Cornucopia?

2012-04-19 06:15

Ordfront år efter skräniga debattbloggar

"Ordfront magasin är något så provocerande som gnällpellen som har rätt. I ett svenskt medielandskap av allt mer annonsslavande borgerliga dagstidningar och yvigt skräniga debattbloggar. Ordfront magasin skrev om [allt möjligt] före alla andra"
Ordfront, som slår sig för sitt bröst med att de alltid är först, före skräniga bloggar, har upptäckt att oljan driver den moderna världen i en ledare kallad Tack, Carl Bildt! och att de länder som Sverige importerar olja ifrån har fallande oljeproduktion. De använder till och med uttrycket platt-TV.

"Fakta är att vi idag importerar cirka 20 procent av vår olja från Danmark, och cirka 30 procent från Norge. Trevliga, demokratiska grannar, idealiska oljeleverantörer. Tyvärr har båda dessa länder passerat sina oljetoppar, och Danmark slutar exportera olja inom ett par år. Norge strax därefter.[...] EU bedömer att världens efterfrågan på olja kommer att öka med 1,8 procent per år fram till 2030 (då den globala oljehandeln mer eller mindre upphör). Samtidigt måste produktionen minska, för vi har passerat oljetoppen. Exporten kommer minska ännu mer, eftersom producentländerna också ökar sin konsumtion. En global huggsexa har börjat. Om den råvara som har skapat världsordningen som vi känner den, och som driver våra samhällen som vi känner dem. [...] Kläderna från H&M på din kropp, platt-teven på din vägg, -iPhonen i din ficka. Bilen och flyget som tar dig till sommar- eller vintersemestern, de goda frukterna och det möra köttet i din mun. Allt det bärs till dig på en våg av olja."
I övrigt skriver man i senaste numret 2/12 om det svenska konsumtionssamhället och påtalar att Sverige är lika skuldsatt som Grekland, men det är privatpersonerna som bär på skulderna. Se även DN Kultur.

Tycker att Ordfront känns lite yvigt skränig och såå ... 2010 på något sätt.

Men det är förstås positivt att ämnen som skrivits om på skräniga bloggar som Cornucopia? i många år tas upp åtminstone i vänstermedia till slut. Det får ju ses som ett erkännande.

Exempel på hur efter Ordfront är: Här skrevs det om peak oil exports redan 2010. Dansk och norsk upphörande oljeexport skrevs om åtminstone 2011 och har utvecklats i fler artiklar sedan dess (Danmark, Norge), men antagligen även tidigare än så också. Om den svenska skuldbubblan och att alliansregimen och den svenska mirakelekonomin lever på skenande privat skuldsättning skrev jag om den 3:e januari 2011, men även tidigare än så, dock inte i separat artikel. "Platt-TV på en vägg" skrevs här åtminstone så tidigt som 2010, men det var knappast första gången.

Det är den 19:e april 2012 nu, Ordfront.

Jag påstår dock inte till skillnad mot Ordfront att jag är först på något. Bara före Ordfront, trots att jag är en skränig bloggare.

Ordfront Magasin har en upplaga på 12 000 exemplar. Den här bloggen har ca 25 000 unika läsare varje vecka.

På tal om media så läs Sveriges Bästa Bloggare Morgonsur om Expressens kriminella vapenhandlande journalister och de poetiskt rättvisa konsekvenserna av "arga-lappen"-samhället (Morgonsurs uttryck, inte mitt, men förbannat bra).
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Skräni?

  Ibland. Men tidigt ute.

  SvaraRadera
 2. Ordfront var tidigt ute att "avslöja" den etniska rensningen i Bosnien som "Natopropaganda" också, om jag minns rätt. Trevligt.

  SvaraRadera
 3. Vem, bryr sig, egentligen, om gammelmedia?

  SvaraRadera
 4. Ordfront magasin är en städad vänstertidskrift som inte retar någon. Göran Greider på papper ungefär. Ibland innehåller magasinet dock en och annan bra artikel. Men i just detta fallet har Lars alldeles rätt. Själv har jag följt och skrivit om PO från 2005 ungefär. Dock inte så originellt och djuplodande som Lars.

  Vill man tidigt få reda på intressanta fakta, trender och företeelser i samhället hittar man inte dem i Ordfront. Man hittar dem i unika bloggar som denna och på andra ställen i cyberrymden.

  SvaraRadera
 5. Vem har anklagat dig för skränighet?
  Skall väl vara när du fått i dig inehållet i rödvinsglaset.
  Funderar faktiskt på en platt TV
  Gjort på detta vis i många år
  För att se på film enbart
  Fast Blidö bio var nog ett bättre medel
  Kan ju bero på flickan som följde med mig!

  Morgonpigg

  " anonym "

  SvaraRadera
 6. Man blir inte profet i sin by, stad, eller sitt land genom att vara tidigt ute med det som uppfattas som obehagligt eller skrämmande.

  Orginalet är alltid bättre än kopian...

  SvaraRadera
 7. Det kommer dock att dröja många många år innan det står något i Moderaternas interntidning. Kanske runt 2040-2050 så kommer dom att nämna peak oil, förutsatt att Bildt har kilat vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Daniel

   Moderaterna är just nu Sveriges största Peak-Oil förnekare.

   Radera
  2. Hör säkerligen ihop med Shell, Gazprom, BMW och Lundin Oil.
   Arkelsten och Bildt.

   Radera
 8. Om man läser media så får man mycket Oslo. Hemskt! Men väldigt lite Köpenhamn.
  Varför är inte Köpenhamns tingsrätt föremål för större uppmärksamhet?
  Bägge handlar om angrepp på vår demokrati. Ett misslyckades tack vare spaning via alla de kanaler vars öppenhet ifrågasätts. Värd lite mer kommentarer, om inte frågan vore så känslig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att nyheten att vissa är som de är är inte en nyhet!
   Däremot att en norrman " lyckas " med något är ju en sensation...

   Theofrastos

   Radera
 9. Apropås platt-tv. Ett idiotiskt resursslöseri är väl att de ska bli ännu plattare hela tiden. Den här artikeln uppmärksammade fenomenet redan 2008: http://www.prylportalen.se/nyheter/nagra-centimeter-som-kostar-miljoner-1.61952.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är resursslöseri att byta tv varannat år men varför klanka ner på platt-tv-tekniken. Nuvarande tv apparater drar betydligt mindre el än tjock-tvapparaterna. Dessutom väger de mkt mindre. Att vara teknikfientlig tycker jag rimmar mkt fel med att vi ska göra oss oljeoberoende. Däremot är konsumism ett stort hot. Man kan faktiskt vara överkonsument av krav-varor också. Men det är lättare att vara teknikfientlig.

   Radera
  2. Det är inte platt-tv i sig (som alternativ till tjock-tv) jag klagar på. Det är att den redan platta, elsnåla och lätta platt-tvn hela tiden ska bli ännu plattare.

   Radera
  3. Dessutom: Om du anklagar mig för att vara teknikfientlig så är det en halmgubbe. Jag har inte någonstans uttryckt teknikfientlighet eftersom jag inte är teknikfientlig.

   Läs artikeln jag länkar till så ser du vad jag syftar på om du inte fattar det utifrån att jag uttryckligen skriver "...att de ska bli ännu plattare hela tiden". Lite noggrannhet, saklighet och hederlighet kan man faktiskt uppbåda även i ett anonymt forum.

   Radera
  4. Jag anser det utmärkt med allt plattare tv. Journalisten som skrev artikeln för några år sedan avslutade med: "Kanske ska man istället lägga tid på att få ner strömförbrukningen, kanske ska man lägga tid på att få ner priset på skärmarna."

   En konsekvens av allt plattare tv (skärmar) är att det leder till just lägre strömförbrukning och lägre tillverkningskostnader.

   Nanotec

   Radera
  5. Det var jag som skrev teknikfientlig. Jag skrev det inte som som en förolämpning. Om du inte anser dig vara teknikfientlig så anser du inte det. Jag läste artikeln. Jag tycker det är fientligt mot platt-tv-tekniken att kalla teknikutvecklingen ett idiotiskt resursslöseri. Du tycker kanske något annat. Vad du tycker om annan teknik vet jag inget om och det syftade jag förstås inte till.
   En övrig tanke: Jag tycker det är många som inte skiljer mellan teknikutveckling och tillväxt. Jag tycker att att teknikutveckling är en nödvändighet för att vi ska överleva, denna bör inte minska. Tillväxt måste däremot anpassas till förutsättningarna vilka nu är sinande, om vi har tur lyckas vi anpassa dessa så att vi till slut uppnår ett samhälle som är stabilt utan tillväxt. Störst är väl dock risken att vi får en successiv kollaps. Vi behöver en snabb teknikutveckling för att undvika kollaps.

   Radera
  6. Iom att vi gick över till LED som bakgrundsbelysning (från lysrör) så kan man lätt göra apparaten tunnare. LED är energisnålare än lysrör, plus att det håller längre och man kan reglera ljusstyrka (sparar energi ytterligare). Om man bemödar sig att känna på vikten på en supertunn apparat jämfört med en 10cm "tillräckligt tunn" tv kommer man märka att den är mycket lättare. Dvs mindre matrial har gått åt plus mindre energi har gått åt att forsla åbäket från Taiwan.

   Radera
  7. Det är jag som är den icke teknikfientliga. OK då, "idiotiskt resursslöseri" kanske var överord. Jag kan erkänna att jag inte vet hur stora miljöbesparingar platt-tv-utvecklingen för med sig. Ett problem är, som du påpekar, konsumtionshysterin i att ständigt byta tv. I vilken utsträckning det gagnar miljön att byta till en nyare, plattare, energisnålare tv vet jag inte heller.

   Mitt intryck är att många tanklöst köper en ny plattare tv bara för att man ska, eller vad det nu är som driver dem.

   Jag tror att det finns annan teknikutveckling som skulle vara intressantare och viktigare. Om jag har rätt i detta så skulle det vara önskvärt att resurserna satsades där istället.

   Jag håller med om att teknikutveckling är både nödvändig och önskvärd samt att den inte har med de problematiska aspekterna av tillväxtparadigmet att göra annat än att tillväxtparadigmet verkar skapa mindre lyckad inriktning på en del teknikutveckling, t.ex. brain drain till finansrobotutveckling och liknande.

   /icke teknikfientlig

   Radera
 10. Lenin och Mao-kramarnas lilla röda skrift för inbördes beundran.
  Det finns extremister till allt.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 11. Men Lars skärp dig nu. Ett uns av faktgranskning kan man väl ändå vänta sig av dig, du som skriver debattartiklar på svt och håller föredrag för studenter.

  Ett par snabba axplock ur arkivet..

  * År 2006 släpptes "Till sista droppen" av Jeremy Legget på Ordfront förlag:
  http://www.ordfront.se/Bocker/PolitikoDebatt/tillsistadroppen.aspx


  * Artikel från 2008 om peak oil:
  http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202008/Bortom%20petroleum%207_8_08.aspx


  Artikel från 2009 om kombinationen energi mat ändliga resurser:
  http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202009/energiekonomi%201_09.aspx

  2009, denna borde du gilla: "Tillbaka till landet"
  http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202009/Tillbaka%20till%20landet%201_09.aspx


  Säkerligen skrev Ordfront om detta även innan 2006 eftersom det var då "Till sista droppen" släpptes. Dessa äldre årgångar ligger dock inte uppe på nätet och mina papperstidningar förvaras på annan ort så jag kan inte leta upp referenser. Ordfront är en av de svenska tidskrifter som skrivit mest om människors livsvillkor och demokratisk utveckling under klimatförändringar, energibrist och storföretags monopol.

  Även om du av ideologiska skäl ogillar vänstern tycker jag man kan vänta sig lite intellektuell hederlighet av dig. Du har ändå ett viktigt budskap men det försvinner i bruset av misstag som detta.

  MVH
  Claes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars styrka har väl aldrig varit faktagranskning av sina egna alster...möjligen andras

   Angående sista kommentaren, det är väl därför de 12000 värderas högre än de 25000 ;-)

   Radera