Cornucopia?

2012-04-09 12:02

Reinfeldts inkompetens - 11 dagar utan försvarsminister

Sveriges ledande försvarsbloggare Wiseman har skrivit om det. Bloggrannen Johan Westerholm (s) har skrivit om det (och konstaterar likt jag att sedan 2006 har försvarsministern hetat Anders Borg). Det är väl lika bra att även jag skriver några rader om det.


Sverige har nu i 11 dagar varit utan försvarsminister. Det påstods officiellt att Tolgfors avgång som försvarsminister var planerad, men ändå har alltså inte landsfader Reinfeldt inte lyckats skaka fram någon annan som vill få livslång statsrådspension. 

11 dagar utan försvarsminister.

Å andra sidan har Sverige stått utan försvar sedan 2004, så det hela är symptomatiskt. Men 2004 var en annan omvärld, en omvärldsbild som fick på käften med den ryska invasionen av Georgien 2008 och sedan dess ser en oerhört kraftig upprustning hos vår östra granne, samtidigt som säkerhetsgaranten USA drar sig tillbaka från Europa annat än som en plats att mellanlanda på.

Så hur många dagar till behöver Reinfeldt på sig för att ordna fram en minister för att ersätta Tolgfors sk "planerade avgång"? Reinfeldts inkompetens och totala brist på handlingskraft är pinsamt uppenbar. Och det gäller inte bara inom tillsättning av statsråd, (m)oderaterna har i allra högsta grad förvandlats till planlöst irrande zo(m)bies utan mål, mening eller plan inom alla politiska områden.

Om regimen Reinfeldt inte ens klarar av att ordna en försvarsminister på 11 dagar, hur skulle regimen reagera vid en riktig kris?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

52 kommentarer:

 1. "Om regimen Reinfeldt inte ens klarar av att ordna en försvarsminister på 11 dagar, hur skulle regimen reagera vid en riktig kris?"


  Göra sig onåbar, för att sedan antingen skylla på sossarna eller trixa med statistiken för att bevisa att det inte är någon kris?

  Det har ju funkat hittils...

  SvaraRadera
 2. 11 dagar utan Försvarsminister är ändå en förbättring jämfört med för 12 dagar sedan ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Touché och huvudet på spiken!
   /grönvita

   Radera
 3. Bell curve!
  Det kanske förhåller sig på det viset.
  Sorgligt för Sverige.

  " anonym "

  SvaraRadera
 4. FR måste vara den fegaste statsminister vi haft? Gömmer sig så fort det blir storm kring hans ministrar, ingen support från chefen!

  Ingen smuts får hamna på FR..

  SvaraRadera
 5. Jag gillar inte de nya moderaterna, som mest liknar sossar. Jag längtar efter de gamla moderaterna. Finns det ingen kvar inom partiet som inspirerats av Gösta Bohman?

  SvaraRadera
 6. Förstår att Reinfeldt är oerhört noggrann och omsorgsfull när han nu ska utse en ny försvarsminister. Han har ju inte varit så lyckosam tidigare! Eller så nöjer han sig med Borg ett tag till!

  SvaraRadera
 7. Ser inget allvarligt alls i det här. Tror knappast att det hänger på försvarsministern om vi skulle bli attackerade.

  Dessutom kan man ju undra varför i hela världen någon skulle göra nått så vansinnigt.

  SvaraRadera
 8. Ser ut som om Reinfeldt passerat bäst-före-datum...

  SvaraRadera
 9. Vem har yrat något om att vi skulle bli attackerade. Jag skrev ordet kris. Reinfeldt klarar inte av att utse en minister på 11 dagar. Med den handlingskraften kan man inte hantera egentligen något alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du kanske vet har vi en tillfällig försvarsminister så nog klarar han av det alltid. Du förstorar upp detta minimala problem till helt orimliga proportioner.

   Man borde bara lägga ner hela försvaret istället och strunta i att utse en ny försvarsminister. Kan inte tänka mig något sämre att betala skatt till.

   Radera
  2. Det kan jag. Åtskilligt.

   Radera
 10. Cornu du som är så duktig, vem skulle du vilja se som försvarsminister?

  SvaraRadera
 11. Ryktet säger väl att han planerar en större ändring i regeringen och då kanske inte Tolgfors avgång var säskillt synkroniserad med den planen.

  SvaraRadera
 12. Jag tror bara Cornu är sur för att han själv inte blir tillfrågad om att bli försvarsminister. Något mindrevördeskomplex har karln i varje fall.

  Det är väl bättre det får ta tid och hitta rätt än fort och fel???

  Se bara hur tokig den här artikeln blev när den skrevs ihop i ett nafs!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja risken finns annars att FR utser en person utan någonsom helst erfarenhet eller kunskap om försvaret eller säkerhetspolitik i stort?? Ja just ja det har han redan gjort en gång, sorry!

   Radera
  2. två gånger... man får räkna med vår tillfälliga försvarsminister som har sitt försvarsutövande som bisak under tiden hon sitter med armarna i kors och hoppas att infrastrukturproblemen ska lösa sig själva.

   Radera
 13. Ja man undrar vad ryssarna ska ha all sin militära kraft till. Litar de inte på sina vänner i BRICS. Kina kan tilläggas har ju en väldigt okrigisk hållning och gör affärer med alla. Verkar som en framgångsrik strategi då de nu verkar äga eller konrtollera strategiska resurser i hela världen.Kol,olja och jordbruk, halva Afrika och Obamas kalsonger. De är dessutom inte rädda för att gå in i oroliga områden och göra affärer. Har även norpat kontrakt på olja och mineraler i Afghanistan, ett kontrakt som nog USA skulle velat ha. Istället får USA stå för säkerheten åt Kineserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ska skydda sig mot de svenska invasionsstyrkorna som invaderat Ryssland tidigare - till skillnad från Ryssland som inte invaderat Sverige (bortsett från Whiskey on the rocks)

   Radera
  2. Jaså, sist Ryssland invaderade Sverige förlorade vi ca 40% av landets yta i form av Östsverige (Finland).

   Radera
  3. Ståtlig historiekunskap,herr Lars!
   Men 1939 var det Finnarna själva som stod för försvaret
   Då bidde det andra bullar!

   Isola regina

   Radera
  4. Nja,fFinnarna tappade kanske inte 40% av landet, men väl ca 20% - Karelen och Petsamo med sin hamn till Barents hav.

   Radera
  5. Men de hade äran ( och skyldighet och viljan,höll jag på att skriva.)
   Ja,varför ej! Den gode Döbeln gällde än i Finland.
   Minns hans tal 8 oktober 1809 i Umeå!
   Detta skrivet av en " legitimerad" vapenvägrare.
   Det var nämligen inte någon som vid utredningarna hörde sig för
   vad jag skulle ha gjort ifall Finland blivet attackerat...

   Isolas Regina

   Radera
  6. Farväl du Sveas värn, farväl du hjeltars land;
   Se, Bottnens bölja för wår gråt intill din strand! —
   Välan, en högre makt Nationers öden wäger.
   Gråt, Svea, hvad du mist, men skydda hvad du äger.

   - Esaias Tegnér

   Radera
  7. Ja, grabben Otto raggade upp i Paris 1810 hade ju andra preferanser än Finland.
   Men vi slog ju herr Napoleon 1813.
   Mötes vi rentutav vid Borodino i september?
   Bokat resa dit.

   Jean gav ju Alexander mod att ej acceptera fred.

   Isola Regina

   Radera
  8. @ Trejdify

   "...till skillnad från Ryssland som inte invaderat Sverige (bortsett från Whiskey on the rocks)"

   Här ser vi resultatet av nerrustningen i skolan och då inte minst i historieämnet. 1719-21 härjade ryska trupper längs hela ostkusten. Ryssarna anföll och brände, Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand, Piteå och Umeå

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Ryssh%C3%A4rjningarna

   Ryska örlogsfartyg kryssade omkring på Mysingen (vattnet mellan fastlandet och Utö). Ryska och svenska trupper drabbade samman i Baggensstäket.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Baggensst%C3%A4ket

   Radera
  9. Gotland var för övrigt även invaderat och ockuperat av Ryssland 1808, vilket spädde ut genpoolen rejält.

   Radera
  10. Det svenska försvaret slåss alltid tappert till den sista finnen...

   Radera
  11. Se boken " Det svenska vinterkriget"
   Ger en bra beskrivning av Sveriges trots allt inte ringa insats...
   Mer än 8000 svenskar ingick t.ex i frivilligkåren.
   Hade glädjen tacka i vart fall en av dem.
   In memorial,Stig-Gunnar!

   Isola Regina

   Radera
  12. Cornu: Det finns gott om ryska gener i norra Sverige också, dels var hela det dåvarande Västerbotten ockuperat, men framförallt hoppade livegna ryssar av här och stannade som fria småbönder eller nybyggare. Det rör sig om både ryska och vad vi idag skulle kalla ukrainska nybyggare/småbönder, regementen som var involverade kom från bl a Perm och Gomel.
   Du har bara hakat upp dig på Gotland.. ;)

   /Tompan

   Radera
  13. Har för mig att det sägs finnas någon tydlig gräns, Sundsvall eller något, där man norr om detta kan se skillnaden.

   Krig kan sägas varit bra för genpoolerna förr i tiden.

   Radera
  14. Det lär inte ha varit någon större mängd som hoppade av, dels hade inte ryssen tillåtit det dels fanns det inte försörjning för tusentals ryssar/ukrainare.
   Om ett hundratal hoppade av så lär det varken ha gjort till eller från.
   Vore väl på sin plats om Wilderäng läste på lite före han började svamla fantasier och skrönor.

   Radera
 14. Vi har en försvarsminister. Hon heter Catharina Elmsäter-Svärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det är hon som pratar igång de stillastående tågen...

   Radera
  2. Nej det är hon som "kan inget göra gällande tågkrisen eftersom det är marknadsaktörernas ansvar" , alliansen transformerade oss tillbaka till 40-talets infrastruktur i ett nafs.

   Radera
 15. Sverige har inget fungerande försvar, det enda som återstår är försvarsKOSTNADERNA. Hög tid att ta hem våra trupper från Afganistan och de andra kloakländerna där vi slösar skattepengar. Fullständigt bisarr ide att skicka ut trupp när vi inte ens kan försvara vårt territorium som torde vara prio ett. Nästa försvarsminister måste ha en gedigen kompetens, ytterligare malajer eller fjollor är inte välkomna. Högsta prio nu är att söka medlemskap i Nato för att tillse att vi omfattas av ett fungerande försvar och att parkera försvarsutgifterna på 30 miljarder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NATO fyller ingen funktion längre sedan Sovjetunionen kollapsat. Det har istället blivit en amerikanskt styrd organisation för global krigföring för USA:s intressen. Det kan vi tacka nej till. Upprusta istället det nationella försvaret och ta hem utlandsstyrkorna främst från Afghanistan, där vi är en av ockupationsmakterna styrda av USA.

   Radera
  2. Ja för soldater utan erfarenhet från konflikt brukar ju vara bättre jmf med soldater med erfarenhet från konflikt. Springa runt i skogen med bt-utrustning är ju inte direkt samma sak...

   Radera
 16. Självklart var inte Tolgfors avgång planerad, han vart utsparkad av alliansen som "damage control" så att hans smuts inte smittade av sig för mycket på regeringen. Om han kommer att få någon annan politisk tjänst som landshövding återstår att se, men precis som littorin drog han in barnen i sin egen smutsiga byk och försökte skylla på media fast media inte ens väntade utanför hans ytterdörr och frågade om uttalanden var 15e minut som de gjorde mot Juholt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja FR ger fegheten ett ansikte, det är ingen svensk jag skulle vilja dela skyttevärn med i ofred.

   Men hjärnan bakom detta är den där Schlingmann, människan äcklar mig som fd moderat.

   Radera
  2. Har det blivit modernt bland de Nya Moderaterna att alltid dra in barnen så fort de ställs mot väggen ?

   Radera
 17. Är det nån som har koll på hur mycket ryssarna upprustar - egentligen? Lögnaktige Putins lögner om dubblade försvarsanlag tror väl bara Cornucopia och ett gäng efterblivna ryssalkisar på. Och möjligen Ch Hermansson då. Varifrån ska de pengarna komma? Det är ju inte som om det finns pengar över i den ryska sjuk- eller narkomanvården direkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte men däremot finns det 2500 miljarder kronor i ryska oljekassan som delvis betalats av svenskar som åker till bensinstationen.
   Wikipedia: Russia is the largest oil producer in the world, producing an average of 9.93 million barrels (1,579,000 m3) of oil per day

   Radera
  2. Fast å andra sidan finns det inte så mycket andra inkomstkällor i Ryssland. Olja- och gaspengarna ska alltså finansiera allt ifrån uppvärmningen av Kreml till barnbidrag till stridsvagnar. Putin lovade ju att dubbla försvarsbudgeten utan att tumma ppå nåt annat, vilket med ovanstående i åtanke torde vara en lögn.

   Radera
  3. Ryssarna pumpar in en bra bit över 100 miljarder per år bara i vapenförsäljning.

   Radera
 18. "säkerhetsgaranten USA"???
  – Tack för ett gott skratt! :oD

  SvaraRadera
 19. Spelar ingen roll om vi har ett fläskigt stort konventionellt försvar eller ej.
  Vi är farligt nära ett kärnvapenkrig just nu. Västmakterna med Storbritannien i spetsen försöker hetsa fram ett krig mot Iran och Syrien. Om inte den
  amerikanska försvarsstabschefen general Martin Dempsey och en rad andra amerikanska officerare kraftfullt motsatt sig ett militärt angrepp på Iran, skulle redan en stor del av mänskligheten ha förintats i ett globalt kärnvapenkrig. Det är naivt att tro att kriget enbart skulle utkämpas med konventionella vapen och kanske några "enstaka taktiska kärnvapen". Atomkrig fungerar så att hela arsenalen sätts in vid det första angreppet. Den som
  tvekar förlorar hela kriget. Det är just denna realitet som är
  orsaken till motståndet från general Dempsey och andra. Europa skulle dras in i detta Tredje världskrig eftersom det finns många bombmål här. Även om det inte skulle explodera några atombomber över Europa, skulle användningen av atombomber i andra delar av världen svepa in jorden i moln med radioaktiv strålning. Men som sagt vi är farligt nära eftersom väst försöker tvinga Ryssland och Kina att böja sig inför deras världsordning; någonting som de naturligtvis aldrig kommer att göra. Upplagt för en ny Kuba-kris alltså.

  Mvh
  Observer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem skulle aqngripa Europa om USA angrep Iran menar du? Vilka långdistansrobotar har Iran att avfyra hit? rena svammlerierna.

   Radera
 20. Cornu, Reinfeldt vill som försvarsminister ha en invandrare och kvinna, dessutom moderat. Vederbörande är fn bunden i Bryssel. Det tar tid.
  Olaus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns val gott om Somaliska kvinnor med erfarenhet av bade krig och kris att valja bland? Eller vagar FR inte satta upp ett rekryteringsbord soder om Mariatorget? ;)

   Radera