Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-04-23 13:24

You know nothing, Hanna Mellin!

"You know nothing, Jon Snow!" - Ygritte
"Ygritte-haters know everything!" - Okänd
Den feministiska PK-maffian med DN:s Hanna Mellin i spetsen går i taket över TV-serien Game of Thrones (GoT) som anses sexistisk och rasistisk. Rasistisk därför att man inte har en politiskt korrekt fördelning av hudfärger i serien - ni vet det klassiska amerikanska upplägget att skurken bara kan vara svart om hjälten är det, och om hjälten är vit måste polischefen vara svart osv.


GoT följer nästan slaviskt handlingen i böckerna som TV-serien är byggd på, med en del mindre strykningar och framför allt en hel del tillagda sexscener. Det senare eftersom det är en amerikansk TV-serie från betalkanalen HBO, och den som betalar för HBO betalar för att få se naket, för det får man inte se i vanlig amerikansk TV. Det amerikanska humorprogrammet Saturday Night Live har förklarat förekomsten av sexscenerna på ett utmärkt sätt.

GoT:s handling följer alltså böckerna väldigt väl, vilket förstås är nödvändigt eftersom detaljer i första boken har direkta konsekvenser i exempelvis femte boken. Och som medeltida fantasy-värld så är förstås kvinnorna förtryckta.

Men är det egentligen det? Verkar som Hanna Melin mfl drabbats av några skygglappar. 

Tvärt om är det männen som framställs sexistiskt. De allra flesta män i serien (och speciellt i böckerna) tänker med skrevet och ser bara en lösning på alla problem, nämligen att slå ihjäl någon. Eller ta dem till fånga, tortera dem och eventuellt få dem utbytta mot en saftig lösensumma. Passande nog är i princip de enda undantagen en manlig dvärgen manlig eunuck och en vekling. Dvs inga "riktiga män". Andra män som kan använda hjärnan saknar diverse kroppsdelar eller blir senare av med dem, varpå de börjar använda hjärnan (exempel: man utan fingrar på ena handen, man utan höger hand, man utan ena ögat osv).

Endast den som inte är en full man kan tänka är beskedet i böckerna.

Det är så övertydligt skrivet på näsan att makt inte kommer genom muskler och svärd att det i själva verket är föredömligt ur feministisk synvinkel, men genusmaffian kan inte se så djupt. En av kungarna i böckerna (jag har läst böckerna) vinner visserligen varenda strid han ger sig in i, men förlorar likväl kungariket eftersom han tänkte med skrevet istället för med hjärnan. 

Och så håller det på. 

Männen förgås, kvinnorna består. Männen slåss och k*****r, kvinnorna tänker och segrar.

Faktum är att i böckerna, som suveränt berättas ur enskilda personers (ofta felaktiga) intryck och upplevelser, så förekommer det mest kvinnor (för övrigt är berättartekniken i böckerna brutalt konsekvent - framträdande karaktärer man följt länge kan dödas utanför handlingen och deras död kanske bara omnämns i en enda mening ur någon annans perspektiv. TV-serien tar här en del friheter och visar ibland sådant som bara nämns i förbifarten i böckerna). Diverse män finns oftast bara med som betraktade ur kvinnors ögon.

Och vilka kvinnor sedan. Med få undantag så framställs starka, oberoende kvinnor som med näbbar, klor och svärd tar för sig i världen medan männen tänker med skrevet.

Enda undantaget är Sansa Stark som förblir förtryckt, misshandlad och underdånig.

Men drottning Cersei ser sig själv som född med fel kön, även om hennes maktbegär och självfullkomlighet helt stiger henne över huvudet till slut när hon väl får all makt. Den som gräver en grop åt andra ...
Arya Stark
Valar f***ing morghulis!

Den unga flickan Arya Stark vill inte vara en prinsessa, utan gör aktivt uppror mot kvinnobilden och tar "danslektioner" i svärdskonst istället och ger sig in på en minst sagt ... okonventionell yrkesbana efter att under långa perioder klätt ut sig till pojke.
Brienne of Tarth, extremt
sexistiskt i rustning och allt

Brienne of Tarth är en imponerande kvinnlig riddare, som på egna meriter tas upp i livvakten till kung Renly och generellt sparkar (mäns, ofta flera samtidigt) röv genom böckerna, även om inget kommer gratis i den här bokserien. 

Kungamodern Catelyn Stark framställs som en mycket stark kvinna och makten och hjärnan bakom tronen. Först när kungen och sonen inte gör som hon säger så går det åt helvete. 
Ygritte, sexistiskt utrustad med svärd

Man får också möta Ygritte, en kvinnlig wildling-krigare, som tar det hon vill ha, även om den man hon vill ha har svurit en ed om evig kyskhet. Vilket drabbar fler edsvurna män - män kan inte hålla sina löften utan faller alltid dit så fort en kvinna viftar med lillfingret. Är det sexistiskt så är det till männens nackdel.

Även trollkarlskvinnan/prästinnan Melisandre kör över män och manipulerar kungar med (bland annat) sitt lillfinger för att uppnå sina mål. Och Asha Greyjoy, som på egna meriter blir sin fars favorit och utsedda arvtagerska istället för sonen Theon och som själv leder män i strid. För brodern Theon, som tänker med skrevet, blir ödet extremt hårt men i slutändan rättvist.

Och Arianne Martell, huset Martells arvtagerska, som bestämmer sig för att ta saker i egna händer när hennes av gikt svårt handikappade far (handikappad man = tänkande man, dvs allt är inte som det ser ut) helt verkar sakna handlingskraft. För att inte tala om de sju sandormarna (eng Sandsnakes), sju kvinnliga (beväpnade) oäktingar till den Röda Huggormen (? eng Red Viper).

Men starkast av dem alla är Daenerys Targaryen, den rättmätiga arvtagerskan till tronen. Hon går från en hunsad (och v***tagen) liten flicka till en mäktig, brutal och skräckinjagande drottning över böckernas gång. Förstås omgärdad av män som bara tänker med skrevet och således inte blir så långvariga. Porträttet av henne är mästerligt och författaren George RR Martin fick en utmärkelse för den kortroman (eng novella) som Danaerys utbruten gjorde i första boken Game of Thrones, Blood of the Dragon. I TV-serien kommer payoffen dock först mot slutet på första säsongen, ett slut som inte visats än på SvT. You know nothing, Hanna Melin!

Scen med Danaerys lite längre fram i första säsongen, även om detta inte är någon pay-off. Men män som tänker med skrevet, vilket ger konsekvenser långt bortanför scenen nedan.
Rekommenderar för övrigt starkt böckerna, även om jag bara läst dem på engelska och inte kan säga något om kvaliteten på översättningarna. Och första säsongen på TV-serien är suverän om man nu kan tåla att HBO slängt in lite bröst (men även full frontal manlig nakenhet och gott om tvättbrädor och manliga rumpor) här och var. Det är dock inte en traditionell TV-serie eftersom den i handlingen följer böckerna. Det innebär att det kan ta 5-6 avsnitt innan vissa handlingar tar fart. Det bästa är därför att se dem på DVD eller Blu-Ray så man kan se ett avsnitt om dagen. Andra säsongen går i USA just nu och finns inte på plastskiva, så jag kan inte uttala mig om den.

Nej, i genusmaffians Sverige skall goda berättelser förbjudas om de inte skildrar en genuskorrekt värld. När börjar DVD- och bokbålen?

För ökad nöjesfaktor finns det förstås ett drinking game till TV-serien. Visserligen står det säsong 2, men spelet fungerar nog utmärkt till första säsongen också. Dock krävs det ett ordentligt lager av alkohol och av hälsoskäl kan man behöva se på sin höjd halva avsnitt åt gången om man inte är väldigt alkoholtolerant.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

44 kommentarer:

 1. Du som är datorkunnig borde väl kunna följa andra säsongen som alla vi andra? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag misstänker att han är aningen mer begåvad än att avslöja det i en av de större bloggarna :)

   Radera
 2. En enarmad, enögd, gulblek, adulterist.
  Står(sic) på pedistal vid Trafalgar square i London.
  Borde gett honom en Emma att sätta på.
  Ah, förlåt!
  En emma att sitta på.
  Annars hade det ju blivit alltför realistiskt.
  Men han vann.
  Föredrar personligen Sidney Smith.
  Om jag får ta verkliga historien i beaktande.
  Varför ingen motorsågsmassaker?
  Med Eder själv i huvudrollen,herr Lars?
  Med träsnitts illustrationer.

  Skepparn

  SvaraRadera
 3. Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten.
  — Artikel 16(3) i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

  Under Hela 1900-talet har det handlat om mäns våld mot kvinnor.
Vi har blivit övertalade att kvinnors problem beror på män genom feminism. Allt maskulint är dåligt, manligt ledarskap demoniseras och familjen ska utrotas.


  I tv och media finns det massvis med program som handlar om att förlöjliga, trycka ner eller förnedra män och maskulinitet.


  En del säger att feminism bara är jämlikhet, men om man tittar på feminismens resultat så gynnade den enbart ensamstående kvinnor, alla andras åsikter och viljor blev exkluderade.
  Hur kan det vara jämlikhet?
  Mörkertalet för män som är utsatta för psykologiskt eller fysiskt våld är lika stort eller större än kvinnors i Sverige. Anmälningarna fullföljs inte på grund av att män är skambelagda.
  Könsstympning av flickor i Afrika är något som ska föras krig mot medan pungsparkar och mansförnedring i Sverige, det är underhållande, något att skratta åt tillsammans. jämlikhet?
Pojkars betyg i Svenska skolan sjunker stadigt och självmordstalen ökar, stöd? Äh, nu drar Nyamko till Afrika och lägger dina och mina skatteresurser på deras flickor istället, det är ändå bara pojkar och man vet ju hur dem är, jämlikhet?
  Män i västvärlden har inga preventiva rättigheter och får inte bestämma när dem ska bli föräldrar men är ändå betalningsskyldiga, har sämre föräldrarättigheter, sämre laga stöd, högre risk att skada sig, utsatta för fler arbetsplatsolyckor, utsätts för mer våld, avtjänar högre straff än kvinnor för samma brott, högre självmordsfrekvens, inget görs, jämlikhet???
  Mäns utsatthet ska inte heller belysas då statistiken som levereras till regeringen kommer från rådgivare som själva utövar feminism och engagerar sig selektivt åt kvinnors utsatthet och systematiskt ignorerar mäns utsatthet utan att ens förstå det.
  Barn ska bli utsatta för styrd lek av genuspedagoger på förskola för att sudda ut heterosexuella instinkter och naturliga beteenden. Genom att få barnen att skämmas för vissa spontana instinkter ska man utöva kontroll av fria val och lära bort normala beteenden som kommer ur pojkars och flickors medfödda könsskillnader istället för att bara låta dem vara, jämlikhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om män inte vill riskera att bli far mot sin vilja så finns ju alltid möjligheten att behålla byxorna på. Enkelt.

   Radera
 4. Människor ska tvingas in i arbeten som dem är fysiskt och psykiskt mindre lämpade för och som dem självmant inte skulle välja utan påtryckningar, propaganda och jämställdhet, vi ska ställas tillrätta. Vi får sämre kvalitet och säkerhet för medborgare då kvinnor försöker bära ut människor från brinnande byggnader på samma sätt som män. Polisledningen sänker dem manliga intagningsnivåerna ner till dem kvinnliga i stället för tvärt om. Dem markerar således att mäns kvaliteter är onödiga och dåliga samtidigt som vi får en allt mer inkompetent polisstyrka. Säkerheten sänks ytterligare istället för att sätta rätt person på rätt plats där dem gör nytta. Vi verkar onekligen ha problem att sätta normala gränser för feminister. Det vallfärdas ut och andra länder demoniseras och kallas diktaturer samtidigt som vi själva har feministiskt åsiktskontroll som filter för allt här hemma.
  Allt detta för att dölja att män och kvinnor kanske inte är så lika som vi trodde. Allt detta för att påtvinga likadana resultat. Allt detta för bristande kvalitet, instabilare samhälle, hämmade och olyckliga människor.
  Omvärldens syn på Sverige håller gradvis på att ändras från humana fredsivrare till att ses som en grälsjuk ateistisk och feministisk diktatur. Vi har haft lika möjligheter i 100 år och den ursprungliga delen av feminism som handlade om civila rättigheter för kvinnor har sedan länge spelat ut sin roll. Ideologin skall ändock överanvändas så till den milda grad att orättvisans pendel har kastats hundraåttio grader till motsatta sidan istället för att stanna vid mitten och förtryck mot maskulinitet och män är nu ett faktum. Bevittna den förvridna verklighetsutsikten när nutidens män som har förtryckt kvinnor minst, och vill söka samförstånd mest, ska straffas hårdast för handlingar som utövats av vissa personer som inte ens lever. God morgon Sverige, Sovit gott? 

  Det som måste upptäckas av dig och mig är insikten om verklig jämlikhet utan feminism.
En jämlikhet som förenar, förverkligar, stabiliserar och respekterar oavsett kön, ras, ålder, sexuell läggning istället för att bedriva social ingenjörskonst med människor av vissa kön, raser, åldrar, sexuella läggningar.
  En jämlikhet för alla, inte bara kvinnor. En jämlikhet som även hör vad män vill ha.
  En jämlikhet för lika möjligheter med varierande resultat beroende på fria val, förståelse, kärnfamiljen, respekt, män och kvinnors olikheter, sökandet efter lycka och mänskliga rättigheter, istället för att manipulera och fabricera jämställda resultat som tvingar alla att försöka vara likadana genom handikappande förturs och åsikts regler, kvotering, exkludering, vetenskapsförnekelse, social ingenjörskonst och feminism. 1900-talets strukturella feminism är ett potentiellt brott mot Artikel 16(3) i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och de ansvariga bör därför hållas tillräkneliga för den skada som åsamkats människors liv.

  SvaraRadera
 5. Det var ju det första som slog mig när jag såg GoT, att det var så många starka kvinnliga karaktärer som var drivande för handlingen och inte bara underdåniga våp vid sidan av som i gammal vanlig medeltidstjosanhejsan. Hur kan man ha missat detta?

  SvaraRadera
 6. Winter is coming..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, winter is coming.

   Radera
  2. The cold winds are rising.

   Radera
  3. GENDER IS COMING!

   Radera
  4. "Winter is coming" måste ju ha varit vad Jürgen (of house) Stark angav som motiv när han sade upp sig från ECB:s styrelse i höstas...

   Radera
 7. Bra inlägg, huvudet på spiken angående maktförhållandena och det eventuella budskapet i GoT. Kritikern i DN är ju uppenbarligen inte särskilt bekant med vare sig serien eller boksviten, hon reproducerar bara en bunt "talking points" som svävat runt i diskussionen.

  Rimlig feminism-/genuskritik också, till skillnad från foliehattandet från herr wall-of-text i kommentarerna ovan... LOL

  SvaraRadera
 8. Anonym 0539
  Håller med det mesta du skriver om. Något som jag tycker fler bör ägna eftertanke åt, är skolan för pojkar. Undersökningar har visat under ett flertal tillfällen att dagens skola inte är utformad för pojkar/unga män. Det är som dessa anses vara mindre värda och att man ej behöver ta hänsyn till de pedagogiska behov som dessa kan behöva. Jag tror att man medvetet gjort skolan extra tråkig för pojkar. Något som helt kommer gynna kvinnor i framtiden. Män kommer bli andra klassen medborgare, med få möjligheter att utvecklas (generellt).

  Trams säger ni? Förklara pojkars avtagande resultat och mindre benägenhet till högskolor och universitet! Redan idag är det nästan ett krav för att få ett "bra" arbete. Visst kan man nöja sig med mindre, kroppsarbete som resulterar i kort livslängd och skador som följd? Visst vill man ge sin pojk alla möjligheter i världen?!

  Förstår inte att inte fler vuxna män och pappor inte ryter ifrån mer när pojkar och söner ej får samma gräddfil som unga kvinnor utan istället motarbetas i skolan! Detta är något som sätter prägel på er son för resten av livet, det kommer öka eller sänka dennes framtida möjligheter och hälsa och bör tas på allvar.

  Jämställhet, självklart! Men riktig sådan!

  SvaraRadera
 9. Erik Holmberg2012-04-23 17:11

  Angående "drinking games" så finns det bara ett som jag tycket är riktigt bra. Välj en karaktär innan avsnittet börjar, därefter dricker du lika mycket alkohol som den karaktären konsumerar under avsnittets gång. Sedan vad du än gör försök inte med detta under ett avsnitt av Battlestar Galactica eller Mad Men.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ouch. Problemet med GoT blir ju att då det utspelar sig på "medeltiden" så dricker man bara vin, sprit och öl. Främst eftersom det mestadels skildras folk ifrån de högre stånden, och där drack man alltid alkoholhaltiga drycker då alkohol är bakteriedödande. Även i verkligheten alltså. Den styrande noblessen i verklighetens Europa gick ständigt omkring salongsberusad långt in på 1800-talet. Eller så drack man te etc, dvs kokt vatten. Alkohol eller varma drycker.

   Radera
  2. Vilket för övrigt förklarar en hel del beslut förr i tiden.

   Radera
  3. Kanske kaffeautomaten i kammaren är spetsad än i dag. Det skulle förklara en del av dagens beslut...

   Radera
  4. ja,säkert!
   Men idag finns ju andra medel dessutom.
   Härliga tider...

   Skepparn

   Radera
  5. Alkohol är inte bara bakteriedödande, det var också under lång tid det enda smärtstillande preparat man hade tillgång till.

   En medelmåttlig medelålders medeltidsädling gick med största sannolikhet runt med kronisk värk lite här och var i kroppen. Då är det nog rätt naturligt att börja dagen med att uppnå ett lagom beer-buzz, som man sedan uppehöll. I sådana lägen kan också beslutsprocesserna bli lite medelbra, vilket många sentida semesterfirare säkert kan skriva under på...

   Radera
 10. Handlar inte GoT om makt? Hon borde bli upprörd av det, att makt drar alla i fördärvet oavsett vilket uppsåt man egentligen hade från början (stackars politiker!).

  SvaraRadera
 11. "Daenerys Targaryen, den rättmätiga arvtagerskan till tronen"

  Nja, kvinnor fick väl inte ärva titlar så när hennes bror dog (på ett mycket passande sätt) så finns väl ingen rättmätig arvtagare i Targaryen släkten kvar?


  För övrigt är Daenerys min absoluta favorit och skulle inte ha nått emot om 50% av varje avsnitt ägnades åt henne :)

  SvaraRadera
 12. Snack. Visst, det finns starka kvinnor i böckerna, liksom svaga män. Skulle tro att de hamnar bland de mindre sexistiska böckerna i fantasygenren. Trots det tycker jag att de är sexistiska. Jag tycker att de är bra, någon sådan motsättning finns inte, men sexistiska. Ärligt talat, man skulle kunna sätta ihop en hel bok om man klippte ur de sidor där Martin beskriver kvinnliga bröst. Det skulle bli en mycket tråkig bok. Det är kort sagt väääldigt mycket objektifierande av könsattribut, mest kvinnliga. Och som författare har Martin ett val. Han valde att skriva en sexistisk bok, eller egentligen att verka inom genren utan att ifrågasätta dess allenarådande sexism allt för mycket, eftersom han vill sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Före Carruther på Du Pont de N
   Honi soi de mal y pense...
   1935 c:a
   Ack. det var tider det!

   skepparn

   Radera
 13. Jag är så trött på genusmaffian, feminister och alla andra -ister som försöker hitta PKfel på allting. Att de orkar! Tydligen arbetar de för lite med anständigt arbete. Idag får man vara ständigt på alerten för att skydda barnen från all trams och ge dem lite simpla vanliga värderingar - sådant som fanns före genuspedagogers inträde. Som att flickor får tycka om rosa och pojkar om bilar om de vill. Det är inte kriminellt - än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. fast det där är en väldigt vanlig missuppfattning. genuspedagogiken missunnar inte flickor att tycka om rosa eller pojkar bilar. tvärtom uppmuntrar genuspedagogerna dom flickor OCH pojkar som tycker om rosa eller dom pojkar OCH flickor som tycker om bilar.

   dvs, bara för att du är en pojke så FÖRUTSÄTTER man inte att han ska tycka om bilar bara för att han råkar vara just en pojke. om han däremot gör det så får han självklart leka med bilar hur jävla mkt han vill. en pedagogik som går ut på att alla har samma förutsättningar helt enkelt. är det så hemskt?

   Radera
 14. Tråkigt att galna feminister skapar saker att gnälla på - eftersom allt är åtgärdat som kan vara diskriminerande. Det bevisar bara att genusvetarna är överflödiga och borde söka annan yrkeskarriär.

  Feminismen är en kamp-ideologi. Frågan alla borde ställa sig är: när samhället är 100% jämställt - kommer feministerna klappa av sina händer rena från smuts och säga: "Nu tar jag ett riktigt jobb och gör något nyttigt för samhället"

  Nej, det kommer aldrig hända. De har byggt upp sin egen identitet, umgängeskrets, utbildning och karriär på att det finns något att klaga på. De kommer aldrig att sluta, oavsett om alla i samhället kallas för hen. De har redan gått på besticken som har för manligt utformning. Snart kommer feministerna kräva att minst hälften av alla fönster måste ha rundade kanter för att rektangulära fönster har för manliga drag.

  / Sven, för jämställdhet men mot feminism.

  SvaraRadera
 15. Feminismen är kampen för jämställdhet per definition. Sen kan man ju vilja nå jämställdheten på olika sätt, men att inte vilja kalla sig feminist om man är för jämlikhet försår jag inte. Jämställdhete är ju inget som en dag uppnås -zalabim - nu är vi jämställda! Det är som med rasism. Det är något som ständigt behöver debatteras och diskuteras i samhället. Kalla det för en kamp om du vill.

  Jag tycker det som vanligt när jämställdhet diskuteras råder lite begreppsförrvirring. Det är väl knappast galet att kalla Game of Throenes TV-serien för sexistisk (boken kan jag inte uttala mig om, men den verkar ju något mer nyanserad). Sexism drabbar ju förstås båda könen. En sexistisk hållning är tex att kvinnor är objekt som ska användas (knullas, giftas bort, kläs upp, kläs av, ect) och männen är de som ständigt objektifierar. Att männen endast "tänker med skrevet" är ju ett klockrent utslag för sexism (och alltså inte bra). Sexism i sin tur är inte bra för den låser fast människor i stereotyper som i förlängningen leder till fördomar, orättvisa och diskriminering. Jag tror inte Hanna Melin blir "nöjd" bara för att männen får en större släng av sexism-sleven. Det ju är ingen tävling om vem som blir mest sexismförnedrad. Målet är ju att ingen ska behöva bli utsatt för sexism.

  GOT är ju fantasy och det står ju förstås författaren fritt att skapa sin värld. Men personligen blir jag trött att på att se ännu en sådan här hårdamän-barbröstade-kvinns-värld. Man har ju sett det typ 10000 gånger tidigare. Det är ju fantasy för fan. Använd fantasin. Hitta på något nytt och fräscht. Något som inte är sexistiskt.

  /Henrik, feminist (alltså för jämställdhet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, feminismen är inte jämställdhet per definition. Kanske för 15 år sedan, men inte nu.

   Många feminister gömmer sig under jämställdhetsflaggan för att spy ut sitt hat. De är likt vänster-ungdomarna som spöar rasister för att stoppa rasismen. Båda utnyttjar en positiv tanke, till att få utlopp för sina inre demoner.

   Sedan ställer jag mig tveksam till din signatur "Henrik". Jag tror snarare att du är en "utbildad" genusvetare med kvinnligt namn.

   / Sven, för jämställdhet men mot feminism.

   Radera
  2. Men stäng av TVn. Det är tillåtet att välja vilket program man vill se.

   Radera
  3. Ja tvn kan man ju stänga av men feministsekten håller ju på att skaffa sig ett allt för stort inflytande. Det håller på att spåra ur...

   Henrik - som feminist är du per definition en politisk extremist och mot jämställdhet. Vad säger man om en "man" som motarbetar sitt eget kön? Varför hatar du dig själv Henrik? Mår du bra? Är du verkligen en man?

   Radera
  4. Sven, du glömde att feminister äter små barn också.

   Det finns antagligen lika många varianter på feminism som det finns feminister. Men begreppet feminism betyder "en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen", enligt Svenska Akademiens ordbok. Att försöka lägga en annan innebörd i feminism eller stämpla alla feminister som ditten och datten känns som någon slags smutskampanj vissa ägnar sig åt.

   Men att bråka om definition på ett ord leder ju ingenstans. Om vi båda är för jämställdhet varför inte ta tag i sakfrågan istället. Känns konstigt lägga all sin energi på att dissa feminismen samtidigt som man påstår att man är för jämställdhet. Är det så att man kanske är mer anti-feminist än för jämställdhet då? Jag bara spekulerar.

   Haha jag är man och ingen genusvetare. Att man måste vara kvinna och genusvetare för att vara feminist är ungefär lika korkat som att jag måste vara koncentrationslägerjude för att vara emot nazism. Inga jämförelser i övrigt.
   /Henrik

   Radera
  5. Begreppet av feminism kommer att ändras. Jag använder dina liknelser med nazismen. I tyska ordboken på 40-talet betydde förmodligen nazism något annat än idag. Om 10-20 år kommer feminismen betyda något annat, och de som tidigare kallat sig feminister kommer att skämmas likt nazisterna. "Hur kunde jag ha så skruvade tankar", kommer de att tänka och ha ångest till sin död över deras felriktade aggressioner.

   Du kan tacka Gudrun Schyman och alla andra PK-feminister som får utrymme i kvällpressen, för att de förstört din feminism.

   Frågar du en förälder vad det absolut viktigaste i deras liv är så svarar majoriteten: "mina barn". 90-95 % av alla vårdnadstvister vinns av mammorna.

   Frågar du vad det näst viktigaste är så svarar majoriteten: "Att vara lycklig". Av självmorden är det flera gånger fler män som begår självmord än kvinnor.

   Istället för att kämpa för vad som är viktigt i livet så fokuserar feministerna på vilka färger barnleksaker ska ha och vilka former bestick ska ha.

   Nej, nu måste jag starta en egen ideologi: mansgrisism, så att samhället blir jämställt igen.

   / Sven, mansgris och för jämställdhet.

   Radera
 16. Tur att feministerna inte är det minsta intresserade av teknik.
  Om man skall tillverka en förlängningssladd behöver man en kontakt i vardera änden på sladden, en hane plus en hona. Och ett vägguttag är per definition en hona och stickproppen i änden på lampsladden är en hane.
  Hur skall man göra, om man skall vara politisk korrekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hona mot hona, som hålls ihop av någon form av klämanordning. Ännu viktigare är att kärnkraftverken bör designas om, det är väldigt maskulint att föra in styrstavar för att kontrollera processerna och förtrycker alltså kvinnor.

   Radera
 17. Jämför Patris = fader
  Matris = moder
  Patrisen fördes ner i sanden
  Bildade matrisen
  Däri hälldes gjutmassan
  Tips
  Sättunahögen vid Roxen
  Patris från 500 talet.

  Isola Regina

  SvaraRadera
 18. Håller med om det du skriver ang. genusdebatten, även om jag aldrig sett denna serie.

  Men jag fattar inte en sak, du tittar ju inte på TV Cornu, kan inte låta bli att påminna dig;)

  Från ditt inlägg angående RT, 12 mars

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/russia-today-ar-kremls-propagandakanal.html

  "När vi renoverade huset satte vi inte in några TV-uttag. Så enkelt var det.

  Blir ibland en del dokumentärer via SVT Play, och TV-avgift måste jag ju fortfarande betala eftersom vi har en platt-TV för att titta på DVD (eller SVT Play-dokumentärer) med."

  och

  "Inte jag. Ser inte på TV alls."

  och

  "Nej. Jag ser inte på TV för att det äter upp min tid. En del undrar hur jag hinner med allt (blogg, skog, författande etc). En förklaring kan ligga i att jag inte ser de 25 timmar i veckan på TV som "vanligt folk" gör.

  TV är det kraftfullaste mediet vi har, eftersom rörliga bilder är det som ligger närmast den verklighet våra sinnen är anpassade. Man hamnar väldigt fort i ett mottagligt alpha-stadie där man okritiskt tar till sig allt.

  Enda som är kraftfullare för att hamra in budskap är t ex föreläsningar, torgmöten, väckelsemöten etc där man är fysiskt närvarande i flock framför en demagog.

  Det skrivna ordet är betydligt mindre kraftfullt och lättare att förhålla sig objektiv till."

  Ganska starka klargöranden, men ändå skriver du inlägget att du ser den via HBO, men det kanske var dvd du menade?

  SvaraRadera
 19. Jag hoppas att det sker ett uppvaknande snart i Sverige, vansinnesfeminismen måste stoppas. Tanja Bergkvist gör ett jättebra jobb men det behövs fler. Det är verkligen ingen överdrift att feminismen i Sverige har gått för långt och att ledande feminister är i det närmaste galna. Psykisk sjukdom och vanföreställningar verkar inte vara ovanligt i feministkretsar. Är det inte genustrumpeter så är det hemliga pedofilnätverk och förnekelse av kön som "en social konstruktion". Man tar sig för pannan! Varför skall vi hela tiden släppa fram extremister i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Excreme torde vara ett bättre ord.
   Men dylikt kan ju användas till odling
   Även på en liten gård/torp,Lars W

   " anonym "

   Radera
 20. Tja, vad säger man. Har bara sett något avsnitt, fantasy är inte riktigt min grej, men det låter som det brukar - man ser bara ena sidan. Låter precis som de här damerna som satt i P1 och talade om sexismen på operascener i Sverige. När våldsamt sex skildras menade de att det var kvinnoförtryck, men har ni någonsin sett en film där en våldtäkt visas upp som något positivt? Inte jag. Om en man "sätter på" en kvinna bakifrån menade de att det är sex på mannens villkor. Osv osv...

  Apropå att de bra männen inte är "vanliga män" medan de män i allmänhet är dåliga och onda är vanligt i populärkulturen idag. Ta Avatar t.ex. De bra männen var tekniknördar (en liten miss att de sysslar med typiskt "manliga" saker dock) medan resten var stridspittar som bara ville skövla världen. Det går som vanligt helt förbi gänget på Damens Nyheter.

  SvaraRadera
 21. Väldigt bra kommentar på Game of Thrones, men däremot ser jag inte att Hanna Melin försöker slå fast något, även om ingressen gör det mer än lovligt tydligt att Hanna Mellin snabbspolat sig genom max två avsnitt av serien. Artikeln lyfter fram vad andra sagt om serien, just i diskussionen om sexism och rasism - båda sidor av den diskussionen, faktiskt.

  Frågeställningen om det antingen är sexism eller oskyldig underhållning, som om det var de två enda alternativen, känns ju sådär lagom begåvad.

  You know nothing, Kakan Hermansson.

  SvaraRadera
 22. Äsch, gnäll inte! Tänk så skönt att veta att 17 miljoner av våra skattepengar gick till det oerhört viktiga projeket: ”Att Genusifiera EXcellens – GEXcel: Mot ett europeiskt excellenscentrum i transnationella och transdisciplinära studier av föränderliga köns-/genusrelationer, intersektionalitet och kroppsliggörande”. Det finns till och med planer på att bygga ett Europeiskt centrum för excellent transnationell genusforskning i Sverige, vilket kommer att sätta vårt land på världskartan igen.


  Det är också skönt att veta att Södertörns högskolas rektor Moira von Wright har hittat lösningen på vad vi ska göra med ämnet Fysik. Hon har nämligen föreslagit att en genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort. Hon menar att böckerna förmedlar budskapet att fysik handlar om det objektiva, det som höjer sig bortom känsla och mänskligt liv, vilket strider mot kraven på en jämställd text. Om vi börjar tillämpa hennes teorier på övriga högskolor så kan Sverige säkert vinna flera Nobelpris i fysik.

  SvaraRadera
 23. Hm, ska man inte läsa denna sida för att man är feminist, eller tillhör man då "genusmaffian"? Låter lite generaliserande, tråkigt och nedlåtande...
  /Lasse

  SvaraRadera