Cornucopia?

2012-04-27 13:26

Swedbank slutar med VISA-kort

Swedbank har slutat med VISA-kort. När befintliga VISA-kort går ut kommer kunden istället få Mastercard.


Emma Bergfeldt, presskontakt Swedbank, kommenterar.
"Swedbank har inte längre VISA som leverantör, utan Mastercard.
När ett VISA-kort går ut, får kunden per automatik ett nytt kort hemskickat till sig. Det nya kortet är då av märket Mastercard, med samma funktion som det tidigare kort man haft."
Det går idag inte att ansöka om nytt VISA-kort hos Swedbank (se hemsidan). Konsekvenserna för kunderna är väl egentligen obefintliga, då kortavgiften och växlingsavgifter och pris på uttag utomlands är den samma. Däremot finns inte avtalstexten för VISA-korten kvar på Swedbanks hemsida, så om det finns andra finstilta skillnader går inte att avgöra. Men bli alltså inte förvånade om det dimper ner ett Mastercard i brevlådan när ditt kort går ut. Återstår om man samtidigt försöker sälja på dig ett kreditkort istället för debetkort.

Rimligtvis är alltså Mastercard lönsammare (för banken) än VISA, vilket förklarar skiftet, men det ges alltså ingen sänkning av priset för dig som kund. Swedbank har alltid tidigare erbjudit VISA, även på den tiden man kallades Föreningssparbanken.

Snarare ligger konsekvenserna av skiftet hos VISA, då man tappar Sveriges största privatkundsbank (eng retail bank) som kund.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

25 kommentarer:

 1. Lustigt. Jag hade Mastercard hos Länförsäkringar Bank, men fick nu i veckan ett VISA-kort hemskickat som ersättning (med samma villkor), då de har slutat med Mastercard hos LF...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt att det föreligger något kortkrig där kortleverantörerna kräver exklusivitet och att banken inte erbjuder några konkurrerande kort?

   Radera
 2. Har mest med att göra att man inte kan koppla krediter till mastercard-kortet och man då kan sälja ett kreditkort extra // Insynsperson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går utmärkt att koppla krediter till Mastercard. Kolla över din "Insyn".

   Radera
  2. SEB, har (än så länge) VISA kort... som betalkort och deras kreditkort är knutet till Mastercard

   Radera
  3. Kolla upp din kreditvärdighet snarare! =)

   Radera
 3. Jag har alltid ett mastercard och ett visa för det är inte helt sällan olika inköpsställen (utomlands) vägrar den ena eller andra sorten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, Mastercard är störst med VISA som god tvåa gällande inköpsställen runt om i världen.

   Radera
 4. Handelsbanken gjorde det omvända för typ 4 år sen. Då byttes alla Master Card ut mot VISA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt. Jag har ju ett Mastercard från Handelsbanken som utfärdades förra året...

   Radera
  2. Fel, det var SEB som tog bort Mastercard och endast har VISA kvar

   Radera
  3. Har iofs ett Mastercard / Eurocard som jag ser transaktionerna på via SEB`s internetbank men det kanske man kan oavsett bank?

   Radera
 5. Jag fick ett nytt VISA av Swedbank igår.

  SvaraRadera
 6. http://v-a.se/2012/02/hogskolans-styrning-och-framtid/

  Kanske en intressant post att diskutera runt förutsättningarna i framtiden? Då det diskuteras vilken typ av lärande, dess inriktning på tillväxt mm.

  Vill inte göra någon fulreklam men kan ej maila, bara att deleta om du tycker det känns opassande Corno.

  SvaraRadera
 7. cornu kan du plix göra en favoriter-i-repris på svensk skuldsättning privat, företag och stat. /pie

  SvaraRadera
 8. Föreslår GE Money Bank. Kredit upp till två månader, inga valutapåslag vid utlandsköp.

  SvaraRadera
 9. Det gick att koppla en kredit till VISA-kortet på 10-60 kSEK, verkar inte finnas på Bankkort MC. Den gick t.ex. att ta ut kontanter på utan den avgift som kreditkorten brukar ta. Var väl egentligen ett rent blanco-lån kopplat till kortet, utomlands eller i andra bankers automater godkändes den inte som ett kreditkort.
  Nu låter det nog som jag är mogen för Lyxfällan... :)

  SvaraRadera
 10. Visakort har mycket bättre reseförsäkring än mastercard, vilket jag har fått erfara.

  T.ex så har mastercard förseningsersättning för försenad utresa, vilket jag tycker är helt olågiskt. Mendan visa ersätter försenad ankomst. Medför att om man blir försenad under resan med mastercardbetalad resa så får man ingen ersättning.

  SvaraRadera
 11. Var detta Cornucopias så (sic!) omskrutna veckovisa fredagsmys?
  Oerhört!
  Här har man häckat hela veckan bara för att snöpligt snuvas på godbiten.
  Allmänna reklamationsnämnden?

  Ärlig ( nåja ) skattebetalare

  SvaraRadera
 12. Bara dom behåller e-kort systemet...

  SvaraRadera
 13. Har genom min lokala sparbank VISA-kontokort och Mastercard-kreditkort. Detta tillsammans med Internetbank och telefonbank går loss på 400 bananas per år. Det är OK enligt min mening.

  Jag har under några år levt väldigt sparsamt och kommer nu att resa runt lite, så jag har fixat ett bra American Express-kort, mest pga deras superservice om något skulle krångla på andra sidan jorden.

  /Enskede

  SvaraRadera
 14. Mastercard. Hmmmm. Vill minnas att det inte fungerar på Kuba.

  SvaraRadera
 15. Lite inside info från supporten på swedbank: Där är man i alla fall glad över bytet eftersom man aldrig tidigare fått byta så många kort som de senaste årens utfärdade visa (det fysiska kortet alltså) pga dålig kvalitet. Det fick jag höra då jag mitt eget visakort delaminerade och gick sönder efter en kort tid, jag fick ett nytt mastercard. Säkert inte anledningen till bytet men visa har i alla fall haft en sämre korttillverkare vilket inte hjälpt deras anseende.

  SvaraRadera
 16. Jag byter just nu från SEB till Handelsbanken. Så för tillfället har jag VISA och Mastercard från bägge banker. Inget snack från någon part att sluta med någon av kortleverantörerna.

  SvaraRadera