Cornucopia?

2012-04-18 10:23

Riksbanken: Slut på räntesänkningarna

Riksbanken slutar sänka svensk reporänta och kommer låta den stanna på 1.5% det närmaste året för att sedan börja höja igen (Schibsted/SvD, Bonnier/DN, Stampen/GP). Citat Riksbanken (pressmeddelande):
"För att understödja återhämtningen behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1,50 procent. Reporäntan väntas vara kvar på denna låga nivå drygt ett år framöver. Därefter, när inflationstrycket stiger, behöver reporäntan gradvis höjas. En sådan utveckling för reporäntan bidrar till att stabilisera inflationen kring 2 procent och resursutnyttjandet i ekonomin kring en normal nivå. Konjunktur- och inflationsutsikterna är i stort sett oförändrade sedan i februari och reporäntebanan är oförändrad."
Aktuella BNP-gissningar
Riksbankens gissning för BNP 2012 är sänkt till 0.4% och för 2013 sänkt till +1.9%. Betydligt mer negativa än regeringen för 2013 men samma gissning för 2012.

Som vi redan rett ut i ett flertal inlägg under vintern så har dock reporäntan allt mindre relevans för bolåneräntorna så dagens besked skall egentligen inte påverka bostadsmarknaden. Och inte bara för att räntan lämnades oförändrad.

Samtidigt kan fortfarande reporäntan ha kvar en psykologisk innebörd för bolånekollektivet, men dessa förväntade sig redan en någorlunda oförändrad ränta.

Om det å andra sidan under året visar sig att Riksbanken gissat fel om BNP-utvecklingen, vilket påverkar deras gissningar om KPI-inflationen, så kan Riksbanken mycket väl ändra sig. Som vanligt gäller det som sagts bara till det inte gäller längre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Statoil säljer alla sina besinmackar! Smart move indeed!

  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/statoil-saljer-bensinmackarna_7064373.svd

  SvaraRadera
 2. Direkt jag läste om Statoil, tänkte jag att det nog är relativt "smart" att börja sälja av bensinmackar nu, för att vi vet inte hur transporter skall föras i framtiden, blir det elbilar? eller vad som händer. Det betyder att sitta med i oljebåten, tills oljan tar slut gör att vid det laget har man inte längre några investerare till sin rörelse, den har tappat en stor del av värdet.

  Det gäller alltså att sälja hästen innan den är död, och en del säljer den alltså med god marginal, redan från början. En del kommer vänta tills hästen är i sin vuxna ålder, och en del väntar tills det är alldeles för sent. När den väl är död går den knappt att sälja..utom kanske till att göra lim..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara mackarna. I Statoil Fuel & Retail ingår smörjmedel med fabriken i Nynäshamn, flygbränsle, tolv terminaler, femtio depåer, marint bränsle, tankbilar, lösningsmedel mm.

   Radera
 3. Frågan är nu om de norrlänningar som i dagsläget har tio mil till närmaste mack därmed kommer att få den sträckan dubblad.

  SvaraRadera
 4. Läste i papperstidningen i Göteborgsposten i morse att riskkapitalister har att allt svårare att hitta innovationer och entreprenörsföretag som ger avkastning, och att de senaste åren har varit nedslående. Gruvdrift, oljeutvinning, elproduktion och penningutlåning går det att tjäna pengar på, men inte så mycket nya grejer tycks det. Frågan är vad man nu skall parkera sina pengar i? Om man har några... Jag minns att Chris Martensson sa i ett föredrag att "investing today is really an impossible task." Själv har jag pga trångboddhet tvingats bli en BLT helt nyligen, sålde guldet för att betala handpenningen, men kommer vara ganska högt belånad, inte till skorstenen, men närapå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då är det väl bara till att börja amortera så minskar ju risken att du blir BLT. En bonus med att amortera är ju att då räntan ökar kan man ju behålla storleken på årliga utbetalningarna genom att dra ner på amorteringstakten (den som inte har amorterat slår en räntehöjning direkt på disponibla inkomsten på två sätt).

   Radera
 5. Kanske är bra att köpa bensinmackar också. Bygga ett mindre bed and breakfast och ett stall. Och döpa om det till en hömack. Kompatibel med en värld utan olja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag vinka till er när jag susar förbi med min bil utrustad med kall fussion-motor!

   Radera
 6. Men masse, det är inte så många som har det problemet numera – de allra flesta är luspanka!

  Grattis förresten till din nya tillvaro som bolånetorsk!

  Jag vet inte vad det är för inflation Riksbanken pratar om, men drivmedel ökar i alla fall med över 10% i pris per år.

  SvaraRadera
 7. Hur skulle det bli tillväxt när Borg vägrar reformer, framtidstron lämnade Sverige på 60-talet någon gång, sedan dess har makthavarna duttat lite och mest förvaltat ett arv, ett arv som nu är mycket slitet och nedgånget.

  Jag förstår att svenskar är bland världens mest deprimerade människor, vad finns det att se fram emot som svensk? Vinboxen och idol på fredagskvällen?

  Såhär går det när man nöjer sig och slår sig till ro, inget radikalt förändras, men sakta försämras det i lagom takt så att grodan kokas sakta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Degerforsbo?

   Radera
  2. Snacka nu inte skit om Degerfors :-)

   Angående depression på global nivå så har det ju säkerställts ett tydligt samband mellan rika välutvecklade länder och hög depressions ration bland dess folk.

   Vill minnas att Frankrike toppade listan följda av US...

   Radera
  3. I rika fria länder har ingen annat att skylla på än sitt egna tillkortakommande.
   Fattigdom kan bäras om den delas av alla!
   Ändå strävar många efter att uppnå den rikedom som skapar tomheten!

   Radera
  4. Så du tycker sverige är ett rikt land! Visserligen har nästa alla bostäder att bo i, annars skulle invånarna frysa ihjäl i övrigt får man depressioner av att inte kunna påverka sin tillvaro precis som i sverige, tex. svårt att gå och handla på en någolunda trevlig plats, ICA Maxi samt övriga köplador har tagit över för att inte förglöma alla svenskars favorit ikea, men visst vill man gynna någon som ger 0 tillbaka till det egna landet får man räkna ut hur det går, om man förstår det vill säga.

   Radera
 8. Rikedom skapar bara tomhet om du tror att grejerna du kan köpa för pengarna gör dig glad i längden. Om du istället använder pengarna som ett verktyg för att GÖRA saker så är det ju såklart en helt annan grej.

  Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
  - Albert Einstein

  SvaraRadera
 9. Intressant, Ingves kommenterar skuldsättning/amorteringskrav/lånetak på DI:s chat efter räntebeslutet. Citat:

  "Hushållens skuldsättning i förhållande till inkomsterna har vid det här laget stigit under lång tid. Det varken kan eller bör fortsätta så hur länge som helst så det här är en fråga som vi följer nära. Jag tycker att införandet av lånetaket var bra och vi behöver också börja diskutera om det inte är dags att införa krav på amorterintgar."

  SvaraRadera
 10. Riksbankens enda uppgift är att motverka inflation (inflation är stöld), inte ens sin enda uppgift klarar vår politiska riksbank av att sköta. Hur f-n kan man ha en ränta som är lägre än (den reala) inflationen!?

  ...../sjodan

  SvaraRadera
 11. Spelar väl 0-1% roll vad riksbanken i Sverige beslutar om för räntenivå, det mesta av bostadslånen är väl lånat från utlandet, det är dom som beslutar(långivarna) ej Riksbanken om lånen är säkra = låg ränta eller högst osäkra = hög ränta. Just nu anses dom tydligen högst säkra = låg ränta.

  SvaraRadera
 12. Lite om svenskarnas skulder och konsumtion:

  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/ordfront-magasin

  SvaraRadera