Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2012-04-16 11:18

Ny BNP-gissning från Anders Borg

Anders Borg (m) medger att tidigare gissning från Finansdepartementet om +1.3% i ekonomisk tillväxt för Sveriges del var helt fel och gissar nu istället på +0.4% för år 2012. Detta i samband med vårpropositionen ("vårbudgeten") som presenterades idag. 0.5% har nämnts i media, men i vårproppen står det 0.4%. The Borg kallar det hela för osäkert läge.


Men misströsta inte. För 2013 gissar man på +3.3%, 2014 +3.7%, 2015 +3.6% och 2016 +3.2%. Efter 2012 går vi alltså in i en stabil superkonjunktur med flera år av över 3% i ekonomisk tillväxt. Alldeles säkert!

Den som är intresserad av detaljerna kan förstås läsa det hela i form av en 286 sidor lång PDF. Varsågoda. Glädjande nog har man också en Vårpropp for dummies som bara skall ta tre minuter att ta till sig. Bifogar de centrala flosklerna nedan, buy-to-let har jag redan kommenterat tidigare, dvs vi skall få fler bostäder genom att hyra ut befintliga till marknadsmässiga priser.
"Få fler i arbete på en inkluderande arbetsmarknad - där till exempel minskad arbetslöshet bland unga och personer med utländsk bakgrund prioriteras
Förbättra välfärden - med åtgärder för bättre utbildning, ökad tillgänglighet i vården och effektivare rättsväsende
Förstärka konkurrenskraften genom skatteåtgärder och åtgärder inom forskning, innovation och infrastruktur
Säkra ett stabilt finansiellt system med högre krav på bankerna att hålla kapital för att klara förluster och starkare ställning för konsumenterna
Förbättra tillgången på bostäder genom att göra det enklare att hyra ut i andra hand och genom att stimulera byggandet av bostäder
Arbeta för en effektiv klimatpolitik med inriktningen på en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning 2050 utan nettoutsläpp av växthusgaser"
Aktuella officiella BNP-gissningar
Notera att regeringen är de mest
optimistiska för 2013 tillsammans
med fackförbunden. 
Notera att man kommer fortsätta med högre krav på bankerna vilket kommer påverka bolåneräntorna uppåt. Skilj här på ord och handling. Borg gnäller över höga räntor men tänker fortsätta höja kostnaderna för bankerna genom ökade kapitalkrav.

Nu är även beskedet att vi inte skall ha några nettoutsläpp av växthusgaser (=fossil CO2) till år 2050. Alliansregimen har kommit långt från Göran Perssons vision om ett fossiloberoende samhälle år 2020.

I övrigt, fler i jobb, bättre välfärd etc. Fast hur är inte så viktigt, bara opinionssiffrorna blir bättre.

Jag har sammanställt bloggens läsares gissningar över BNP för 2012 och de landar på -0.047%, baserat på 859 läsares gissningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. När får sierskan Saida Andersson jobb i regeringen tro? Borgs efterträdare månne...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har varit död och begraven i många år så det blir nog svårt...

   Radera
 2. Det ska noteras att Göran Perssons fossiloberoende inte var så oljeoberoende som det låter:

  http://www.magnusblogg.se/2006/07/oljeberoendet-borta-efter.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. Göran Perssons floskel var bara en floskel som definierade "oberoende" som halverad konsumtion. Alliansregimen kör med 2050 som "CO2-neutral", dvs fortsatt konsumtion men som kompenseras av lämplig handel med utsläppsrätter etc.

   Radera
 3. Kan bara säga att Cornus blogg är minst lika bra som Di, Svd, och E24 är tillsammans, tack Cornu!!!!/Ron Paul

  SvaraRadera
 4. Inga problem! Konjukturinstitutet (KI) har numera också en slags prognos som sträcker sig ända fram till 2035, fast de medger själva att det är lite mer av ett "scenario" än en prognos. De tror på 2% årlig tillväxt hela vägen till 2035! Dock främst tillväxt inom tjänstesektorn och inte varuproduktionen, men vi skall tydligen ändå bli rika. Om tjänsteproduktion ökar BNP måste vi ju bli rikare? Eller? Jag skrev lite om detta på min blogg.. förövrigt tycker chefsekonomerna på två av storbankerna också att Anders Borg är ute och cyklar med sina prognoser.. (http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/sverige-in-i-lagkonjunktur.html) :D

  SvaraRadera
 5. Bjuder på ytterligare en film om exponentiell tillväxt.
  En av de bättre jag sett.

  https://www.youtube.com/watch?v=8WBiTnBwSWc&list=FLTpQklimoJCj4prcL1sjjuA&index=3&feature=plpp_video

  SvaraRadera
 6. Rätt roligt att höra Borg svamla om framtidsprognoserna, det är hela tiden nån sorts magisk återgång till det "normala" han pratar om. Helt plötsligt är all oro borta från EU-området, helt plötsligt hittas nya hittills okända depåer av fossila bränslen, helt plötsligt hoppar vi från 0-tillväxt till 3,5 procent årlig tillväxt.
  Klart det handlar väl om opinionsläget o så..

  /Tompan

  SvaraRadera
 7. Det är väl bra med högre kapitaltäckningskrav på bankerna så att de står bättre rustade att parera svårigheter på fastighetsmarknaden som Cornu förutspår eller?

  SvaraRadera
 8. Våra ekonomiteorier som nu används strider direkt mot matematiken, det kanske är därför vi nu har en kris som dom inte kan lösa.

  Vissa ekonomiteorier vill inte att vi ökar penningmängden, men tycker att det är okej att öka lönerna, det leder matematiskt till en timlön som blir lika stor som penningmängden.
  Detta går helt enkelt inte att förneka rent matematiskt.

  Vi testar dom felaktiga teorierna och gör som dom säger.

  Vi ökar lönerna varje år med 5% och penningmängden är oförändrad
  Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder.

  Det tar då 417 år för timlönen att bli lika stor som penningmängden
  150*1,05^417=100000000000


  Saknar man kunskap i matte och vetenskaplig bevisföring så kan man förneka fakta, men kan man matematiken så förstår jag inte hur man kan förneka enkla matematiska tal. 150*1,05^417=100000000000

  Det är rena matematiska fel vi gör i ekonomin nu därför går det så dåligt.
  penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
  mvh ekvationsteorin p/a=m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att de otäcka lönearbetarna tar med sina lönehöjningar i graven och att alla pengar därför tagit slut år 2429?

   Radera
  2. Titta på matematiken, dagens teorier strider mot matematiken.

   penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  3. Aha ... Du har listat ut att alla existerande och påhittade pengar är lika med alla påhittade och existerande arbetslöner!
   – Tänkte inte på det, men förstår nu varför en duktig matematiker som Cornu inte kommenterar ett så överlägset mattegeni som du. :-)

   Radera
  4. 7:26
   Blanda inte ihop det jag sa med bankrediter och skulder, titta på det rent matematisk.

   Förhållandet mellan timlönen och penningmängden är ett matematisk problem.

   Här är en liknande matematisk omöjlighet.

   Riskornen på schackbrädet, även sädeskornen på schackbrädet, är ett matematiskt problem som visar den snabba ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt. Problemet fomuleras enligt:

   Om man på ett schackbrädes rutor lägger riskorn så att man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2, på den tredje 4, på den fjärde 8 etcetera, hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor?

   Det motsvaras av en summa enligt:
   Talet blir 18 446 744 073 709 551 615 eller ungefär 18 triljoner.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Riskornen_p%C3%A5_schackbr%C3%A4det

   Växer corrus blogg exponentiellt när alla inser att där finns svaret på vår kris?

   penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  5. En ekonomisk ideologi är död, länge leve matematiken.

   Ingen försvarar den döda ideologin, då är den död.

   Ska vi fortsätta att öka lönerna och frysa penningnämnden så våra barn dör?
   Matematisk så har jag nu bevisat att våra barn får uppleva ekonomins undergång.

   penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  6. Paradigmskifte?
   Eller finns det ingen på corrus blogg som kan förstå matematik från grundskolan?
   DET ÄR EN MATEMATISK OMÖJLIGHET ATT ÖKA LÖNERNA I LÄNGDEN UTAN ATT SAMTIDIGT ÖKA PENNINGMÄNGDEN. Timlönen blir till slut större än penningmängden.

   "Det finns en allmän föreställning om ett fenomen, eller det finns ett tankemönster, som forskarsamhället själv inte är direkt medvetet om. Forskning som befinner sig i denna fas kallar Kuhn normalvetenskap, och den kännetecknas av problemlösning inom tankemönstrets eller föreställningens ramar."
   Kollektivet tror att man kan öka lönerna utan att öka penningmängden.

   "Det föreligger anomalier, som kollektivet inte förmår ta till sig, eftersom de fastnat i sina tankemönster, eller den utbredda föreställningen är så grundmurad att dess "sanning" är överordnad vad som motsäger den."
   Anomalien är ett matematisk absolut bevis 150*1,05^417=100000000000

   "Forskningen kommer till en kris där anomalin måste förklaras."
   Det kan ingen, tystnaden är talande.

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Paradigmskifte

   Det är märkligt hellre dör corrus läsare i en ekonomisk kris än att erkänna att det finns fel i dagens ekonomiteorier.

   penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
  7. Dom inflationsrädda spararna borde verkligen inte tillåta löneökningar, vi räknar lite.

   von Anka har en miljon på banken och han får 2% ränta på kapitalet.

   Kalle har en timlön på 150kr, von Anka tycker det är ok om Kalle ökar sin timlön med 50% per år.

   Efter 24år så har Kalle mer i timlön än vad von Anka har på sitt sparkonto.


   penningmängden / arbetstimmar = medeltimlön
   mvh ekvationsteorin p/a=m

   Radera
 9. Patrik Fogelberg2012-04-17 00:06

  Vi får väl se men det verkar som att centralbankerna befinner sig i en svår situation. Fortsätta stimulera ekonomin så lånen kan betalas men då stiger oljepriset än mer.

  SvaraRadera