Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2012-04-13 10:29

Varning: Pump 'n dump - Cassandra Oil

Vill kort passa på att varna för en klassisk pump-n-dump bubbla, nämligen återvinningsföretaget Cassandra Oil (First North:CASO). Företaget säger sig ha patent på en variant av en teknik för att återvinna plaster och andra kolväten tillbaka till olja.


I sig praktiskt och bra för nischbehov, men löser ingen energiproblematik. Idag går all plast etc till fjärrvärme, där 95% av energin i soporna går till uppvärmning. Om man istället (via insats av ytterligare energi - kom ihåg termodynamikens lagar) använder Cassandras teknik för att skapa drivmedel, så slösar en dieselmotor bort ca 70% av energin som spillvärme. Skulle man återanvända sopor för att skapa olja istället för fjärrvärme så ökar vårt energibehov pga att 70% istället för 5% av sopenergin går till spillo, oräknat den energi som går åt i Cassandras process. Samma sak om man t ex använder biomassa som idag går till fjärrvärme eller kraftvärme.

Aktien har på tre månader stigit drygt 4000%, ivrigt påhejad på diverse forum. Detta är en sk pump-n-dump, där de som kan sådant här organiserat har drivit upp hetsen och aktiekursen för att sedan casha hem och sälja av. Köpte man aktier för 100 000:- SEK ursprungligen så sitter man idag på över 4 MSEK. Och ni som klivit på sent, beklagar, men era pengar är förlorade framöver.

Det betyder inte att Cassandras teknik inte fungerar, även om det finns varningstecken även där, inklusive vem som egentligen sitter på ursprungligt patent. Men den löser inte några energiproblem, utan förvärrar dem. Dock finns det antagligen nischapplikationer som kan vara användbara, men inget som idag motiverar ett värde på miljarden.

Har man varit med några år så har man sett många pump-n-dump i energirelaterade småbolag, t ex Taurus, PV Enterprise, Morphic och Guideline. Det här är ännu ett tydligt exempel och en konsekvens av det taskiga läge för den globala energitillgången som peak oil innebär. Vi kommer få se fler pump-n-dump inom energisektorn, och alltid i småbolag på obskyra listor. Är man lite vaken kan man tidigt identifiera dessa potentiella PD-aktier och ta tidig position och invänta att pumpningen sätter igång. Ledtrådar: Smålistor, teknikbolag inom energi, något som skall revolutionera helst oljesektorn och tekniken måste vara svår för en lekman att förstå, så det går att pladdra runt det hela för pumparna. Pumpningen kan dock ta månader eller år innan den börjar, så det krävs tålamod och kapital att avvara till kandidaterna. Man måste också bevaka aktieforum, speciellt VCW eller liknande där man kan skriva anonymt, för det är där pumparna sätter in sina stötar när de väl skall skjutsa upp kursen.

En vinst är inte en vinst förrän man sålt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Apropå sålt
  Gyllenhammars villa på västkusten uppges såld
  Dock med förbehållet att det var en internaffär
  Alltid ett sätt att hoppas på morgondagen!

  Skepparn

  SvaraRadera
 2. Countermine var ett annat pump-exempel.
  Jordanfonden är ett forum som pumpar ibland.
  Fast de har god träffsäkerhet också.

  SvaraRadera
 3. Du gick in med en negativ position innan du skrev detta inlägget eller? hehe :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går det att ta negativa positioner i småbolag på First North? Hur då?

   Radera
 4. Jag har skrivit några rader om att använda energi & pengar för att konvertera brännbart mat-avfall till metan(=biogas) samtidigt som vi bränner 10 ggr mer fossil metan i våra fjärrvärmeverk, än den totala mängden biogas som produceras i Sverige. Borde rimligen ge mer pang för pengarna att direkt bränna matavfallet i fjärrvärmeverken, och direkt ersätta fossil naturgas istället.
  http://www.asposverige.se/2011/12/subventioner-av-fornyelsebar-energi-miljovinst-eller-miljomassigt-och-ekonomiskt-vansinne/


  En kommentar, Cornu, de flesta fjärrvärmeverk producerar värme OCH el, men det visste du säkert. Att ta betalt för att samla in välsorterade sopor från hushållen, bränna dessa i fjärrvärmeverk, och sälja el&värme tillbaka till hushållen är f.ö. en mycket god affär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli kul att ses IRL imorgon f.ö.
   Mats L

   Radera
  2. Ja, jag skrev "kraftvärme" då skapar man både el och värme.

   Problemet med matavfall är väl att det ofta innehåller rätt mycket vatten, vilket sänker energiutbytet då en del av energin går åt till att koka bort vattnet.

   Vi syns i morgon!

   Radera
 5. Inte alla länder - utan ganska få - använder sopor till fjärrvärme. Tror att affärsidén (som du beskriver) kan vara åtminstone halvintressant i länder där soporna bara bränns upp i det blå.

  SvaraRadera
 6. Cassandra återvinner inte plast utan gör om gamla strinmlade bildäck till olja, närmare sagt Marinediesel med lågt svavelvärde.
  De har ett leveransavtal av denna diesel till Nordkalk på 23 miljoner euro, Nordklak och Ahlsell var med och såg på den mindre reaktor de har igång i dag. Ahlsells har också Cassandra slutit ett avtal med, de ska sälja strimlade bildäck till Cassandra. I Sommar så ska två reaktorer vara klara som är större än prototypen. En ska producera diesel oljan till Nordkalk den andra ska skeppas ned till Saudiarabien för demonstration på oljesand, där den ska skilja sand och olja ifrån varandra, en klar fördel med Cassandras reaktor är att den inte förbrukar något som helst vatten till skillnad från andra metoder. 23 Dollar fatet kostar det att producera ett fat olja från bildäck. Då ingår inköpskostnaden av bildäcken strimlade samt avskrivning på maskinen.... känns som en super aktie!

  För övrigt är det unika i patentet att man idenifierat ämnen man anänder i reaktorn som är katalysatorer som inte används upp. Dessa katalysatorer bryter sönder molekylerna så att man kan separera dem. Dvs tex en järnatom och en oljemolekyl ifrån varandra i ett däck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, då är du har du nästa år tjänat 100 miljoner på dina aktier. Återkom och berätta gärna för oss i april nästa år 2013 hur det har gått.

   Radera
 7. Finns det något sätt att ta negativa positioner mot denna aktie?

  SvaraRadera
 8. Jag kanske minns helt fel, men har inte herr'n själv bidragit till pumpningen av Guideline ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag minns att det var så. Numera är Guideline förresten ett helt annat bolag som både tjänar pengar och växer inom utrustning för markradar och visualisering av markstrukturer. Börsvärdet ligger nu på ca en halv årsomsättning. P/E 2012 blir ca 5. Ny huvudägare och ledning. Nedskrivningar tagna. Nästan inga aktier omsätts längre tyvärr.

   Radera
 9. Termodynamik FTW.

  Fråga: När kommer termodynamik/fysikalkemi som obligatorisk kurs på våra ekonomiutbildningar?

  Svar: När Hjälmarn brinner pga oxidering av vattnets väte med vattnets syre.

  SvaraRadera
 10. haha du kan väl läsa projektet innan du spridder dynga?

  SvaraRadera
 11. Nu tycker Jag Cornu missar målet när han jämför energiutbytet/verkningsgrad i sopförbränning mot en dieselmotor. Det avgörande för Cassandra och dess aktieägare är väl om kalkylen $23 in / $140 ut för marindiesel stämmer. Inte om metoden räddar världen från energikris.

  Tore

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, på den här bloggen är alla fakta underordnade den Heliga Sanningen Peak Oil.

   Radera
 12. Cornu var står du i förhållande till syntetiska kolväten via CSP? Tror du att det är en realistisk väg? Finns dock ett aber här, det saknas material som klarar riktigt höga temperaturer som krävs.

  Solugnen i Frankrike kommer upp i 3800C, det krävs 2500C för att termolys av vatten. Sköldarna till Usas rymdfärjor klarade av sådana temperaturer, men det blir nog svårt att bygga komponenter och rör av detta material?

  Termolys av vatten torde ju vara det effektivaste sättet att producera väte ur vatten? Koldioxid har vi gott om, metanol är enklaste formen av kolväte.

  Tror du på CSP?

  SvaraRadera
 13. Citat: "Idag går all plast etc till fjärrvärme, där 95% av energin i soporna går till uppvärmning."

  Det är väl inte sant? Häromdagen fick jag en påse till mitt påslakanset från Jysk, vilken uppgavs till 33 % bestå av återvunnen plast (troligen en lite "för exakt" angivelse av "ca 1/3"). Fast Jysk kanske ingår i ödlekonspirationen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge återvinningen "kostar" något i form av energi och/eller pengar, samtidigt som man direkt bränner en mycket större mängd fossil olja/gas direkt, så är återvinning ganska tveksamt ur miljösynpunkt. I ett sånt läge är det bästa man kan göra att till lägsta möjliga kostnad bränna avfallet och därmed ersätta annan användning av fossil energi.

   Energimyndigheten rapporterar i sitt projekt "PFE" att man effektiviserat energianvändning i industrin till en kostnad av ca 5 öre/kWh. Samtidigt kastar vi skattepengar(nåja, elcertifikatspengar) efter vindkraft, för att generera el fö kanske 70 öre/kWh. Ekonomiskt och miljömässigt vansinne?
   http://www.asposverige.se/2011/12/subventioner-av-fornyelsebar-energi-miljovinst-eller-miljomassigt-och-ekonomiskt-vansinne/

   Radera
 14. Något som kanske är av intresse för bloggens läsare (handlar dock inte om detta ämne utan om matproduktion):

  Food security and planetary boundaries - John Ingram
  http://www.stockholmresilience.org/download/18.1fc8315a135cb03b5592c9d/ingram-120412.pdf

  De ofta brukar lägga ut seminarierna på nätet men vet inte om det gäller detta.

  /Tobias

  SvaraRadera
 15. Hej Mats!
  Fråga: har du besökt bolaget och sett prototypen i aktion?
  Din granskning av företaget verkar vara riktigt oproffsigt gjort, risker finns alltid, men av ditt inlägg att döma, så får man direkt en känsla av
  att traderintresse föreligger. Kom igen, du kan säkert göra en betydligt
  bättre underbyggt granskning av företaget.
  Trevlig helg
  Den Erfarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Den Erfarne, om det är mig du menar så har jag inte gjort ngn analys av ngt företag, och jag har inget tradingintresse. /Mats L

   Radera
 16. Hej Mats! Ber så mycket om ursäkt, avsåg analysen upplagd av Corn.
  Då vill jag hellre rekommendera DI:s reportage om Cassandra, eller varför inte läsa prospektet, så kanske en del osakligheter försvinner från en del
  inlägg.
  Den Erfarne

  SvaraRadera
 17. Cassandra Oil! Tänk och förstå! 2012-04-14 13:08:53
  Många som är skeptiska till bolaget och aktiekursen, ni måste tänka efter!
  Inte tror ni väl att flera inom Lundinsfären går in och satsar stort här om man inte har kollat upp och tagit reda på att reaktorn fungerar.
  De har själv varit där och sett det med egna ögon liksom många andra. Självklart att det fungerar. Man har ju redan testat och sett att olja har kommit ut!
  Sen är det ju professionellt folk som inte går ut och haussar aktien för man vet ju vad som är på gång och att det fungerar.
  Det talas ju också om att man jämför med Lundin Petroleum och utvinningen av olja. Cassandra kommer att bli mycket mer lönsamt om ett par år och kursen då?
  jag vågar inte nämna det för då skriker väl pessimisterna.
  Om nu mot all förmodan den stora reaktorn inte skulle fungera som det är tänkt, skulle det då krascha bolaget? Nej! inte alls då kan man ju bara använda små reaktorer som man vet fungerar! och bara det skulle ändå mångdubbla kursen på sikt.
  Jag tror inte de flesta förstår att i Cassandra har vi en kommande kassako som redan har lyckats och visat att man kan förvandla sopor och bildäck till olja!
  Någon som har räknat läste jag, skrev att Cassandra behöver ca 15-16 stora reaktorer igång för att tjäna lika mycket pengar som Lundin Petroleum gör idag!
  Bara det säger allt om vilken fantastisk kursutveckling vi kommer att ha framöver. Ok då till pessimisterna: om den nu inte skulle fungera perfekt den stora reaktorn då? Då får man tillverka de små reaktorerna som man redan vet fungerar. Och då lär man istället för 15-16 stor reaktorer får man väl tillverka 100 mindre reaktorer för att få samma utfall då!
  I vilket fall som helst har man ju redan visat att det fungerar och att man lykats utvinna olja av sopor och bildäck som ingen annan lyckats med tidigare till den låga kostnaden. Cassandra kommer säkert att bli en av de bästa aktien att äga de närmaste åren! Oavsett med vilken reaktor man använder!
  Vänta bara också tills länderna i Mellan Östern börjar beställa reaktorn för att bli av med sitt sopavfall! Ja, ni kanske förstår!
  Klipp från vcw

  SvaraRadera
 18. Intressant val av namn - Cassandra kunde som bekant se in i framtiden men Apollo kastade en förbannelse över henne så att hon skulle vara tvungen att säga sanningen men ingen skulle tro på henne.

  Kanske är Cassandra Oil en spegelbild: lögn från början till slut men med många troende.

  SvaraRadera
 19. Kan man få en update av läget från Cornucopia? Nu när mer information har kommit under året.

  Iraks regering har fått intresse från produkten i alla fall. Även om det inte behöver betyda mycket.

  SvaraRadera