Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2012-04-03 07:49

Midvintermörker nu som datorspel

"Högt över den vinterkalla Nordsjön började kapten Sven Borg manövrera in sitt svenska plan, baserat på Island under norsk ledning, för att lufttanka brittisk flygfotogen från ett amerikanskt tankplan och därefter fortsätta hem till Sverige för att ta upp handsken som Ryssland kastat." - "Tankning och laddning", Midvintermörker, Lars Wilderäng 2011
Från igår kväll finns flygdelarna av Midvintermörker som dataspel, specifikt modden The Scandinavian Front: Midvintermörker till flygsimulatorn Strike Fighters 2: Europe (SF2E), men PC-spelet SF2E kostar förstås pengar. TSF:Midvintermörker är en gratis mod som gjorts av flygsimulatorentusiaster med mitt medgivande. Gruppen inkluderar bloggaren Johanthan Reider Lundkvist (JRL) på vars blogg man kan hitta all information man behöver. En kortare text och instruktion på engelska finns hos Combat Ace.

Attackbestyckad JAS 39 från spelet

För er som inte läst boken kan texten på JRL:s blogg innehålla spoilers, men baserat på läsande mellan raderna och de allmänna beskrivningarna av spelkampanjen så innefattas alla flygmoment från kapitlen "Sten, sax, påse", "Nattänglar", "Motti" och sista kapitlet "Döda! Döda! Döda!". Spelkampanjen är dock mer i fri form, antagligen utifrån scenarion i respektive kapitel, och händelseförlopp och utfall kan skilja sig vilt från boken, men man verkar ha fångat essenens i svårigheten att överleva. Rätt utformat så skall det här inte vara en enkel kampanj. Citat JRL:
"I TSF Midvintermörker så deltar du som en pilot i Operation Gudrun, motanfallet mot rysk trupp på Gotland. Modifikationen strävar efter att följa boken där det är möjligt; men då kampanjen är dynamisk är det omöjligt för oss att styra händelseförloppet. Detta gör att utgången kan bli både bättre eller sämre än boken. Ditt mål är främst att överleva, någonting som är lättare sagt än gjort."
Om vilka som ligger bakom det omfattande arbetet med The Scandinavian Front-moddarna skrivs följande.
"Teamet som ligger bakom The Scandinavian Front består just nu av fem personer från lika många länder. Vi gör det för vi tycker det är kul och vi kommer aldrig ta betalt för vårt arbete."
Ej heller har jag alltså tagit betalt för den icke-exklusiva möjligheten att använda Midvintermörker här. Fan-arbete uppmuntras, om nu någon exempelvis vill spela in filmsnuttar dramateriserade ur boken och sprida på YouTube eller modda något strategispel.

Vad gäller försäljningen av Midvintermörker så var siffran drygt 4000 exemplar som nämndes i Södra Kontakt-artikeln från i februari. 4500 är mer rättvisande nu. Bland inbundna svenskspråkiga "deckare" som gavs ut 2011 så är Midvintermörker på plats 22 hos Adlibris, men då låg boken före förstaplaceringen (Mons Kallentofts senaste Den femte årstiden) och flera andra nu högre placerade böcker före bokrean där Midvintermörker inte deltog pga fortsatt stark försäljning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Kul när stora pojkar får fortsätta leka långt upp i åldrarna och ha barnasinnet kvar. Pang, pang - du är död.

  SvaraRadera
 2. OK, skall åka till Gotland om några veckor, och om din lilla bok inte finns i shoppen på färjan kommer jag att reta dig till leda! Dyslektikern Marie Jungstedt blev förmögen på att ställa sina "gotlandsdeckare" i shoppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har legat på förlaget. Kan inte göra mer än så.

   Radera
 3. Kul att Midvintermörker säljer bra. Det enda som oroar mig med det är att förlagen skall få upp ögonen för genren och börja producera technothriller av Camilla Läckberg-kvalitet. Mari Jungstedt har jag inte läst, men eftersom hon producerats efter framgångarna för Läckberg och hela ortnamnsdeckargenren kommer jag nog att låta bli.
  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall jag tolka det som att jag skriver med bättre kvalitet än Läckberg?

   Radera
  2. Definitivt! Till skillnad från ortsnamnsdeckare så håller du uppe tempot och gör personerna i boken levande. Mycket bra.

   ...jag märker att jag sitter och försöker formulera mig kring min upplevelse av boken, men jag måste skjuta upp det till efter jobbet, jag återkommer, det blir nog rätt smickrande tror jag...

   /J

   Radera
  3. Kul. Tack. Annars kan man ju tycka att det är just personskildringarna som brister... Försöker dock skärpa till det i nya boken.

   Men tempo. Japp. Så det skall vara.

   Radera
 4. Jag har bidragit genom att låna boken digitalt på bilioteket! Dock undrar jag vad som hände med de svenska ubåtarna som röjde runt i början - kan mycket väl ha missat vad som hände då boken var spännande och lästes snabbt!

  SvaraRadera