Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2012-04-16 15:26

Nästan var sjätte amerikan får matkuponger

Jag brukar inte uppmärksamma detta, då det är tämligen uttjatat, väldokumenterat och inga nyheter, men det kanske är på sin plats att påminna nyare läsare om detta. Nästan var sjätte amerikan får sk matkuponger (eng food stamps), dvs pengar för att köpa mat med. Det är inte kuponger längre, utan ett separat betalkort som bara går att använda i matbutiker (eller på restauranger!), så man har moderniserat det hela lite.

Rådatakälla hos Food and Nutrion Service

Ca 46.5 miljoner amerikaner fick matkuponger i januari 2012. Det är en på 6.75 amerikaner. Det handlar om drygt 22 miljoner hushåll som får detta och som tidigare dokumenterat är matkuponger behovsprövat och det finns även medelklassfamiljer som får dessa.

En läsare avfärdade detta som trams i en kommentar till inlägget om ett USA med nolltillväxt, men bifogad graf är rakt av från officiella siffror från Food and Nutrion Service under US Department of Agriculture, som hanterar matkupongerna. Så ja, "har du läst det på Internet eller?" Från officiell och offentlig statistik.

Matkuponger är ett bra och rationellt grepp och är bättre än soppköp, eftersom det inte blir lika socialt stigmatiserande och man kan fortsätta äta valfri mat i sitt normala sociala sammanhang i hemmet, i sin trailer park, i sin pappkartong eller under en highway.

Ibland blir det tydligt att tillväxtivrare inte är pålästa utan ägnar sig åt fantasier. Inte ens tillväxten i matkupongbrukare verkar vara exponentiell utan ser faktiskt ut att plana ut.

För övrigt så ser det ut som att Storbritannien väljer soppkök istället (al-Jazeera) för att hantera svälten där.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Tänk att det kan vara så många fattiga och detta när USA inte ens är i en recession (enligt sig själva) hur ska det då gå när recessionen tar fart på allvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA har som praxis att ge matkuponger. Försvårar för missbrukare att köpa annat än mat menar de. Tar du svenskar som lever på bidrag och försörjningsstöd så blir det inte så stora skillnader i storlek på siffrorna.

   Radera
 2. "Den stora depressionen" kallades inte så förrän efteråt. This time it's different... vi är ju inte inne i någon depression, vi har ju en återhämtning runt hörnet. Krävs bara lite stimulans från fed och Keynesiansk deficit spending, så är vi på banan igen...

  SvaraRadera
 3. En på sju alltså. Bättre än en på sex, men jag får ändå ödmjuka mig. Hade uppenbarligen inte koll på hur hårt recessionen slagit. Ökningen från 17 miljoner för ett decennium sen till 46 miljoner är ganska slående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan du ha missat det? Det måste vara den siffran som rapporteras mest frekvent i svenska medier som handlar om USA. Och även i USA.

   Och om du inte "konsumerar media" så finns alla uppgifter öppet tillgängliga sedan många år tillbaka.
   Ditt misstag är inte ursäktbar helt enkelt. Se till att kontrollera dina uppgifter innan du 'talar' nästa gång.

   Radera
  2. Seså, kliv av dina höga hästar, lilla vän. Eller etablera åtminstone ett nick innan du gnäller, så vi kan se om du lever upp till din egen standard.

   Radera
 4. För mig spelar matpriser och inkomst ingen roll. Jag stjäl i princip all mat som jag och min familj äter, och kommer att fortsätta med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, har du ett jobb som gör det möjligt att snylta hem mat eller hur kan du lyckas med det?

   Radera
  2. Jag är inte anställd inom någon del av livsmedelsbranschen, utan är en (vanlig) kund. Är du skärpt så klarar du det. Jag ser direkt om det är civilspanare i farten eller anställda med alltför öppna ögon. Då avbryter man. I övrigt är det (yrkes)hemligheter, men du kan nog själv lista ut en hel del.

   Radera
  3. Jag vågar sätta nåt på att han kör Ica-lastbil! ....eller axfood, eller coop, men ni förstår vad jag menar...

   Känt problem.

   Radera
  4. Snacka om osolidarisk och moraliskt fördärvad person som tycker det är okey att stjäla mat och på så vis lämna över notan till sina medmänniskor. Hur har du blivit sådan undrar jag?

   Radera
  5. @10:26

   Hur blev jag tjuv? För mig så har samhörighetskänslan med mina medmänniskor försvunnit totalt i det "nya" Sverige. Ironiskt nog så beror det på att jag egentligen har väldigt hög moral(eller hade). Det moraliska förfallet, som gör mig illamående, finns överallt. Folk städar inte efter sig i tvättstugan längre. Nedskräpning, klotter och skadegörelse på skolor mm. Folk sitter med fötterna på sätet i de allmänna färdmedlen osv. Egoismen och hänsynslösheten är total i Sverige i dag, speciellt i storstäderna. Dessutom är vi i familjen drabbade av den grova våldbrottslighet, som av någon underlig anledning tillåtits breda ut sig i den en gång så lugna avkrok vi lever i(vi vill ju ha ett öppet samhälle). Ironivarning där. Uppenbarligen så vill svennebanan ha sitt land på det oven beskriva sättet, eftersom ingen reagerar. Men jag antar att det skapar tillväxt. Åtminstone för säkerhetsföretagen, glasmästarna och byggbranschen. Stöld skapar därför också tillväxt. Sedan kan man ju se det så här: Hur många Ferrari-bilar behöver en ICA-Maxi-handlare på garageuppfarten till sin villa?

   PS. Jag kompenserar ibland för det jag stjäl genom att sätta dit andra tjuvar när jag är i butikerna. Det har hänt ett antal gånger eftersom jag är mer uppmärksam än personalen. Mest gör jag det för att slippa konkurrens. Det är allt från pundare eller tonåringar till stöldligor. DS.

   Radera
  6. HAHAHAHHA

   Dom andra barnen var dumma mot mig så nu är jag dummast av alla och slår alla andra barnen.

   Toppen, bara toppen.

   Radera
 5. Till skillnad från i Sverige där vi ger utsatta pengar efter en fastställd norm.
  Pengar att fritt disponera.
  Vilket även innebär att vi med dessa medel når de riktigt fattiga, dvs nysvenskar skickar pengar till sina hemländer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja socialbidrag. Jävlar vad man kan shoppa loss på det!

   Radera
 6. en till snubbe med koll:

  ECRI: US Growth at 21-month low (recession call Nov 2011)

  http://www.youtube.com/watch?v=4egUxQ1D9mQ

  SvaraRadera
 7. Många amerikaner skulle ju bara må bra av lite mindre mat. Det var något snyftreportage i (S)(v)enska Dagbladet häromdagen om en "fattig" amerikansk familj som måste ha welfare till skolgång, damp-medicin och allt vad det var - men feta som julgrisar var de hela bunten :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billig mat är generellt sett onyttig, i synnerhet om det är någon form av halvfabrikat.

   Radera
  2. Fett och socker är ju inte direkt dyra ingredienser...

   Radera
  3. Nyttig mat är billig. Men den kräver förstås en del impulskontroll, goda vanor, kunskap eller intresse för att avstå den snabba och enkla gratifikation som fet, söt mat innebär. Och givetvis är dessa egenskaper saker som fattiga ofta har mindre av - det orsakar både fattigdom och fetma på samma gång.

   Radera
  4. I usa så skattesubventioneras mycket matproduktion, och då framförallt den feta maten. grönsaker är dyrare än socker, och har man ont om pengar så prioriterar man hur mycket kalorier man får för minsta peng.

   Radera
  5. Man hamnar bra näringsmässigt och kommer undan billigt med ris, morötter, mjölk och rapsolja som bas.

   Mac'n'cheese, pommes, läsk och dylikt som folk ofta stoppar i sig är både dyrare och sämre för hälsan.

   Radera
  6. Fast nu skriver du folk på näsan och säger hur dom borde leva och äta. Det är inte särskilt liberalt av dig.
   Tänk om någon skriver dig på näsan hur du borde göra med din bil?
   Du borde sälja den och köpa dig en cykel. Bilen är sämre för hälsan.

   Och som sagt så är fet kaloririk mat billigare och enklare att tillreda för tidspressade människor där mat kanske är den enda uppskattning dom får för allt annat är för dyrt.

   Radera
  7. Sanningar är inte normativa. Och sanningen är att dålig mat inte är signifikant billigare än enkel bra mat. Ofta är det i praktiken tvärtom. Är det något fattiga (arbetslösa) amrisar sällan är så är det tidspressade, förresten.

   Det är fullt mänskligt och förståeligt att många väljer skitmat. Men vi måste komma bort ifrån den inkorrekta idén att det på något sätt är nödvändigt, eftersom den idén är skadlig och leder till uppgivenhet och hjälplöshet.

   Radera
  8. Kan bara säga att man ska inte utgå från svenska förhållanden när man pratar om amerikanska förhållanden. I sverige så är grönsaker ganska billigt (om man undviker ica och coop där ett äpple utan problem kan kosta 5kr), men i USA så råder det annan matkultur och andra subventioner.

   Radera
 8. Lite intressant är det att det är JP Morgan som administrerar matkuponerna. De tjänar alltså mer pengar ju fler som behöver eller får matkuponger...

  SvaraRadera
 9. Jaså, och hur många tror du skulle leva på matkuponger om alla icke kommersiella jobb skapade av kommun och lansting i sverige upphörde. Säkert 1 av 4 innvånare.

  SvaraRadera
 10. I Finland har vi soppkök, kallas i folkmun för brödköer. Denna utfodring har blivit så accepterad att folk i allmänhet inte skäms för att köa där. Socialdemokraternas dansande med kapitalet har lagt grunden för detta elände.

  SvaraRadera
 11. Snacka om osolidarisk och moraliskt fördärvad person som tycker det är okey att stjäla mat och på så vis lämna över notan till sina medmänniskor. Hur har du blivit sådan undrar jag?

  SvaraRadera
 12. På tal om mat, kan du inte lägga ut en fråga om hur mycket folk här lägger på mat varje månad. Själv gör vår familj av med ca 8000 kr/mån vilket jag tycker är för mycket för 3 pers.

  PIMD

  SvaraRadera
 13. På 3 år har det ökat med 15 miljoner amerikanare det är 1,6 gånger Sveriges befolkning det är rätt talande. Ja alla dessa människor som inte ser den tydliga logiken i allt som händer vad ska man säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta att språkpolisen dyker upp, men befolkningen i Amerika heter amerikaner, inte amerikanare. Amerikanare syftar på bilar tillverkade i US of A.

   Radera
  2. Tydligen rätt dålig språkpolis...


   (S) amerikanare substantiv (vardagligt), (E) American [informal]
   [Redigera ord]

   Uttal: [²amerik'a:nare] Lyssna

   Se Saldo: associationer böjningar,
   Saldo 2: associationer böjningar

   Böjningar: amerikanaren, amerikanare, amerikanarna

   Synonymer: jänkare

   Definition: amerikan (a person from the U.S.A.)

   Radera
  3. Jag tror att vi har kommit in i dialektala språkliga problem. Själv så är amerikanare för mig en bil, och amerikaner usa:s medborgare.

   Sedan kanske man hävdar att dittan och dattan ordbok säger något annat, men om vi tar t.ex. en viss ordbok så skrivs del av människor som lever i ett begränsat dialektalt område.
   det mest kända ordet för detta är ordet guzz (som numera är svenskt)
   För vissa folk betyder det tjej, och för andra betyder det brakskit. Så åker man till Stockholm så kallar dom tjejerna för guzzar (det bor mycket turkar där), och i Göteborg så är det negativt att säga så efter en mellanösterntjej (då det på persiska betyder fis).

   Radera
 14. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-more-americans-that-go-on-food-stamps-the-more-money-jp-morgan-makes

  Hade de haft ett lite mer sansat namn på sin blogg så kunde budskapet spridits bättre. God taktik Cornucopia?.

  SvaraRadera