Cornucopia?

2012-04-14 10:18

Veckochart för guld i kronor per gram

Dags för en veckochart över guldpriset i SEK per gram igen.

Sedan i somras har guldet handlats inom ett intervall mellan 350:- och 400:- SEK per gram, med en fallande trend sedan i januari.
Veckochart guld i SEK per gram
OMXS30 i lila (eller ngt)

Inga större utbrott har dock skett, utan sedan toppen i samband med börskraschen i somras har guldet varit nere och nosat runt 350:- SEK per gram tre gånger. Nu har guldet återigen vänt upp och stängde veckan på ungefär 360:- SEK per gram.

Slänger för ordningens skull även in börsens utveckling under perioden, tillbaka till 2006, i form av Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 för att få lite perspektiv på saker och ting.

Den som i slutet av 2006 satsade på börsindex har ganska exakt inte tjänat ett öre, annat än utdelningar, på lite drygt fem år. Den som köpte guld har ökat investeringen med 155%, eller 2.55 ggr pengarna. Vill man vara ännu elakare så tittar man längre tillbaka, men vi vill ju inte vara taskiga mot en börs som redan ligger.

Ovanstående chart räcker att titta på när man t ex lyssnar på Claes Hemberg eller andra bonusdiare som tjänar pengar på att du köper aktier eller aktiefonder. Naturligtvis finns det de som tjänar pengar på att du köper guld, men de har åtminstone haft rätt.

Nu varar ingenting för evigt. Det kommer en dag då man skall sälja guldet och långsiktigt köpa börsen eller obligationer istället. Men för att citera Game of Thrones: "- What do we say to the god of death? - Not today."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Som du påpekar har guld varit överlägset börsen senaste åren, men förr eller senare kommer det troligen ett läge då man bör sälja och investera i annat av reellt värde - skog, mark osv. Förhoppningsvis är dessa då billiga jämfört med guldet, men att pricka in rätt tillfälle är som bekant mer tur än skicklighet.

  SvaraRadera
 2. Game of Thrones rules!

  SvaraRadera
 3. Angående guld som investering.

  Om man jämför inlåningsräntor på compricer.se så hamnar 24spar.se bland de högsta med 4.75%. Detta förstås utan insättningsgaranti.

  På ett konto utan insättningsgaranti vill man ju gärna ha lite koll på vad de använder pengarna till. Detta skriver 24spar på sin första sida. Och jag citerar:

  "Vi investerar inlånat kapital uteslutande i råvaran guld och i verksamheter med fokus på guld. "


  Det låter ju precis livsfarligt.

  SvaraRadera
 4. Ja,livet är livsfarligt!
  100% dödlighet.
  Vare sig du investerar i aktier eller guld

  Skepparn

  SvaraRadera
 5. När valutaparet EUR/USD på måndag når växelkursen 1,3085 eller 1,3065 blir vinsten eller förlusten 0,08 % för den som singlat slant om upp eller nedgång från dagens 1,3075.
  Den som i stället för att singla slant väntar in rätt köp- eller säljtillfälle tjänar alltså 0,08%, oavsett upp- eller nedgång, vilket efter 5 år á 240 handelsdagar genererar en vinst på 2,61 ggr startkapitalet som är ett bättre utfall än vad tom guldet förmår.

  En hundradel av en procent kallas för Pip (percentage in point) så skillnaden mellan kursen 1,3075 och 1,3076 är alltså lika med 1 pip.
  Hur svårt är det då att tjäna 10 pips per dag som i exemplet ovan?
  Växelkursen rör sig, 5 dygn i veckan, med hundratals pips upp och ned varje dygn så det är aldrig någon brist på pips utan det hela handlar om att hitta rätt köp- eller säljläge samt exit. Då är det endast TA som gäller – med en snabb momentum-oscillator som t ex Williams %R i botten.

  Då fredagen gav 64 pips är det nu läge för en veckas semester ... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta räknar väl med minst 0,3% som gett 36 ggr insatsen på samma tid ...
   Under måndagen kan eurusd förväntas följa med BBand 140's mittlinje nedåt enligt FreeStockCharts förträffliga chart: http://goo.gl/lbCEI
   Jfr med BBand 45's mittlinje på 15 min där även %R pressas under mittlinjen.

   Trist att Cornu aldrig skriver något om valutahandel trots att han gjort reklam uppe till höger i åratal.

   Radera
  2. Kanske för att jag inte handlar med valuta själv och inte har något vettigt att säga? Vill du skriva ett gästinlägg, så varsågod!

   Radera
  3. @Cornu 12:08

   OK, du är ursäktad och tack för erbjudandet. :-)
   Det kunde ändå vara intressant med en kommentar till setup-en i länken ovan
   http://goo.gl/lbCEI
   – om du tex skriver in omx i sökrutan Enter name.. och väljer S30 samt väljer day där det står 5 Minute får du upp ett välkänt index att jämföra din egen setup med.
   Det verkar ganska givet vart OMX-S30 är på väg för om/när den blå BB-mittlinjen korsar ned över lila BB-mittlinjen finns ingen återvändo det närmaste halvåret. Garanterat.
   Lägg märke till exit-signalen redan den 21 mars som förvarnar och och ger definitivt besked den 28 mars när %R gick under mittlinjen.

   Tack för en riktigt bra blogg!
   /12:02

   Radera
  4. Tack själv!

   Får inte sidan att fungera på min Mac/Safari. Vad för inställningar har för Boll-Inger, är det det enda du kör?

   Ta det via mail om du vill hålla det för dig själv.

   Radera
  5. I Win7/Safari funkar det bra när man installerat Microsoft Silverlight men det kanske inte går på en Mac?
   Länken går till en widget från FreStockCharts.com där man kan välja BBand Front med Weighted-inställning i stället för vanliga Simplevarianten vilket ger en överlägsen edge i sammanhanget.
   Det är alltså tre FW BBand 14/2, 45/2, och 145/2 som värderas i samverkan.
   Volatility Stop 6/1,66 som ersätter PSAR för den är lättare att finjustera.
   Samt
   Williams %R14 med FW Moving Average 5

   Att kunna välja FW i BBand och MA är kanske unikt och det vore tråkigt om du inte kan se skillnaden men Macen är ju som den är. :-)

   Radera
  6. Måste väl uppgradera Silverlight, den bara snurrade.

   Kan nog lägga in parametrarna i mitt ProTA. Har inte Front med Weighted. Men det finns Weighted Close att välja. Williams %R14 med MA 5 går att välja också. Volatility Stop verkar dock saknas.

   Radera
  7. Kan återkomma med ett blogginlägg med parametrarna så får du se om det ser korrekt ut.

   Radera
  8. Weighted Close bör fungera på samma sätt.
   På den här sidan beskrivs skillnaden mellan SMA, EMA och Front Weighted (FW) som också kallas WMA:

   http://www.marketvolume.com/technicalanalysis/weighted_moving_average.asp

   Fördelen med FW eller WMA kan ses i bilden där den vägda MA är helt överlägsen på att agera stöd och motstånd. Kan man köra BBand, vilken i grunden utgår från SMA, som vägd MA blir det mycket tydligt var stöd och motstånd finns inte bara längs mittlinjen utan även i de över- och undersålda områdena.

   Hellre än att du kör Williams %R med bara SMA så rekommenderas Fast Stochastic som visar exakt samma värden men med omvänd skala. Kom ihåg att sätta ut mittlinjen vid 50 för den passagen är avgörande när kurvan stiger eller faller från mera än 20 resp 80.

   Radera
  9. Bra tips om Fast Stochastics där 02:58! Tackar!
   Ser att länken är uppdaterad med en skärmdump som visar principen med viktade MA-kurvor och det blir lite synligare utan BB.
   Varje gång priset så här tydligt stänger ett par tre perioder på andra sidan en FW/WMA-kurva är ju att betrakta som ett trendbrott och har priset dragit med sig två viktade kurvor över en tredje så är detta den säkraste köp/sälj eller exit-signal man kan få.
   Köper/säljer själv endast i den riktning som alla tre kurvorna rör sig samtidigt.
   - 03:37

   Radera
 6. Meh, köpte man Jays i december så har man kunnat tjäna typ 7 ggr pengarna på en bråkdel av handelsdagarna.

  Fast om man följde Cornus investeringsmodell istället, så stod man utanför börsen tills mars och gick sedan in. En ren förlustaffär så långt.

  SvaraRadera
 7. Warrant Buffet2012-04-14 15:18

  Men, men, men...guld är ju i en bubbla. Den ska ju spricka i år, precis som den skulle spricka förra året och året innan dess och året innan dess och året innan dess.

  SvaraRadera
 8. Du glemmer 2005, 2004, 2003, 2002.

  Som Mr Gold sier:

  Gold is moving towards the system and not away from it.

  SvaraRadera