Cornucopia?

2012-04-23 20:47

Öppen tråd: Börsen gick ner lite idag

Under dagen gick börsen ned något. Nästan 5% av svenskarnas börsförmögenheter försvann under de 7.5 timmar som börsen hade öppet.


OMXS30 gav en kortsiktig säljsignal eftersom MACD hade brutit upp och blivit positiv i fredags, men nu föll ner igen. Enligt devisen all in, så pekar nu både veckoklimatet på hårt sälj såväl som förnyad säljsignal i dagscharten som tidigare bara låg i sälj/neutral. Det senare innebar att man redan skulle ligga likvid och alltså inte förlorat något på nedgången.

Det gyllene korset håller förstås fortfarande, utan det lär ta några veckor innan även det säger sälj om nu inte börsen återhämtar sig först. OMXS30 är nu ner drygt 10% sedan vårens topp.

Så vad säger ni? Upp, UPP, UPP! Köööp! (vilket många skrivit i kommentarer) Eller devisen "sell in may and go away, don't come back 'til Labour Day" som kanske är den som passar bäst här?

Naturligtvis ligger alla läsare helt korrekt placerade och tar det hela rätt lugnt? Min egna börsportfölj föll dock idag med hela 1.5%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

45 kommentarer:

 1. Ligger tungt i bankaktier då jag pricka in botten i augusti och såg att det var riktigt billigt men en dag som denna så fick portföljen gn riktig törn :/. Men men på sikt blir det fina pengar. Tänkte höra vad du tycker om företaget seamless, mycket som låter lovande med det företaget även om det är många hinder på vägen. Bra samarbeten med coffehouse, axfood o så kinnevik i ryggen. Jag vill tro på deras ide med sin mobila betallösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Seamless är ett förhoppningsbolag och har många stora konkurrenter. Undvik.

   Radera
 2. Jag gick ner 6% idag. Hela 2012's uppgång är i stort sett borta i min långsiktiga portfölj. Fortfarande +5% i den litet mer riskbenägna portföljen.

  Jag ligger kvar, är långsiktigt sparande, men jag tror inte att 2012 kommer sluta på plus för mig.

  Funderar dock på att öka innehaven i de aktier som tagit mes stryk, men avvaktar till utdelningar etc är klara..

  SvaraRadera
 3. Bryr mig inte så himla mycket faktiskt. Det går upp och ner. Utdelningarna kommer ju ändå. Är hedgad med en del säljoptioner. 15% ner ytterligare i år så blir det fina pengar och samtidigt köpläge?

  Ställde en del fina säljoptioner idag på ytterligare 15-25% ner. Får se om jag blir löst. Isåfall kan jag plocka en del fina bolag på 3års lägsta priser. Om HM sjunker ytterligare en 10% kanske jag ställer där också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hedgen består alltså av köpta säljoptioner. Inte ställda.

   Är dessutom rätt diversifierad med innehav i USA, Canada, Japan, övriga Norden. Har nyligen köpt lite i Spanien och Portugal då jag tror det börjar närma sig köpläge där nu.

   Radera
 4. Sitter på läktaren och tittar på. Tror på fortsatt nedgång eftersom inget har blivit bättre fundamentalt. Har inte någon brådska att kliva på igen.

  SvaraRadera
 5. Har hedgat portföljen med 800k i RBS Bear X4. Bör ta den värsta smällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 800k riksdaler? That's a lot

   Radera
  2. Men inte så mycket som du tror. En riksdaler var 70 öre. Jo vi hade både kronor och riksdaler parallellt. En krona var 100 öre, en riksdaler bara 70 öre.

   Radera
 6. Börsen har öppet i 8,5 timmar...

  SvaraRadera
 7. Underskottet i EU var mellan år 2010-2011 4,5%. Genomsnittliga statsskulden i euroländerna är 87.2%. Detta är 3-4 år efter att vi hade en ekonomisk härdsmälta. Sen dess har de pumpat pengar som galningar och vi sjunker ändå som en sten. Enda räddningen blir USA.....men vänta dom är i minst lika dålig situation som oss. USA har haft 0% ränta i 3 år och har ett budgetunderskott som skulle få min faster (i fall hon visste hur stort budgetundeskottet var) att hoppa från balkongen. Enda anledningen till att USA har en på pappret mindre arbetslöshet en till exempel spanien är att det amerikanska folket är så deprimerade att de har gett upp tanken att kunna få tag på ett jobb och därmed slutat leta.

  När vi om 20-30 år tittar tillbaka på den kris som har många....många många år kvar så kommer alla vara rörande överens om att detta var en depression.

  SvaraRadera
 8. Cornu är glad idag förståss...back 6,5% idag, men utdelningarna ramlar in hela tiden så köplägen saknas inte..."rädda,blyga pojkar får aldrig kyssa de vackraste flickorna"..Tror att detta är en överreaktion och att bankerna,SEB och Nordea,vänder trenden redan i morron / Sigge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick rätt Sigge.Kommer att följa dina inlägg framöver

   Radera
 9. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/tillgangsinflation-som-hot-mot-den.html som sagt det största hotet mot svensk ekonomi är att vi dels tappar pengar på börsmarknaden som motsvarar svenskarnas tillgångar, dels när fastighetsmarknaden börjar falla. Fallar värdet på dessa två tillgångar som är allt som svenskarna har att sätta emot sin överskuldsättning så finns snart bara skulderna kvar. :)

  Jag skulle tro det är bra ta pengarna ur "surbörsen" som ändå bara tenderar att gå i sidled och kanske amortera av skulder på bostaden istället? Annars slutar man som fattigpensionärerna som kronofogden nu måste jaga med blåslampa för att de inte har råd att bo i sina ej av-amorterade bostäder.. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/kronofogden-jagar-pensionarerna.html tipset måste vara att inte bli gammal?:)

  SvaraRadera
 10. Warrant Buffet2012-04-23 22:09

  Back 2,6% men vi förhoppningsinvesterare är vana vid det...

  SvaraRadera
 11. Om man jämför med S&P500 så ser man att OMX överreagerat något - alla vet att en rekyl är normal - börsen går ju aldrig upp konstant.

  SvaraRadera
 12. Återigen, BTFD!!!
  Och som alltid sälj och blanka fysiskt guld, det är inte ens papper värt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålde alla våra smycken och farmors gamla silverbestick idag, fick apbra betalt av SMS-guld!! Pengar för skräp lixom :)Haha de fattar inte vad dom gör, känns som man lurar dom hehe Nu jag kan köpa TFD!!!!! Billiare än såhär blirente!!!! KÖÖÖÖP!! :P

   Radera
 13. Bull&Bear-certifikat bör man inte äga mer än i max 4 dagar för att inte riskera förlora pengar på det förändrade tidsvärdet. Det är t o m vad t ex pappersmånglare som NDX och SIP Nordic går ut med på sina föreläsningar på marknadsföringskvällar.

  Jag ligger lång i byrålådeaktier som t ex uppstartande Northland Resources. Där ligger jag fn back 22% (ca 15 000 SEK), men de påbörjar ju produktionen först Q4 i år, och jag var uppe i Pajala/Tärendö i påskas och det susar och surrar överallt och många jobbar redan åt nya gruvan så jag tror på det.

  För övrigt har jag några små lotteriposter om ca 2 000-5 000 i en handfull bolag som ligger ungefär +5% totalt. Dessutom har jag satt ca 20 000 SEK i tre olika minishortar för OMXS30 med hävstång mellan ca 8-12 då jag köpte dem för ca 3 veckor sedan (de ligger plus ca 45% i snitt nu), och två minishortar i S&P-500 med hävstång mellan ca 8-11,5 som jag köpte för en vecka sedan och som ligger plus minus noll idag. Idag köpte jag dessutom en liten post chans-minilong i OMXS30 med hävstång runt 14 för ca 1 500 SEK i spekulation på en liten rekyl imorgon efter det kraftiga raset idag.

  Minilongen är en kortsiktig chanstagning för max 1-3 dagar, medan shortarna är en mer långsiktig placering då jag personligen tror på en större nedgång den närmaste tiden. Minisarna är ju open-ended, så det är ingen jättebrådska att göra sig av med dem, men ju förr vi går ned ordentligt dess bättre, och ned anser jag att vi kommer att gå. Min åsikt är nämligen att den mesta USA-statistiken är milt friserad, och alla uttalanden om hur bra det går känns jävligt genomskinliga och som bleka försök att försöka ingjuta hopp och mod i marknaden. Det gäller för övrigt inte bara USA utan även Europa och en del andra delar av världen också. Jag läser i genomsnitt 100-150 artiklar, nyheter, notiser, statistik, rapportsiffror och blogginlägg per handelsdag, och har gjort så sedan i höstas, och sitter oftast på lediga dagar med näsan i börskurvorna och känslan jag fått av att läsa allt detta är en ganska moloken och lätt magsjuk känsla. Där rubriker på statistik/rapport-notiser ropar 'ökning' och 'uppgång' döljer sig i siffrorna oftast obetydliga sådana, eller rent av nedgångar och försämringar om man analyserar lite djupare. Enstaka positiva finns naturligtvis men majoriteten ger ett mer negativt än ett positivt intryck. Så jag anser att det bara är en tidsfråga, antingen att den redan nu (för 3-4 veckor sedan) börjat och att vi når botten inom 1-4, kanske 5 månader, alldeles oavsett presidentvalet i USA. Tror inte ens det kommer orka hålla emot nedgången - Obama kan försöka trixa bäst han vill, det här blir som en liten tsunami, och inte ens han är man nog att stå emot naturkrafter när de slår till (men han kan ju gömma sig och ta skydd *ler*).

  Jag har positionerat mig för vad jag tror på, och har dessutom en skaplig slatt i rena likvider, så jag går på inget sätt under om jag skulle ha fel. Dessutom går det snabbt att kliva ur minishortarna om den nu påbörjade negativa trenden skulle vända rejält uppåt igen, utan större förlust (men vart finns fundamenta för uppgång?? Allt är ju bara bubbla just nu). Just nu har jag god marginal på mina knock-out-stoppar, och ligger bra till, verkar det.
  /PE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha,ha småpengar..satsa på lotto,hästkrakar eller tips istället.Börsen är inte till för småspelare / Anders Lööf

   Radera
  2. Du måste vara släkt med Annie? :)
   /PE

   Radera
 14. Som Tage Danielsson sjöng:
  Först så går det opp, så går det ner, så går det opp,
  sen så går det ner, så går det ännu längre ner.
  Sen så går det opp, så går det ner, så går det opp,
  sen går det så här mittemellan ungefär.

  Sen så går det om, så det blir samma sak igen,
  ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Precis! Och då är det ju bra om man lärt sig hur man kan tjäna på såväl uppgång som nedgång utan att ta alltför stora risker. Att kunna följa med strömmen (aldrig emot den) och ändå göra pengar utan att behöva bli frustrerad och besviken i nedgångar - det är som med kampsport och poker: det gäller att vara tillräckligt påläst och kunnig - förberedd, välja sina strider/positioner och hålla rimliga odds på dem, utrusta sig med tålamod och karaktär samt sedan följa kraften/trenden och vänta in rätta tillfället. Inte ha bråttom, inte vara otålig, och inte bli frustrerad - det blir som att spela kort när man är full dvs man förlorar garanterat. Man kan förlora ändå, men man kan jobba på att förbättra sina odds. Och är man ny gäller det att pröva sig fram försiktigt ett steg i taget.
   /PE

   Radera
 15. Ligger kort de flesta marknader, då många trender slagit om till sälj. Har köpt på mig långa sälj optioner i Silver, koppar, Omx samt Dax för ungefär en miljon i varje ben och ser samma rörelse som vi hade augusti 2011 på gång.

  Lustigt att folk aldrig lär sig se dessa bubblor komma...

  SvaraRadera
 16. Då var det ner igen.. bara för att vända när alla åter är lurade.. Branchen måste få skaka ur lite folk så finansmarknaden åter kan bli en källa för finansiering och inte en lekskola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket folk? Det är ju bara robotar samt centralbanks pengar inne...

   Radera
 17. Löpsedlarna har skrikit köp nu i flera månader. Gick därför ur i slutet på februari. Bara lite Brummer Multi-Strategy som får sitta i ur och skur.
  Väntar in börsens undergång som samma börsexperter skrev om i augusti-september förra året. Går snabbt att byta fot när man jobbar som expert på ekonomi-tidningarna

  SvaraRadera
 18. Ligger plus 95,9% på en mille som jag handlat med sedan 1 januari. Har mångt och mycket gjort precis tvärt om vad cornu talat sig varm för. Mestadels Bull silver jag köpt på de stora dipparna. Men även Bear olja och Bull olja. Skickar gärna fotobevis :-) dock tror jag cornu har rätt i mångt och mycket om framtiden. Kikar på gård om runt 35 till 100 ha för att bli självförsörjande och kunna leva på min gård. Bobubblan lär spricka om ngt år. Och då gäller det att ha alternativ försörjning fixad :-) mvh mäklargåsen i götet.

  SvaraRadera
 19. Jag har några EU-betalningar på gång för varor från Tyskland, så jag gillar inte att börsen sjunker just nu eftersom det innebär fallande SEK. EU-betalningar är f.ö. det enda poitiva med den jävla unionen.

  SvaraRadera
 20. Jag är kort råvaruaktier så det här va en bra dag för mig. Anser att ni som har missat ska vänta till en tydlig upprekyl och därefter blanka konjunkturkänsliga aktier typ Volvo och Boliden.

  //AO

  SvaraRadera
 21. Plus 1.19% idag. Blev lite förvånad. Ligger ca 20% likvid. Kommer att gå in i något bolag snart igen. Typ Jays

  SvaraRadera
 22. Tror och hoppas på en rejäl sättning. Gärna 30-40% ned fram till hösten. Och att det inte är kopplat till Ragnarök ("Mad Max-scenario"), då är det lagom att gå in i högavkastande, icke konjunkturkänsliga bolag framåt slutet av sommaren. Så har man förhoppningsvis säkrat pensionen och kommande generationer så gott det går. Och kan glömma börsen därefter.

  SvaraRadera
 23. Ligger kvar i björnar som jag gick in i den 4e april.
  Cornu, känner du att det börjar bli dags att skriva en uppföljare till ditt tidigare inlägg med rubriken "Varför hade jag fel"? Den nya skulle kunna heta "Varför hade jag fel tidigare när jag trodde att jag hade fel"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ar darfor riktiga finansanalytiker aldrig erkanner att de har fel eller andrar sig. Om de andrar sig riskerar de ju att ha fel TVA ganger istallet for bara en gang. ;)

   Radera
 24. Gick ur börsen helt med mitt sparkapital på strax under en miljon den 27/3 - då låg börsen på drygt +13%. Tänker ligga likvid över sommaren eftersom jag räknar med att det kommer att bli stökigt i Europa, både på marknaden och gator och torg. "Summer of discontent" närmar sig. Kan tänka mig att gå in igen när börsen ligger på minus 20-30%.

  Skuldfri på Östermalm

  SvaraRadera
 25. Jag tror det mesta är inräknat, det är juh inte direkt en nyhet att omvärlden är skakig..

  Hoppas på fortsatt nedgång för att fortsätta att "Fynda" men tror dock inte att börsen sjunken så värst mycket mer.

  SvaraRadera
 26. HEJ!!
  Sulle förvåna mej mkt.om vi skulle få en stor nergång nu, med val i USA.
  Nej tvärtom det finns väldigt mkt. kapital utanför marknaden nu.
  Som jag ser det finns ingen risk för något ras före valet men skulle vi få presidentbyte ja då får man väl följa den gammla regeln,upp en dag o ner i fyra år kanske. Roland

  SvaraRadera