Cornucopia?

2012-04-17 07:25

Stora bostadsprisdagen och Argentina nationaliserar olja och gas

Mäklarstatistik släpper idag sin nya data för bostadsprisutvecklingen under mars månad och sedan kommer Valueguard med sin statistik vid 0900.


Kort sagt kommer det som sedvanligt bli en del grafer över bostadsprisutvecklingen här under dagen.

På annat håll har skall argentinska regeringen förstatliga (al-Jazeera) olje- och gasbolaget YPF Repsols tillgångar i landet. En viss symmetri, då man under nyliberaliseringsvansinnet på 90-talet gav bort tillgångarna, samt tog på sig att betala löner åt de som de nya privata ägarna skulle sparka.

Så kraschade också Argentinas ekonomi brutalt 2001. Nu kallar man det inte ett förstatligande utan ett återtagande (eng recovery).
"We are not going to have a nationalisation. We are going to have a recovery of the company", which had been state-controlled until 1999, Kirchner said."
Spanien är förstås "lite upprörda" över att Repsol får tillgångar förstatligade.

YPF aktien är förstås handelsstoppad.

I övrigt bor ni i Göteborgsområdet så kan det vara lämpligt att låta bilen stå en stund till. Det är enligt uppgifter fullständigt glashalt på vissa vägar och en del vägar har rent av stängts av och bilisterna har helt enkelt gett upp och ställt sig i väggrenen eller i bussfickor etc. I övrigt står trafiken still där det är som värst och saltbilar etc kommer alltså inte heller fram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

14 kommentarer:

 1. Min observation kring göteborgstrafiken rent allmänt är att göteborgare inte kan köra bil när de ser snö. Så fort det är snö i luften blir det köer.

  Det har inget med halka att göra för om det är snorhalt på vägarna utan snö så flyter trafiken som vanligt.

  Var bara tvungen att skriva av mig lite ilska efter att hu suttit 1 timma och 50 minuter på bussen mellan Borås och Göteborg. Den sista en och en halv milen tog 1 timma och 10 minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ha berott på bilar och lastbilar som hade kanat och ställt sig i diken och på tvären mellan Landvetter och Mölnlycke...

   Radera
 2. Tippar på att valueguard på BR visar 1% upp hela landet, 2% upp i sthlm.

  /Realisten

  SvaraRadera
 3. Det blir m a o ännu dyrare för Spanien att låna pengar idag, tisdag.

  SvaraRadera
 4. Fick hyfsat rätt. Valueguard: BR riket +1.7%, BR sthlm 1.8%.

  Told ya so. Vad hände med "stora mäklardöden"...

  /Realisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall vi tippa på att du är borta ur trådarna kommande månader?

   Radera
  2. Ja, och Realisten. Skrev redan förra månaden om köpsignal i Stockholm.

   Radera
  3. Nja. Har "hängt" på bloggen(som är en av mina favoriter), sen runt 2009. Kommer nog hänga kvar ett tag till.

   Konstaterar för övrigt att både feb och mars statistiken har bekräftat bilden av det "stora vårrallyt" som jag tipsade om redan i slutet på januari, om du följt mina kommenterar.

   Hela vägen fram till sommaren kommer vi få ett rejält "race" i 08 land. Känner igen köpmönstren här efter alla dess år.

   /Realisten

   Radera
 5. Är detta inte bara början på liknande händelser, finanskrisen fortsätter och fler stater kommer börja agera populistiskt för att vinna opinion. De som inte förstår hur denna megakris på kommer ändra på omgivningen är naiv. Sedan 2008 pyr en glödeld som ständigt kommer flamma upp här och var.

  Vi är i slutet av en era där folk girigt ville ha arbetsfria inkomster via spekulation. Gött denna utveckling kommer krossa nyliberalernas våta dröm. När failed states som plundrades på 90-talet börjar återta kommer gamla stater passa på. Många giriga kommer få skörda det som de sått.

  SvaraRadera
 6. Och kulturministern har varit på fest.
  http://avpixlat.info/2012/04/17/kulturministern-hogg-in-pa-negerstymparfest/

  SvaraRadera
 7. Vad jag stör mig på är att många tycks ha missuppfattat vad nyliberalism är för något. Att giriga får skörda det de sått är helt i nyliberalismens ideer, att staten skall gå in och rädda de giriga är det inte!

  SvaraRadera
 8. Av mina argentinska flickvän så har jag fått det förklarat med att YPF lovade i övertagandehandlingen att genomföra vissa saker. Det är när dessa saker som utlovats inte blivit genomfört som nu den argentinska staten går in och tar tillbaka oljebolaget.
  //Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förståeligt kanske,
   Men vem vågar investera i Argentina efter detta?

   Radera
 9. En bra nyhetsartikel om YPF i senaste numret av Fokus:

  I Nationens intresse

  Ett citat:
  "Flera multinationella företag påstås redan förhandla med YPF om att investera i Vaca Muerta i Patagonien. Där finns världens tredje största reserv av oljeskiffer. Så kallade okonventionella bränslen anses ha stor potential."

  Det visar väldigt tydligt hur de lättillgängliga oljetillgångarna försvinner och hur ful kampen kan bli om de som finns kvar...

  Jag bloggade om detta också:

  Argentina konfiskerar oljebolaget YPF - Peak oil på ingång

  Tack igen för en bra blogg!

  SvaraRadera