Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-04-10 19:53

Tisdagsmys: Kärnvapenkartan

Internet är fantastiskt. Nu finns det t ex tjänsten Nukemap, ett bra hjälpmedel för alla som letar bostad. Bara att välja styrka på kärnvapen och närmaste sannolika mål och så får man facit på om bostaden ligger olämpligt till.


Av pedagogiska skäl har jag lagt in måltavlor runt Stockholm och Göteborg på en interaktiv karta för er som vill titta närmare, baserat på tidigare inlägg om att Sovjetunionen aldrig planerade för ett konventionellt krig och det överlevbara kärnvapenkriget(?).
Räkna inte med att överleva alls
inom röd cirkel om du inte är i
ett kärnvapensäkert skyddsrum,
och 50 - 90% oskyddade dör inom grön
cirkel. Inom blå cirkel blir det enorm
förstörelse, men viss chans till överlevnad,
och inom orange bara bränder
och tredje gradens brännskador på
exponerad hud.

Jag lägger inte ner tid just nu på alla 50 målen i exemplet. Generellt har jag valt 800 kilotons laddningar, undantaget Bromma flygplats som fick nöja sig med 100 kt då den redan låg mitt i smeten i Stockholm. Jag valde 800 kt, då det exempelvis är vad dagens ryska Topol-robotar levererar, se en mkt bra länk hos bloggrannen Observationsplatsen. Värre än så blir det inte idag. 

Hamnar man inte inom någon radie från 800 kt detonation över sannolikt mål idag så är bostadsköpet antagligen relativt säkert.

Man kan också roa sig med att plotta in de små laddningar som t ex Nordkorea kan leverera och konstatera att förstörelsen inte blir enorm. Sannolikt skulle det vara i den storleken som Iran kan ordna fram något i teorin, ca 6 kiloton. En sådan laddning över Rosenbad skulle t ex inte ge allvarliga skador eller bränder mycket längre bort än Karlavägen mot norr, Vasamuseet åt öster, Folkungagatan på Söder åt Söder och Kungsholms Torg åt väster.

Är man orolig över Irans (eller Nordkoreas) kärnvapenkapacitet så kan man alltså tryggt bosätta sig ute i Bromma, Nacka, Lidingö, Solna mm. Det går rent av att bosätta sig på stora delar av Söder eller större delen av Kungsholmen. Men Gamla Stan bör man nog undvika om man är rädd för Irans påstådda kärnvapen.
Göteborg
Stockholm

Skärmdumpar från Göteborg och Stockholm bifogas, men se gärna först på instruktionerna ovan.

Notera att jag inte lagt ground zero över berget i Bålsta, utan lade den mitt över orten istället. 

Ej heller har jag lagt en detonation exakt över Svalan i Mölndal, eftersom den också av någon outgrundlig anledning fortfarande är ett skyddsobjekt, om än rivet, sanerat och plomberat.
Lidköping och Nora mfl

Man kan konstatera att även med kalla krigets volymer på planerade kärnvapeninsatser mot Sverige så fanns det åtminstone platser i Stockholm som skulle klara sig helskinnade från de omedelbara effekterna av kärnvapen. Göteborg ser det dock värre ut för. Partille verkar däremot vara ganska tryggt.

Sedan kan man förstås diskutera om det hade varit så kraftiga laddningar som 800 kt mot Sverige ens på den gamla goda tiden, men som sagt, worst case idag. Just Ryssland har bara 209 stridsspetsar med 800 kt idag så insats i närtid skulle mer sannolikt röra sig om de vanligare 100 - 500 kt. Stryk detta. 800 kt är en vanlig styrka i den ryska strategiska arsenalen idag, med ca 700 stridsspetsar av drygt 2000. Vid köp av bostad är det defintivt 800 kt man skall planera för.

Trevligt tisdagsmys på er! Upprepad länk till interaktiv karta.

Tillägg: Lade till några fler mål från listan, mest för att få lägga en 10 Mt laddning över Lidköping (vid Vänern) för att slå ut Hangarfartyget Västergötland. Lade även en 10 Mt över Nora istället för några mindre laddningar mot de förmodade "riksbunkrar" som skulle existerat i området förr i tiden. Blir lite bränder även i Örebro pga smällen över Nora. 

Tillägg 2: Lagt in samtliga mål från tidigare inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

37 kommentarer:

 1. För några år sedan hade på bloggen jag en liknande karta där man kan välja olika klassiska bombtyper samt asteroidnedslag: http://www.carloslabs.com/node/16

  SvaraRadera
 2. Varför lägger du en över Tullinge, finns väl inget där av militärt intresse idag? Dessutom ryker mitt hem, även om det ligger precis i periferin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scenariot handlade om kalla kriget, och då var Tullinge flygplats ett självklart mål.

   Idag behöver du nog inte svettas, då är det nog bara centrum, Berga, Kungsängen, Bromma, Arlanda, Bålsta som är aktuella.

   Radera
  2. Kan man inte tänka sig att även Lovön får påhälsning?

   Radera
  3. Lovön blir bränd av bomben över Bromma flygplats. I övrigt ryker ju alla antenner och annan känslig utrustning via EMP. FRA är tämligen meningslöst i det läget.

   Radera
  4. Nej, förlåt, det är smällen över Barkaby som slår ut Lovön. Lade ju bara 100 kt på Bromma.

   Radera
 3. Det är lungt. Hemvärnet styr upp det där. Jag har ju trots allt en patronlägeslåsnyckel hemma som jag kan kasta på Fi.

  SvaraRadera
 4. Under kalla kriget borde försvarsplanerare och försvarspolitiker ha drabbats av värre depp än det peak oil nördar får i dag när de funderar över de kloka förberedelser som världens ledare gör inför oljans sinande. Vilken tur att jag var barn och ungdom under kalla kriget så jag inte brydde mig så mycket om hotet.

  Jag är för övrigt grymt imponerad över att man under decennier planerade för att försöka få samhället och så mycket av befolkningen som möjligt att överleva ett begränsat kärnvapenkrig och även gjorde seriösa investeringar. Att inte ge upp inför hemskt stora problem är en beundransvärd egenskap.

  Jag har svårt att i komma på en anledning för någon att angripa Sverige med kärnvapen i dag eller under hyfsat paranoida scenarier. Det mesta som det skulle gå att utpressa Sverige på upphör att bli levererbart om landet skadas för mycket eller folk blir så förbannande att de strejkar.

  SvaraRadera
 5. Först plockar du bort mitt ( sena ) " oscar " inlägg.
  Därefter låter du mig drabbas " lindrigt " av Kapellskärsbomben.
  Makterna eller din slemma avsikt?
  Tack dock för att du lät Gotland slippa undan!
  För en gångs skull...
  Räcker kanske med genetisk blandning nu.
  Ja, efter din antydda efter Bodiscos besök 1808.


  Isola Regina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte plockat bort några inlägg. Vet inte vart det tagit vägen om det fortfarande saknas.

   Lagt till en smäll över Visby nu, eller specifikt Follingbo-berget, så lite av stranden längs Visby klarar sig något lindrigare.

   Radera
  2. 11/4 idag
   Vargutredning presenterad
   Med tanke på dagens namnsdagsbarn skriv inte något negativt om dylika djur idag!
   Eller bomba Gotland just idag
   Med tanke på dagens födelsedagsbarn.
   Vilket sammanträffande...

   Isola Regina

   Radera
 6. Det är sedan länge ställt utom varje rimligt tvivel att Cornucopia är psykopat. Bara ett tecken av många är att han alltid ställer bilen så att han inte behöver backa när han ska iväg. Så om det smäller någonstans kring Sätila så har man åtminstone en misstänkt direkt.

  SvaraRadera
 7. Obs att det oftast blåser sydväst eller väst i Göteborg, så Partille är sällan säkert.
  Sen heter det radie och inte radio för det är något annat, justera gärna tack)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, damn you, autocorrect.

   Pratar bara om direkta effekter, inte radioaktivt nedfall. Som dock inte nödvändigtvis hamnar så nära detonationen.

   Radera
 8. Betr. krig, kärnvapen m.m.
  Det är väldigt dålig nyhetsbevakning av Herculesplanet som försökte flytta på Kebnekaise ...
  Påminner om Estoniakatastrofen.
  Har man lagt locket på!?
  Vad fanns ombord på planet ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du? På mig stod den upp i halsen efter bara några dagar. Vad som saknades var ju ilskan över att NATO flyger som de vill över Sverige men det klart, har man 90% riksdagsmajoritet bakom beslutet att smyga in i NATO är det ingen idé att tjafsa.

   Radera
 9. En massiv stenig astroid slår ner på jorden. Den har en kärna av järn-nickellegeringar, en del karbonat och en smutsig mantel av is.

  Vi ger den en densitet på 5000 kg/m^3, motsvarar 5 ggr vattnets densitet.

  En diameter på 10 km, ungefär storleken på astroiden som slog ner för 65 milj år sedan på Yucatánhalvön, Mexikanska golfen.

  Den slår ner på jorden med en hastighet av 48 280 km/h och 47 graders vinkel.

  densiteten p=5000 kg/m3

  astroidens massa är då
  (5000 kg/m^3) x (5000 m)^2 x (10 000 m) = 4 x 10^15 kg

  och den kinetiska energin med hastigheten på 48 280 km/h (= 1 x 10^4 m/s) är
  (1/2) x (4 x 10^15 kg) x (1 x 10^4 m/s)^2 = 2 x 10^23 joule

  och eftersom 1 megaton av TNT ger 4.2 x 10^15 joule så får vi 5 x 10^7 megaton

  Asteroidnedslaget ger alltstå 50 MILJONER MEGATON!

  USSR Tsarbomben var 50 megaton
  http://www.youtube.com/watch?v=16n2MWGetlI (Kraftigaste explosionen någonsin inspelat på video).

  Asteroidnedslaget motsvarar då 1 000 000 Tsarbomber!

  //E

  SvaraRadera
 10. Äntligen hamnar mölnlycke på en topp av fantastiska platser nära gbg att bo i..;) (bara gult..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge du har ett stenhus så...

   Radera
 11. En 800 kilotonnare rätt i Rosenbad skulle förändra stadsbilden ordentligt, tyvärr. En andra rivningvåg kan man kanske säga. Men vi borde inte bara fokusera på det negativa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är om inte Sverige skulle klara sig bättre om en 800 kt bomb detonerade i rosenbad.

   Radera
  2. Rosengård menar du kanske?
   Verkar overkill
   Fritz Haber duger väl fortfarande.

   skepparn

   Radera
 12. Kungsbacka verkar iallfall klara sig rätt bra =). Och stugan i norrland med för den delen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle förstås kunna lägga en laddning på FRA:s anläggning... Men den lär inte klara EMP ändå, så det känns lite onödigt.

   Radera
 13. Är det inte Ringhals som pajar så är det Ryssen som bombar. Det finns ingen undanflykt från att bli radioaktiv.

  SvaraRadera
 14. Stålverk verkar ju vara självklara mål, eller?

  SvaraRadera
 15. För några dagar sedan sa Cornu att han var investerad till 93 % mot börsen. Inom kort blir det väl snack om negativa positioner och andra "vad var det jag sa" argument till varför man ska ligga likvid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns fler börser än den ständigt usla OMX.

   Radera
 16. Mikael Jordnära2012-04-11 08:23

  Rädd för Iran... pyttsan. Rädd bör man istället vara för det enda land som använt kärnvapen i krig.

  SvaraRadera
 17. Amenvafa...Lidköping? Nu brände du ner mitt fina trähus mitt ute på slätta. Jag flyttade ju _ifrån_ civilisationen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag behöver du inte oroa dig. Då (kalla kriget, när vi fortfarande hade ett försvar) var Hangarfartyget Västergötland (Lidköpingsbaserna) basen för Attackeskadern. Garanterat kärnvapenmål på den tiden.

   Radera
  2. I går måndag hörde man Jasen över Dalboslätten. De övade något så de lät lite, men bara lite, som Stukaplan.

   Radera
 18. Bergrummen jag besökte under min tid i försvaret, inte mer än drygt 20 år sedan, var alla försedda med EMP-skydd på antennerna. Man undrar hur bra de hade funkat. Oavsett skydden pratade vi i alla fall om att bara ha en radio inkopplad i antennväxeln om det man misstänkte en kärnvapenattack för att spara utrustningen till efteråt.
  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är mer om FRA:s signalspaningsutrustning (som per definition måste vara betydligt känsligare för signaler än vanlig radio för kommunikation) går att EMP-skydda.

   Radera
 19. As dålig stämning i Göteborg. Jag får tre st över mig. Hjälm på!

  SvaraRadera
 20. Halvt OT: mötte tre militärmålade Tatra-lastbilar på E4 i höjd med Ödeshög idag. Inte har väl svenska försvaret några sådana? Invasion på gång? (Är för övrigt 1/3 in i Midvintermörker vilket gjorde att hjärnan skenade iväg än mer när jag satt och funderade i bilen.)

  SvaraRadera