Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2012-04-19 10:22

Olaglig mjölk börjar säljas i Åre

Som en del av tisdagens föreläsning om socialare och mjukare ämnen kring peak oil så pratade jag lite om att myndigheterna är det största hindret mot även en frivillig småskalig gräsrotsomställning till ett hållbarare samhälle. Men å andra sidan kommer myndigheternas möjligheter att upprätthålla alla direktiv, förordningar och lagar som hindrar småskalighet och lokal hållbarhet att successivt urholkas när kollapsen (=den minskade komplexiteten) fortgår. Förr eller senare kommer kommunerna tröttna på att få finansiera inspektion och tillämpning av myndigheternas påhitt ur sin egen ficka.


I protest mot att man inte får sälja opastöriserad mjölk har en mjölkgård nu satt ut en mjölkautomat i en ICA-affär i Åre, men förväntar sig förstås att Livsmedelsverkets och Jordbruksverket maktutövare kommunen omedelbart skall sätta stopp för tilltaget.

Men sedan Arla tog över Milko så har jätten Glufs-Glufs börjat tala om att höja priserna på mjölk i glesbygden och rent av sluta hämta mjölk från enskilt belägna bönder. Samtidigt som man alltså inte får leverera mjölk direkt till butik från bonden utan att denne gör investeringar i mångmiljonklassen i form av ett eget mejeri först.

Jag har själv ingen lust att dricka opastöriserad mjölk, men det borde istället vara kunderna som avgör detta. Man kan lämpligen pastörisera själv om inte annat.

Myndigheternas motstånd mot att bönder säljer direkt till kund brukar sägas bero på "vi måste ha spårbarhet för att inte förtroendet för vår europeiska livsmedel skall urholkas". Det visar att antingen är myndigheterna helt korkade eller så utgår det från att konsumenterna är korkade. Om man köper från en specifik bonde så är väl produkten 100% spårbar? Man vet ju därmed exakt vilken bonde som gav dig EHEC eller Salmonella och kan personligen gå dit och ta honom i örat. Det enda man vet när man handlar på ICA är att det fanns en siffra på paketet man slängde i soporna och att denna siffra anger mejeri eller slakteri/styckare. Men det kallas spårbarhet.

Får konsumenterna själva besöka respektive bönder så kan de själva avgöra om t ex djurhållningen är tillfredsställande istället för att myndigheterna skall göra detta. Den första reaktionen när man privat nämner att vi föder upp lamm är "jag vill köpa kött av dig!" Men jag får inte sälja, eftersom jag hemslaktar. Folk får nöja sig med lammskinn.

Jag har skrivit det förr och reglerna för försäljning direkt från bonden borde lättas rejält. Kan jag själv äta köttet utan problem så kan väl andra göra det också. Man kan införa något enkelt krav på att distriktsveterinären skall komma förbi och inspektera djuren innan slakt, så de inte är uppenbart sjuka, och man kan ha en årlig kontroll av förekomst av EHEC eller salmonella hos de som vill kunna sälja hemslaktat. Men därutöver borde det vara upp till kunden att avgöra om de hygieniska förhållandena vid slakt är tillräckliga. För övrigt så kan man i butik sälja älgkött som slaktats under fältmässiga förhållanden, så varför skall det inte vara tillåtet att köpa uppfött kött?

Det samma borde gälla mjölk. På lördag börjar den olagliga försäljningen av Åre-mjölken. Man skall samtidigt komma ihåg att kommunernas (och länsstyrelsernas) inspektörer reflekterar regelverket och inte den egna kommunens egentliga åsikter i frågan. Förr eller senare kommer det dock en kommun där tjänstemännen kommer skita i regelverket och istället se genom fingrarna så länge ingen råkar illa ut. Förr eller senare får även kommunala inspektörer lite ryggrad och civilkurage.

Stoppas försäljningen hoppas jag på att man köper en pastöriseringsmaskin och provar en gång till. Att leverera mjölk direkt till butik och slutkund med minimala transporter är en av många små lösningar som behöver till framöver.

Tillägg: Kommunen är på saken och stoppar iaf mjölken i Åre:
"Men det är inte bara försäljningen som myndigheten har ögonen på. Det är olagligt att transportera mejeriprodukter utan tillstånd, det krävs att hanteringen registreras vilket inte har gjorts. Dessutom är själva automaten, där mjölken tappas upp på glasflaskor för 20 kronor litern, inte kontrollerad och godkänd."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

46 kommentarer:

 1. Cosmoskitten2012-04-19 11:12

  "distriktsveterinären skall komma förbi och inspektera djuren innan slakt, så de inte är uppenbart sjuka"

  I vilken mån kan inspektion göras på distans, om tex Cornucopia har en fin digital videokamera?

  Att leta efter EHEC, Salmonella eller TBC borde gå att göra med de nya dnatestchippen. Om det inte går nu, på grund av tekniska eller kommersiella skäl, så går det nog, inom några år. Technologyreview

  Cornucopia, eller någon läsare kan testa att ta in anbud från BGI, Shenzen, i Kina. De är stora på dna test.

  LOL, insåg just att om några år är spårbarheten för ickeklonade djur total.

  Det är bara att skicka lammbiten som gjorde dig sjuk till ett kriminaltekniskt laboratorium :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna gå över till dovhjort eller mufflonfår, dessa får man som jägare sälja vidare även om de är uppfödda i hägn.....
   http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/jagarens_leveranser_av_sma_mangder_vilt.pdf
   Däremot får man inte ersättning för dem man förlorar vid en ev attack av lo eller varg då de klassa som vilt.

   Radera
  2. Det är lätt att bygga ett chip med som det sitter DNA strängar eller antikroppar som matchar och lyser upp när patogenen binder. Har gjorts i åratal på lab och det köps från företag som massproducerar sådana chips.

   Radera
  3. Cosmoskitten2012-04-19 14:38

   @Lord Metroid: Vet du ungefär vad sådana chip skulle kosta idag? Var skulle man vända sig, för att kunna köpa dem?

   @Leif: Vad är det för stor skillnad som göra att mufflonfår får säljas vidare, men inte får i allmänhet? Jag ser inte riktigt logiken i det hela. Rimligen, så kan mufflonfår också bli sjuka, eller slaktas på ett olämpligt sätt.

   Radera
  4. Blanda inte in logik här.

   Radera
  5. @Comsokitten, jag vet inte vad de kostar, den enda kontakt jag har haft är när jag tagit emot leveranser. Men jag letade lite hastigt på google efter "Microarray purchase" och fick fram http://www.nimblegen.com/ som verkar vara en grossist.

   Som vanligt med grossister så sätter talar de inte om priser förrän du är kund men det kanske finns andra ställen man kan köpa microarrays.

   Radera
  6. Cosmoskitten2012-04-19 18:45

   @Lord Metroid, jag googlade, och microarray verkar lovande för TBC, precis som så många andra sjukdomar.

   Marknaden för just Sverige blir nog lite dålig:

   "De nordiska länderna är sedan många år fria från tuberkulos hos nötkreatur." "..."

   "Kontrollåtgärder:

   Statlig kontroll (köttbesiktning) av alla nötkreatur och andra djurslag som hägnad hjort vid slakt. Pastörisering av mjölk. Kontroll vid import av nötkreatur och andra djur. Anmälningsplikt till myndigheter om inträffade fall. " (min markering)

   Från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA: Tuberkulos som zoonos

   Radera
 2. Om han säljer mjölken som "djurfoder" så antar jag att han inte bryter mot lagen. Han kan i butiken skriva stort "Äkta prima mjölk från XXX-gården" och sedan i texten under skriva "Pga av myndighetskrav får denna mjölk endast säljas som djurfoder eftersom det är förbjudet att sälja den som vanlig mjölk när den inte gått igenom alla processer som krävs för detta enligt livsmedelslagen. Mjölken motsvarar mjölk så som den fick säljas i lanthandlar runt om i Sverige för 75 år sedan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Kraven på djurfoder är högre än på människofoder (på samma sätt som kraven på djurhållning är högre än på slutförvar av pensionärer, re Carema).

   Radera
  2. Bonden i Dörröd söder om Lund sålde opastöriserad mjölk på 80-talet med en klisterlapp "Kattmat".

   Jag vet människor som blev själaglada av att få sätta sin egen filbunke med den mjölken...

   Radera
 3. Låt människor få köpa ett levande lamm av dig som du hyser in och är fodervärd för och tar betalt för. Sedan kommer ägaren och hemslaktar hemma hos dig, där ägaren naturligtvis håller i kniven. Om begreppet "hemslakt" är svårt kan du kanske stycka av en bit tomt där du uppför en bostadsbod som dessa människor kan skriva sig på under en månad eller ett kvartal, under vilken hemslakten äger rum.

  Nu har människor inte köpt kött av dig, de har köpt något helt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde kanske fungera att korta av det hela med att kunden köper det levande lammet och sedan köper tjänsten "slakt" av bonden?

   Radera
  2. Nja, alla som äger lamm/får måste ha ett produktionsplatsnr och registrera sig hos Jordbruksverket etc. Säkert hanterbart i teorin, men i verkligheten krävs en enorm massa pappersarbete.

   Radera
  3. Cosmoskitten2012-04-19 12:25

   Dags för ett fältförsök som undersöker de praktiska möjligheterna att äga ett enda lamm! Kodnamn: Lammblaha.

   Cornucopia: Om någon läsare skulle vilja testa byråkratin, vad kostar ett lamm om man vill köpa det från dig?

   Herr eller fru Lammblaha får antingen sköta pappersarbetet på egen hand, eller betala timtaxa till Cornucopia för att han skall reda ut röran.

   Härmed begär Cosmoskatten in ett anbud för att köpa ett lamm, fodervärdstjänst, och byråkratihanteringstjänst från Cornucopia.

   En fråga: Är det juridiskt sett möjligt att äga andelar i ett lamm på samma sätt som Lars Vilks gjorde med sina konstverk?

   Radera
 4. Jag siar: Endast UHT-pastörisering i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cosmoskitten2012-04-19 12:11

   UHT är overkill, dessutom gillar inte alla smaken. Personligen gör jag det, och det är praktiskt att ta med sig UHT mjölk, eller UHT grädde när man är på vandrande fot.

   Vad jag vet så är TBC från mjölk inget problem i Sverige, och det skulle nog inte bli det, även om vi slutade med pastörisering överhuvudtaget. Läsekretsen vet om jag har fel på den punkten.

   Radera
 5. Köpa kött av en bonde? Inte i sossesverige, inte! Kött skall du köpa från "rörelsens" eget Coop! Sverige är genomsyrat av socialdemokrati. Förbud, förmynderi och tvång är själva grunden i det ineffektiva, fyrkantiga och byråkratiska sossesamhället. Byråkrati för byråkratins skull. Förbud för att byråkrater skall ha något att göra. Sveriges, EUs och andra socialistprojekts eviga förbannelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte Alliansen som sitter vid makten sedan en del år? Eller har jag drömt?

   Radera
  2. Byråkrater som byråkrater är det någon större skillnad mellan dom? S satt nästan oavbrutet i 70 års tid före det nya arbetarpartiet och byggde upp byråkratsverige så det är helt okej att dom får (S)kit för det..

   Radera
  3. Läs gärna Michael Pollans böcker om hur det är i USA. Det är lika illa eller ännu värre än här vad gäller centralisering och byråkrati. Att skylla på "sossarna" leder ingen vart. Detta handlar maktöverföring från privatpersoner och andra svaga aktörer till stora företag som har råd med lobbying och kan köpa sig till den lagstiftande makten.

   Radera
  4. Det är otroligt enögt att enbart skylla på såssarna, men den genomsnittliga liberalen i Sverige kommer inte längre än så i sin analys. Att stora företag (tänk Arla, tror du de vill ha en friare marknad för mejeriprodukter?) kan ha intresse av centralisering och byråkratisering verkar inte finnas på kartan.

   Radera
  5. "Man skall samtidigt komma ihåg att kommunernas (och länsstyrelsernas) inspektörer reflekterar regelverket och inte den egna kommunens egentliga åsikter i frågan"

   Min kommentar till detta eftersom jag i mitt eget företag driver verksamhet i tolv svenska kommuner från norr till söder:

   Kommunernas tillämpning är hur olika som helst. Man kan tro att lagstiftningen är helt olika från kommun till kommun.
   Svenskt näringsliv index över näringslivsklimatet beskriver ganska väl hur "bra" kommunernas inspektörer är. Mina erfarenhet i korthet är att bäst är inspektörerna i storstadsområdena. Där finns i genetiken att de är praktiskt lagda och lösningsorienterade.
   Sämst är de helröda norrlandskommunerna. Där gäller inspektörernas övernit, och ingen möda sparas på att göra den enklaste sak så komplicerad som möjligt. Där andas också kommunkorridorena en avund och missunnsamhet mot småföretagande i allmänhet. Entreprenörer ses som utsugare av samhället, och ska hållas i strama tyglar.

   Det kan låta som en skröna detta snack om hur sossesverige genom sin byråkrati förstör småföretagarklimatet, men det ligger faktiskt ganska mycket sanning i denna schablon.
   En annan av mina erfarenheter är att sossekommuner i söder ändå är betydligt mera moderna är sossekommunerna i norr, dit perestrojkan inte nått ännu.

   Radera
  6. Moventia : Jovisst, och dom är ju bevisligen socialister. Visserligen lite mindre socialister än sossarna, men ändå.

   04:07 : Exakt. Det är ingen skillnad på partierna i riksdag och regering, samtliga är utpräglade socialistpartier.

   05:22 : Socialistlandet USA är numera tyvärr övertaget av byråkrater och socialistiska/korrupta politiker. Dom har övergett sina värderingar, därav problemen.

   07:37 : Den genomsnittlige liberalen är en sosse, så jag träffar mitt i prick. Jag skyller på sossementaliteten i det här landet, dyrkandet av den allvisa byråkratiska staten.

   Sverige är så sjukt j-a genomsyrat av sossetänkande! Folk fattar inte ens att man KAN tänka på något annat sätt och blir helt chockade om man föreslår massiva nedskärningar av den bevisligen skadliga socialistbyråkratin som förstör vårt land och våra liv.

   Radera
 6. Småskalighet finns inte i myndigheternas vokabulär. Inte vad gäller livsmedel eller energi. De måste ha full kontroll av ett enda skäl - att få in skattepengar för att driva det överkomplexa samhället så länge det går. Och för myndigheterna finns inte heller Peak Oil som en tänkbar realitet - "allt bara fortsätter, hela mandatperioden".

  SvaraRadera
 7. Varför vill inte Arla hämta mjölken från avlägsna gårdar?
  Varför skall avlägsna affärer betala för transporten av mjölk dit?
  Orättvist eller bara rätt vist?
  Det kostar och skall betalas-av någon!

  SvaraRadera
 8. Får man turberkulos av opastöriserad mjölk lär man ju kunna smitta andra, så det är egentligen inte ens egen ensak om man dricker mjölken eller inte. Det finns ju en en god orsak till att man pastöriserar, sjukdomen var ju ett stort problem innan Lois Pasteur uppfann metoden

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Man" får inte tuberkulos eller något annat. Någon enstaka kan få det. Alla jag känner i den äldre generationen är uppfödda på opastoriserad mjölk. Själv drack jag det ofta när jag var liten, när det fanns mjölkbönder som grannar nästan överallt.

   Radera
  2. Cosmoskitten2012-04-19 15:18

   Hittade en fin länk från en annan debattör:

   "Even though this is an extremely complex topic, I am convinced that there is no evidence to support the contention that families in Michigan who drink unpasteurized milk should be afraid of becoming infected with bovine tuberculosis" och "In one study in Tanzania,11 two out of 805 samples obtained from infected cows were confirmed to contain the bovine bacteria. In a 2003 study in Lahore, Pakistan, researchers were able to identify bovine tuberculosis bacteria in the milk from four of 16 cows with confirmed bovine tuberculosis.12 It is critical to note that all of the cows tested in the Lahore study were specifically selected because they were visibly ill, showing "low milk yield, emaciation, and anorexia, intermittent diarrhea, not responding to anthelmintic treatment, irregular febrile episodes, and stubborn recurring mastitis."

   Risk of Bovine TB from Raw Milk Consumption . Den är skriven av Ted F. Beals, MS, MD.

   Den verkar trovärdig för mig som vet cirka noll om TBC, den har en empirisk och kvantitativ ansats, och han refererar till den vetenskapliga litteraturen.

   Radera
 9. Härligt att se att det finns lite liberala tendenser hos bloggen ändå!

  Gårdsförsäljning och närproducerat i butiker borde givetvis avregleras och styras så lite som möjligt. Eftersom producenterna säljer till närboende, släkt och vänner så är det deras eget rykte som står på spel om produkterna inte skulle hålla måttet.

  SvaraRadera
 10. Jag tror tyvärr inte kontrollen kommer att minska. Förr hade man landsköpsförbud (man fick bara handla och sälja saker i städer, inte på landet) och strikta regler och de gick att upprätthålla i största mån. Tillräckligt stränga straff bara så håller sig folk i skinnet.

  Det är för övrigt därför det inte är "tillräckligt" stränga straff på brott mot vanligt folk, myndigheterna vill inte ha bort brottsligheten av någon anledning.

  SvaraRadera
 11. Har alltid undrat varför det går att gå ut i skogen och skjuta vildsvin, älg eller annat vilt. Dessa går alldeles utmärkt att flå, stycka, äta och sälja hemma på gården. Kanske t.o.m så att det inte ens går att lämna till slakteriet?
  Är det skillnad på kött och kött?

  SvaraRadera
 12. Vi har massor med lagar och regleringar som bara finns på plats för att:
  1 - tillfredsställa en högljudd minoritet. Som morallagar, folk som bosätter sig i städer men egentligen förväntar sig lantliv osv.
  2 - Se till att byråkraterna har jobb.

  Sedan så har vi naturligtvis SKATTERNA som behövs för att bekosta denna lyx för ovanstående minoritet. Vilket ger upphov till nästa...

  3 - Se till att staten har fullständig kontroll över varenda krona för att maximera skatteuttaget. De få områden där staten ännu inte har kontroll kommer i sinom tid också täckas in.

  En intressant social bieffekt jag noterat med de ständigt mer omfattande lagar och regler som gäller är att folk i mindre utsträckning följer sin egen moral och/eller uppfattning, utan att man helt enkelt anser att är det lagligt så är det ok. Eller så är man så fokuserad på att följa lagarna och reglerna att man helt enkelt inte har tid att reflektera över om det är moraliskt rätt och riktigt.

  SvaraRadera
 13. Jag är uppvuxen helt på opastöriserad mjölk och verkar inte ha tagit skada av det...

  SvaraRadera
 14. Har ni tänkt på hur lika orden kooperation och korporation är? Det är tydligt att det historiskt har funnits en stor önskan om att det inte skall finnas någon självständighet hos den svenska befolkningen. Detta är endast ytterligare ett exempel i raden.

  Livsfarligt med en befolkning som inte är utsatt och i många fall hjälplös. Då får ju politikerna minskad makt över dessa.

  Har ni inte iakttagit maktformeln. Skatta folk till utsatthet, skaffa monopol på socialförsäkringssystemen och subventionera skuldsättning så mycket som möjligt.

  Så sätter politikerna tummen i ögat på befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korporation kommer från corpus, och kooperation från (co) operativus så det är nog mest en slump. Strävan att dominera en marknad (där lobbying kan ingå) är knappast något utmärkande för kooperativ, den finns hos ALLA företag.

   Radera
 15. Pratade med en fårbonde som sålde lammköttet som hundmat. Lagligt?

  //K

  SvaraRadera
 16. Jörgen Andersson Åre Bondgård2012-04-19 19:03

  Anledningen till att vi säljer obehandlad mjölk i Åre på lördag är att att vi tror denna mjölk har andra kvaliteter än den pastöriserade.

  Det är alltså inget omöjligt eller svåröverkomligt att sälja pastöriserad mjölk direkt och lokalt, Så om vi inte trodde på kvalitetsskillnaden så hade vi gått direkt på den pastöriserade varianten.

  Men ju mer vi läser på i ämnet desto mer tror vi på den opastöriserade mjölkens fördelar. och ju mindre tror vi på att det verkligen finns risker som skulle kunna försvara ett förbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cosmoskitten2012-04-20 12:54

   Hej Jörgen Andersson Åre Bondgård, trevligt att se er på detta forum!

   Jag postade din fina länk här, 06:18. Du har bra smak för både mjölk och bra vetenskap, så posta gärna fler länkar. (Reservation: Jag vet bara något mer än noll om ämnet)

   Personligen är jag intresserad av bra artiklar som visar på fördelarna, inte bara avsaknad av verkliga nackdelar, med opastöriserad mjölk.

   Hur skulle ni göra för att sälja pastöriserad mjölk? Jag trodde att det krävde dyr utrustning.

   I Tyskland så säljs Vorzugsmilch, se översatt wiki: Vorzugsmilch, översatt.

   Hur gör man för att hitta mjölkgårdar som är villiga att sälja opastöriserad mjölk i närheten där man bor?

   En annan viktig sak i den här debatten är att _om_ opastöriserad mjölk är farlig, så måste man fundera på _i vilken grad_ den är farlig. Mattkanter dödar ju också, när man snubblar och spräcker skallen på ett bordshörn. Det är dock inget jag oroar mig över.

   Radera
  2. Gå till närmaste bonde och fråga

   http://www.westonaprice.org/

   Pastörisering är relativt simpelt med modern teknik

   Själva mjölkautomaten är ett mycket viktigare "tekniskt språng"

   Radera
 17. För ca 20-25 år sedan hade man en liknande situation i Lund, hur slutade det hela ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jörgen Andersson Åre Bondgård2012-04-19 20:00

   Den gången hade vi en politiker som hetter Karl-Erik Olsson som möjliggjorde verksamheten. Miljötjänstemännen i Lunds kommun drömde om den dag då glassen skulle ha samma hygieniska kvalitet som mjölken från denna så kallade Dörrödsbonden.
   Sedan kom en annan politiker som hette Margareta Winberg och sagan tog slut.
   Men vi tänker att folk nu på "LCHF-tiden" med tillgång till både internet och en massa genuint kompetenta kockar i varje matprogram borde kunna bilda den nödvändiga opinion som Dörrödsbonden aldrig fick

   Radera
  2. Viktualiebrodern2012-04-19 20:25

   Dörrödsbonden hade en klisterlapp på varje dunk där det stod "kattmat".

   Jag vet äldre människor som åkte flera mil för att köpa "kattmat" och kunna sätta sin egen filbunke.

   Radera
 18. Tror inte att obehandlad mjölk är så farligt. Det är knappast för att mjölkbönderna dricker sin egen produkt som de försvinner, en efter en.

  http://coltingblogg.com/2011/09/12/fredrik-colting-svarar-smittskyddsinstitutet-om-ra-mjolk/

  SvaraRadera
 19. Citat:"Förr eller senare kommer kommunerna tröttna på att få finansiera inspektion och tillämpning av myndigheternas påhitt ur sin egen ficka".

  Min kommentar: För de helröda norrlandskommunerna där 10-15% (!) av innevånarna är anställda av kommunerna (och därmed röstboskap) fungerar det så här:
  Kommunens tillsynsmyndighet GÖR EN UPPSKATTNING (!) hur mycket tillsynstid som behövs och FAKTURERAR DÄREFTER, oavsett om man utfört den tillsynen eller inte.
  För dessa kommuner är varje paragraf eller direktiv som pådyvlas uppifrån, rena guldgruvan. Man debiterar utan att utföra! Hur kan det vara så?
  Jo småföretagen som drabbas önskar knappast att bli utsatt för inspektioner, eftersom andan i kommunen är att skapa så mycket bekymmer som möjligt för småföretagaren.
  Denna är ju en konkurrent då ju näringsverksamhet utförs bäst i kommunal regi!

  Pengarna som kommunen tjänar på att debitera inspektioner man aldrig utför kan läggas på att anställa fler personer i den kommunala byråkratin = mer luftgitarrjobb = mer röstboskap = man sitter säkrare vid makten.

  SvaraRadera
 20. http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.4635939-provokativ-mjolkforsaljning-polisanmald

  70 lök i böter riskerar de. Hoppas mjölkförsäljningen gav bra med intäkter!

  SvaraRadera
 21. Blir han dömd så ordnar vi en insamling.

  SvaraRadera