Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2012-04-10 18:00

Spanska sjukan

Knappt har snacket om att Grekland behöver nya räddningspaket och grekiska obligationsräntor börjat dra upp igen, så blir situationen i Spanien allt akutare. Spanska statslåneräntor är nu tillbaka på de nivåer som gällde före ECB:s genialiska LTRO-program (Zero Hedge), där man klev runt förbudet att själv köpa statspapper för nytryckta pengar genom att istället billigt låna ut nytryckta pengar till bankerna som skulle köpa statspapper för pengarna.


Carmel Asset Management anser att det ser betydligt mörkare ut för Spanien än vad som officiellt medges (oj, vad överraskande). Bland annat sägs huspriserna falla ytterligare 35% framöver, vilket kommer dämpa spansk BNP med ytterligare 2% om året (Zero Hedge).
Dagschart IBEX-35

Det spanska börsindexet IBEX-35 är nere på sina lägsta nivåer sedan 2009, även om det är någon procent kvar till man går genom botten från 2009. Detta trots alla ekonomiska stimulanser av marknaderna. Eller pratet om detta.

För övrigt kraschade italienska banker återigen idag (Zero Hedge). Banksektorn är ner 8.5% på två dagar trots att de stora italienska bankerna är handelssstoppade för säkerhets skull.
Spansk BNP-tillväxt enligt Eurostat

Spansk BNP föll förstås i fjärde kvartalet, ingen överraskande där, BNP föll ju även för svensk del. På helåret lyckades Spanien bara med 0.7% i BNP tillväxt, vilket kan ställas i relation till Sveriges 3.9% enligt Eurostat.

För att också visa vem som har makten så har Iran dragit in sina oljeleveranser även till Spanien och inte bara som tidigare Grekland (Zero Hedge). Skall man sätta in motsanktioner så väljer man de måltavlor som redan ligger ner.

Men man skall komma ihåg att Sverige inte är en isolerad ö, vilket syntes på siffrorna för den svenska industriproduktionen i februari. När Europa är på väg ner under vikten av BIGPIS-länderna så följer Sverige garanterat med. Oavsett Pippi Långstrump-ekonomin.


Man skall komma ihåg att Grekland är en liten fluga i jämförelse med Spanien, som är världens tolfte största ekonomi sett till BNP. År 2018 är det hundra år sedan spanska sjukan härjade. Den här gången riskerar det bli en ekonomisk sjuka istället. Frågan är om det ens är möjligt att ta fram vaccin?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. är inte gonzalo en sån där konspirationsteoretiker med foliehatt som syns på rysk propaganda tv nu och då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar till skillnad från "tunga ekonomer" som Jean-Claude Trichet, eller genier som Herman Van Rompuy?

   Radera
 2. ECB har enligt ryckten köpt en sprillans ny sedelpress med kapacitet på 10 biljoner euro i minuten

  SvaraRadera
 3. Det finns en viss slagsida mot "foliehattar" i inlägget... Skribenterna bakom Zerohedge må ha rätt i en hel del men kollektivet rymmer ett helt spektra av åsikter som ibland går tvärs emot varandra - ibland till överdrift. Ett bottennapp kom förresten häromveckan då en skribent hade med en gammal nidbild mot Rotschilds från 1800-talet. Unket och not cool... Kunde inte hitta den nu så den är förhoppningsvis borttagen.

  Cornu: Det finns fler än ZH. Kolla tex Mish Shedlocks blogg. Han har en mer sammahhållen analys av vad som pågår i inflations/deflations-debatten och är inte så fragmenterad eller stissig som ZH. Eller varför inte vidga vyerna med lite Pragmatic Capitalism & Naked Capitalism, Ritholtz, FT.Alphaville, Michael Pettis etc. Du hittar de flesta i ZH:s länklista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ZH har ju en drös skribenter och är av naturen spretig. Det är det som gör den så intressant att följa, då även om den fokuserar på sådant som går på tvärs mot etablissemanget, så får man ett brett utbud av åsikter och analyser.

   Ska man bara följa en sajt, så är Mish inget dåligt val, han är väldigt balanserad och drar inte iväg som andra kan göra.

   Denninger är också kul att läsa emellanåt, men alltför ofta så driver han mest korståg... eller kanske just därför.

   Radera
  2. Mish är med på min lista över vad jag läser, men oftast tycker jag bara att det är mer eller mindre rakt omskrivna nyheter från Reuters eller Bloomberg. Bra som sammanställning, men inte lika bra som eget mtrl.

   Radera
 4. the pain in Spain hardly stays in plain Spain

  SvaraRadera
 5. Frågan är nu om man ska dra sig ur tex Stockholmsbörsen och hoppas på ett ännu större ras innan man kliver in igen? Visst ser det illa ut makro inget snack om det. Men vad är alternativet? Ha femhundringar i madrassen? Man ska komma ihåg att en sedel faktiskt är ett lån som du tecknat med en stat. Och som vi alla vet är detta ett lån med mycket dålig ränta. Dessutom kan staten göra bankrutt så papperspengarna blir värdelösa. Ska man deponera pengar i Schweiz till negativ ränta? Schweiz få ju numera betalt av investerarna för att låna.
  Slutsatsen jag drar är att även detta är en rekyl i en stigande börstrend.
  Snart är OMX S30 uppe vid 1100 igen.
  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
 6. Corru
  Frys lönerna, öka penningmängden med lite nya riksbankspengar som staten använder till löpande kostnader tills ekonomin får fart.

  Först Grekland sen Spanien hur många totala misslyckanden ska det bli innan alla inser att det är fel på våra ekonomiska modeller?

  Grekland har redan börjat gå ur euron för dom har har börjat gå tillbaka till ren byteshandel.

  Jag har nu presenterat lösningen, någon lösning på krisen kommer ingen annan att presentera, för ingen kan göra det med dagens felaktiga ekonomiteorier.

  penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
 7. fel perspektiv,
  det är inte Spanien som lämnar euron utan istället den monetära unionen som faller helt om det spanska banksystemet kraschar

  om detta inträffar får det allvarliga konsekvenser för finansmarknaderna i London osv, en dominoeffekt som får Greklandskrisen att verka trivial i jämförelse

  Sveriges ekonomi kommer givetvis oxå att kraschlanda

  SvaraRadera
 8. "Extra virgin" spansk olivolja verkar ha dumpats i pris på senare tid med c.a. 30%. Det började i höstas med en del tillfälliga mer extrema extra priser, nu verkar det ha permanentats på den nivån.
  Nu gäller det här i Lettland, där jag har bäst koll på den litauiska lågpriskedjan Maxima.
  Någon lagt märke till olivoljan i Sverige?

  SvaraRadera