Radera
  3. Daniel du har missat företagsekonomisk grundkurs 1. Alla kostnader ÄR avdragsgilla för företag.

   Radera
  4. Jag driver ett företag, och du pratar om momsen. Men det är ingen moms på arbetskraft. Eller drar du av din arbetskraft på företaget?
   Men däremot så kan jag få gratis arbetskraft av staten. Dom jobbar hos mig, staten betalar delar av deras lön. Lönebidrag är inget avdrag (staten sätter alltså in pengar på kontot), Fas3 är inget avdrag (staten sätter in pengar på kontot) och rut och rot så sätter staten in pengar på kontot.

   Har du drivit ett företag eller ens sett en bok om ekonomi?

   Radera
 23. Frågan är felställd. Politikerna ska inte fråga sig hur de ska subventionera ner arbetslösheten. De ska fråga sig hur de kan avveckla subventioner samt införa konsekvent lagstiftning så att vi får en stabil ekonomi. Subventioner bidrar bara till obalanser och bubbelekonomi som i sin tur leder till arbetslöshet.

  SvaraRadera
 24. Det är dags att inse att dagens ekonomiska modeller inte fungerar.
  Teorierna strider sen direkt mot matematiken.

  En matematisk omöjlighet.
  Vi kan inte öka lönerna utan att samtidigt öka penningmängden lika mycket, jag kan bevisa att det är matematisk omöjlig.

  Exempel säg att medeltimlönen är 150kr och att penningmängden är 100 miljarder.
  Vi ökar lönerna varje år med 5% och lämnar penningmängden oförändrad.
  Det tar då 418 år för medeltimlönen att bli större än penningmängden, vilket inte kan fungera i verkligheten, vi har nått en matematisk omöjlighet.
  Timlönen * löneökningen i % och antalet år = medeltimlönen i framtiden
  150*1,05^418 = 107 miljarder det går fort, lönerna ökar med exponentiell tillväxt.
  Enklare matte 150kr 5% i lönelyft ger 157kr,
  Nästa år tar du 157kr med 5% i löneökning det blir 164kr.
  Nästa år tar du 164kr med 5% i löneökning det blir 172kr.
  Så fortsätter du i 418 år, då är medeltimlönen 107 miljarder, matematisk så är det faktiskt så, det innebär att alla pengar som finns i landet inte räcker för att betala ut en enda timlön.


  Vi gör en matematisk beräkning där vi varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden med 2%.
  Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder, det tar 701 år men då är timlönen större än penningmängden.
  Sammanfattning, penningmängden måste öka lika mycket i procent som medeltimlönen annars så blir timlönen större än penningmängden på lång sikt och då fungerar inte ekonomin.
  Ekonomiteorier där man inte vill öka penningmängden men tycker att löneökningar är bra går emot matematiken, dom ekonomiteorierna kan rent matematisk inte vara riktiga.
  Ökar vi lönerna mer än penningmängden i % så går ekonomin mot en säker död, det är skrivet i sten för det går att matematiskt bevisa.  Ett liknande matematiskt förhållande, men där går det snabbare.
  "Riskornen på schackbrädet,även sädeskornen på schackbrädet, är ett matematiskt problem som visar den snabba ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt.
  Om man på ett schackbrädes rutor lägger riskorn så att man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2, på den tredje 4, på den fjärde 8 etcetera, hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor?"
  Talet blir 18 446 744 073 709 551 615 eller ungefär 18 triljoner.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Riskornen_p%C3%A5_schackbr%C3%A4det  Mvh ekvationsteorin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det kallas obsessive compulsive disorder.

   Radera
  2. Alla system med exponentiell tillväxt kraschar till slut, när det grundläggande resurserna som tillväxten kräver tar slut eller blir för "dyra" som olja eller tulpanlökar. Alternativt kan det leda till ett tekniksprång varvid tillväxten kan fortsätta ytterligare en tid tills nästa resurs är på upphällningen. I ditt fall är det nog brist på siffror.

   Radera
 25. Prekariatets tid är här.
  /Micke

  SvaraRadera
 26. Farsan lärde sig att bli cykelreparatör.
  jag gick yrkesskola som bilmekaniker, min kompis gick yrkesskola som byggare.
  Våra barn tog 'studenten' som byggjobbare resp hissmontör!!
  Våra barnbarn kommer då att gå högskolan som . . tja stapla varor på ICA -Willys ?
  Om en arbetsgivare får 400 sökande på ett jobb o lägger ner 6-minuter på varje så har han lagt ner 40-timmar = en vecka på att anställa 1 person.
  Alltså så skaffar man en sorteringsrutin.
  Tja, man utesluter alla med lägre utbildning än högskola, då får man ett behandlingsbart material, och har dom gått högskolan så måste det finnas nått typ av anlag iaf.
  Alltså sorterar man bort alla lägre än högskola, enklast så.
  Allt är som vanligt men uppackaren har en högskoleutbildning, kanske rent av universitet . . . statsvetare?
  Men eftersom 25% alltid är analfabeter i skolan så måste alltså högskolan ner i nivå till gymnasiet o gymnasiet ner till . . . tja, för att 80 -90% ska klara den.
  Det enda som händer är ju inflation o då krävs namnbyte på högre men inte för den skull bättre utbildning, typ då allsvenskt universitet o superallsvenskt universitet.
  Den lägsta %:en, har, är o kommer alltid att vara en sk. 'resurs'

  SvaraRadera