Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2012-04-23 12:11

Stora BIGPIS FUK N GS-grafen 2011

Eurostat uppdaterade precis sin statistik över statsskulder och BNP för 2011, så nu kommer den uppdaterade grafen över Belgien, Italien, Grekland, Portugal, Irland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Sveriges statsskuldutveckling. Nu från 1996.

De länder som inte klarade det nya Merkozy-kriteriet om 3% budgetunderskott var bara Grekland, Irland, Portugal, Spanien och ... Frankrike.

Men de gamla konvergenskriterierna om 2% underskott och högst 60% statsskuld kan vi förstås drömma vidare om.

Italiens statliga ekonomi verkar för övrigt vara rätt stabilt för tillfället, utan de länder som fortfarande hade allvarliga problem med skenande statsskulder 2011 var Portugal, Irland, Grekland och Spanien. 

PIGS, denna gången rättstavat.

Data från Eurostats tabell tsieb090. Inlägg på fulengelska finns på engelska utgåvan av bloggen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Bra diagram.
  Diagrammet säger inte allt, men man får intrycket att de stora länderna är... stabiliserade kanske är det bästa ordet. Frågetecken för Spanien som inte har budgeten under kontroll, men annars ser det ju efter omständigheterna bra ut, nästan misstänkt bra.

  Italien är i samma status skuldmässigt som 1996, det förvånar ju en del. Samtidigt var det 1996 slutet på en lågkonjunktur, sedan dess har det varit mest högkonjunktur, då blir det mindre positivt.

  Inte vet jag om det går att stabilisera Grekland, men nu ser ut som om de stävar rätt ensamma ut på en otrevlig resa.

  SvaraRadera
 2. Drömma vidare om-eller upptäck att vi lever mitt i drömmen!
  Sverige kvalar in!
  Tack vare att vi inte är inne i den skadliga EURO zonen?
  Eller är det Luther vi skall tacka. Det är väl det närmaste samband som finns mellan länderna som klarar det?

  SvaraRadera
 3. Sarkozy är väl nära att få sparken nu, vad händer i Frankrike Cornu? Vore intressant med en djupdykning i Frankrikes ekonomiska situation.

  SvaraRadera
 4. Saxade detta från ett hett ämne på flashback. EU verkar vilja bli mycket större:

  När jag för ett antal år sedan läste om Barcelonaprocessen och Medelhavsunion(se länk!), började jag ana oro och idag besannades mina farhågor.

  Avtalet är officiellt och inte hemligt, men man får nog betrakta det som att det är det, med tanke på den enorma mörkläggningen. Inget tyder heller på att avtalet kommer att utsättas för granskning av media eller våra "folkvalda" politiker.

  Avtalet använder sig av "arbetsrätten" som grund ... och ge turkiska medborgare samma rättigheter som EU-medborgare, det vill säga rätten att röra sig obehindrat över gränserna och söka arbete. Enligt det här avtalet, kommer arbetstagarnas rättigheter att utökas till att innefatta turkiska arbetstagare. Arbetstagarnas familjer kommer även att få tillgång till värdlandets välfärdssystem. I detta ingår specifikt sjukvård till arbetstagarens familj. Dessutom tar avtalet upp att diskriminering av turkiska arbetare från europeiska arbetsgivares sida inte skulle tillåtas och dessutom straffas med de direktiv som gällde i värdlandet enligt avtalen.

  Utöver det att turkiska arbetare ska ha samma rätt till EU-ländernas socialt skyddsnät, så avslöjar avtalet att det under en längre period funnits syftet att harmonisera EU-ländernas välfärdssystem för att förenkla EU:s fortsatta integrering och byråkrati. För oss som följt diskurserna kring EU på universitetsnivå, så är det ingen nyhet att EU under en längre period haft syftet att utveckla en gemensam EU-välfärdsstat med ett gemensamt socialt skyddsnät.

  Om inte detta vore nog, så framhåller avtalet även att EU:s mål kommer att vara att expandera denna arbetsrättsavtal till Kroatien, Marocko, Algeriet, Makedonien (FYROM), Tunisien och Israel.


  Med risk för ostädat språk:
  https://www.flashback.org/t1852818

  SvaraRadera
 5. Spaniens -- och all PIGS-ländernas -- stora problem innan finanskrisen var och är handelsunderskottet gentemot övriga euroområdet, särskilt Tyskland, inte deras statsskulder (nåja, utom i fallet Grekland).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något som inte vore ett stort problem ifall vi behållit de nationella valutorna och tillämpat marknadspris på dessa...

   Radera
  2. Nej, det är sant. Obalanserna uppstod/uppnådde problematisk nivå först efter införandet av euron.

   Radera
 6. snygg splineinterpolering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus 6THlx2012-04-24 08:30

   Ja, det är något väldigt tilltalande över den grafen för en siffernörd!

   Tack för den Lars!

   Radera
 7. Kul, du blev citerad på ZeroHege för denna, med glad komentar för den fyndiga titeln...

  http://www.zerohedge.com/news/new-european-normal-squiggly

  SvaraRadera