Cornucopia?

2012-04-04 16:46

Öppen tråd: OMXS30 ner 3.72%

Stockholmsbörsen är i skrivande stund ner 3.72% och nedgången slår de flesta större börser, trots den svenska Pippi Långstrump-ekonomin och trots Konjunkturinstitutets återhämtning i barometerindikatorn.

Dagschart OMXS30, 15 minuters
fördröjning dock, så börsen
har gått ner mer än enligt ovan.

Man kan också konstatera att amerikanska S&P-500 är ner 1.14% men USDSEK är upp 1.89%, så ur svenskt perspektiv så stiger den amerikanska börsen vilket innebär att fallet i Stockholm är desto större. Stockholm går alltså exceptionellt dåligt.

Kortsiktigt är börsen fortfarande i sälj/neutral, men veckoklimatet är på väg nedåt och vi kan få ett omslag till sälj även där inom någon vecka. Följer man dock den kortsiktiga tekniska analysen så har man iaf inte förlorat något på den aktuella nedgången då man stått utanför börsen.

Börsen är nu ner med kraft genom stödet runt 1055, men kan förstås fortfarande återhämta sig och stänga ovanför denna nivå.

Slår tjurfällan igen nu eller är det ännu ett falskt alarm?

Lämnar en öppen tråd för er som vill meddela sälj, köp, rea, panik eller vad känslan för stunden är.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

30 kommentarer:

 1. Svar
  1. "This is a f-ing buy the dip-scheme".

   Radera
 2. Som vanligt när det vankas negativ information skapar Cornucopia? "Glaset är halvtomt" en öppen tråd ;)

  SvaraRadera
 3. man börjar bli lite avtrubbad av de här börsrasen, har gått länge och kollat på usel fundamenta som då och då kommer fram i nyheterna och lyckas slå ner börsen för att den åter ska ta sig upp utan någon direkt anledning. undrar om nyheterna idag är tillräckligt för att köra ner börsen ytterliggare eller om vi får en uppstuds som i mars, jag tror på det senaste om det inte kommer ytterliggare bad news

  SvaraRadera
 4. Gick ur börsen den 27/3 vid +13%. Tänker ligga likvid över sommaren eftersom jag räknar med att OMX kommer att ligga på -20-30% i augusti-september. Då blir det kanske läge att gå in igen.

  Mr Pink Floyd

  SvaraRadera
 5. På kort sikt har börsen och fundamenta inget med varandra att göra. Fundamenta laggar alltid. Man har mycket vunnit på att förstå detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte fundamenta som laggar, det är fundamenta-statistiken. Det är där i krokarna som värdet av TA kommer in i bilden. Tänkte skriva ett inlägg om detta nångång men det har inte blivit av än.

   Radera
 6. Gick successivt ur marknaden i samma stund Cornucopia slutade med sitt evinnerliga bajsande och började fråga om lämpliga köpobjekt. Där, om inte förr, måste det vara fara å färde och säljsignalen ett faktum. I motsvarande grad som såldes inköptes Bear OMX 3H. Ser hyggligt ut efter denna dag, men fortfarande inte mycket att skriva hem till mor om. Nästa vecka tror jag dock kan bli lönsam. Om inte är det tight stop loss som gäller.

  Mot robotarna står vi oss slätt!

  SvaraRadera
 7. Förr var det Cornu som gav råd till sina läsare men nuförtiden är det läsarna som ska ge råd till Cornu. Kan det hänga ihop med att Cornu missade hela börsuppgången och dessutom blev utstoppad flera gånger då börsen gick upp (Cornutrap)? Visa lite stake nu och kom med råd. Går börsen ned ytterligare så lär det inte dröja länge innan backtradingkungen drar igång och börjar prata om sina gamla negativa positioner som inte (?) stoppats ut ännu.

  Själv tänker jag gå in i negativa positioner nu igen och jag tänker inte använda floskeln "Det enda som är säkert är att jag kommer att ha fel". Ärligt talat, vad är det för en skitgardering. Säg vad du gör och stå för det istället. Backtrading suger.

  PIMD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag än gör får jag skit för det, så nej, jag säger inte vad jag gör. MA50/MA200 är det som generellt gäller.

   Radera
  2. Cornu jag gillar din blogg, läser den varje dag men håller faktiskt med anonym här ovanför. Cornu du drar alltid fram esset i rockärmen med dina gamla negativa positioner när det gått neråt ett tag.

   Radera
 8. Kan vi få en definition av tjurfälla? Själva fällan borde väl vara över. Kanske är detta början på en björnfälla?

  /T

  SvaraRadera
 9. Blackpearl ner med -8,30% idag! Läge att fiska upp nu eller ska de ner ännu mer? Om placeringshorisonten är lång kanske det är dags..

  SvaraRadera
 10. MA50 är stabilt över MA200, som för övrigt börjat peka uppåt. Självklart kommer kombinationen utdelningar, vinsthemtagningar och börsrobotar att bjuda på några sådana här dagar under våren, men min åsikt är att det fortfarande är rätt att vara på börsen förutsatt att man inte behöver pengarna de närmsta 12 månaderna.

  Om man tittar på OMXS30-bolagen så är det i många fall Kina och återhämtningen i USA som är glädjeämnena, medan ett Europa på dekis är smolket i bägaren. Kina kommer att fortsätta att vara starkt flera år framöver och man kommer att under åtminstone kommande 5-10 åren köpa av svenska storföretag. USA tror jag så smått är på väg att komma på rätt köl, vilket gör att det kommer att vara mer positiva än negativa nyheter.

  Allting är alltid svart eller vitt med börsen. Genom att ha tydliga spelregler för sig själv kommer man inte att skita i brallan så fort börsen får hicka.

  SvaraRadera
 11. Lite skakigt nu...men,men den som har en positiv livssyn ser kanske köplägen nu...utdelningarna börjar komma in, som ger visst utrymme för bottenfiske

  SvaraRadera
 12. Har dagens fall med feds uttalande om att det inte blir nått qe3?

  SvaraRadera
 13. Måste ha blivit nå't vajsing på URL'en, verkar som jag har hamnat på travronden...

  SvaraRadera
 14. Jag håller med föregående skribenter.

  Cornu- du börjar bli lite patetisk nu..

  Så fort börsen skakar lite så "är det tjurfällan som slår igen nu.."

  Du lär nog äta spik till frukost varenda morgon eftersom du konstant fokuserar på det dåliga.

  Det vore kul om du slängde lite fokus på nya saker så att man inte bara möts av Peak oil, Bostads krasch och fallande börser.

  Mvh/Novee

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu har ju varit fullt upptagen med att skriva på bok nummer två - uppföljaren. Bloggen är inte lika högprioriterat som tidigare helt enkelt. Det finns en begränsad tid under förvintern till tidig vår, ja ungefär nu alltså, som Cornu kan vika till bokskrivning. Och ju närmare vi kommer mot "deadline" desto mindre engagemang kommer naturligtvis att läggas på bloggen och dess innehåll. Tyvärr.

   Radera
 15. Intressant att läsa kommentarer här om att Kina och USA är på väg uppåt. Vilken värld lever dessa människor i?
  Hela det globala finansiella systemet baserat på skulder håller ju på att kollapsa spektakulärt.

  SvaraRadera
 16. Hoppas på en rejäl dipp så man kan få in utdelningarna och andra likvider på bra nivåer i kvalitetsaktier. Mönstret oro och höjda räntor i kris länderna -> börsras -> stimulanser -> rally lär fortsätta ett tag till.

  SvaraRadera
 17. folk som kommenterar här idag lever i ever ever land, där löven är gröna och solen alltid skiner, i detta land finns inga obekväma sanningar, endast bekväma lögner

  SvaraRadera
 18. Hmm... då kavlar vi upp ärmarna och kör ett rally. :)

  SvaraRadera
 19. Börsen är i vanliga fall 50% psykologi. Nu är börsen 95% psykologi och 5% fundamenta. Bättre att försöka gissa hur investerare kommer att reagera än att anta att börsen följer logiska fundament.

  SvaraRadera
 20. Det är 70-talet i repris.

  Vi befinner oss i en bear market som började när IT-bubblan sprack. Schillers P/E för USA är fortfarande över 20, dvs långt över det historiska genomsnittet. Har inte sett någon beräkning för OMX (någon som vet? Generellt dåligt med data för vår lilla marknad.).
  Företagens vinstmarginaler är historiskt sett väldigt höga samtidigt som de har slimmat verksamheten. Med tanke på de besparingar som både den offentliga och privata sektorn gör så kan man undra hur de skall höja marginalerna ytterligare... Kina? Glöm det. De lever på export till oss och vi köper mindre. Nej, E:t i P/E kommer att krympa och då är börsens värdering inte längre så lockande.

  Vi kommer att fortsätta ha QE-drivna booms&busts några år framöver. Ingen sekulär bull market har börjat när P/E och dividend yield är över det historiska genomsnittet. Det är en bra bit kvar. Låt säga att det tar 5 år till? Under tiden finns det gott om strategier för att utnyttja en svängig börs.

  Happy investing!:)

  SvaraRadera
 21. kolla den svenska räntan. jämför med tex den spanska...kris?

  SvaraRadera
 22. sanningen är inte charmig.
  kolla girigheten i tex Afrique oil.
  ...Även jag är me...
  pengar, självcentrering och egot egot slår all moral när sanningen i handling och egenvinster styr.

  SvaraRadera
 23. Aktier har lite 1900- tal över sig. Indexet går fortfarande att spela på dock. Men bara som ett spel - vilket som helst.

  SvaraRadera
 24. Under hur lång tid rullar ECBs treårslån ut i ekonomin? Finns det fortfarande anledning för tex spanska banker att köpa statspapper för att använda till dessa lån?

  SvaraRadera
 25. Senast jag kollade var företaget Kina inte skuldsatt, snarare hade man en kassa förberedd till att köpa upp välskötta europeiska företag och afrikanska länder.

  SvaraRadera